tipp a Hygge-otthonokhoz - Avagy, a dánok boldogságának titka saját otthonunkban is könnyedén megvalósítható!
02
márc

5 tipp a Hygge-otthonokhoz – Avagy, a dánok boldogságának titka saját otthonunkban is könnyedén megvalósítható!

Azt mondják, a dán Hygge kifejezést nem lefordítani, hanem érezni kell. Ha mégis szeretnénk valamiképpen magyarosítani, megragadni a fogalom lényegét, akkor azt mondhatnánk, a meghittség áll hozzá a legközelebb. De körülírható még a barátságosság, az otthonosság fogalmaival is. Milyen ma egy Hygge – otthon, egy meghitt stílusban berendezett enteriőr? Cikkünkből most ehhez kaphatnak némi ízelítőt…

A dán hygge-jelenség egy absztrakt, mindent átható, kulturális jelenség, amit nehezen lehet szavakkal kifejezni. Amikor gyertyát gyújtunk, áthívjuk magunkhoz a barátainkat egy finom teára, süteményre, az is lehet hygge.

Finom étkek és meleg italok, meghitt barátságos környezet, kedves, jó hangulatú társaság? Ez bizony hygge!
Finom étkek és meleg italok, meghitt barátságos környezet, kedves, jó hangulatú társaság? Ha életvitelként tekintünk rá – ez bizony hygge!
Fotó: unsplash

Vagy amikor elnyúlunk a kanapén egy jó meleg plédbe burkolózva egy izgalmas regény vagy film társaságában. De az is, amikor a meghitt, meleg fényekkel bevilágított szobában gyönyörködünk az ablakunkból látható téli hóesés látványában.

Hygge-pillanatokat mindannyian átélhetünk, át is éltünk már sokszor – nincs ebben semmi különös
Hygge-pillanatokat mindannyian átélhetünk, át is éltünk már sokszor – nincs ebben semmi különös.
Fotó: unsplash

A különleges az benne, ha mindezt rendszeresen, életvitel-szerűen műveljük!

A hygge – társadalmi jelenségként – azért is lényeges, mert azt jelzi, hogy egy nép kultúrájának, életvitelszerű szokásának részévé tette a személyes kapcsolatok, a kis összetartó életközösségek ápolását, erősítését. A dánok talán azért kezdték el, mert köztudottan náluk a legkevesebb a napsütéses órák száma, a kellemetlen éghajlat pedig „bekényszeríti” őket a jó meleg szobákba, lakásokba, ahol igyekeznek barátságos, meghitt légkörrel, és az élő szociális kapcsolatokkal fenntartani a kiegyensúlyozott életvitelt, melynek köszönhetik azt, hogy az átlag nemzeteknél jóval vidámabb, elégedettebb, boldogabb emberek.

Társas kapcsolatok ápolása, nyugalom, meghitt semmittevés? Ez aztán az igazi hygge-életérzés, melyhez egy meghitt, biztonságos, nyugodt otthon alapvető!
Társas kapcsolatok ápolása, nyugalom, meghitt semmittevés? Ez aztán az igazi hygge-életérzés, melyhez egy meghitt, biztonságos, nyugodt otthon alapvető!
Fotó: ggodstuff.hu

De mik is a Hygge hozzávalói, kellékei? Nincs kifejezett recept, de van pár olyan összetevő, amelyek mindenképpen hozzátartoznak a hygge-hez: a kellemes, meghitt környezet, a pihenés, a jó közérzet, a jó társaság, az ellazult állapot. Ezt otthonunk megfelelően berendezett, kényelmes, meghitt légköre elősegítheti, hogy még könnyebben átélhessük a hygge-életérzést, elfelejtve egy időre a gondjainkat.

Világos pasztell árnyalatok, természetes anyagok, finom, hívogató kelmék, meghitt fények
Világos pasztell árnyalatok, természetes anyagok, finom, hívogató kelmék, meghitt fények – egy igazán barátságos otthon, ahol valóban feltöltődhetünk!
Fotó: Slate DESIGN

1. Meghitt hangulat meleg tónusú fényekkel

Az otthonteremtés, az enteriőrtervezés nyelvén a megkapó pillanatok leginkább a meghitt fényeknek, hangulatvilágításnak révén teljesednek majd ki. Érdemes minél több fényforrást, kisebb-nagyobb lámpát, kiegészítő fényeket betervezni a nappaliba, és otthonunk közösségi tereibe is, ne csak a hálószoba legyen romantikus, meghitt! A dánok 85%-a szerint gyertya nélkül nincs is hygge, átlagosan heti négyszer gyújtanak gyertyát – évszaktól függetlenül a többszörösét fogyasztják el az európai átlagnak. Ha gyertyát biztonsági és egyéb okokból nem is, de izgalmas ledes hangulatvilágítást, kiegészítő fényeket, meghitt asztali vagy fali lámpákat mi is betervezhetünk.

Gyertyafényes vacsora az asztalon, még akkor is, ha egyedül töltjük? Vagy a kandalló meleg tüzének látványa meghitté, barátságossá teheti a legegyszerűbb hétköznapokat is
Gyertyafényes vacsora az asztalon, még akkor is, ha egyedül töltjük? Vagy a kandalló meleg tüzének látványa meghitté, barátságossá teheti a legegyszerűbb hétköznapokat is – ahogyan a modern ledes lámpacsodák éppúgy!
Fotó: Pinterest

2. Kuckós kis sarok, ahová nyugodtan elvonulhatunk…

Egy igazi dán otthonból – de még egy kávézóból sem – hiányozhat egy olyan bújós, meghitt kis sarok, ahová elvonulhatunk. Ez lehet egy kényelmes puha fotel, vagy egy kis sarokpad ülőpárnákkal, takaróval, vagy a kanapénk néhány díszpárnával és pléddel. DE ha minderre nincs lehetőség, akár még egy babzsákban vagy egy kisebb zsúrasztal mellett is lehetőséget tudunk magunknak teremteni a begubózásra…

Egy meghitt, otthonos kis sarok vagy kuckó egyetlen barátságos hygge-otthonból sem hiányozhat!
Egy meghitt, otthonos kis sarok vagy kuckó egyetlen barátságos hygge-otthonból sem hiányozhat!
Fotó: ftd.com

3. Finom, nyugalmat árasztó színvilág

Letisztult, mégis melegség járja át – ilyen az igazi hygge-otthon! Ebben pedig nagy jelentőséggel bírnak a színek, melyek lehetnek meleg hangulatú bájos pasztell tónusok, de lehet a kifejezetten hűvös árnyalatnak titulált szürke is, ha mindezt meleg fényekkel, puha, meleg lakástextilekkel, hangulatos tárgyakkal, szép textúrákkal dobjuk fel, akkor igazán meghitté tud válni egy modern enteriőr is!

A betonhatású terek is válhatnak melegséget sugárzó, meghitt élettérré
A betonhatású terek is válhatnak melegséget sugárzó, meghitt élettérré – minden a megfelelő színharmónián, anyagokon és kiegészítőkön múlik!
Fotó: Interiors online

4. Természetes anyagok, melegséget sugárzó textúrák

A Hygge-otthonban mindenképpen jó, ha van valami természetes, lehetőleg olyan, ami otthonos melegséggel tölti be a szobát, a teret. Egy szép, valódi tölgyfa padló, egy fahatású vagy valódi fa falburkolat, pult, bútorelem vagy lépcső is mind-mind lehet ilyen. Dobjuk fel a természetből hazahozott, saját magunk által gyűjtött vagy készített szépséggel, máris kedvesebb lesz a szívünknek ez a hely…

Természetes anyagok, melegséget sugárzó textúrák
Természetes anyagok, melegséget sugárzó textúrák.
Fotó: Schutterstock

5. Tegyünk bele valami igazán személyeset is, valamit önmagunkból!

Még akkor is, ha történetesen minimalisták vagyunk, és szeretjük a tudatosan felépített, jól megtervezett dolgokat, és azt gondoljuk, felesleges a gyűjtögetés, mert a legtöbb csecsebecse csak porfogó lesz idővel…

A kézműves vásárok és DIY szemlélet sem mindenkit nyűgöz le, vannak, akik szerint a dolgokat vagy jól, vagy inkább sehogy… Nem is arra biztatjuk, hogy mindenáron dekoráljon, feleslegesen, holmi olcsó kacatokkal, fölösleges csecsebecsékkel. De találjuk ki, hol tudnánk élettereink egy-egy részébe, részletébe becsempészni valami különlegeset. Olyan egyedi ötletet, színt, megoldást, ami bennünket jellemez, amelyben teljesen mi vagyunk. Ez lehet egy saját fotó a falon, egy megkapó, utazásból hazavitt emlék, vagy a kedvenc hobbinkkal, zenénkkel kapcsolatosan bármi…

Bármi lehet a személyesség, és az örömünk forrása...
Egy, az enteriőrhöz illő, szép gyertya vagy mécsestartó, egy kellemes emlékű sétából hazahozott faág vagy szárított növényi dekoráció mind-mind lehet a személyesség, a mi örömünk forrása…
Fotó: PS Magazin

Tetszettek tippjeink? Szeretne Ön is igazán meghitt, személyes feltöltődést segíti, valódi Otthont? Akkor a Yellow Group csapatánál jó kezekben lesz: Önnel együtt kigondoljuk, megtervezzük, és meg is valósítjuk Önnek – ha minket választ! Az első ceruzavonástól, az utolsó szegig, csavarig…