Elegáns, nemes, gazdag anyagok használata, alkalmazása a kortárs enteriőrben
17
febr

Elegáns, nemes, gazdag anyagok használata, alkalmazása a kortárs enteriőrben

A luxus trendjéről írtunk a minap, ahol ugyan érintőlegesen szóltunk e kivételes trend anyaghasználatáról, azonban most részletesebben bemutatjuk az újra reneszánszát élő Carrara márvány, nemes bársony anyagok páratlan eleganciáját, modern, kortárs terekben történő alkalmazási módjait, lehetőségeit!

Noha egyre többet látjuk, egyre több helyen gyönyörködhetünk benne, még mindig sokan óvakodnak a márvány felületek alkalmazásától az otthonukban. Pedig, túl azon, hogy rendkívül strapabíró, elegáns – megannyi kreatív módon beépíthetjük, betervezhetjük enteriőrjeinkbe…

A márvány neve az évszázadok alatt szinte eggyé forrt a művészetekkel, az időtálló szépséggel, sokoldalúsága révén pedig megannyi lehetőséget rejt magában.

DodoHome étkezőasztal ezüst art-deco stílusú lábakkal, fekete plüss ülőfotelekkel ünnepélyes eleganciát sugároz
Képünkön a DodoHome étkezőasztala, mely ezüst art-deco stílusú lábaival, fekete plüss ülőfotelekkel páratlan, ünnepélyes eleganciát hoz az élettérbe!
Fotó: Dodo Home

Strapabíró anyaga, kiválóan formázható tulajdonsága az, ami miatt egyre több dizájner, formatervező nyúl vissza ehhez a nemes anyaghoz, melyhez korábban még a klasszikus stílust társítottuk, pedig remekül beilleszthető a kortárs, modern, sőt a minimál enteriőr tervekbe, megoldásokba is!

Igazán otthonos, kellemes összhatást érhetünk el a márvány felületekkel is
Modern életterekbe, egyenes vonalvezetésű bútorokkal, fekete kontrasztmegoldásokkal, kör formával és apróbb mintás kiegészítőkkel, dekorokkal igazán otthonos, kellemes összhatást érhetünk el a márvány felületekkel is!
Fotó: ARGENTA /Carrara

Gazdag, egyedülálló mintázata, változatos színvilága, nemes megjelenése miatt a luxus pompájával is megajándékoz bennünket ez a rendkívül tartós, nemes anyag, felület.

Ha pedig „ridegnek” éreznénk, a kétségkívül hűvös hatását meleg tónusú színekkel, finom, puha, lágy anyagokkal, meleg, otthonos hatást nyújtó valódi fa textúrákkal és meleg fényű lámpákkal, aranyló fényekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk.

A hűvös márványhoz kiválóan illik a meleg hatású, természetes fa, az arany ragyogása, valamint a matt fekete
A hűvös márványhoz kiválóan illik a meleg hatású, természetes fa, az arany ragyogása, valamint a matt fekete kontrasztját behozó kiegészítők.
Fotó: Térkultúra

Valódi márványt beszerezni azonban igen nehéz, hosszadalmas és költséges is lenne beszerezni, ám a komolyabb, minőségi burkolatokat gyártó cégek kollekciói közül egyre élethűbb, egyre tökéletesebb márvány-imitációkat válogathatunk. Érdemes azonban itt is a magasabb minőségre törekedni, áldozni: egy jó minőségű lap nem fog megkopni, karcolódni komolyabb igénybevétel esetén sem.

Rendkívül divatosak, mutatósak az egészen nagyméretű, óriás lapok
Rendkívül divatosak, mutatósak az egészen nagyméretű, óriás lapok, melyek burkolása ugyan komoly technológiát és szakértelmet kíván meg kivitelezőnktől is – a látvány azonban lenyűgöző!
Fotó: Porcelanosa

És végül, de nem utolsósorban: hol alkalmazhatjuk, hogyan vihetjük be modern élettereinkbe ezt a nemes, gyönyörű és időtálló anyagot – a márványt?

Nos, a legalapvetőbb a padlóburkolat, a fal burkolása, de emellett elegáns konyhapultok, bárpultok, egymutatós, nagyvonalú étkezőasztal – ha a konyha és a nappali háza táján nézünk szét. Apropó, nappali! Készülhet még márványból egy gyönyörű kandalló-burkolat, ablakpárkány, és számos ötletes, kreatív kisbútor, lakásdekorációs is ma már.

A nappalin és a konyhán túl – különösen, hogy leginkább burkolatból beszélünk – a fürdőszoba enteriőrben is ugyanúgy helyet kaphat, pláne, ha a lakás többi részében is megjelentettük már valahol. Akár a fürdőszoba teljes burkolata, akár csak egy-egy kiemelt falfelület, beugró, pl. a mosdó előtti fal vagy a zuhanyzósarok is díszíthető, burkolható márvánnyal, vagy márványhatású burkolólapokkal, óriáscsempékkel – melyeket matt feketével, fa hatású járólapokkal, bútorokkal, esetleg zöld növényekkel kiegészítve nem csak elegáns, modern, de még otthonos is lehet az enteriőr.

Fehér márványt sötét, meleg hatású anyagokkal kontrasztba hozni igazán üdítő látvány
Fehér márványt sötét, meleg hatású anyagokkal kontrasztba hozni igazán üdítő látvány!
Fotó: Argenta Carrara

És ha nappaliba terveztük, mivel tehetjük még melegebbé, otthonosabbá a teret? Egyértelműen finom, meleg hatású, puha anyagokkal, kiegészítőkkel – melyek minőségüket, megjelenésüket tekintve legalább ilyen nemesek, mint a márvány. És hogy mi is ez az anyag? A bársony!

A bársony újra reneszánszát éli
A bársony újra reneszánszát éli.
Fotó: Lakbermagazin

Szintén a korhű és klasszicista enteriőrökből gyűrűzött be modern tereinkbe is a bársonnyal való kárpitozás megoldása, mely újra reneszánszát éli.

Nem véletlenül: a bársony mélységet kölcsönöz a színeknek, elegáns, sokoldalúan használható, miközben rendkívül tartós anyag is.

A sötét vagy élénk színű bársonnyal kárpitozott bútorok remekül mutatnak a világos, hófehér terekben
Akár kanapé, akár étkezőgarnitúra – a sötét vagy élénk színű bársonnyal kárpitozott bútorok remekül mutatnak a világos, hófehér terekben – de a szürke falhoz téve is csodát tehetnek…
Fotó: Designconcept.hu

A puha, kellemesen lágy tapintású bársonyt valamennyien ismerjük, azt azonban már jóval kevesebben tudjuk róla, hogy ez valójában nem is egy anyag, hanem egy speciális szövési technika.

Megkülönbözhetünk natúr bársony anyagokat – ezeket pamutból, viszkózból, lenből – tehát természetes anyagokból szövik, és vannak a szintetikus fajták, illetve a két anyagfajta, technológia ötvözete is – melyekkel többnyire az anyag típusok legelőnyösebb tulajdonságait igyekeznek kiaknázni a gyártók.

Modern bársonykanapé? Válasszunk mély, elegáns drámai színeket!
Modern bársonykanapé? Válasszunk mély, elegáns drámai színeket, mint a fenyőzöld, a párizsi kék, vagy a ciklámenlila…
Fotó: Beliani

A bársony lehet matt vagy fényes felületű, és lévén hogy a bársony számára valamennyi árnyalat, szín jól áll, sohasem lesz lapos, sosem válik unalmassá! Pontosan ez az, ami miatt annyira szeretjük!

Álomszép, pihe-puha lila plüss kanapé…
Igazi színvitamin lehet a szürkeségben egy ilyen álomszép, pihe-puha lila plüss kanapé…
Fotó: Superbowl.2019.info

Csempésszünk hát egy kis luxust otthonunkba, legalább a nappali enteriőrbe egy szép bársonnyal kárpitozott színes fotel vagy kanapé segítségével, mely eleganciájával, gazdag színpompájával üde foltként tündököl a legszürkébb szobába, a legsötétebb fal előtt is!

Szeretné, ha elegáns otthonát, enteriőr terveit profik készítenék el? A kreatív Yellow Group csapata Önnel együtt, az ízléséhez is igényeihez mérten megtervezi, sőt, meg is valósítja Önnek az exkluzív, kortárs álomotthont!