A luxus trendje 2020-ban
10
febr

A trendek kialakulása, trendek napjainkban – 2.0 – menekülés a luxusba, avagy – a luxus trendje 2020-ban

Ahogyan korábbi cikkünkben, trend-ismertetőnkben már írtuk, az idei, azaz a 2019-20-as évek trendjeit az utópia, az utópisztikus menedék-keresés, menedék-helyek hozták létre. Világunk egyre bizonytalanabb, mi magunk is egyre bizalmatlanabbá válunk mind a környezeti, mind a egyéb, pl. a világban zajló társadalmi, politikai változásokkal szemben, így nem csoda, ha fantáziánkban menekülünk egy elképzelt, jobb világ felé. Ennek apropóján született meg a játékosság trendjét, a belső csend és elvonulás trendje, a természetben, illetve a luxusban való elmerülés trendje. Ezúttal ez utóbbit, a luxust, a luxus világába való menekülést – mint trendet mutatjuk be.

A luxus trendje – legyen az divat, vagy a belsőépítészet
A luxus trendje – legyen az divat, vagy a belsőépítészet – mindenképpen a nagyvonalúságról szól, ünnepélyes hangvitelben, részletgazdag, magas minőségű kivitelezéssel és anyaghasználattal
Fotó: Confettissimo

Mit is takar a luxus – a belsőépítészeti trendek, enteriőr trendek világában?

A luxus trendje egy nagyon fontos és meghatározó belsőépítészeti trend, mellyel igényesen, exkluzívan frissíthetjük fel otthonainkat, belső tereinket.

Tubadzin burkolat, bársonykanapé
Tubadzin burkolat, bársonykanapé.
Fotó: S/ALON BUDAPEST

Míg a 2018-as, 2019-es évek a luxus trendjét illetően inkább még a kísérletezések időszakát jelentették – a semleges, sötét hangok, a mély drámai falszínek, a sötét és matt felületek csillogó fémekkel vegyített megjelenései, a valódi fa és keményfa padlók– mind –mint a valódi luxus nagyon is lényeges, fontos előfutárai voltak.

Ezt folytatva, egyre inkább előtérbe kerül ennél a trendnél a természetes, magas minőségű, természetes anyagok, elegáns, mégis természetes színhasználat, valamint időtálló luxus termékek jellemzik – mind a ruházat, mind a belsőépítészeti megoldások terén.

Színvilág, formák és anyagok
A luxus trendjének formavilágát a minimál szögletességével ellentétben, a boltíves és körformák jellemzik, a hullámvonalas megoldások, melyeket leginkább az Art Deco stílus jegyeiből emelnek át a dizájnerek a 2020-as év trendjeibe.

Kör formák, ívelt formák, magas minőségű anyaghasználat a luxus enteriőr megoldásokban
Kör formák, ívelt formák, magas minőségű anyaghasználat és meglepően finom, lágy színhasználat szintén nagyon jellemzi a mai luxus enteriőr megoldásokat!
Fotó: Pinterest

Az időtálló luxus termékek szintén megjelennek – mind ruházatban, mind az építészet terén, melyeken kiemelt részletgazdagság, maximális kidolgozottság, igényesség jelentkezik. A magas szintű kézművesség, magas színvonalon képviselt szakmai tudás már első pillantásra megmutatkozik ezeken a termékeken, melyek önmagukért beszélnek, a luxus érzete azonnal látható, kézzelfogható.

Luxust idéző tapéták, lakástextilek
Tapéták, lakástextilek terén jól látható a páratlan megmunkálás, a természettől kölcsönzött, mély drámai színhasználat és a nemes fémek – leginkább az arany tündöklése
Fotó: DASTOR tapéta

A nagyvonalú elegancia és a gyönyörű szín – illetve minta-társítások egyre előkelőbbek, ha a legújabb lakástextil és tapéta divatot nézzük, melyek a luxus trendjét képviselve jelennek meg, ezek az anyagok már önmagukban e páratlan luxust, előkelőséget eredményeznek.

A luxus színei jelentős trendszínek napjainkban is
A luxus színei jelentős trendszínek napjainkban is: a mély drámai színek, a természet színei, valamint a finom, egészen lágy pasztellek, púderszínek izgalmas, nemes keveredésével különleges harmóniát alkothatunk.
Fotó: Pinterest /Trendbook 2020

A komplex lakberendezési tervekben ma már a fürdőszoba is képviseli a lakás többi helyiségében megálmodott elképzeléseket, így a fürdő burkolatai, az itt megjelenő dizájnertárgyak is egyre erőteljesebben képviselik a luxust, a minőséget. A falicsempék mintái, és 3D megjelenései egyre fényesebbé válnak, az álfugával készült változatoknál pedig az álfuga is megkapja a csempe színét. Az előkelő márványminta, márványfelület, az egyre tökéletesebb fa erezetek és textúrák, minták közül pedig az elegáns rombusz és gyémánt minták lesznek egyre gyakoribbak.

A sejtelmes, lágy, finom pasztellek , némi matt fekete, némi fémes csillogással megbolondítva
A sejtelmes, lágy, finom pasztellek , némi matt fekete, némi fémes csillogással megbolondítva – remekül hozzák a luxus élményét, érzetét.
Fotó: Lakberinfo

Ami a bútorokat illeti, a magas minőség az anyaghasználat terén, és az Art Deco stílus hangulat itt is jellemző, valamint a kompakt megoldások is egyre inkább előtérbe kerülnek – olyan luxust képviselő darabok tervezésére és előállítására törekszenek, melyek magas minőségű anyagokból, magas színvonalú, már-már művészi kivitelezéssel megvalósító, sokoldalú, kompakt, akár többfunkciós darabokat jelentenek.

Luxus kivitelezésű, kortárs, többfunkciós bútorok
Luxus kivitelezésű, kortárs, többfunkciós bútorok, nemes anyatársításokkal, ünnepélyes színvilágban méltán képviselik a modern, drámai luxus trendjét
Fotó: Boconcept /Hamington Sofa

A múlt század közepére jellemző design valamint az ipari hatás többnyire ezekre is jellemző, miközben rendkívül helytakarékos megoldások születnek.

A konyha – vagyis a tűz körüli élet – mindig is a családi élet legfontosabb színtere volt, ez továbbra sem fog változni. Az otthonosságban azonban egyre erőteljesebb szerepet játszik az esztétikus, látványos, szép dizájn, melyben jól esik benne lenni, s a szépségét magunkba szívni, átélni. A konyhabútorok épp ezért egyre inkább a nappali bútorokra jellemző, szellősebb, nyitottabb megoldások felé fordulnak, a természetes kövek, kőpadlók és homokkő mellett a fényes márvány, a lakkhatású fekete és a matt fekete lesz nagyon jellemző a konyhai eszközön át egészen a kiegészítőkig.

A fekete szín igazán frissítően hat egy világos konyhában
A fekete szín igazán frissítően hat egy világos konyhában. Anélkül ad hozzá drámai hatást, hogy besötétítené a helyiséget – persze, ehhez célszerű fehér frontokkal, meleg fényű lámpákkal és arany kiegészítőkkel kombinálni…
Fotó: Pinterest

Ötletes, ragyogó tipp: Egy különleges textúrájú kőből készült falburkolat vonzza a tekintetet – Még ennél is különlegesebb hatást érhetünk el az egyedülálló, átvilágítható kőfurnér burkolatokkal, melyeknek köszönhetően ablak nélküli konyhákat, étkezőket is ragyogóvá, meghitté tehetünk.

További trendötletekre, egyedi megvalósítási tippekre vagy akár komplett belsőépítészeti tervezésre, kivitelezésre vágyik? Bátran forduljon hozzánk: A kreatív Yellow Group megtervezi, és meg is valósítja Önnek trendi, elegáns és álomszép otthonát!