Egy trend kialakulása hosszú folyamat és belső munka, szocio-kulturális kutatások eredménye
27
jan

A trendek kialakulása, trendek napjainkban – I. rész

Az idei év trendjeinek legfőbb kulcsszava az utópia, vagyis, a kiteljesedésre, a tökéletességre való törekvés. S hogy mi hívta ezt életre? Mi ez az 5 trend, mely meghatározza napjaink öltözködési, és enteriőrtervezési vonulatát? Erről szól az eheti bejegyzésünk, tartsanak velünk!

Egy-egy trend kialakulásét legalább másfél éves szocio-kulturális, és társadalmi kutatás előzi meg, melyen a világ vezető trendügynökségei egy teljes éven át munkálkodnak. Megvizsgálják a divat világát, a híreket, a technológiákat, majd ezek együtteséből gyúrják össze, s formálják meg a legújabb trendeket.

Sejtelmes, mégis határozott és meghatározó, körülhatárolt mégis lágy, finom – egyszerre szól az útkeresésről, a belső munkáról és a kiteljesedésről
Sejtelmes, mégis határozott és meghatározó, körülhatárolt mégis lágy, finom – egyszerre szól az útkeresésről, a belső munkáról és a kiteljesedésről. Ez jellemzi röviden a legújabb, menedékkeresős-trendeket…
Fotó: Dulux

Most az utópia lett fentiek elegyéből kirajzolódó vonal, az utópiát pedig a bizalmatlanság (melyet a politika generál), a bizonytalanság (ezt a gazdasági helyzet hozta létre), melyből ilyen formán keressük a kiutat, a menedéket.

A trendek ugyanis mindig a társadalmi hatásokból, változásokból jönnek létre, ezeket a világ vezető trend ügynökségei már legalább másfél éve tanulmányozzák, mire azok eljutnak hozzánk, fizikálisan is megjelennek a divatipar termékein, és az enteriőrbe betervezhető burkolatok, festékek, lakástextilek, bútorok és lakáskiegészítők számos elemén.

De nézzük, milyen vezető trendeket tartunk számon manapság, mik jellemzik a 2019-20-as esztendőt?

1. Játék, játékosság trendje

Az utópia után, erre válaszul – íme, a játékosság világába menekülünk. A játék ezúttal egy megújult optimizmust teremt számunkra, az élénk színek, különleges formák mind-mind vidámságot hoznak mindennapjainkba. A játékosság trendje elvezet ismét gyermeki énünkhöz, oda, ahol megtanultunk kapcsolódni, a rendszerbe beilleszkedni. A játékosság trendjét színes anyagok, minták, geometrikus formák, intenzív színhasználat uralják a lakberendezés és a belsőépítészet területén. Harlequin, 70-es és 80-as évek, a markáns alapszínek, az alapvető geometriai formák, alakzatok…

Eklektikus terek formák, anyagok izgalmas keveredése ez a trend, melyben – ha jobban megfigyeljük - észreveszünk azért némi pimaszságot, pökhendiséget is.
Eklektikus terek formák, anyagok izgalmas keveredése ez a trend, melyben – ha jobban megfigyeljük – észreveszünk azért némi pimaszságot, pökhendiséget is.
Fotó: Heimtextil

2. Utópisztikus menedék-helyek, lelki ráhangolódás

Előbb meg kell, hogy érkezzen hozzánk az üzenet, hogy a mienké válhasson. Majd elkezd formálni bennünket, és mi is a saját képünkre formáljuk – így minden üzenet mindenkinél mást és mást jelent. Fontos a regenerálódás, a tisztánlátás, és az hogy rendet teremtsünk magunkban és magunk körül. Mindennek eredménye lesz az a letisztult, légies minimalista trend – melyhez ezúttal abszolút légies, világos színek, és nemes anyaghasználat jellemez. Mélységét a 3D anyagok adják meg, ha ezeket surlófénnyel megvilágítjuk, akkor egészen különleges, mély, meghitt összhatást teremthetünk.

Világos terek, sejtelmes fények adják a tér mélységét és sejtelmességét.
Világos terek, sejtelmes fények adják a tér mélységét és sejtelmességét.
Fotó: Porcelanosa

3. A természetbe való menekülés

Ez a trend már évek óta jelen van, és egyre erősebbé válik, ami nem is csoda, hiszen időnk 95%-át a belső térben töltjük munkánk és a mindennapjaink során, miközben igazán feltöltődni csak a természetben tudunk. Ahhoz, hogy teljesen el tudjunk vonulni a világ elől, teljesen ki kell kapcsolnunk magunk körül a külvilágot, a digitális teret. Jó volna együtt élni, együtt rezegni a természettel! Ahhoz azonban előbb le kell nyugodnunk. A természeti erői – a nap, a víz és a szél energiája – segítenek nekünk ebben.

Modern anyagok teszik lehetővé álmainkat az építésben
A természet még közelebb lehet hozzánk! Ehhez a gyártók olyan anyagokat fejlesztettek ki, melyek különleges képességekkel bírnak: hő – és vízálló anyagok, üvegfelületek, különféle nanotechnológiák.
Fotó: realista.hu

Az eddig természetes hatású anyagokhoz viszonyítva, ezek most nem küllemükben, látványukban hozzák el számunkra a természetet az otthonainkba, hanem nekünk adnak lehetőséget, hogy a külső teret behozzuk a belső térbe!

Az erős textúrájú, strapabíró és funkcionális anyagok, mint a bőrök, az egyedi speciális technológiákkal kialakított burkolatok, csupa olyan anyag, megoldás, melyeknek újszerű technikai megoldásai még közelebb hoznak bennünket a természethez
Az erős textúrájú, strapabíró és funkcionális anyagok, mint a bőrök, az egyedi speciális technológiákkal kialakított burkolatok, csupa olyan anyag, megoldás, melyeknek újszerű technikai megoldásai még közelebb hoznak bennünket a természethez.
Fotó: Heimtextil

Ez egy igazán kortárs trend tehát, színpalettáját tekintve is: a különböző fűszerek színei, tónusai, az olíva, a bézs, az okker mind megjelenik, a textúrák pedig egyre letisztultabbak, különlegesebbek, sokoldalúbbak.

Bútoraink, konyháink is egyre inkább a természetes anyagokat hozzák el számunkra
Bútoraink, konyháink is egyre inkább a természetes anyagokat hozzák el számunkra, a gyártók pedig folyamatosan dolgoznak a textúrák, felületek tökéletesítésén – hogy a vízálló fa egyre közelebb lehessen hozzánk!
Fotó: Kisalföld

Ám ez még nem minden! Két további, izgalmas trend vár még ránk, hogy bemutathassuk Önöknek – tartsanak velünk legközelebb is!

Ha pedig nem tud dönteni, esetleg szívesen vegyítené a különböző trendeket otthonában, akkor bátran forduljon hozzánk: a kreatív Yellow Group megtervezi, Önnel együtt megoldja Önnek, profi kivitelező csapatunk pedig még a megvalósításban is jeleskedik, hogy otthona igazán trendi, egyedi, Önhöz illő, és hibátlan lehessen!