Világos árnyalatok, természetes textúrák, sok napfény, légies bútorok? Ezúttal ennél jóval többről lesz szó…
06
jan

Tér- és tömegérzet a belső terekben

A színek, és fények összjátéka elengedhetetlen a térérzetünk, illetve az egyes terekben kialakuló tömegérzetünk szempontjából. Azaz, hogy mennyire érezzük majd légiesnek, frissnek, vagy ellenkező esetben súlyosnak, akár nyomasztónak a körülöttünk lévő belső tereket. Ebben a hónapban most ebben igyekszünk segíteni, ötleteket adni…

Sokszor esünk ugyanis abba a hibába, hogy lapozgatva a szebbnél szebb katalógusokat, lakberendezési magazinokat, és eközben figyelmen kívül hagyjuk saját házunk, lakásunk adottságait. Pedig, a fizikai realitásokat figyelmen kívül hagyni legalább akkora hiba, mint túlzsúfolni a szobákat, vagy éppen alulméretezni a teret.

Attól, hogy befér, még nem biztos, hogy jó is
Attól, hogy befér az a bizonyos kanapé, komód, szekrény – ami olyan jól mutatott a katalógus lapjain vagy a bemutatóteremben – még nem biztos, hogy jól is érezzük magunkat mellette.
Fotó: Otthonok és Kertek

Ugyanis, ha egy túl méretes, testes bútort választunk egy kicsiny szobába, az nagyon hamar össze tudja nyomni a teret, ahogyan egy sötét színű bútor is.

Nézzük, mit érdemes figyelembe venni, min múlik, hogy milyen tér – és tömegérzetet teremtünk meg egy adott belső térben?

Sötét és világos dinamikája

Éppúgy, ahogy az öltözködés terén is, a lakberendezésben is érvényes az az örökérvényű optikai szabály, hogy míg a világos színek nagyobbnak, tágasabbnak, addig a sötét tónusok a valóságosnál kisebbnek láttatnak egy adott dolgot.

Sötét hátfal világos bútorral működik csak igazán
Ha sötét hátfalban gondolkodunk, mindenképp érdemes napfényes helyiségbe választani, lehetőleg egy világos, vagy élénk, vidám színű bútor hátteréül…
Fotó: Life

Ha kicsi a belmagasság, akkor érdemes kerülnünk a túlzottan nagy, feltűnően markáns mintákat is – jobban járunk az apróbb mintákkal, vagy a semleges, egyszínű felületekkel.

Kicsi belmagasság esetén apró minta lehet a nyerő megoldás...
Apró mintákban, semleges, halvány színekben gondolkodjunk akkor, ha kicsi a tér, pláne, ha kicsi a belmagasság…
Fotó: Lakbermagazin

Csíkozással is remekül csalhatunk!

Vizuálisan előnyös hatásokat teremthetünk a csíkokkal, azok szélességével és irányával is. A merőleges csíkozással a belmagasságot tudjuk megnövelni, a vízszintes irányú csíkokkal pedig optikailag szélesebbnek látszik majd a helyiség, vagy az adott falszakasz.
Azonban attól óvakodjunk, hogy az adott mintát a teljes térben, valamennyi falon megjelenítsük – elég, ha egyetlen, pl. a bejárattal szemközti falon alkalmazzuk – pláne egy hálószobában, amely már eleve zsúfolt hatást kelt a tágas franciaágy révén. De lehet ügyesen is csinálni…

Függőleges csíkokkal növelhetjük a belmagasságot
Ha jól eltaláljuk, még az egészen kicsiny belmagasságú tetőtereket is remekül magasíthatjuk, ha függőlegesen, nem túl erőteljes színekkel csíkozunk.
Fotó: Inspirációk Magazin

Térérzet és tömeghatás

Mindezt jobban megértjük, ha az alapokkal tisztába kerülünk: térérzetünket a helyiséget határoló felületek – vagyis a falak, a padló, és a mennyezet teremtik meg számunkra – legalábbis, ami a belső tereket érinti. Tömeghatása pedig a tárgyaknak van, pl. a bútoroknak, kisbútoroknak, vagy azoknak a belsőépítészeti elemeknek, melyeket körüljárhatunk, vagy kezünkbe vehetünk. A tér és a tömeg egymással ellentétes, de egymást kiegészítik, és egymás feltételei is ugyanakkor. Mindezt az egységet és az ő viszonyukat a határfelületeken látszódó illetve elnyelődő fények és színek nagyban befolyásolják.

Világos színekkel tágítjuk a teret
Világos, fényes, minimál színekkel, árnyalatokkal, semleges tónusokkal bármely tér tágasabbnak fog tűnni. Természetesen a légies hatáshoz sok napfényre, tágas ablakokra is szükség lesz!
Fotó: kivulbelulboldogsag.hu

Hogyan befolyásolják a színek térérzetünket?

Térérzetünk elsősorban a tér falainak világosságától és telítettségétől függ. Azt már tudjuk, hogy a világos színek nagyobbnak láttatják a dolgokat, a tört színek pedig – a levegőperspektíva elvén – nyitottabbá teszik a teret.

Ugye, hogy egy halványkék, a távoli hegyek színeiben játszó háttér tapéta mennyivel távolabbinak mutatja a hátsó falakat?
Ugye, hogy egy halványkék, a távoli hegyek színeiben játszó háttér tapéta mennyivel távolabbinak mutatja a hátsó falakat?
Fotó: otthonos.reblog.hu

Míg ezzel ellentétben, ha élénk, telített árnyalatokat használunk pl. a falakon, ezzel határozottan lezárjuk, és közelebb hozzuk magunkhoz a határoló falakat. Éppen úgy, ahogy a sötétebb árnyalatokkal szűkebbé is tehetjük az adott szobát, amolyan „kuckós” hatást érhetünk el ily módon.

A sötét kék és zöld optikailag tágítja a teret
Ha sötétebb színt szeretnénk a teljes felületre, akkor a kék és zöld árnyalatai közül válogassunk, mert ugyan a sötét szűkíti, a kékes tónusok viszont optikailag valamennyivel tágabbnak láttatják a teret – így az összhatás végül kiegyensúlyozott lesz.
Fotó: Lakbermagazin

A tér érzetünket ugyanakkor tudjuk úgy is módosítani, ha a különböző felületeken eltérő színeket alkalmazunk, pl. egy magas és hosszú folyosón világoskék árnyalattal tudjuk tágasabbnak láttatni az oldalfalakat, ha túl magas a mennyezet, akkor azt egy sötétebb kék, szürke vagy barna színnel „lenyomhatjuk”, és így tovább. Bármilyen halvány, telítetlen tónusú kék illetve zöld színnel optikailag azt a hatást érhetjük el, mintha távolabb lenne tőlünk az adott fal, vagy egy ilyen színűre festett, nagyobb felületű bútor.

Ha túl közeli vagy szűk terű a konyha – egy telítetlen, szürkéskék árnyalatú bútor, és némi természetes, meleg hatású kiegészítő is csodát tehet!
Ha túl közeli vagy szűk terű a konyha – egy telítetlen, szürkéskék árnyalatú bútor, és némi természetes, meleg hatású kiegészítő is csodát tehet!
Fotó: Lakbermagazin

Tömegérzetünk a térben

A tömegérzetet a tárgyak befolyásolják, illetve minden olyan dolog, melynek tömege van. Ha a tárgy színe világos, akkor tágítja, szélesíti azt, ha sötét, akkor pedig kisebbnek (karcsúbbnak) láttatja.
Ugyanakkor a hideg illetve a meleg színek is befolyásolják a tárgyak, dolgok tömegérzetét: a hideg színek, a kevésbé telített színek kisebbnek, míg a meleg, telített színek nagyobbnak láttatják őket.

Lényegesen nagyobbnak, közelibbnek tűnik hozzánk a narancssárga konyha, az előző kékhez képest – pedig még mintha távolabbról is lenne fotózva…
Lényegesen nagyobbnak, közelibbnek tűnik hozzánk a narancssárga konyha, az előző kékhez képest – pedig még mintha távolabbról is lenne fotózva…
Fotó: Lakbermagazin

Ezt a jelenséget felhasználják pl. az áruházi csomagolások tervezői is: a világos színek, vagy az élénkpiros nagyobbnak mutatja a tárgyakat, így az vonzóbbnak tűnik majd a vásárlók szemében.

A színek egyébként nem csupán a tér – és tömegérzetünkre vannak hatással, hanem a hangulatunkra is. Ebben természetesen a fénynek is legalább akkora jelentősége van!

Mind a természetes, mind a mesterséges fényeknek óriási szerepe van egy belső tér, pláne otthonunk hangulatának megteremtésében!
Mind a természetes, mind a mesterséges fényeknek óriási szerepe van egy belső tér, pláne otthonunk hangulatának megteremtésében! Legközelebb majd erről olvashatnak…
Fotó: hawtorneatconcord.hu

Mind a természetes, mind a mesterséges fényeknek óriási szerepe van egy belső tér, pláne otthonunk hangulatának megteremtésében!

Ha legközelebb is velünk tart, akkor bővebben is olvashat a fények és színek hangulatunkat és érzelmeinket befolyásoló hatásokról, hogy mire otthona tervezésére kerül a sor, addigra már magabiztosabban álljon majd neki.

Ám ha úgy érzi, mégsem boldogul egyedül, és inkább hozzáértők segítségét venné igénybe, akkor bátran forduljon hozzánk: a fiatalos és kreatív Yellow Group nemcsak megtervezi, hanem akár az utolsó csavarig, szegig kulcsrakészre meg is valósítja Önnek álmai otthonát – hogy az épp olyan tágas, és szellős lehessen, ahogyan Ön szeretné!