Egyedi beépített bútorok, és a természetes fény lehető legjobb kiaknázása minden kis lakást tágasabbá tesz…
30
dec

Fénynövelés, azaz: térnövelés a lakásban?

Ha már valósan sikerült némileg megnövelnünk a teret, egy-két remek tárolási tippet, egyedi bútormegoldást alkalmazva valóban jobban elférünk a lakásunkban, akkor dobjunk rá még egy lapáttal: ezúttal azt nézzük meg, miként lehet látványában is még szellősebb, légiesebb, világosabb az életterünk?

Számtalan kiváló trükk létezik, melyekkel igen könnyen véghezvihetünk még egy kis optikai csalást, hogy szobánk, lakásunk még nagyobbá, még tágasabbá váljon – és ezek mindegyike szinte a fényről, annak beengedéséről, visszaverődéséről szól. Ehhez, hogy a fény útját, a benne rejlő páratlan lehetőségeket a lehető legjobban kiaknázzuk, a színek, a felületek, a textúrák és a különböző anyagok hatásait, egymással való kölcsönhatásait is érdemes egy kicsit tanulmányoznunk, hiszen, ha jól bánunk az anyagokkal és a színekkel, akár a duplájára is megnövelhetjük lakóterünk látványát!

Világos falak, bútorok és áttetsző üveges tolóajtók, térelválasztók
Világos falak, bútorok és áttetsző üveges tolóajtók, térelválasztók – remek ötletek, pláne, ha mindez együtt érvényesül…
Fotó: Lakbermagazin

1. Tükrös trükkök

A lehető legtökéletesebb hatást egy faltól falig érő tükörrel érhetjük el. Szűkösebb előszoba terekbe, vagy ha nagyobb, szellősebb nappali térre vágyunk, akkor kiváló ötlet egy teljes tükörajtóval borított, faltól plafonig érő gardrób, melyben ráadásul rengeteg férőhelyet, tároló kapacitást is kapunk.

A tükrös szekrényajtó optikailag növeli a teret
Tükrös szekrényajtókkal, beltéri ajtókkal tudunk a legegyszerűbben és a leghatásosabban növelni optikailag a belső helyiségek terein. Ha a kinti zöldre néz a tükör, még jobb!
Fotó: butor-mirjan24.hu

Ám tükröt elhelyezhetünk az étkezőasztallal szemközti falon is, így olyan hatást érhetünk el, mintha egy nagyobb átadó pult lenne a helyiségben – pláne, ha a konyhával szemben helyeztük el a tükröt.

Tükör a radiátoron
Sőt, akár használati tárgyaink felületén is visszaköszönhet a tükör – ilyen lehet egy mutatós, többfunkciós dizájn radiátor is, mely egészen megtévesztő: akárcsak egy elegáns álló falitükör…
Fotó: Dizájn radiátor

Vagy tehetjük a folyosóra, a nappaliba is az ablakkal szemben, úgy a kinti fákat, kerteket vagy épületeket tükrözi majd vissza, ezzel aztán még tágasabbnak fogjuk érezni benti a teret.

A külfilágot visszahozó tükör
A kinti élettérő néző tükör – mivel behozza a szobába is a tágas külső teret – még tágasabbnak, szinte végtelennek láttatja majd a belsőt…
Fotó: csillabutor.hu

Ha azonban nem kedveljük otthonunkban a tükröket, akkor is számos lehetőségünk van, hogy a tükröződés kedvező hatásait kihasználjuk…

Fényes bútorfront
Fényes bútorfrontokkal, függőleges felületekkel diszkréten tükröződő felületeket kapunk
Fotó: Dafne Design

2. Tükrök helyett fényes, tükröződő felületek

Azoknak, akik nem szeretnék magukat folyton folyvást viszontlátni egy tükörben, a modern enteriőr megoldásokat azonban kedvelik, a fényes bútorfrontok, beltéri ajtók jelenthetik a megoldást. A fényes fehér, fényes krémszínű bútorok, szekrényajtók kiválóak erre a célra – legyen az a konyhabútor, a gardrób, vagy bármilyen más tároló bútor a nappaliban, hálóban vagy az előszobában. A lényeg, hogy a bútort lehetőleg úgy helyezzük el, hogy az ablakból rávetülő természetes fény visszaverődhessen a fényes frontokon, felületeken – optikailag növelve a tágasság érzetét a helyiségben.

Fehér fényes frontok, és világos padló – kiválóan tágítja optikailag bármely helyiség tereit
Fehér fényes frontok, és világos padló – kiválóan tágítja optikailag bármely helyiség tereit!
Fotó: edenymania.hu

Ha a belmagasság megengedi, felfelé is terjeszkedhetünk a tárolással – ezzel nem csak több tároló helyet, de több fényt visszaverő falfelületet is kapunk…

3. Világos színek: azaz, gondolkodjunk világosban!

Azt talán mindannyian tudjuk, vagy legalábbis érezzük, hogy a sötét színek inkább összenyomják a teret. Nagy terekben persze jól jöhetek, mert kellemes, kuckós hatást érhetünk el a manapság oly divatos, elegánsan drámai sötét falszínekkel – ám, ha éppen tágasabbnak szeretnénk láttatni az enteriőrt, akkor jobban tesszük, ha világosban gondolkodunk, vagyis, világos fal – illetve padló színekkel apellálunk, melyeket a falak, a bútorok, és a nagyobb textillel bevont felületek (pl. kanapé vagy ágytakaró) tekintetében is bevethetünk. Ha pedig jól rendezzük el a bútorainkat, és hagyjuk, hogy az ablakainkon beáramló napfény útja is zavartalan legyen – vagyis, nem pakoljuk teli az ablakpárkányt, sem az ablak előtti teret növényekkel vagy kisbútorokkal, és ha ragaszkodunk a függönyhöz, akkor az a lehető legfinomabb, fényáteresztő anyagból készüljön – nyert ügyünk van.

Világos falakkal, hófehér bútorokkal is nyert ügyünk lehet, de akár egy kevés sötét kontrasztot is bevethetünk…
Világos falakkal, hófehér bútorokkal is nyert ügyünk lehet, de akár egy kevés sötét kontrasztot is bevethetünk…
Fotó: Dulux

4. Fő a transzparencia…

Minél több átlátszó, fényáteresztő tárggyal vesszük körül magunkat, annál inkább utat engedünk a szobáinkba beáramló, természetes fénynek.
Ezért kifejezetten szerencsés választás, ha térelválasztást szeretnénk, akkor a szellős, polcos térelválasztók, vagy az üvegben készült térelválasztó fal megoldásokban gondolkodni.

Az áttetsző térelválasztó, vagy „tér – a térben fülke”
Az áttetsző térelválasztó, vagy „tér – a térben fülke” jó megoldás akkor, ha nem szeretnénk szétszabdalni az amúgy is kis teret. A matricázott vagy mart üveg diszkrét, intimebb hatást nyújt.
Fotó: lv.aviarydecor.com

A vékony lábbal rendelkező, áttetsző bútorok, akár műanyagból, akár plasztikból készültek is – minden bizonnyal légiessé teszik a tereinket, mintha nehéz, vastag lábakon álló, sötét bútorokkal nyomnánk agyon a kisebb, sötétebb helyiségeket.

Áttetsző bútorokkal még szellősebb, légiesebb lesz a tér
Áttetsző bútorokkal még szellősebb, légiesebb lesz az összhatás, mert így nincsenek nehéz, súlyos formák, anyagok, amik elvennének a tér látványából.
Fotó: meblowinka.pl

5. A mintákkal is csalhatunk!

Az apró minták, főleg, ha anyagukban mintásak, vagy nagyon finomak, visszafogottak, akkor előnyösek egy kisebb térben is ám az egyszínű, világos falsíkok a legszerencsésebbek. Ennél jobbat csak a csíkokkal érhetünk el, pláne, ha egy falat túl keskenynek, vagy éppen alacsonynak érzékelünk, akkor a függőleges vagy vízszintes csíkozással remek optikai csalódásokat tudunk bevetni.

A vízszintes mintájú tapéta optikailag szélesíti a teret
Képaláírás: Egy ilyen szűk terű háló szembe lévő falát érdemes vízszintes tapétával borítani, ezzel kicsit szélesebbé tehetjük optikailag a helyiséget. Ha pedig magasabbra vágyunk, válasszunk függőleges csíkozást…
Fotó: Pinterest

6. És, végül, de nem utolsósorban: a világítást is ügyesen tervezzük meg!

Természetes, az ablakokon beáradó fény mellett a terek mesterséges megvilágítását is a lehető legjobban kell megterveznünk. Nem elég csupán egy, központi mennyezeti lámpa – a kiegészítő fényekről is gondoskodnunk kell! Például, ha magasabb érzetre vágyunk egy adott helyiségben, érdemes falikarokkal megvilágítanunk a mennyezetet. Ha pedig a tágasság fokozása a cél, akkor irányítsunk több, kisebb lámpát a falakra, illetve ne feledkezzünk meg a kiegészítő, hangulati fényforrásokról sem, melyeket bútorvilágításokkal, rejtett álmennyezet világítással, és egyéb ledes hangulati, illetve dekorációs világítással érhetünk el.

Világos bútorokkal körbevett tér, és több, akár az egész mennyezet beborító pontlámpák… ugye, máris mennyivel világosabb?
Világos bútorokkal körbevett tér, és több, akár az egész mennyezet beborító pontlámpák… ugye, máris mennyivel világosabb?
Fotó: FMC

Személyre szabott megoldásokat, vagy inkább egyedi tervezést szeretne?

A kreatív és fiatalos Yellow Group csapat megoldja Önnek, hogy még tágasabb, még szellősebb, még kellemes legyen az élettér – akár az otthon, akár az iroda, vagy éppen egy hangulatos üzlethelyiség enteriőr tervezéséről legyen is szó éppen…