Mikrolakások esetében beépített tárolókkal, többfunkciós bútorokkal, és dobogós megoldásokkal ügyesen elrendezhetünk mindent, a zsúfoltság érzete nélkül…
23
dec

5 tipp, hogy miként lehet valósan is tágasabb a tér?

És ezúttal nem optikai trükköket, hanem valódi térnövelő megoldásokat mutatunk! Bizony, van rá megoldás, – átépítés vagy költözés nélkül – hogy további értékes négyzetmétereket nyerhessünk a jelenlegi otthonunkban is! Ha kicsi a lakás, akkor ugyanis pláne lényeges a kérdés, ahogyan az is, hogy minden apró felületet, sarkot, beugrót a lehető legpraktikusabban ki tudjunk használni…
Nyilván a rendszeres selejtezés is nagyon fontos, de ha ügyesen gazdálkodunk a rendelkezésünkre álló területekkel, akkor legyen bármilyen kicsi is a lakásunk, mégis tágasabb életterünk lehet. Miként is csináljuk?

Azon túl tehát, hogy folyamatosan, és fokozottan ügyelünk a rend és rendezettség megteremtésére majd a fenntartására, még számos trükkel tudunk további hasznos négyzetmétereket kreálni, ami nem csupán látszólagosan, optikailag növeli meg, teszi szellősebbé otthonunk méretét. Nézzük meg, mit is tehetünk, ha több teret szeretnénk!

Dobogóra épített ágy vagy játszósarok
Egyedi bútorokkal egyedülálló megoldásokhoz juthatunk: dobogóra épített ágy vagy játszósarok, melynek az alja lehet egy kihúzható tároló…
Fotó: Khuon Studio

1. Térkihasználás felsőfokon!

Vagyis, használjuk ki a lehető legjobban, leghasznosabban a rendelkezésünkre álló teret! Ez különösen nehéz persze akkor, ha lakásunk éppenséggel tetőtéri, azonban a ferde falsíkok alatt több minden is megbújhat, pl. a lépcsők alatt számos praktikus tároló megoldást alakíthatunk ki!

A lépcsők alatti helyeket remekül kihasználhatjuk tárolásra
Tetőtéri vagy belső kétszintes lakások esetében a lépcsők alatti helyeket remekül kihasználhatjuk tárolásra.
Fotó: SZÉPHÁZAK

2. Terjeszkedjünk felfelé!

Vagyis, használjuk ki a lehető legjobban azokat a felületeket is, melyekre eddig talán nem is gondoltunk – pl. a tárolás szempontjából! Fiatalos, városi stílusban berendezett lakásunkban a bicikli tárolását kiválóan megoldhatjuk azzal, ha felszereljük a falra – ezzel még a kreatív faldekorálás is ki van pipálva, ha még egy ügyes megvilágítással ki is emeljük azt. Máris több hely marad a padlón. A szellős otthonok egyik titka egyébként is az, ha nem pakolunk szét a padlón különböző tárgyakat, dobozokat, hanem falsíkokra függesztett tároló rendszerekben találunk helyet a számukra.

Felfelé terjeszkedő bútorok
Képaláírás: Ha ilyen kicsi a konyha, vagy a gardrób, érdemes a bútorokkal felfelé terjeszkedni – így akkor biztosan minden elfér majd…
Fotó: player.hu

Ha a belmagasság megengedi, akár felfelé is terjeszkedhetünk a tárolással.

Ha nem elég magas a tér, akkor pedig gondolkodjunk kifelé, a lakáson kívül. Folyosók, lépcsőházak például nagyszerű pihenő – vagy olvasó sarkot rejthetnek – és ha ügyesek vagyunk, akkor ily módon további értékes négyzetméterrel tudjuk megtoldani az enteriőrt.

Meghitt olvasósarok a lépcső alatt
Akár egy meghitt kis olvasós-pihenősarkot is kialakíthatunk a lépcső alatt, ha jól alakította ki azt a belsőépítész…
Fotó: SZÉPHÁZAK

3. Okosan elosztott funkciók

Már az építkezés vagy a lakásfelújítás során érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen funkciókat szeretnénk otthonunkba, de a funkciók igénye egy család életében mindig változik, többnyire bővül. Külön étkező? Média szoba? Dolgozó sarok? Játszó-tanuló szoba? És mindez egy nagyobb téren belül valósuljon-e meg, vagy inkább legyenek egymástól elzárva, hangszigetelve az egyes életterek? Persze, a rendelkezésünkre álló tér ezt nem mindenhol engedi meg – azonban ettől még nem kell azonnal átépíttetnünk az egész házat: ahol úgy érezzük, egy gyors és tiszta Rigips fal felhúzása, vagy a hangszigetelést is megoldó, ám a fény útját mégsem elálló üveg térelválasztók remek megoldásnak bizonyulnak.

Üveg térelválasztó
Egy egyszerű komód és egy exkluzív, üveg tárelválasztó fal kombinációja jó megoldás, ha egyszerre intim, mégis transzparens, fényáteresztő szeparálást szeretnénk…
Fotó: HomeInfo

4. A többfunkciós, okos bútormegoldások – avagy, több legyet, egy csapásra…

Amikor több funkciót szeretnénk kialakítani, és némileg el is szeparálni egymástól, akkor érdemes bevetnünk a többfunkciós bútorokat. A lehető legjobb választ adják meg ugyanis az aprócska otthonok legégetőbb problémájára, vagyis az élettér kontra tárolóhely dilemmájára. Külföldi kiállítások után hazai bemutatótermekben is egyre gyakrabban találkozunk ma már falra csukható ágyakkal, melyeknek a másik oldalán nappali polcrendszert vagy mobil íróasztalt találunk, de épp ilyen jó megoldás egy falfülkébe rejtett dolgozósarok, hobbiasztal, vagy mosókonyha is.

Méretes beépített szekrény
Ha nincs külön háztartási helyiség, egy méretes beépített szekrény is megteszi…
Fotó: Lakbermagazin

Aranyat érnek a polcos térelválasztók is, hiszen ezekkel is több funkciót pipálhatunk ki egyszerre.

5. Tulajdonképpen mindenből lehet tároló…

Ha többfunkciós bútorunk nincs is, érdemes egyedileg olyat készíttetni, ami kifejezetten a mi lakásunk adottságaihoz, családtagjaink tárolási szokásaihoz, igényeihez alkalmazkodik. Pici a lakás, és nincs külön tároló, sem háztartási helyiség? Akkor egy tágas férőhellyel rendelkező, „mindent elnyelő” gardróbszekrény vagy előszobabútor jó megoldás lehet háztartási eszközeink és szezonális tárgyaink tárolására, elrejtésére.

Ágy alatti tároló
Ha egy kissé megemeljük az ágyat, alatta is sok minden elfér…
Fotó: NLC

Ha kicsi az étkezőnk, és a székek ki-be húzogatása nem igazán megoldható, akkor egy ülőpad, sarokpad könnyedén megoldja ezt a problémát. És ha a pad még tárolóként is üzemel, tudunk pakolni a belsejébe pl. cipőket, könyveket, magazingyűjteményt, kisebb szerszámokat vagy varrókészletet – akkor az szinte kész főnyeremény!

Fal beugrójába épített étkező pad
Kiváló helytakarékos tipp a fal beugrójába épített étkező pad, fölé tervezett tálaló szekrényekkel
Fotó: Lakbermagazin

Szívesen venne még több praktikus, térnövelő tippet? Esetleg jó lenne mindezt személyre szabottan, kifejezetten az Ön otthonára megnézni és megtervezni?

A sokoldalú, kreatív Yellow Group csapatával további, egyedi, személyre szabható ötleteken gondolkodhatnak, akár csak néhány új funkció, térnövelésre vagy térelválasztásra szolgáló ötlet, egy-két egyedi, pont oda tervezett bútor, vagy éppen a komplett belsőépítészet megtervezése és megvalósítása legyen is a cél!