Sokoldalú, tartós, mutatós – a vinyl padlók számos előnyt képesek lefedni egyszerre…
16
dec

Terek és funkciók 2.0: Mit tudnak az újgenerációs, funkcionális padlóburkolatok?

Mégis, hogyan lehetne egy padlóburkolat funkcionális? Nos, attól, hogy azon túl, hogy burkol, véd, és kényelmet ad otthonunkban vagy az irodában, még egyéb extra tulajdonságokkal is bír. Léteznek például halk, csendes padlómegoldások a nyugodt pihenésünkért, ergonomikus padlók, melyek kímélik a gerincünket és az ízületeinket, sokrétű, strapabíró, vízálló padlók, melyekkel az egész lakást leburkolhatjuk –pincétől a nappalin át a fürdőszobáig…

Az elmúlt egynéhány évben számos innováción ment keresztül a belsőépítészeti anyagok, termékek gyártása, kivitelezése, és a gyártókkal együtt mi magunk is egyre tudatosabbá váltunk. Épp ezért, egyre több elvárásunk van egy-egy termékkel szemben, ami nem véletlen, hiszen az okos megoldások, a tudatos és környezetbarát szemlélet szerint éljünk egyre inkább a mindennapjainkat.
Míg néhány évtizeddel ezelőtt újdonságszámba ment pl. a padlófűtés vagy az egyszerűen és gyorsan lerakható laminált padló, addig ma már se szeri, se száma az egyre elképesztőbb újításoknak, egyedi és személyre szabható megoldási lehetőségeknek!

A vinyl padlók nagyon könnyen tisztítóak
Az extrém igénybevehetőség, a 100%-ig vízálló tulajdonságuk, számos telepítési lehetőségük mellett a vinyl padlók ráadásul nagyon könnyen tisztítóak, karbantarthatóak – miközben látványnak, sem utolsók…
Fotó: Designflooring

A falak vagy pláne a padlónk burkolási alternatívái között is szép számmal találunk ma már olyan tudatos, mondhatni „okos” megoldásokat, melyekkel nem csak otthonunk szépsége, esztétikája, hanem fizikális és mentális egészségünk, kényelmünk, és még a rohanó életvitelünk szempontjából is kényeztetnek, kielégítenek bennünket.

Melyek ezek az extra újítások, és mikor mit érdemes választanunk – ha történetesen éppen még az építkezés, a lakásfelújítás, azon belül is a padló burkolása előtt állunk?

1. Műgyanta padló – a hosszú élettartamú, nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe, ahol alapvető elvárás a csúszásmentesség

Az elsősorban ipari környezetbe, kiemelten nagy igénybevételnek kitett helyiségekbe szánt önterülő epoxi-habarcs bizony magán lakásokba is kiválóan alkalmazható, és gyönyörű, egybefüggő, világos, fényes, hézagmentes, tartós melegburkolat lesz a végeredmény!
Azt aláírjuk, hogy nem olcsó, és a burkolási ideje sem mondható éppen rövidnek, hiszen több munkafázisból áll, mégis, ha valami igazán modern, egyedi, letisztult megoldáson gondolkodunk, amit rendkívül könnyű takarítani, hosszú élettartamú, sima és pormentes – vagyis, abszolút megéri a pénzt és fáradságot az elején…

Ipari műgyanta padló
Elegáns, légies, könnyed – és még tartós is: az ipari műgyanta újabban a lakóházakba is beköltözött…
Fotó: siposcreative.hu

Nagy előnye még, hogy nem kényes, mint egy laminált padló, vagy egy élőfa parketta: a ragyogóan szép, egységes, jó minőségű műgyantát nem karcolják fel bútoraink lábai, ahogyan a véletlenül ráömlött vörösbor sem színezi el! Különböző, egyedi színekben is el tudják készíteni számunkra – vagyis, lakókörnyezetünkben sem kell a funkciót alárendelni a dizájnnak – ami igencsak nagy szó, és nagy előny!

Betonhatású, matt szürke, vagy fényes lakkhatású hófehér műgyanta padló
Betonhatás, matt szürke, vagy fényes lakkhatású hófehér? A speciális műgyantával egységes, tágas tereket varázsolhatunk, pincétől a nappalin, vizesblokkokon át a hálóktól egyenesen a padlásig akár – mivel rendkívül tartós és ellenálló.
Fotó: player.hu

2. Az univerzális vinyl – a tartós, 100%-ig vízálló, kreatív otthonteremtők nagy kedvence

A mai, újgenerációs vinyl padlók közel sem olyanok már, mint elődeik: nem tartalmaznak ftalátokat, egészségesek, környezettudatos választásnak számítanak, nem beszélve arról, hogy gyönyörű famintázatokat, vagy a kő természetes rajzolatait, mintázatát vihetjük be otthonunkba a segítségével. Méghozzá minden egyes helyiségbe: a vinyl padlók ugyanis látványukban nagyon hasonlítanak a laminálthoz, és a ragasztható mellett van belőlük is klikkes változat éppúgy. viszont míg a laminált padlót nem érheti víz, mert felpúposodik, addig egy vinyl esetében ettől sem kell tartanunk! A 100%-ig vízálló, fürdőszobába, konyhába, sőt előszobába vagy garázsba is leburkolható vinyl tartós, strapabíró – így tökéletesen alkalmas arra, hogy az egész lakóteret egységes, egybefüggő padlóburkolattal boríthassuk, hiszen még csak diletációs hézagot sem kell kihagynunk a különböző felületek találkozásánál.

Vinyl padló egységes burkolat a lakásban
Tökéletes megoldás, ha egybefüggő, egységes burkolatot szeretnénk az egész lakásba, melyet nem törünk meg sem küszöbökkel, sem burkolatváltókkal…
Fotó: Designflooring

3. Lábmeleg, puha járófelület, mely gerincünket és ízületünket is kíméli, mi az? Hát persze, hogy a parafa padló!

Annak, aki környezet – és egészségtudatos, melegen ajánljuk a parafát, mint igazán újgenerációs, mondhatni „okos” melegburkolatot! És hogy milyen érveink vannak mellette?
Nos, a parafa az egyetlen olyan FA parketta, melyhez egyetlen fát sem kell kivágni!
A parafához ugyanis a parafa tölgy kérgének lehántásával jutnak hozzá, melyet egy fa élettartama alatt 9-10 évente ismételnek meg, egészen a fa 250 éves élettartamáig. Így aki igazán környezettudatos, annak érdemes elgondolkodni a parafa padló telepítésén, abban a tudatban, hogy bizony, az ő padlójához – noha 100% fából készült, semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz! – mégsem kellett kivágni egyetlen fát sem!

Parafa padló
Kényelmes, környezetbarát, egészséges, ergonomikus, és még tisztítani is gyerekjáték: kész főnyeremény a parafa padló otthonunkban!
Fotó: Parafa padló / HARO

A parafa felülete vízálló, víztaszító, így otthonunk nedves helyiségeit is nyugodt szívvel burkolhatjuk vele, antiallergén, taszítja a port, nem penészedik, nem gombásodik, így allergiások számára is remek választás – ám ha igazán egészégtudatosak vagyunk, akkor már csak az alábbi érv is simán meggyőz majd bennünket a parafa mellett: kényelmes tartást ad a gerincünknek, és kíméletes az ízületeinkhez. Mi kell hát még egy igazán smart-padlóhoz?

Parafa padló
Szerencsére, a parafa padló valamennyi nagy, neves laminált padlót forgalmazó gyártónál megtalálható – és nem csak egészséges, tudatos választás, de a felületek is nagyon szépek, változatosak…
Fotó: Parafa padló / EGGER

4. A mai laminált padlók is egyre speciálisabbak: csendesebbek, puhábbak, mégis strapabíróbb felületet biztosítanak!

Ha valakinek tetszettek ugyan az előbbiek, azonban egy kicsivel kedvezőbb árfekvésű, természetesebbnek

Újgenerációs laminált padlóburkolatok
Szépek, könnyű őket lerakni, antisztatikusak, és egyre kellemesebb lépkedni is az újgenerációs laminált padlóburkolatokon…
Fotó: Laminált padló / PARKETTADISZKONT

ható, igazán látványos dekor-réteggel ellátott melegburkolatot keres, akkor választhatja a legújabb generációs laminált padlókat is, hiszen ezekbe is számos egyedi újítást, innovációt tettek a gyártók az elmúlt évek alatt.

Míg korábban arra panaszkodtunk, hogy a laminált padló hangos, kopog, és kellemetlenül hideg a meztelen talpunk alatt, – addig mára már a komolyabb gyártóknak hála – ezek a problémák már mind a múlté!
Itt van például az egyre puhább, egyre finomabb megmunkálással készült osztrák EGGER, vagy a speciális csendes lépést biztosító alátétrendszer a német HARO-tól – melyeket ráadásul padlófűtéssel együtt is alkalmazhatunk, így a kellemes langymeleg felületet is garantált lesz. A gyártó egyik specialitása még többek között a DISANO termékcsalád, mely természetesen is kellemes, langyos felületet biztosít leginkább azért, mert ezek a termékek 100%-is PVC – és lágyítószer-mentesek, ezért kellően puhák, nem hidegek, és úgy általában véve jóval egészségesebbek az átlagos laminált padlóknál. Nem véletlen, hogy gyerekszobák, hálószobák burkolásának egyre népszerűbb alternatíváiként kapnak helyet a kortárs belsőépítészetben.

A strapabíró, 100 százalékban PVC-mentes padlók a vizet, a sarat is jobban bírják, mint egy hagyományos laminált padló
A strapabíró, 100 százalékban PVC-mentes padlók a vizet, a sarat is jobban bírják, mint egy hagyományos laminált padló, így a hálószobák mellett kedvelt előszobai vagy közösségi életterek burkolására is!
Fotó: HARO (DISANO)

A sort persze még bőben lehetne folytatni: ha például valaki élőfa parkettára vágyik, az is ma már előre a gyárban speciális ápoló olajokkal van kezelve, hogy a mi dolgunk még könnyebb legyen, a fát is képesek ma már egy-egy speciális eljárással strapabíróbbá, a vízzel szemben is ellenállóbbá tenni, ahogyan a hidegburkolatok is egyre jobban megközelítik az élethű fa vagy a gyönyörű kövek egyedi rajzolatait, textúráit.

Fa hatású járólap
Egy mutatós, modern kerámia parketta, járólap is tökéletes lehet otthonunk vizes helyiségeibe, de bárhová… egy minőségi, fa hatású járólapról ma már senki nem mondaná meg első látásra, hogy nem valódi fa…
Fotó: PORCELANOSA

Burkolhatunk ma már bátran, szinte bármivel – a lényeg, hogy a számos egyedi, pozitív tulajdonsággal bíró burkolatfajta közül megtaláljuk és kiválasszuk azt, amelyik a mi személyes igényeinket a leginkább lefedi. Ehhez persze kaphatunk professzionális tanácsot és segítséget:

A sokoldalú Yellow Group csapata készséggel áll rendelkezésére, legyen az szakmai tanácsadás, tervezés, kivitelezés, vagy éppen a komplett belsőépítészet megtervezése és megvalósítása a belső terekben!