Szellős, légies térelválasztó lamellás megoldásokkal
09
dec

Terek és funkciók: Válasszuk le, rendezzük át – ha már nem praktikus!

Kitűnő, és talán a legkézenfekvőbb megoldás az előnytelen elosztású lakások megoldására egy jó térelválasztó. Ám mi van akkor, ha otthonunk beosztása, elrendezése eddig ugyan praktikus volt számunkra, ám most a megváltozott élethelyzet hozta igényeknek már nem felel meg a számunkra? Erre az esetre is remek ötlet az utólagos térelválasztás! Nézzük meg röviden, mik a lehetőségek, ha leválasztanánk: miből és hogyan készülhet ma térelválasztó egy kortárs, modern enteriőrbe?

A térelválasztó – azon túl, hogy némelyik kifejezetten jól néz ki és mutatós – leginkább funkcionális szerepet tölt be az enteriőrben, akár az otthon, akár az iroda terében. Olyankor érdemes gondolnunk rá, amikor életterünk jelenlegi kialakítása, elrendezése már túlhaladott rajtunk, például a növekvő csemeték immár külön szobát, vagy legalábbis külön életteret igényelnek.
Esetleg nekünk változott meg a munkánk, és szükségünk lett egy külön kis dolgozósarokra, ahol otthonunkban is kényelmesen, nyugalomban dolgozhatunk.
Persze, egy térelválasztó akkor is jó ötlet, ha szeretjük ugyan a tágas, egybenyitott tereket, ám valamiképpen azért mégiscsak szeretnénk a nappalitól leválasztani a hálórészt, vagy a konyhától az étkezőt. Erre az esetre persze egy jelképes, áttetsző, látványos térelválasztó is megteszi, azonban van, amikor komolyabb leválasztásra, esetleg hangszigetelésre is szükség van.

Térelválasztóként használt polcos elem
Egyszerre zárt is, nyitott is ez a polcos elem, mely egy igen praktikus, többfunkciós, tárolásra is alkalmas térelválasztóként szolgál
Fotó: Otthonok és Kertek

Térelválasztó számtalan féle anyagból, felületből, és formai kialakítással készület – sőt, egy jó lakberendező vagy belsőépítész akár utólagosan is fel tud húzni számunkra egy jól funkcionáló térelválasztó falat, sőt akár a bútoraink ügyes elrendezésével is átszabhatjuk, újra pozícionálhatjuk a tereket.

Térelválasztás, tárolás, és dizájn egyben
Térelválasztás, tárolás, és dizájn – egy ilyen mutatós darabbal akár három külön funkciót is lefedhetünk…
Fotó: Homeinfo

Egy jó tér-elrendezésnél a különböző funkciók apró kis „szigeteket” alkotnak a lakáson belül, térben is elkülönülve egymástól. Az viszont, hogy ezek kialakítása mennyire tudatos, és mennyire szeretnénk elkülöníteni, elszeparálni egymástól az egyes funkciókat, élettereket – ez már csak rajtunk múlik, épp ezért adunk most több ötletet is, hogy mindenki kedve, igénye szerint dönthessen, számára melyik lenne a legoptimálisabb?

Térelválasztó fal
Építtethetünk is térelválasztó falat, melynek nem muszáj a plafonig érnie, és akár még polcokat, tükröt, vagy fogast is felszerelhetünk rá…
Fotó: Anro Díszléc

1. Térelválasztás bútorokkal

Ha nem tudunk épp túl sokat rákölteni, nem tervezünk komolyabb beruházást, lakásfelújítást – akkor egyszerűen rendezzük át a lakást!
Térelválasztóként funkcionálhat egy magas, többosztásos könyvespolc, egy, a tér közepére beállított gardrób, vagy egy magasabb, kicsit szélesebb konyhapult vagy konyhasziget is.

Konyhapult vagy konyhasziget mint térelválasztó
Egy magasított konyhapult, vagy konyhasziget is kiválóan el tudja szeparálni egymástól a főző – és étkező helyiségeket
Fotó: Lakáskultúta /LaTenda Home

Sőt, léteznek külön térelválasztásra tervezett bútorok is, melyek kifejezetten jó megoldást nyújtanak a rossz elosztású lakások problémájára. Sajnos, előfordul ugyanis, hogy némely helyiséget túlságosan nagyra, tágasra, míg más szobákat, félszobákat egészen apró méretűre alkottak meg a tervezők, belsőépítészek.
Egy túlzottan nagy alapterületet praktikusan kihasználni pedig leginkább úgy tudunk, ha külön kisebb szigetekre, funkcionális tér-részekre osztjuk szét – így egyben marad, de mégis elkülönülnek egymástól a különböző funkciók, például a tanulás vagy munka, tv-nézés, játéksarok, és az étkező blokk egy nagyobb, családi nappaliban, vagy konyha-nappali-étkező közösségi térben.

Polcos elemekkel kicsit több fényt, szellősebb megoldást kapunk, viszont ez a zajt, hangokat nem szűri ki, de egy olyan családban, ahol nagyjából azonos a családtagok alvási-ébrenléti ciklusa, ott nem is feltétlenül fontos.

Konyhaszekrény mint térelválasztó
Ha még az elején vagyunk otthonunk belsőépítészeti terveinek, akkor gondolkodhatunk olyan konyhabútorban, esetleg szekrény sorban vagy tároló elemben is, melynek helyzete, iránya, elhelyezkedése a téren belül kifejezetten két blokk, zóna elszeparálásra is szolgál.
Fotó: Gamper Üzletház

2. Épített térelválasztók, térelválasztó falak – ha a hang és fény elszigetelésére is szükség van!

Egy egyszerű, de nagyszerű térelválasztó falat akár utólag felhúzhatunk, ha úgy érezzük, szükség volna rá. A Rigips tökéletes, gyors és tiszta alternatívát jelent, és szerencsére számos cégnek vannak kiváló megoldásai. Építtethetjük mennyezetig is, azonban egy dologra minden esetben ügyelnünk kell: ez pedig a térérzet. Egy fémből, üvegből, esetleg lécekből álló térelválasztó biztos, hogy nem nyomja agyon a teret, ám az épített falakkal bánjunk körültekintően: lehetőleg vékony legyen, kapjon mindkét oldalról elegendő fényt, és adhatunk neki egy szép, látványos dizájnt, burkolatot, esetleg egyéb, hozzáadott funkcióval is felruházhatjuk.

Térelválasztó fal gipszkartonból
Egy gipszkarton kreáció is számos egyedi megoldásra ad lehetőséget…
Fotó: Otthonok és Megoldások

3. Légies, dekoratív térelválasztók – ha csak jelképes elkülönítésre vágyunk

Érdemes játszadoznunk a térelválasztó magasságával is. Ha alacsony a lakás belmagassága, az még nem jelenti azt feltétlenül, hogy térelválasztóból is alacsony mellett kellene döntenünk. Az egyedi, kreatív, légies megoldások könnyedebbé tehetik a látványt, a fényhatást pedig hangulatos, a mennyezetbe épített lámpákkal, esetleg ledszalagokkal tehetjük még hangulatosabbá!

Légies térelválasztás
Amikor csak jelképes térelválasztás kell: szellős légies, egyedi, dekoratív lehet egy ehhez hasonló térelválasztó!
Fotó: LAKBERMAGAZIN

4. Egyszerre légies, fényáteresztő, de hangszigetel: az üveg térelválasztók egyre népszerűbbek!

Vékony pengefalat is készíttethetünk üvegbetéttel, de akár lehet egy az egyben is üvegből a térelválasztó. Az üveg egyre erőteljesebben jelenik meg ma már a kortárs lakberendezés, belsőépítészet terén, hiszen letisztult, légies, természetes, mégis remekül ellátja a funkcióját. Az üvegpanel nagyon esztétikus, ám tény, hogy egy kissé költségesebb megoldás. Ám ha a lakásunk, vagy az iroda természetes benapozottsága nem a legjobb, akkor az üveg tárelválasztó a legelőnyösebb, hiszen teljes mértékben átengedi a fényt, légies megjelenést kölcsönöz, és egy modern, exkluzív felületet kapunk általa. Ma már választhatunk speciális hangszigetelt és biztonsági beltéri üvegfalat, üvegpaneleket is, és a dizájn szempontjából is számos lehetőségünk van a keretes, keret nélküli, osztott, teljesen egybefüggő, normál, matt, vagy anyagában színezett esetleg mart változatok közül válogatni.
KÉP: 30
Képaláírás: Az eltolható üvegpanel jó megoldás kerettel vagy keret nélkül is – ha pedig hangszigetelt üvegből készül, akkor még a nyugodt pihenésünk is zavartalan maradhat…

Fotó: Okosgarzon.blogspot.hu

5. Fából, bútorból, természetesen…

Fa elemekből – mely lehet egy szép, egyedileg készíttetett bútor vagy akár egy vékony gipszkarton vagy ytong-fal szerkezet, melyet fa anyaggal, pl. laminált padlóval vagy parkettával vontak be –és akár polcként, média falként vagy hangulati dizájn elemként is funkcionál egyben.

Mozgatható médiafal
Egy mozgatható, forgatható média fal is kiválóan alkalmas térelválasztásra!
Fotó: Lakbermagazin

A fa mellett számtalan érv szól: könnyed, természetes, meleg, otthonos és szerethető – tehát bármely enteriőrben kiválóan megállja a helyét. Akkor jó egy fából készült (vagy fa felülettel bevont) térelválasztó, ha mindkét helyiség stílusához, színvilágához alkalmazkodik.

Akár meg is világíthatjuk alulról vagy felülről, akkor még otthonosabb, még hangulatosabb lesz a látvány!

Könyvespolc térelválasztásra
A legkézenfekvőbb megoldás, ha kicsi a lakás, és a tárolásra is folyton gondolni kell…
Fotó: Pinterest

Arról egyébként se feledkezzünk meg, hogy egy térelválasztó beillesztésével – legyen az az üveget kivéve bármilyen más anyagból – egy kicsit biztosan elvesz a fényből, ezért a jó megvilágításról mindkét új funkció életterében gondoskodnunk kell!

Zárt térelválasztó
Ha inkább a rendezett, zárt megoldásokat kedveljük: akkor egy ilyen tároló-térelválasztó rendszerrel letisztultabb lesz az összkép! A rendszer szigorúságot a véletlenszerűen meghagyott, kivilágított nyitott elemekkel törhetjük meg…
Fotó: Nice.hu

Profi tervezés, kivitelezés, enteriőr tanácsadás? A kreatív Yellow Group csapata készséggel áll rendelkezésére, legyen az csak egy kis átszervezés, vagy éppen a komplett belsőépítészet megtervezése és megvalósítása otthonában!