A kék árnyalatai konyhabútoron
28
okt

Konyhatrendek, konyhadekoráció, konyha világítás

Konyha-témánk, tematikus sorozatunk befejező részéhez érve azokat a lehetőségeket gyűjtöttük össze olvasóinknak, melyektől konyhánk még otthonosabb, még dekoratívabb, és még inkább illeszkedik egyéniségünkhöz, személyre szabott igényeinkhez. Nézzük, mivel tehetjük még inkább a sajátunkká konyhánkat!

Ha már megvan a megfelelő elhelyezés, kiötlöttük az elrendezést és a konyhabútor is kialakulóban – még mindig nem dőlhetünk teljesen hátra, hiszen a konyha néhány igen fontos részlete még hátra van! Nem mindegy ugyanis, milyen világítást tervezünk a konyhán belül – hiszen tudjuk jól, egyetlen központi fényforrás a mennyezetről belógó függesztékkel édeskevés, ahogyan a dekoráció szerepét sem szabad elhanyagolni, ha igazán otthonos, hozzánk illő konyhát szeretnénk…

A falak, a bútorok frontjai, a lámpák formája, színei, de még a csaptelepek is mind-mind önmagukban már egyfajta dekorációt alkotnak
A falak, a bútorok frontjai, a lámpák formája, színei, de még a csaptelepek is mind-mind önmagukban már egyfajta dekorációt alkotnak… Ügyeljünk hát az összhatásra, a harmóniára az anyagok, textúrák és a színek megválasztásakor!
Fotó: Lakbermagazin

Milyen az ideális konyhavilágítás?

Természetesen nappal nagy jelentősége van konyhánkban a természetes fénynek, ezt az ablakok elrendezésével, a konyha tájolásával tudtuk megoldani – amennyiben ezeken már túl vagyunk.
Estére pedig a mennyezeti lámpán túl elengedhetetlen a pultfelületek jó megvilágítása, hiszen csak úgy tudunk majd dolgozni este, sötétedés után a konyhában.

A felső konyhaszekrény sor alá mindenképp tervezzünk be lámpákat: ez lehet Spotlámpa, de egy erősebb ledszalag is akár, a konyhabútorba beépítve.

Ha olyan bútor megoldást választottunk, hogy nem terveztünk felső szekrényeket, akkor a polc alá ugyanúgy tehetünk ledvilágítást, vagy esetleg a mennyezetről belógó, irányítható fényű fali karokkal is megoldhatjuk a pultvilágítást.

A mennyezetről belógatott lámpa függesztékek nem csupán jól mutatnak, hanem praktikusak is
A mennyezetről belógatott lámpa függesztékek nem csupán jól mutatnak, hanem praktikusak is, pláne akkor, ha nincs felső pult, vagy mondjuk, egy konyhasziget fölé…
Fotó: Amfi Konyha

Arra persze ügyeljünk, ha ilyet tervezünk, hogy majd a fejünkkel ne takarjuk ki a fényt.

A pultvilágításon túl természetesen legyen egy hagyományos, központi fényforrás is, egy mennyezeti lámpa. vagy akár álmennyezetbe süllyesztve több spotlámpa világítás.
Világítsuk meg a tűzhelyet, főzőlapot is – hiszen az esti vacsora készítésénél ez is elengedhetetlen. Ma már a legtöbb páraelszívó tartalmaz beépített világítást, ahogyan a polcokba, vitrines elemekbe is jól mutat.

Dekorációs fényforrások a vitrinekben
Hangulatos és meghitt lesz a konyha enteriőr, ha vitrinekbe, vagy a nyitott polcokba is elhelyezünk egy-egy diszkrét fényű, dekorációs led fényforrást.
Fotó: OtthonNeked

Dekoráljuk a konyhát!

De mivel és hogyan? A konyha – mint már említettük – egy nagyon fontos, multifunkcionális tere otthonunknak, így nyugodtan szabjuk saját és családtagjaink egyéniségére!
Ha még a kialakítás, burkolás előtt vagyunk, akkor egy gyönyörű falburkolat, mozaikberakás, vagy hátulról megvilágított üveglap, konyha hátfal és tökéletes lehet, és már önmagában is gyönyörű dekoráció…

Természetes, natúr textúrák, egy egyedi természetfotó, mint konyha hátfal
Természetes, natúr textúrák, egy egyedi természetfotó, mint konyha hátfal, és néhány stílusos lámpa illetve csaptelep tökéletes harmóniát alkot, s önmagában mindez már olyan dekoratív, hogy másra nincs is szükség…
Fotó: Life

Ha pedig már az utolsó simításoknál járunk, akkor a klasszikus dekorációs tárgyak közül tudunk ötletelni – ügyelve a harmóniára, az enteriőr színvilágára, anyaghasználatára. És sose feledjük: a kevesebb az mindig több – még a dekorációt illetően is, ne essünk giccses túlzásokba!

Otthonos lehet, ha néhány egyedi dekorációval feldobjuk – ezek lehetnek fali képek, bekeretezett fotók, sőt szép egységes, a konyha főbb színeihez igazított, csinos keretbe foglalva a gyerekek rajzai is nagyon jól mutatnak majd konyhánk falán, ahogyan egy szép, gusztusos poszter fotó is, melynek fő színei a berendezés jellemző árnyalatait tükrözik vissza.

Vászonképek konyhába
Ne féljünk a színektől: A gusztusos kinagyított gyümölcsfotó piros árnyalatain visszaköszönnek a konyhabútor és a székek jellemző színei, az eltérő árnyalatú lámpa és egy zöld növény pedig egészen játékos, vidám összhatást kölcsönöz a térnek.
Fotó: KÉPafalra webáruház

Vagy dekorálhatunk falfestékkel, egyedi mintákkal, tapétákkal, falmatricákkal is – ezek közül kifejezetten konyhai tematikájú mintákat is kapni ma már számos üzletben és webáruházban.

Díszíthetünk persze fali burkolatokkal, mutatós fali panelekkel, a természetes fa textúrájával is burkolhatunk, ha meleg, otthonos ám időtlen életteret szeretnénk.
Remek dekorációk a natúr stílus szerelmeseinek a zöld növények, akár a fűszernövényeink egy nekik szánt polcra vagy függesztett megoldásra helyezve, élettel és frissességgel töltik majd meg a teret.

Fűszernövény oázist bárhol elhelyezhetünk a konyhában
Fűszernövény oázist bárhol elhelyezhetünk a konyhában – polcokon vagy a konyhapulton – egyaránt jól mutat! Az egyforma kaspókra, virágtartókra azonban érdemes gondot fordítani…
Fotó: unsplash

Szintén klasszikus dekorációk a szép szakácskönyvek, mutatós fali órák, dísztálak, gyertyák, fonott kosárkák, egy mutatós kihelyezett fűszertartó… szóval, tulajdonképpen bármi: egy a fontos, mindig saját ízlésünk után menjünk, a trendeket elég csak inspirációként alkalmazni, de konyhánk – és persze otthonunk – berendezése minden esetben bennünket tükrözzön.

Dísztárgyak a konyhában
A prémium konyhabútorok mellett is szükségesek a színek, a mutatós vázák, egy-két dísztárgy, és némi egyedi ötlet – ettől lesz az enteriőr igazán a miénk, ekkor tükrözi igazán a mi egyéniségünket
Fotó: Amfi Konyha

Profi konyhatervezés, konyhabútor, konyhavilágítás, konyhabútor tervezés és kivitelezés, konyha styling kapcsán abszolút számíthat ránk: a kreatív Yellow Group csapata készséggel áll rendelkezésére, legyen az a konyha, vagy akár a teljes, komplett belsőépítészet megtervezése és megvalósítása otthonában!