Tágas, fekete és természetes fa tónusú konyhabútor
21
okt

5 alapvető szempont új konyhánk megtervezéséhez

Cikksorozatunk legutóbbi részében azt vettük sorra, a házon belül hol kapjon helyet a konyha – ha még éppen most építkezünk, vagy alakítjuk át a tereket. Ezúttal pedig nézzük meg, ha már sikerült jól elhelyezni az egyes funkciókat, hogy miként álljunk neki új konyhánk megtervezésének…

Konyhánk, otthonunk szíve-lelke, a családi élet központja, így ennek a helyiségnek a megtervezése igencsak körültekintő folyamat, nem véletlen igényel különleges figyelmet, melyről nem lehet eleget írni.

Amikor konyhatervezésre, új konyha kialakítására adjuk a fejünket, nyilván rengeteg szempontot kell figyelembe vennünk.

1. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mire használjuk majd a konyhát?

Vagy fogalmazhatnánk úgy is: mire nem használjuk? A konyha ma már jóval többet jelent, mint az ételek tárolásának és feldolgozásának, elkészítésének helyszínét. Konyhánk egyszerre szolgálhat vendégfogadó térként, étkezőként, a családi élet központjaként, de alkalomadtán dolgozó – vagy tanulósarokként, kreatív alkotóműhelyként, és így tovább. Mondhatni, igazi multifunkcionális tér ma már egy konyha!

Hangulatos kis konyha egy lakótelepi lakásban némi átszervezéssel…
Hangulatos kis konyha egy lakótelepi lakásban némi átszervezéssel…
Fotó: Lakbermagazin

Természetesen az sem mindegy, konyhánk hogyan kapcsolódik majd a ház, illetve a lakás többi helyiségéhez. Erről ugyan már írtunk korábban – ám egyetlen mondatban itt sem árt megismételni: célszerű, ha konyhánk közel van a bejárathoz, a könnyebb bevásárolás, lapokolás érdekében. Ugyanakkor, ha a konyha valóban egy nagy forgalmú közösségi tér szerepét tölti be nálunk, gyakran ülünk le itt akár a barátokkal, akár érdemes elgondolkodni azon, hogy nagyobb teret szánjunk neki, tágas jól szellőző ablakokkal, illetve összenyissunk az étkezővel.

2. Gondoljunk át őszintén főzési szokásainkat!

A második legfontosabb, amit célszerű végiggondolni új konyhánk megtervezésénél, az nem más, mint a főzési szokásaink. Ha gyakran főzünk, és leginkább a hagyományos magyar konyha kerül terítékre nálunk, akkor a divatos amerikai konyhás megoldás nem biztos, hogy célravezető lesz nálunk, ha csak nem egy nagyon erős, nagyteljesítményű szagelszívót, és több irányból nyíló ablakokat tudunk beterveztetni épülő házunkba.

Ám ha csak ritkábban főzünk, vagy ha főzünk is, többnyire egyszerűbb, reformkonyha – jellegű ételeket, sok nyers ételt tálalunk fel – akkor nyugodtan választhatjuk az amerikai konyha típust, pláne ha gyakran vendégeskedik nálunk a család vagy a baráti kör – hisz ennek az elrendezésnek az a legnagyobb előnye, hogy aki éppen a konyhában sürög-forog, az sincs kirekesztve a társaságból.

Amerikai konyhás nappali egy trendi városi lakás enteriőrjében
Amerikai konyhás nappali egy trendi városi lakás enteriőrjében
Fotó: Otthonkommandó

3. Hányan fogjuk majd használni, és mi a fontos számunkra a konyhánkban?

Természetesen a konyhát használó családtagok száma, kora, neme, és mindennapi szokásai nagyon meghatározzák majd új konyhánkat, de éppúgy az igényeink is. Gondoljuk át alaposan, mi a fontos számunkra az új konyha illetve majd a konyhabútor tekintetében: az ételek kényelmes és gyors előkészítése? Mert akkor a tágas, nagy pultfelület majd alapvető lesz, ahogy a rendszerezést biztosító, áttekinthető tárolás is. A gáz – illetve villanytűzhely használata és a gyerekek biztonságfa? Akkor a konyha gépparkját majd ennek megfelelően kell kialakítani. A könnyű tisztán tarthatóság? Akkor a konyhabútor és a munkapult anyag – és színválasztását kell majd a szerint átgondolni. Esetleg háziállataink és a higiénia összeegyeztetése, vagy a különböző média eszközök (TV, rádió, zenelejátszó) a konyhában is legyen elhelyezve?

Milyen gépekre lesz szükségünk a konyhában?

És ezek közül mi az, ami elengedhetetlenül fontos, és mi az, ami esetleg kimaradhat, ha a végén szelektálni kell?

A konyhai géppark a saját igényeink szerint
Egy a fontos: gépparkunk a saját igényeinket szolgálják ki, ne pedig vendégeinket akarjuk elkápráztatni egy trendi, csilli-villi konyha berendezéssel!
Fotó: konyhasziget.blog.hu

Mennyi tároló helyre lesz majd szükségünk: milyen gyakran vásárolunk, napi vagy inkább havi-heti rendszerességgel? Mert akkor a tárolásra, spájzolásra is a szerint kell majd gondolnunk. Ha nincs lehetőség pl. kamra beépítésére, akkor egy jól kialakított kamraszekrény is megteszi, és egy mindent elrejtő tálaló szekrény is remek beszerzés – pláne, ha a konyha egybe van nyitva a nappalival, és gyakran fogadunk itt vendégeket.

4. Hogyan rendezzük be a konyhát: Vagyis mit jelent az alapvető konyha ergonómia?

Biztosan hallottunk már az ún. konyhatechnológiai sorrendről – mely tulajdonképpen nem más, mint ételeink feldolgozásának logikus sorrendje. Először kivesszük a hűtőszekrényből az élelmiszereket, letesszük a pultra, a mosogatóban megmossuk, szintén a pulton előkészítjük, összevágjuk, aprítjuk, végül megsütjük /főzzük a főzőlapon vagy a sütőben. Az ideális sorrend is pontosan ez: hűtő – konyhapult – mosogató/mosogatógép – ismét konyhapult – tűzhely és sütő – végül konyhapult, és legvégül a mikró, amikor majd később újramelegítjük az ételt. A mikró és a hűtő lehetnek közel is egymáshoz, itt megint célszerű egy konyhapult, hogy az elkészült ételt majd legyen hová letennünk.

A nagy konyhapult aranyat ér
Ne spóroljunk a konyhapult tágas, szabadon hagyott felületein – a konyhabútor használatba vétele során bizony még nagyon hálásak leszünk ezért magunknak…
Fotó: lakbermagazin.hu

Ez lenne tehát az a bizonyos konyhai ergonómia – melyet szerencsés, ha háromszögben helyezhetünk el. Ezrekhez a kétsoros vagy az L alakú konyha elrendezések tűnnek a legoptimálisabbnak, esetleg az egyenes konyha konyhaszigettel. Ha pedig valóban nagy a család, és áll is elegendő hely a rendelkezésünkre a konyha számára, akkor az L alakú konyha után a C, vagy az U alakban, sőt még a G alakban berendezett konyhát is átgondolhatjuk, ha van elegendő helyünk, illetve anyagi keretünk mindehhez – elvére egy minőségi konyhabútor nem olcsó mulatság…

U alakú konyha
U alakú konyha zárt polcokkal és fiókos elemekkel
Fotó: Lakbermagazin

5. Gondoljuk át, milyen lenne a számunkra ideális konyhabútor!

Ne csak a külcsínt és a trendeket nézzük: az anyaghasználat a tartósság, a könnyű tisztíthatóság érdekében lényeges kérdések, a szín és a mintázat úgyszintén. Mind a bútor, mint a konyhapult ma már számos anyagból, anyagfajtából készülhet a laminált felületeken át a valódi fa, a természetes kövek és a beton mellett akár az egészen modern kompozit kövekig szinte bármi szóba jöhet.

Színek tekintetében azt szoktuk javasolni, ha időtálló konyhában, életterekben gondolkodunk, akkor inkább a semleges, időtálló színekben gondolkodjunk, mint a bézsek, szürkék, a fehér és annak tört tónusai, illetve a természetes textúrák, felületek, mint a fa, a kő, vagy a beton.

A fehér, a szép természetes fa illetve kőmintázatok textúrái, tónusai időtlenek
A fehér, a szép természetes fa illetve kőmintázatok textúrái, tónusai időtlenek, így hosszú távra bátran tervezhetünk velük.
Fotó: Homeinfo

Méreteket illetően szintén alapvető az ergonómia – de szerencsére ezekkel az adatokkal, szabványokkal az asztalosok, a konyhabútorokat tervező és gyártó cégek tisztában vannak: a konyhapult magassága többnyire 85-90 cm között szokott lenni, de ez függ nyilván az adott konyhát használók testmagasságától, méreteitől is. Szekrényeknél is célszerű a szabvány elemekben gondolkodni: az alsó elemek többnyire 60 cm-esek, a felsők pedig 30-35 cm mélyek szoktak lenni. Ma már egyre inkább kezd divatba jönni újra a szellős, nyitott felső konyhaszekrény, vagy akár a felső sor teljes elmaradása is egyre gyakoribb, ezt ilyenkor mindössze néhány egyszerű polccal oldják meg. Valóban szellősebbé teheti a teret egy ilyen megoldás, azonban a hátrányai is megvannak. Gyakrabban kell törölgetni, portalanítani mindig a nyitott, szabadon hagyott felületeket, ahogy az állandó rend, az egyformaság és az esztétikus elrendezés ilyen esetben még inkább alapkövetelmény.

Modern konyhabútor, a felső sorában nyitott polcokkal
Modern konyhabútor, a felső sorában nyitott polcokkal – melyeken elengedhetetlen a rend, a rendezettség
Fotó: Amfi konyha

Ezentúl persze, még számos dologra oda kell majd figyelnünk – mint pl. a konyha fűtése, világítási lehetőségei, és persze a dekoráció – de erről majd legközelebb fogunk írni részletesebben.

Addig is, ha bármilyen kérdése merülne fel, esetleg tanácsra, profi konyhatervező csapatra volna szüksége, akik még a megvalósítást is könnyűszerrel megoldják majd a számunkra, akkor forduljon bátran hozzánk: a lendületes, agilis, kreatív Yellow Group csapata készséggel segít Önnek mind a tervezésben, mind pedig a kivitelezésben!