Márványhatású kövek, óriás burkolólapok
16
szept

Egyedi belsőépítészeti megoldások a fürdőszobában?

Igen! Számos egyedi, kortárs belsőépítészeti ötlet és megvalósítás lehetséges ma már a fürdőszoba helyiségében is, elvégre ma már ez sem csupán egy funkcionális tér, hanem esztétikus enteriőr, mely relaxálásra hivatott, testi-lelki feltöltődésünk színtere. Épített zuhanyzó, egyedileg épített mosdópultok, zuhanyfalak, különböző tárolási és világítási megoldások… hogy csak néhányat említsünk. Most – természetesen a teljesség igénye nélkül – tekintsünk meg a legnépszerűbbeket!

Igen, manapság már a fürdőszoba is különösen szép része, helyisége lehet otthonunknak. Az elegancia pedig teljes joggal jár a lakás minden egyes részének, így nem csoda, hogy egyre többen vágyunk itt is valami különlegesre, egyedire.

A komolyabb fürdőszobaszalonok ugyan nyújtanak ma már szaktanácsadást és 3D Látványtervezési szolgáltatást is, amennyiben majd náluk szerezzük be a szükséges alapanyagokat – azonban ez főleg a csempe, a járólap elrendezésére, lerakási irányára, vagyis a csempekiosztásra, és a fürdőszoba berendezéseinek elhelyezésére terjed ki.

Ám ha valami egészen egyedi megoldást szeretnénk, és még épülő házunkban van lehetőség komolyabban beleavatkozni a falak, falsíkok kialakításába, esetleg áthelyezésébe – akkor igazán bámulatos megoldások születhetnek…

Egyedi fürdőszoba bútorok
Egy jó asztalos, egy jó bútortervező aranyat érhet – a fürdőhelyiségben is!
Fotó: Unsplash

Nézzünk most meg néhány olyan belsőépítészeti ötletet, melyek kifejezetten a fürdőszoba terekhez kapcsolódnak, és számos egyedi elrendezést, kialakítást tesznek lehetővé.

1. Épített zuhanyzók, zuhanykabinok, zuhanyfalak

A korábbi évtizedekben is nagyon népszerűek voltak már az egyedileg épített, mozaikkal kirakott zuhanyzók, zuhanykabinok, és nincs ez másként napjainkban sem. Ami változott, hogy az újgenerációs zuhanykabin a legtöbb esetben már nem is kabin, csak egy üvegfal, – mely gyönyörűen megnyitja a teret, – és hozzá egy zuhanycsap, és egy zuhanyfolyóka.

Letisztult, Walk In típusú zuhanyfalak, zuhanyzók, térben álló fürdőkád
Letisztult, Walk In típusú zuhanyfalak, zuhanyzók, térben álló fürdőkád, szépen burkolt oszlopok, lépcsők és falak – igazi kuriózum belsőépítészeti szempontból is egy ilyen fürdőszoba…
Fotó: Ragno

Ám pontosan ettől, mert ilyen egyszerű és letisztult a látvány, lesz komoly fejtörés belsőépítészeti szempontból. Az ilyen akadálymentes, könnyen tisztán tartható, és gyönyörű fürdőszoba terekhez meg kell oldani a lejtést, a megfelelő vízszigetelést, burkolást, és a vízelvezetés kérdését. Mi ez, ha nem komoly és egyedileg megoldandó belsőépítészeti feladat?

2. Egyedileg tervezett és épített mosdópultok

A mosdópultok ma már számtalan féle anyagból készülhetnek. Corianból, kőből, betonból… Ragyogóan öltöztetik, feldobják a fürdőszobát, nem beszélve arról, hogy így olyan mosdószélesség, mélység, tálcaméret és pultszélesség alakítható ki, amilyet éppen elképzeltünk. Ha ilyesmit szeretnénk, érdemes belsőépítészekhez fordulni, lehetőleg olyanokhoz, akik meg is tervezik, és meg valósítják elképzeléseinket.

A betonból épített mosdópult tökéletes alternatíva lehet a loft típusú fürdőszobákba
A betonból épített mosdópult tökéletes alternatíva lehet a loft típusú fürdőszobákba, különösen, ha matt fekete csapokkal, fürdőszobai kiegészítőkkel, és a hatásos kontraszt kedvéért fényes burkolatokkal gazdagítjuk a tér látványát…
Fotó: Argenta

3. Félig nyitott falak, lecsapott válaszfalak, tér-elválasztások

Szintén belsőépítészeti feladat, munka az is, – és nyilván komoly statikai elemzés, tervezés előzi meg – ha egy-egy falat áthelyeznénk, lecsapnánk, esetleg gipszkartonból vagy más anyagból új falat, síkot hoznánk létre a térben. Fürdőszoba esetében kiváló, jelképes leválasztása ez például a mosdó vagy a zuhanyzó terének, de a bevállalósabbak akár a fürdő és hálószoba kapcsolatát is elképzelhetik ily módon…

Félig nyitott fürdőszoba
A nyitott, vagy félig nyitott térmegoldásokkal remekül elszeparálhatunk egymástól különböző tér-funkciókat. Ilyen esetben még a helyisége belüli burkolatok különböző színeivel is eljátszadozhatunk.
Fotó: AtlasConcorde

4. Lépcsős szinteltolások – a még több funkció, még tágasabb élettér kihasználása érdekében

Szintén érdemes még akkor megterveztetni, ha ilyesmiben gondolkodunk, amikor még épülő házunk statikai részének, a falak megtervezésénél járunk. Az pedig, hogy utólag, egy nagyobb fürdőszoba felújításnál megoldható-e nálunk ilyesmi, minden esetben egy alapos felmérés fogja eldönteni, melyhez profi belsőépítészeket érdemes felkérni. Ha van rá lehetőség, mindenképpen megéri: az ilyen és hasonló lépcsős, dobogós szinteltolásokkal nagyon jó helykihasználást érhetünk el.

Lépcsős eltolás a fürdőben
Az ehhez hasonló lépcsős megoldásokkal kiválóan egyesíthetünk több funkciót, akár kisebb tereken is kombinálhatjuk a síkokat egymással
Fotó: unsplash

5. Egyedi beugrók, falba vájt polcok – mely egyszerre tárolás és dekoráció

Egyedi fajba vájt mélyedések, kisebb nagyobb polcok elhelyezése is lehetséges a falba, melyeket akár a falsíktól eltérő csempével kiemelve is burkoltathatunk, és akár tárolásra, rakodófelületként, akár egy kis kiegészítő fürdőszobai led világítással megspékelve dekorációs célra is használhatunk.

Hangulatvilágítás a fürdőben
Remek hangulatvilágítást és dekorációs lehetőséget nyújt egy ilyen sávszintű bemélyedés a falban, ahol még a tiszta törölközőknek is hely kerül…
Fotó: Lakbermagazin

6. Bútorok és tárolómegoldások – személyes igényeinkre szabva

A jól megtervezett, ügyesen kitalált minőségi asztalosmunka bizony a fürdőszoba életterét sem kerülheti el! Sőt, pontosan ott van rá a legnagyobb szükség, ahol a legszűkösebb a hely, hiszen nagyon is fontos, hogy minden holmink elférjen, miközben azok megközelítése, és a berendezés többi eleme is ergonomikusan jól használható, megközelíthető, hozzáférhető legyen. Érdemes kihasználni az olyan értékes tereket, mint a ferde síkok alatti beugrók, egy-egy sajátos mélyedés a falban, vagy ha ez sem adatott meg nálunk, akkor építtessük be a mosdó alatti, a WC illetve az ajtók fölötti tereket!

Kis fürdőben egyedi bútorok
Kis terű fürdőszobákban még inkább kötelező: az egyedi asztalosmegoldások és az ötletes beépítések lehetővé teszik, hogy a család valamennyi holmija elférjen.
Fotó: Lakbermagazin

7. Egyedi világítás: kiegészítő világítások megtervezése, kialakítása

Fürdőszobabútorokat és tükröket vásárolhatunk készen is, ahogyan fényforrásokat, ledszalagokat, vagy más egyéb világítást. Ma már a komolyabb gyártók tükörbe épített ledvilágításokat is kínálnak, a tükör mögé rejtett led pedig igazán modern és hangulatos megoldás. Mivel a fürdőszoba ma már nem csupán funkcionális, kiszolgáló helyiség, hanem értékes én-időnk és feltöltődésünk színtere, így a központi mennyezeti lámpán túl érdemes lágyabb, finom és sejtelmes, meleg fényű, esetleg színváltós hangulatfények, dekorációs világításokkal kiegészíteni.

Egyedi világítás a fürdőben
Kiegészítő, dekorációs világítást akár a bútorainkon, vagy a tükrünkön, vagy épp a tükör mögé rejtve is tervezhetünk
Fotó: Baltex Home

Ám a fürdőszoba világítását szintén érdemes megterveztetni profikkal, ahogyan a fentebb javasolt ötleteket is: A Yellow Group egy igazán sokoldalú belsőépítész csapat, akikhez akár a tervezés, akár a teljes megvalósítás, a kivitelezés terén bátran, bizalommal fordulhatunk.