Világos, egyszerű, játékos és természetes fürdőszoba
26
aug

Mitől lesz modern a fürdőszoba? És hogyan lehet gördülékeny a fürdőszoba felújítás?

Modern, minimál stílusú otthonunkba joggal gondolkodunk modern fürdőszoba kialakításában. Mitől lesz modern a fürdőszoba? Rengeteg múlik a helyes burkolatválasztáson, és persze a megfelelő berendezésen…És itt most egyáltalán nem a high-tech csúcskategóriás csaptelepekről és masszázsfunkciós zuhanyzó – vagy kád megoldásokról beszélünk, hanem pontosan a minél egyszerűbb, letisztultabb dolgokról…

Azt, hogy ma milyen egy modern fürdőszoba, nagyon sokféleképpen értelmezhetjük. Hiszen a trendek is szinte már szezonról szezonra változnak, a lapok mérete is az egészen apró mozaikokon át a kisméretű metrócsempe vagy a legújabb divat szerinti geometrikus sokszög formájú csempe mellett a középnagy, vagy az egészen nagy, akár méterszer méteres burkolólapokig terjed.

Szép és modern, városi összhatást eredményez a különböző elemek, anyagok hatása a fürdőszobában
Szép és modern, városi összhatást eredményez a különböző elemek, anyagok hatása is: a beton, a nyers tégla, vagy az élő fa textúráit ma már szerencsére mind megtalálhatjuk az innovatív burkoló anyagokon…
Fotó: ARTE

Természetesen, a modern fürdőszoba így kinek-kinek mást jelenthet, egy valami azonban biztos, hogy szükséges lesz hozzá: ez pedig a letisztultság.

Letisztult élettereket pedig úgy érhetünk el, ha minél tágasabb, nagyobb felületeket teremtünk mind a falakon, mind a padlón. Illetve, ha ezeket a felületeket lehetőleg minél kevesebb elem, vagy vonal töri meg. Éppen ezért szoktuk javasolni a zárt bútorok használatát, lehetőleg lábak nélküli, függesztett megoldással – a fürdőszobában is. Célszerű, ha mindennek megvan a saját helye, és minél kevesebb holmink marad szem előtt. Attól nem lesz tehát a fürdőszoba minimál, ha beállítunk egy álomszép térben álló kádat egy hozzá illő álló mosdóval, majd később rájövünk, hogy nem tudjuk hol tárolni a piperéinket…

Magasított álló mosdó a fürdőben
Noha felettébb gyönyörű és elegáns a magasított álló mosdó, de csak azokban a fürdőszobákban lehet jó választás, melyeket nem használunk mindennap, hiszen a mosdó alatti tárolás lehetősége, és a rendezettség így nem megoldott
Fotó: Marmorin

És végül jobb híján, körbe rakjuk a szép mosdót, vagy gyorsan felszereltetünk néhány nyitott polcot afféle vészmegoldásképpen…

Egy szép fürdőszobabútor tehát, modern, egyenes vonalaival, függesztett falra szerelt megoldással mindenképpen hozzájárul egy szép, letisztult, modern fürdőszoba alapfelszereltségéhez.

Egyszerű, letisztult, egyenes vonalú zárt fürdőszobaszekrény
Egy egyszerű, letisztult, egyenes vonalú zárt fürdőszobaszekrényben diszkréten el tudjuk rejteni a kisebb piperéniket, mindennapi használati tárgyainkat a fürdőszobában
Fotó: Zalakerámia

Oké, de milyen legyen a csempe, a burkolat – ha igazán modern, sőt minimál fürdőszoba az álmunk?

Igen, ma már az óriási árudömpingben csak kapkodjuk a fejünket, és ember legyen a talpán, aki tud dönteni. Amikor csempét vagy járólapot választunk, nagyon fontos, hogy megnézzük, milyen környezetbe fog majd kerülni az adott csempe. Hiába szerettünk bele tehát kékes, hűvös tónusú lapba, ha az a meleg hatású, bambusz anyagokkal kialakított helyiségbe fog majd kerülni, nem adja vissza azt a hatást. Vagy a kis fürdőszoba térbe sem szerencsés a mégoly divatos, sötétszürke burkolólapokat választani, hiszen összenyomhatják a teret, nyomasztólag hat majd ránk a helyiség – miközben a modern élettereknek éppen a szellősséget, tágas térérzetet kellene elhozni számunkra. A világos, lehetőleg nagyméretű, fényes felületű lapokkal ez sokkal inkább megvalósítható, pláne, ha a megfelelő fényekre is ügyelünk. A kisebb-nagyobb csempe elemek váltakozásával, a sima és a térből enyhén kiemelkedő mintás, 3D hatású csempékkel akár a mintákat is kiválthatjuk, egyszínű, stílusos, letisztult, mégis játékosan látványos tér-érzetet kapunk majd végeredményben.

Könnyed játékos dinamika a fürdőben
A sima, nagyméretű csempe és a színében azonos kisméretű, 3D hatású lapok változatos elrendezésével könnyed, játékos dinamikát érhetünk el.
Fotó: Argenta

Ha pedig mindezt még megspékeljük nagyméretű tükrökkel és letisztult, egyenes vonalú, zárt fürdőszoba szekrényekkel, színben hozzá illő vagy szép fémes hatású, krómozott egységes szín – és formavilágú kiegészítőkkel már közelebb járunk modern fürdőszoba álmainkhoz.

A matt, texturált csempe (pl. kőhatású vagy fahatású felületek) is rendkívül népszerűek, ám ha kicsi a fürdőszobánk, akkor inkább a padlóra, esetleg egy-egy kiemelt falra válasszunk ilyen matt, középtónusú texturált lapokat, a vizes részeken, és a fürdő többi falán pedig a világos lapok kontrasztját, és fényes hatást erősítsük.

 

Kisebb terű fürdőben is jól mutathat a beton
Ha kisebb terű fürdőszobába mégis ragaszkodunk a szürke betonhatáshoz, akkor a világosabb tónusú, nagyobb lapok közül válasszunk, és érdemes némi melegséget, pl. fa hatást is bevinni a térbe, legalább az egyik falon, vagy akár egy szép fürdőszobabútorral.
Fotó: Bino

Számít-e a csempe mérete?

Már hogy ne számítana! Természetesen minden burkolólap mérete formája, elrendezése legalább annyira meghatározza majd a tér érzetünket, mint annak színe, felületi fényessége.

Ha a modern, s azon belül is a minimál stílusú fürdőszoba az álmunk, akkor érdemes a minél nagyobb méretű lapokkal próbálkoznunk. Hiszen, minél kevesebb osztás, fuga vonal töri meg a szép, egybefüggő felületet, annál egységesebb, ezáltal tágasabb lesz majd a végeredmény – legalábbis optikailag.

Szép és eredeti a matt, de sima felületű, illetve a texturált lapok a fürdőben
Szép és eredeti a matt, de sima felületű, illetve a texturált lapok együttes alkalmazása is, a kettő közti átmentet pedig kiemelhetjük egy fémes hatású, kontrasztos listelloval
Fotó: Argenta

Természetesen az igazán extra méretű óriás csempe lerakása, fektetése külön burkolási technikát, magas szintű szakértelmet, és drága, modern gépeket igényel a kivitelező szakemberektől, hiszen a vágási éleknek pontosaknak kell lenniük. Az óriás lapokhoz komoly vágógépre, ún. vizesvágóra lesz szükség, megfelelő segédanyagokra (pl. flexibilis ragasztó) és sajnos ma még nagyon sok burkoló nem vállal ilyen munkát. A legtöbb esetben le is beszélik a megrendelőt az óriás csempe megoldásokról, mondván, „ilyen kicsi fürdőszobában úgysem mutat jól ez a hatalmas lap, ez csak nagy terekben érvényesül”. Vagy: „Csókolom, ne tessék már ilyen nagy lapot választani, mert nincs, amivel elvágjam!” Ismerős?

Sajnos, nagyon sok esetben tervező és kivitelező nem érti meg egymást, a tervező sok esetben olyan terveket készít, melytől a megrendelő el van ájulva, ám a kivitelező a haját tépi, mert nem, vagy csak komoly nehézségek árán, esetleg nem tökéletesen tudja megvalósítani azt, ami a rajzokon szerepelt.

Modern, szépen megtervezett fürdőszoba, palakő hatású burkolatokkal
Modern, szépen megtervezett fürdőszoba, palakő hatású burkolatokkal, apró sokszög csempével, és egyedileg épített mosdópulttal
Fotó: Lakbermagazin

Ha azt szeretné, hogy Önnél ilyen ne forduljon elő, akkor olyan csapatot érdemes megbíznia, aki mind a tervezést, mind pedig a kivitelezést egy kézben fogja össze, és belsőépítészeti szakemberekkel, tervezőkkel, valamint saját kivitelező csapattal együtt dolgoznak, a még tökéletesebb, gördülékenyebb végeredményért.

A lendületes, kreatív és sokoldalú Yellow Group csapata éppen ilyen: készséggel állunk rendelkezésére mind a tervezésben, mind pedig a kivitelezésben, hogy Önnek az építkezés, a kivitelezés folyamatai gördülékenyen sikerüljenek, s ne kelljen a tervezői és a kivitelezői oldal kommunikációs harcát menedzselnie… El sem hinné, mennyivel könnyebb, stresszmentesebbé válik így az építkezés, de főleg a fürdőszoba felújítás!