Sötét falszínek, nehéz drapériák? Válaszd inkább az ellenkezőjét, és máris fényesebb, fiatalosabb, légiesebb lesz a kislakás!
29
júl

Ezeket kerüld el, hogy ne tűnjön még kisebbnek a lakás!

Ma már, amikor a tágas, légies terek a belsőépítészet netovábbja, és mi magunk is arra vágyunk, hogy a sosem elég nagy, – vagy urambocsá, történetesen kicsi – lakásunk, szobánk tágasabbnak tűnjön, akkor hát ne kövessük el azokat a hibákat, amiktől inkább még kisebbnek fog majd hatni. És hogy melyek ezek? Mutatjuk…

Különösen a kicsi, ám teli zsúfolt lakástól óvakodjunk, vagyis az első és legfontosabb, hogy ha már kicsi a tér, akkor lehetőleg ne zsúfoljuk teli mindennel!
Persze, amellett még azért ügyeljünk az alábbiakra is…

1. Kevés a fény

Oké-oké, a természetes napfény, és az ablakok mérete nyilván olyan adottság, amibe utólag mi már nem tudunk beleszólni, és változtatni sem igazán. Azonban azon, hogy mennyi napfényt engedünk be, és hogyan világítjuk meg a tereket – már annál inkább. Ha ugyanis rosszul van megtervezve a világítás, túl kevés a fényforrásunk, vagy csak egyetlen központi fényforrás gondoskodik a helyiség világításáról – kiegészítő lámpák, hangulatfények nélkül – akkor könnyen pice – vagy barlangszerű lehet az összhatás, még inkább összenyomva a teret. Az lenne tehát az ideális, ha egy központi fényforrás mellé még legalább másik három szögből kapna világítást egy helyiség, különösen egy nappali és étkező tér.

Bármilyen kicsi is a nappali-konyha enteriőr, jól megtervezett szekrénysorral, falszínekkel, tájolással és anyaghasználattal tágasnak, légiesnek és modernek láthatjuk…
Bármilyen kicsi is a nappali-konyha enteriőr, jól megtervezett szekrénysorral, falszínekkel, tájolással és anyaghasználattal tágasnak, légiesnek és modernek láthatjuk…
Fotó: Otthon24.hu

Ezek pedig még erőteljesebben képesek deríteni, ha fényes felületű anyagokat, dísztárgyakat helyezünk el a szobában. Jó megoldás a tükrök elhelyezése itt is, a nappali-konyha-étkező térben, nem csak az előszoba vagy a fürdőszoba élettereiben – , különösen, ha kicsi, szűkös a helyiség.

A legkisebb legszűkebb tér is tágasabbá tehető!
A legkisebb legszűkebb tér is tágasabbá tehető! A titok: sok fehér, könnyed, minimál bútorok és tükröződő felületek
Fotó: Lakbermagazin.hu

2. Sötét, drámai falszínek, tapéták

Igaz, hogy nagyon trendi, divatos most a sötét zöldre, kobaltkékre vagy sötétszürkére festett, tapétázott falak látványa, mégis, ha túl szűkösek nálunk a terek, kicsi a lakás, akkor inkább válasszunk világos falszínt, és esetleg kontraszthatás kedvéért dobjuk fel egy-egy mélyzöld fotellel, dekorációval, és zöld élő növényekkel a szobánkat. Ha tehát nem akarunk nyomasztó, szűk tér-érzetet otthonunkban, és nem szeretnénk, hogy a falak szinte összenyomjanak bennünket, akkor a világos, pasztelles falszíneket részesítsük előnyben a drámai, neobarokk, vagy a mintás falszínek, tapéta helyett…

A sötét falszín beszűkíti a teret
Sötétkék falak és bútorok? Nagyon vagány, ám csak van hozzá elegendő tér és fény nálunk – máskülönben szűk és nyomasztó lehet a mindennapokban…
Fotó: lakaskultura.hu

3. Kaotikus minta-arzenál, őrült színkavalkád

Sajnos, bármennyire is vidámnak gondoljunk az ilyen társításokat, és még a lakberendezés előtt úgy érezzük, mennyire feldobja majd a teret egy vidám szín, vagy egy játékos minta – a domináns tónusok, főleg, ha nagymértékben alkalmazzuk őket – balul is elsülhetnek. Lakberendezési magazinokban láthatjuk mostanság, hogy a különböző minták vegyítése is egy erős trend mostanában – ez igaz, ám ha kicsi az életterünk, akkor a kevesebb itt is többet ér!

Vidám, trendi minták? A kevesebb bizony több.
Vidám, trendi minták? A kevesebb bizony több, pláne, ha kicsi és szűkös a szoba!
Fotó: lakbermagazin.hu

A koncepció nélkül, véletlenszerűen összeválogatott minták, színek akár zavaróak is lehetnek egy kisebb térbe bezsúfolva, és akár be is szűkíthetik a látóterünket. Ha mégis a minták mellett voksolunk, arra ügyeljünk, hogy a falak és a padló legyen egymással megegyező, lehetőség szerint világos árnyalatú, az élénk színeknek pedig inkább egy világosabb árnyalatára esik a választásunk.

A vanília sárga napfényes, szellős, igazán vidám hangulatot áraszt majd otthonunkban…
A vanília sárga napfényes, szellős, igazán vidám hangulatot áraszt majd otthonunkban…
Fotó: Dulux

4. Nehéz drapériák, súlyos függönyök, sötétítők

Ha kicsi a helyiség, akkor a berendezésünk, a dekorációnk, – ebbe beleértve a lakástextileket is – legyenek könnyeden, légiesek, minimálisak. A súlyos, nehéz drapériák, függönyök, ágytakarók, asztalterítők ugyanis elnehezítik a teret, különösen, ha az kicsi és szűk – ekkor akár még fojtóan kellemetlen is lehet a közérzetünk a súlyos és nehéz tárgyak, anyagok társaságában, Válasszunk inkább könnyed, légies, jó fényáteresztő hatással bíró organza vagy muszlin függönyöket, könnyed, nyárias vásznakat, és a mintás helyett inkább világos, egyszínű textileket.

Súlyos, nehezebb, földig erő függönyök, drapériák
A súlyos, nehezebb, földig erő függönyök, drapériák – különösen – ha nagymintásak – inkább a nagyobb, tágasabb ablakokkal rendelkező nappalikban vagy hálókban mutatnak jól. Ha kicsi a szoba, válasszunk inkább könnyed, fényáteresztő megoldásokat és egy praktikus redőnyt vagy római rolót, melyet, ha felhúzunk, látványukkal nem nehezíti el a tereket…
Fotó: Szépházak

5. Óriási bútorok, összefüggő, széles szekrénysorok

Az tény, hogy minél nagyobb egy bútor, annál nagyobb a rakodó felületünk is, és pláne a kis lakásban nem mutat jól az sem, ha a dolgaink elől vannak szanaszét hagyva – mégis azt tanácsoljuk, hogy kerüljük a nagy, teljes falat is kitöltő, széles szekrénysorokat.

Fajsúlyos, hatalmas szekrénysor
Egy ilyen fajsúlyos, hatalmas szekrénysor valóban nagyon praktikus és sok holmit elnyel, ám ilyennek megfelelő méretű tér is kell, a kisebb, szűkebb tereket látszólag összenyomhatja…
Fotó: butonyiregyhaza.hu

Amellett, hogy sokat el is vesznek a térből, a fényből is kevesebbet engednek be, és ha egy bútor plafonig lezárja a teret, akkor az minden lesz, csak nem szellős, tágas, légies hatású. Sokkal inkább ajánljuk az egyedileg oda tervezett, függesztett, vízszintes, zárt polcokat, polcrendszereket, ha pedig ezeknek frontjai világos és fényes felülettel rendelkeznek, akkor garantált a szellős, légies tér-érzet, nem beszélve arról, hogy takarítani is jóval könnyebben tudunk egy falra erősített, ún. függesztett bútor körül.

Légies, függesztett, kreatívan megtervezett szekrénysor
Légies, függesztett, kreatívan megtervezett szekrény sorokkal, szekrénye elemekkel könnyed, kellemes érzetet teremthetünk még a kicsiny életterekben is!
Fotó: ajtonyirita.hu

A nagyobb, monumentális gardróbszekrények ajtaját pedig – ha mindenképpen szükségesek a mély tárolókapacitásuk miatt – akkor tükrös ajtóval lássuk el, hogy ezzel is tágasabbnak, nagyobbnak hasson a tér a helyiségben.

Szeretne még több tippet, hogyan dobhatná fel kicsi és szűk otthonát? Esetleg meg is terveztetné hozzáértő szakemberekkel, és jól jönne még néhány egyedi, pont oda tervezett bútor is? Akkor forduljon bizalommal a kreatív, fiatalos Yellow Group csapatához, akik készséggel állnak mind a tervezésben, mind pedig a kivitelezésben az Ön rendelkezésére!