Színes bútor, egy méretes szobapálma, egy mutatós polc, egy izgalmas tapéta vagy lakástextil
16
júl

Dekoráció? Íme, a legújabb trendek, ötletek…

Bizony, ha otthonunk dekorálásáról vagy home design kiegészítők vásárlásáról van szó, könnyen giccsbe fordulhat a dolog, ha nem vagyunk elég tudatosak. A téma gyakorlatilag kimeríthetetlen, így sosem tudunk eleget beszélni róla. Lévén, hogy minden szezonban aktuális is, nézzük most meg abból a megközelítésből, hogy mivel is dekorálhatjuk a nappalit, és hogyan ne essünk túlzásokba!

Mivel is? Tulajdonképpen bármivel, ami a lényeg, hogy határozzunk meg egy olyan fókuszt, egy olyan kiemelt részletet falat, műtárgyat vagy építészeti elemet, amit kiemelünk, kihangsúlyozunk a térben – mert akkor a dekorációs elemeket is majd ide összpontosítjuk, hiszen itt fog majd megakadni a látogató tekintete, amikor belép majd a helyiségbe.

Visszaköszönő színek, formák a térben
Válasszunk egy gyönyörű színt, belsőépítészeti elemet, fali dekorációt – és állítsuk a szoba fókuszába, majd ennek árnyalata vagy anyaga több helyütt is visszaköszönhet, kisebb mértékben a térben. Ezzel a dekorációs megoldással biztosan nem hibázhatunk…
Fotó: bien.hu

Mi legyen, azaz, mi lehet ilyen fókuszpont?

Lehet egy szépen kivitelezett építészeti, belsőépítészeti elem, mint például egy szép, modern kandalló, és a körülötte lévő fali elemek. De lehet egy elegáns, különlegesebb bútordarab, egy izgalmas formájú fotel vagy kanapé. Vagy akár a kanapé, fölötte egy egyedi, színben harmonizáló fali képpel, vagy más műalkotással.

Színben és anyagában illeszkedő növények, kaspók
Növények és kaspók? Válogassuk ezeket is színben, anyaghatásban a már meglévő bútoraink, vagy a fali tapéta színéhez, hogy tökéletes legyen az összhang.
Fotó: potompenz

Egy szépen berendezett vitrin vagy egy élő növényfal is adhat fókuszt egy elegáns enteriőrnek, a lényeg, hogy ez egy olyan pont legyen, amelyen megakad a szem, és amely önmagában véve is kifejezi stílusunkat, egyéniségünket. Sokaknál a televízió és annak környéke a fókusz – ez kissé unalmas, legyünk egyediek, merjünk vállalni más, a mi egyéniségünket tükröző dolgokat, egyedi bútorokat, dizájn elemeket…

Egy élénk színű, egyedi formatervezésű bútor már önmagában is remek dekoráció
Egy élénk színű, egyedi formatervezésű bútor már önmagában is remek dekoráció, feldobja még a legszürkébb falat is!
Fotó: Art-Ist Kreatív Csoport

Hogyan hangsúlyozhatom a kiválasztott fókuszt a szobában vagy a helyiségben?

Legyen az nappali, háló, vagy akár a konyha – étkező élettere, mindenképpen úgy adjunk fókuszt a helyiségnek, hogy csupán egy dologra összpontosítsunk. Ha mindenhol elhelyezünk egy-egy nagyon látványos, markáns látványt nyújtó tárgyat vagy elemet, akkor szétszóródik a figyelem, sőt akár még túlzsúfolt, túldekorált jelleget is kölcsönözhet az enteriőrnek.

Letisztult bútorcsalád, és a vele harmonizáló apróbb dísztárgyak
Egy szép, egységes, letisztult bútorcsalád, és a vele harmonizáló apróbb dísztárgyak is szépen dekorálják otthonunkat
Fotó: komandorszekreny.hu

Ha azonban egy fókuszpontot választunk a szobában, és ezt hangsúlyozzuk a rá jellemző formák, színek, vagy érdekes felületek, textúrák használatával, melyeket kisebb mértékben a helyiség több pontján is megjelenítünk – például a fókuszban lévő tárgy színe, anyaga visszaköszön máshol is a térben, miközben a fő figyelmet megragadó elem egy szép díszítő jellegű megvilágítást is kap, akkor nem hibázhatunk.

Egy kreatív falat, egyedi textúrát hangulatos, dekorációs világítással kiegészítve - már szinte nem is igényel más díszítést a helyiség…
Egy kreatív falat, egyedi textúrát hangulatos, dekorációs világítással kiegészítve – már szinte nem is igényel más díszítést a helyiség…
Fotó: terkomintakert.hu

Minden más, többi részlettel, melyen vissza-visszaköszönnek a fókuszban lévő látvány hangulati elemei, színei, formái vagy textúrái – finoman segíti majd kihangsúlyozni azt, amit a fókuszba helyeztünk, aminek a legtöbb figyelmet szántuk az enteriőrben.

Mivel dekorálhatunk? Mik ma a főbb dekorációs trendek otthonunkban?

Nagyon fontos, hogy legyünk eredetiek, ha lehet, ne másoljunk, mindig a saját egyéniségünk, életmódunk, szokásaink legyenek azok, melyekből kiindulunk otthonunk dizájnját, és majd a díszítését, dekorálását illetően is. Ahhoz, hogy otthonos legyen, használjunk sok textilt (egy szép szőnyeg, függöny, és néhány díszpárna meghitt melegséget kölcsönöz), de a természetes fa, a natúr kő, és az itt-ott megjelenő üveg és fém tárgyak modern hangulatot hoznak majd a térbe.

Natúr, természetes anyagokkal időtlen, gyönyörű dekorációt alkothatunk
Natúr, természetes anyagokkal – mint a fa, vagy egy szép terméskő fal – időtlen, gyönyörű dekorációt alkothatunk
Fotó: betonoszlopvasarlasa.com

Lehetőség szerint ne alkalmazzunk túl sok színt, inkább a textúrákkal, illetve – a legújabb enteriőr trendek szerint – a finom mintákkal, színbeli kontrasztokkal variáljunk. Nagyon népszerűek ma a színes, vagy lágy meleg fényt adó hangulati és dekorációs megvilágítások – ezeknek is kitűnő dekorációs hatása van, érdemes hát a fények, a ledes hangulati fények, dekorációs világítások terén is szétnézni, ezekben gondolkodni.

És hogy mivel dekorálhatunk még? Tulajdonképpen bármivel!

Mint említettük, fényekkel, de a textúrákkal is éppúgy. Egyedi falfestéssel, tapétával, vagy egy szép, mutatós, dekorációs falburkolattal – de akár egyedileg megtervezett növényfallal is…

Élő növényfal, zöld dekoráció
Élő növényfal, zöld dekoráció? Ez is komoly tervezést igényel, és persze karbantartást – de igazán mutatós, így megéri a fáradtságot…
Fotó: otthonlap.hu

A dekorációs falburkolat lehet egy izgalmas, szép struktúra, egy finom vagy éppen rusztikus kőburkolat, főfa-részlet, a loft stílus kedvelőinek egy nyers téglafal vagy betonfal, de választhatunk előre elkészített gipszpanelt vagy bármilyen más falburkoló panelt is, melyet akár készen is megvásárolhatunk, majd egyedileg festhetünk, dekorálhatunk.
De ha nem választunk fali panelt, dekorációs falburkolatot – egy szép, egyedi falfestéssel is kiválóan dekorálhatjuk otthonunk falait, élettereit.

Nagyon szép, ha a festet falnak önálló textúrát adunk
Nagyon szép, ha a festet falnak önálló textúrát adunk, színeiből pedig egy-egy jellegzetes árnyalat a lakástextilek vagy a kisbútrorok mintáin is visszaköszön…
Fotó: Otthonok És Megoldások

A zöld növények, a mutatós vágott virágcsokrok – akár egy szép mezei csokor, vagy egy-két friss zöld ág is gyönyörű, friss, tavaszias dekorációként szolgálhat, ahogyan egy szép festmény, fotó, fotógrafika, vagy más műalkotás, dísztárgy. Lehet az a legegyszerűbb természeti elem, vagy speciális dekorációs céggel együtt megálmodott növényfal, vagy élő fali dekoráció.

3D-s fali dekorációs burkolatok
Számos gyártónál rendelhetünk ma már kreatív, 3D-s fali dekorációs burkolatokat is, melyeket akár egyedileg is festhetünk ízlésünk, otthonunk hangulata, színvilága szerint
Fotó: lanoart.hu

Vagy, akár egy egyszerű, de nagyszerű váza, dísztál önmagában vagy friss gyümölcsökkel, esetleg kövekkel, kagylókkal, vagy száraz termésekkel megrakva is mutatós lehet – ahogyan a legegyszerűbb faág is, ha az jó helyre, ízlésesen kerül fel a falra…

festett, vagy kezelt faág is lehet mutatós, akár funkcionális dekorációs elem
Olcsó, mégis ötletes: egy festett, vagy kezelt faág is lehet mutatós, akár funkcionális dekorációs elem a nappaliban vagy a hálószobában…
Fotó: NLC

Különösen szép, ha ennek színei megjelennek még valahol nagyobb felületen, pl. egy szép kárpiton, ágytakarón, díszpárnákon, vagy a függöny mintáiban – akkor már ezzel is nagyon szép, mutatós, egységes hangulatot tudunk varázsolni.

Egységes, harmonikus földszínekkel, izgalmas textúrákkal szintén nem tudunk hibázni
Egységes, harmonikus földszínekkel, izgalmas textúrákkal szintén nem tudunk hibázni – melyet egy-egy fekete vagy hófehér dekorelemmel még ünnepélyessé is tehetünk. A kisebb dekorációknak megvan az az előnye is, hogy szezonról szenzonrra változtatva megújulhat általuk a nappali vagy az étkező.
Fotó: terakas.hu

Dekorációs hatással bír, ugyanakkor egy szép bútor is, érdemes hát a túlzott dekorációs tárgyak esztelen felvásárlása helyett inkább egy igazán szép, egyedi bútorra vagy falburkolatra áldozni, hiszen ezzel a dekoráció funkcióját is telibe találtuk, miközben természetesen funkcionális értéke is vitathatatlan.

A Yellow Group csapata segít Önnek ebben is – akár egyedi bútorait, falait, belsőépítészeti megoldásait – akár csupán otthona stylingját, dekorációját, egyszóval vizuális látványát szeretné felfrissíteni, felújítani, összhangba, harmóniába, vagy éppen trendbe hozni.