Ahhoz, hogy otthonunk minden részlete elégedettséggel töltsön el bennünket, tudatos és alapos tervezésre, biztos belsőépítészeti tudásra, és jó ízlésre van szükségünk. Vajon rendelkezünk mindezekkel?
08
júl

5 belsőépítészeti baki, melyeket többen is elkövetnek otthonuk berendezése során

Ha otthonunkat mi magunk rendezzünk be, és nem vesszük igénybe belsőépítész vagy képzett és gyakorlott lakberendező segítségét, olykor bizony könnyen belefuthatunk egy-két hibába, melyek csalódást okozhatnak vagy a látványt, vagy a kész enteriőr kényelmi funkcióit illetően! Lássuk most a leggyakoribb hibákat, és a helyes megoldást…

Akár kicsi a lakás, akár tágasak a terek, az alábbi bakik bárkivel előfordulhatnak, ha nem vagyunk elég körültekintőek…

1. Színek, árnyalatok, tónusok

Bizony, nagyon sok múlik a színeken! Amikor falszínt választ a család, többnyire csak az Adott szín hangulatát, és a tervezett berendezéshez való harmóniát nézik, és olykor bizony előfordul, hogy túl sötét lesz majd a helyiség. Ha mégis, tudatosan választanánk sötét, drámai falszínt a legújabb enteriőr trendek nyomán, akkor – pláne, ha kisebb a helyiség – célszerű csupán egy kiemelt falnak szentelni a kiválasztott mély árnyalatot, mellyel fókuszt kaphat a helyiség, a többi, őt körülvevő fal pedig legyen világos. Ezzel nem sötétül be nagyon a szoba, és a komor hangulattól is megkímélhetjük magunkat.

A mély, drámai falszín
A mély, drámai falszínt, amelybe beleszerettünk, korlátozzuk csupán egyetlen kiemelt falra falrészre – vagy akár bútoraink kárpitján is visszaköszönhet
Fotó: murrayandolive.co.uk

Már-egy két árnyalattal is nagyon sokat változtathatunk egy helyiség hangulatán, tér-érzetén, és minél kisebb a szoba, annál célszerűbb az egészen világos, fehér, vagy törtfehér árnyalatok mellé letenni voksunkat. Ha mindenképpen ragaszkodunk a színes falakhoz, akkor érdemes a top3 befutó színt egészen kis kiszerelésben megvásárolni, esetleg mintát kérni ezekből, és tesztcsíkot festeni a falra, minél nagyobb területen. Így már könnyebb lesz dönteni, hogy melyik legyen a befutó, milyen szín mellett érezzük a legjobban magunkat.

Legalább három falszín közül válasszunk!
Amikor falszínt választunk, sose egyetlen, hanem legalább három, lehetőség szerint otthonunkban is már tesztelt, kipróbált színből válasszunk!
Fotó: Lowe’s

2. Rengeteget számítanak a fények is!

Sokan kezdik beköltözésük után azonnal a lámpák beszerzésével és felszerelésével, pedig ez nagy hiba! Legyen először csak egy villanykörténk, aztán, ha már ott élünk egy ideje, figyeljük meg a színeket, a fényeket a különböző napszakokban. Így majd érezni, látni fogjuk milyen erősségű, színhőmérsékletű fényforrás, és milyen küllemű lámpatestek illenek majd az aktuális helyiségbe.

És persze, ne csupán egyetlen központi fényforrásban gondolkodjunk, pl. a nappali és a konyha esetében, hanem legyenek kiegészítő fényeink, sejtelmes, lágy hangulatvilágítások is a megfelelő helyeken. Ehhez a manapság oly népszerű és gazdaságos led lámpák, ledszalagok vagy spotfények kitűnő választásnak bizonyulnak, álmennyezettel pedig meghitt hangulatot adó, rejtett világítást is kialakíthatunk. Ha nem tudunk dönteni, inkább kérjünk segítséget hozzáértő belsőépítészektől, minthogy hosszú évekre elrontsuk otthonunk funkcióit és esti, meghitt hangulatát.

3. Fókuszban a televízió

A televízió a legtöbb háztartásban hatalmas, egyfajta „házi oltár” szerepet tölt be, jellemzően a nappali közepén, mintegy uralva a teljes teret.

Fókuszban van a TV
Önnél is ennyire fókuszban van a TV a nappaliban? Érdemes berendeznie inkább úgy a teret, hogy más, szép bútorok, dísztárgyak is érvényesülhessenek, különben nagyon rideg, ötlettelen lehet az összhatás!
Fotó: hometheaterrewiew.com

Hogy ne a TV határozza meg a szobánkat, kedvünk szerint rendezzük be előbb a helyiséget, és csak a végén helyezzük el a televíziót, amikor már a nappali bútort, és annak méreteit, funkcióit tervezzük…

A TV integrálása a bútorba
A TV szépen beintegrálható egy stílusban, színvilágában is harmonizáló nappali bútor családba, és ha izgalmas anyagokkal, formákkal dobjuk fel a környezetét akkor máris nem lesz annyira egyeduralkodó a térben
Fotó: Harvey Norman

4. Növények a lakásban? Ne csak a legvégén gondoljunk rájuk…

A növények esetében pedig tegyünk inkább fordítottan: azaz, ne hagyjuk a legvégére, amikor már nagyban meghatározza majd a hely, hogy milyen növényt választhatunk az adott helyre, adott fényviszonyok mellé. Nagy fényigényű zöldet ugyanis nem tehetünk be a sarokba, miközben egy igénytelenebb növényt szinte vétek a teljes napfényre betenni. Gondoljunk át előbb, milyen növények társaságában éreznénk jól magukat, melyiknek tetszik igazán a színe, mérete, formája – majd így tervezzük meg a bútorokat, a berendezést, hogy szobai kedvenceinknek is jó helyük lehessen, és mi is kedvelni tudjuk őket, miközben megfelelően gondoskodhatunk is róluk.

Tervezzünk a növényekkel is!
Tervezzünk a növényekkel is! Amikor új helyükre, megújuló otthonunkba költöztetjük őket, jó helyet keressünk a számukra. Olyat, ahol pont a számukra megfelelő fényigényt kapják, és nincsenek eldugva sem – hanem szépen díszítik, öltöztetik a szobát…
Fotó: The Cheat Sheet

5. Nem látjuk egységben a teret

Lakberendezési és belsőépítész bloggerek, újságírók szerint igen gyakori hiba, különösképpen az első lakásoknál, hogy nem látjuk egyben a teret, vagyis, nem összességében nézzük az egész lakást. Ez azért lehet probléma, mert ilyenkor nem gondoljuk át, végül majd hogyan, miként illenek egymáshoz az egyes belsőépítészeti elemek, mennyire vannak egymással összhangban a bútorok, illetve otthonunk fő tónusai, stíluselemei, és a kiegészítő színárnyalatok. Fontos lenne pedig, hogy egységben lássuk át az egész lakást, egy adott stílusban és színharmóniában gondolkodva tervezzük meg majd az összképet. Vagyis, ha a minimál stílus mellett döntünk, akkor ilyen bútorokat és rendezett, letisztult külsőt adjunk valamennyi élettérnek, és ha lehet, a főbb színeket, és a szemet vezető kiegészítő színeket is vigyük, vezessük végig az egész lakáson.

Egységes stílus, bútor, belsőépítészeti elemek
Egységes stílust, bútorokat, belsőépítészeti elemeket vigyünk végig az egész enteriőrön – hiszen így lesz harmonikus, praktikus, és egymással valóban összeillő a lakás berendezése!
Fotó: Interiorzine.com

5+1. Elsietjük, esetleg csak egyetlen helyről szerezzük be a berendezést…

Ha minden egy helyről szerzünk be, ez könnyű és egyszerű megoldás ugyan, de otthonunk könnyedén tűnhet majd úgy, mint ha egy megelevenedett katalógusban sétálgatnánk. Persze, nyilvánvalóan ez tűnik a legegyszerűbbnek, és a leggyorsabbnak.
Talán még árban is a legkedvezőbbnek, ha elég csak egyetlen áruházban szétnéznünk, és onnan kiválogatnunk otthonunk berendezési tárgyait, azonban ennek megvan az a hátulütője is, hogy esetleg új néz majd ki a nappali, mintha egy élő katalógusoldal elevenedett volna meg.

Kerüljük a katalógus-lakásokat!
Ugye, Ön sem szeretne ilyen katalógus-lakást, ahol minden ugyanolyan, egyforma elemekből áll? Akkor vigye bele saját elképzelését, válasszon be legalább egy-két látszólag nem odaillő elemet! Máris egyedibbé, sajátosabbá teheti ily módon otthonát!
Fotó: Mathis Brothers Furniture

Tegyük hát izgalmasabbá, érdekesebbé egy-egy, máshonnan vásárolt, esetleg vintázs darabbal az enteriőrt, hiszen így sokkal inkább a miénknek, sajátunknak érezzük majd a teret. Ha pedig mindezzel úgy érezzük, hogy nem boldogulnánk, akkor forduljunk bátran a Yellow Group csapatához, akik nem csupán megtervezik, hanem meg is valósítják elképzeléseinket, vágyainkat – már ami az otthonteremtés, a belsőépítészet és a lakberendezés témáját illeti!