03
júl

Stílusosan a szintkülönbség-kiegyenlítésben is: lépcsők, lépcsőterek

A lépcső egy olyan szerkezet, ami a lakáson kívül és belül egyaránt a magasságkülönbségek áthidalására szolgál, de emellett az építészet hangsúlyos eleme is lehet. Habár a fő szempont még mindig a kényelem és a szerkezeti szilárdság, napjainkban az esztétikum is előtérbe került.

El kell dönteni sok egyéb mellett az is, hogy nyitott vagy zárt legyen a lépcső. Nyitott konstrukcióról akkor beszélhetünk, ha áthaladás közben látható az épület összes szintje, és a szerkezetet természetes fény világítja be. Zárt lépcsőnél a nyitottság illúziójára kell törekednünk, hiszen senki sem szeret szűk, sötét tereken keresztül közlekedni. Könnyen elérhetjük a megfelelő színválasztással és világítással, vagy a fal egy részének üveggel való helyettesítésével is. Mitől függ, hogy van-e szükség korlátra? Az egyik sarkalatos pont ebben a kérdésben az, hogy van-e kisgyermek a családban, mert ebben az esetben általában határozott igen a válasz. Lakberendezési szempontból is tekinthetünk a kérdésre: egy modern kialakítású korlát sokat hozzá tud tenni a lakás hangulatához.

Lépcső alapanyagok terén, aki a klasszikusok kedvelője, az valószínűleg a faanyagokat fogja előnyben részesíteni természetes szépségük és időtállóságuk miatt. Ebben az esetben nem szabad elfelejteni, hogy a fa speciális karbantartást igényel; kifejezetten ilyen felületek tisztítására készült termékeket érdemes vásárolni. A felületén a piszok és a por csiszolópapírként viselkedik, így a rendszeres és alapos sepregetés, porszívózás elengedhetetlen. Lépcsők tervezésénél figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a falépcsők rendkívül érzékenyen viszonyulnak az alájuk telepített fűtőelemekhez és a nedvességhez. Elterjedt megoldás még az üveg és a beton is; utóbbinál fontos, hogy precízen megtervezett, a belső térrel harmonizáló burkolatot válasszuk hozzá, ami lehet akár egy szép szőnyeg is.

Ha Ön is felújítana, vagy építkezne, bízza szakemberre a lépcsők megtervezését és kivitelezését, hogy az a lehető legtöbb ideig kiszolgálja igényeit! Ha bármilyen kérdése van, keressen minket elérhetőségeinken!