Modern anyagok, innovatív gyártástechnológia, rendhagyó formák – a dizájn mégis szemet gyönyörködtetően harmonikus
17
jún

Funkcionális és látványos: Ma már a fürdőszoba is régen túlnőtt a csupán „funkcionális helyiség” – szerepén

Amikor azt mondjuk, hogy „funkcionális terek, funkcionális helyiségek” – akkor sokunknak még mindig a konyha, vagy a fürdőszoba ugrik be elsőre. Pedig, jó, ha tudjuk: ezek az életterek, noha funkcióikat természetesen éppúgy, ha nem még hitelesebben betöltik – mára már bőven túlnőttek szerepkörükön, és otthonunk teljes értékű, esztétikus élményt is nyújtó pihenő tereikké tudtak válni. Nézzük, miként!

A fürdőszoba méltán az otthonunk szerves része ma már, míg a korábbi években, évtizedekben méltatlanul került az otthon-szépítési listánk utolsó helyeire. Talán csupán azért, mert míg ma már szinte ontják magukból a gyártók a jobbnál jobb, szebbnél szebb termékeket, melyek funkcionálisan és esztétikailag is megfelelnek számunkra, sőt mi több: felül is írják valamennyi elvárásunkat a dizájn és a szépség terén is.

Gyönyörű, élethű fahatású járólapok, kerámiaparketták
A gyönyörű, élethű fahatású járólapok, kerámiaparketták ma már több funkciót is betölthetnek: akár falburkolatként, akár lépcsőburkolatként otthonos, meleg hatást eredményeznek, és csodaszép lesz a kontraszt a hófehér szaniterekkel
Fotó: VS Fürdőszoba (Porcelanosa)

A legújabb trendek pedig azt sugallják, s arra ösztönzik a lakás – illetve fürdőszoba – felújítókat, hogy a fürdőszobát is tegyük legalább olyannyira lakájossá, mint egy szép, elegáns hálószoba vagy akár nappali enteriőrt.

Hódít tehát a nappali-hatás a fürdőszoba terekben, miközben a kiszolgáló funkciók is még szélesebb palettán mozognak, még több igényünket, kényelmünket képesek kielégíteni.

A fahatású burkolatok, a jó minőségű csempék és egyéb anyagok is csak akkor érvényesülnek igazán, ha a helyiségbe beeső természetes fény irányát jól választjuk meg
A fahatású burkolatok, a jó minőségű csempék és egyéb anyagok is csak akkor érvényesülnek igazán, ha a helyiségbe beeső természetes fény irányát jól választjuk meg már a ház tájolása, az alapok tervezése közben – és ezt megfelelően megtervezett beltéri világítással egészítjük ki
Fotó: Lakbermagazin

Ha igazi belsőépítészeti műremeket szeretnénk, akkor gondolkodhatunk az egyedülállóan szép, elegáns burkolatok megtervezésén, kialakításán túl a fa, vagy fa-hatású megoldásokban, a tökéletességig fejlesztett kő-imitációkban, melyeket különböző fémes berakásokkal, modern, letisztult formatervezésű, vagy akár antik, vagy antikolt hatású réz kiegészítőkkel, csaptelepekkel még inkább stílusba, összhangba hozhatunk otthonunk valamennyi helyiségével, stíluselemeivel.

Anyagok, színek, tónusok és textúrák?
Anyagok, színek, tónusok és textúrák? Nem csak a nappali és az étkező, de a konyha és a fürdőszoba is bátran kaphat a minőségből és a megfelelő tervezésből!
Fotó: SAPHO

A 2019-es év trendjei a fürdőszobákat is jócskán utolérték, és számos innovációval, újdonsággal rukkoltak elő a tervezők és a gyártók egyaránt. Ilyeneket – mint a vízálló tapéta, vagy a fa – illetve márványhatású hideg – illetve melegburkolatok, már jól ismerjük, és szerencsénkre, pénztárcánkhoz szabott megoldásokban bővelkedik ma már a piac.

Márvány hatású burkolattal elegáns, mégis modern lesz a fürdőszoba enteriőr
Márvány hatású burkolattal elegáns, mégis modern lesz a fürdőszoba enteriőr. Hogy az esetleges rideg összhatást elkerüljük, válasszunk meleg fém, vagy fa hatású kiegészítőket, vagy tegyünk be egy-két valódi bőrből készült kisbútort a térbe! Pazar megoldás, ha a zöld növényekre nyitunk ajtót, vagy néhány zöldet telepítünk az ablakos fürdőszoba élettérbe…
Fotó: Porcelanosa

Vagyis, mint az olcsóbb, mind a közép – és felsőkategóriás termékek megtalálhatók ma már az üzletek, szalonok polcain, és mi döntjük csak el, mire mennyit áldozunk, tervezünk.

Az azonban tény, hogy a jobb minőségű anyagokkal hosszabb távon jobban járunk, hiszen időtállóbbak, mint olcsóbb társaik. Illetve, ha az időtállóság és tartósság érdekét tartjuk szem előtt, akkor érdemes a szép felületeink védelméről is gondoskodni – ez is hozzátartozik a funkcionális helyiségekhez, és a jól funkcionáló megoldásokhoz otthonunkban.

Beépíttethetünk ma már a szép, és kényes felületek védelme érdekében vízlágyító berendezéseket is, ha így teszünk, akkor sok bosszúságot, és a szép látványt igencsak elcsúfító vízkő romboló hatásától is megkímélhetjük magunkat.
A szokatlan, eredeti burkolatok mellett a fürdőszoba berendezését is érdemes stílusba hozni a lakás többi elemével, és a csempék, padlólapok hangulatával, megjelenésével.
A hagyományos, falhoz állított kádak és a klasszikus zuhanykabinok funkcionálisan megfelelnek ugyan, azonban ma már a mutatós, kellemes látvány érdekében számtalan egyéb megoldásban is gondolkodhatunk.

A különleges összhatás
A különleges összhatás érdekében nem csak az anyagokat, a textúrákat, hanem az elrendezéseket, a burkolások irányát is találjuk ki, ezzel még eredetibb, még látványosabb lesz majd az összkép
Fotó: Lakbermagazin

A szabadon álló fürdőkádak az utóbbi néhány évben terjedtek el igazán, és mára igazán felkapott megoldásnak bizonyulnak. Ez a fajta kádtípus már-már egy önálló bútordarabként is funkcionál, hiszen látványos, mutatós belsőépítészeti elemként a könnyedén magára irányítva a figyelmet, a helyiség fókuszpontjává válik.

Az osztott üveges zuhanykabinokkal szintén pazar látványt teremthetünk a fürdőben. Ezeket a spanyol koloniál stílusból merítették a tervezők, és ablakhatásukat a matt fekete kereteiknek köszönhetik, mellyel izgalmasan leválaszthatók a fürdőszoba többi terétől, funkciójától.

Osztott, fekete keretes zuhanykabinok
Az osztott, fekete keretes zuhanykabinok a loft stílusú otthonok, ipari dizájn alapján megtervezett loft jellegű fürdőszobákban is kiválóan mutatnak majd
Fotó: Otthonok és Megoldások

A funkcionális megoldásokat pedig még tovább tudjuk finomítani, s a teret elegánssá tenni a különböző anyagok, formák kiválasztásával, és akár a nem oda illő tárgyak ötletes betervezésével az enteriőrbe.

Így akár egy egyedileg megtervezett mosdópult, mint belsőépítészeti elem, ízléses komód, egy kispad, egy szép, elegáns kristálycsillár, vagy az igazán „nappalis vonalat hozó” réz árnyalatú kereteket, melyeket a tükrökön, lámpákon, vagy akár a csaptelepeken is kellemesen megjeleníthetünk.

A fa, a réz, és a kő együtt remekül mutatnak
A fa, a réz, és a kő együtt remekül mutatnak, a korhű fürdőszobáknak pedig szinte kötelező eleme egy szép lábas lád, egy fából megálmodott, egyedi mosdópult, és a hozzájuk stílusban passzoló sárgaréz vagy bronz tükörkeretek és csapok
Fotó: SAPHO

Ráadásul a sárgaréz, vagy a manapság nagyon divatos vörösréz, más néven rosegold kiegészítők, keretek, díszítőelemek tökéletesen illenek a hűvös, elegáns márványhoz, finomítva és melegebbé téve az összhatást.

Ugyanakkor az anyagok ügyes megválasztásán túl, éppolyan lényeges a fények, a világítás megválasztásának kérdése is. A rejtett, álmennyezetbe épített finom hangulatvilágítást, vagy a kiegészítő fényforrásokat, ahogyan a nappali, vagy a hálószoba – úgy a fürdőszoba enteriőrben is alkalmazzuk ma már.

A jó világítás elengedhetetlen
A jó világítás megtervezése, és a kiegészítő hangulatvilágítások ma már egy fürdőszoba enteriőr esetében is alapvetőek
Fotó: Caracalla / Duravit

Ön is fürdőszoba tervezés, vagy fürdőszoba felújítás előtt áll?

Szeretné, ha szép, látványos, modern, ugyanakkor funkcionális, és hosszú távon jól használható lenne otthonának ez a helyisége is? Örülne, ha nem kellene külön a tervezőt, majd a kivitelező csapatot összevadásznia, hanem a komplett folyamatot egy kézben tartó csapatnak adhatná ki a munkát? Akkor a lehető legjobb helyen jár: a kreatív, jó ízléssel megáldott Yellow Group csapatával együtt tervezhet, ötletelhet, miközben a fiúk saját kivitelező gárdája a profi megvalósítást is kézben tartja majd. Akár nappali, konyha, vagy fürdőszoba – a Yellow Group csapatára bármikor számíthat!