Tágas, napfényes, nyitott terek – egy modern, többfunkciós nappaliban
11
jún

Letisztult, modern, funkcionális? Avagy, mit tud ma egy jól megtervezett nappali élettér…

Még mindig a funkcionális terek, és a nappali életterek vannak nálunk a fókuszban, de az a tapasztalatunk, hogy ez egy olyan kimeríthetetlenül gazdag téma, amiről nem lehet eleget írni. A modern lehet egyszerre letisztult, és egyszerre funkcionális. Hogyan hozhatjuk össze, hogy minden benne legyen, egyszerre funkcionális és modern is legyen, afféle sajátos minimál – vagyis, valamennyi apró részletében, egészen a miénk legyen…

Amikor modern nappaliról, vagy egyáltalán, modern életterekről beszélünk, akkor mindig az újszerűség, a letisztultság, sokunknak a minimalista egyszerűség jut az eszébe.

Stílusos, funkcionális bútorcsalád egy modern, letisztult nappali enteriőrben
Stílusos, funkcionális bútorcsalád egy modern, letisztult nappali enteriőrben
Fotó: Butor1.hu

Pedig létezik egy stílus, melynek még a neve is tükrözi mindkét ma keresett minőséget: ez pedig nem más, mint a funkcionális modern. Ez a stílus igencsak közel áll a minimál stílus alapvető jellemzőihez, csak annál jóval barátságosabb, kellemesebb, melegebb hangulatban tárja elénk a modern életterekre jellemző, fiatalos látványt. Nem véletlen tehát ennek a stílusnak a népszerűsége.

Az, ha valami modern, azt jelenti: eltér a korábbi korok normáitól, és újszerű megközelítésben hoz létre tárgyakat, megjelenési formákat. Az újdonság, újszerűség megjelenhet szerkezeti, esztétikai minőségben, vagy éppen egy innovatív gyártástechnológiai folyamatban éppúgy.

A minimál tónusok jellemzik ezt a stílust is: fekete, szürkék, barna, és a finom meleg tónusú krémes árnyalatok, mint a bézs, a tejeskávé, a mogyoró vagy a karamell színei. A stílus anyaghasználata is igen változatos: bőrt, fát, fémet, követ, üveget és ezen kívül még sok más, a természetben nem előforduló, hanem mesterségesen gyártott anyagot alkalmaznak.

A funkcionális modern stílusú enteriőrök egyik legfőbb eleme a sok fény, mely lehet természetes illetve mesterséges is, a legjobb, ha mindkét fajtából bőven áll a rendelkezésünkre. A tökéletesen megkomponált világítás nagyon lényeges főleg ennél a stílusnál.

Gyönyörű, elegáns és otthonos nappali és étkező tér
Gyönyörű, elegáns és otthonos nappali és étkező tér – sok fával, és remekül megtervezett világítótestekkel
Fotó: 3D Visiondesign

Fontos ugyanakkor, hogy sok fényvisszaverő felületet alkalmazzunk, mint amilyen például a tükrök, és a világos, fényes egyéb felületek (bútorfrontok, csempe és egyéb háttér anyagok.)

Nagyon lényeges a megfelelő függöny kiválasztása is: ez lehetőség szerint legyen minél hosszabb, érjen le a földig, hogy ablakainkat még hosszabbnak, áramvonalasabbnak láttassa, miközben otthonosabb, lágyabb atmoszférát kölcsönözzön a helyiségnek.

Egyszerű berendezés, homogén színek a nappaliban
Egyszerű berendezés, homogén színek – még az ilyen minimalista, letisztult tereket is képes otthonossá varázsolni egy szép, elegáns, hosszú függöny
Fotó: Jysk

Alkalmazhatunk rejtett megvilágítást is, pl. falsík mögé, vagy álmennyezetbe rejtett ledes, ledszalagos világítást – ám arra nagyon ügyeljünk, hogy ez egységes képet adjon a szobáknak, helyiségeknek, és ne okozzon sehol sem stílustörést – törekedjünk az egymáshoz mind anyagukban, mind tónusukban, árnyalatukban, és hangulatukban is összeillő elemek, tárgyak megtalálására.

A színben és stílusban összeillő, harmonizáló bútorok
A színben és stílusban összeillő, harmonizáló bútorok, kisbútorok, és kiegészítők egy szép, mutatós nappali szoba alapvető kellékei
Fotó: Otthonkommandó

A funkcionálisan modern életterekre mindettől függetlenül azért mégiscsak jellemző egyfajta ridegebb, hűvösebb hangulat, de éppígy a rend és a rendezettség is.

Letisztult, modern, funkcionális nappali
Letisztult, modern, funkcionális – az anyagok, a dizájn és az elrendezés együttesen hatnak pozitívan egy térre, enteriőrre
Fotó: EGGER

Letisztult, nyitott, tágas terek, ahol nagyon kevés a dekoráció, a dísztárgy, a berendezés pedig nem öncélú: nagyon is fontos, hogy mindennek meglegyen a saját helye, szerepe.

A földszínekkel sosem lőhetünk mellé a nappaliban
A földszínekkel sosem lőhetünk mellé – akár a melegebb tónusú barnákat, és a hűvösebb szürkéket is remekül párosíthatjuk, kombinálhatjuk egymással
Fotó: Lakbermagazin

Kiemelkedő szerep jut a felhasznált anyagok látványának is – a falak, a padló, a bútorfrontok, és a munkalapok is min-mind jelentőssé válnak, és az összkép.

Az összhatás harmóniája szempontjából nagyon lényeges, hogyan választjuk meg, s kombináljuk össze az egy adott térbe kerülő anyagokat, színeket, formákat, felületeket.

Ennek ellenére nem szabad megijednünk a feladattól: hiszen a funkcionálisan modern otthonok és terek választása kiváló azoknak, akik jól szervezett, praktikus otthonra vagy irodára vágynak, és akik szeretik a tágas, egybenyitott tereket.

A textilekkel, a jól megtervezett világítással, és persze funkcionális berendezési tárgyakkal, ügyesen megválasztott, vagy akár egyedileg megtervezett bútorokkal sokat dobhatunk lakásunk hangulatán, és igazán otthonossá, egyedivé varázsolhatjuk.

Az anyagokkal, textúrákkal is érdemes játszani a nappaliban
Az anyagokkal, textúrákkal is érdemes játszani, hogy igazán életre keltsünk egy helyiséget, életteret
Fotó: Lakáskultúra

És ha mindezt levetítjük – a cím kedvéért – a nappali életterekre, akkor pláne jól jön ez a letisztultság, különösképp, ha a nagyobb nappali teret több kisebb, funkcionális tér-részre szeretnénk felosztani. Vagyis, helyet kap majd itt a társalgó, a média szoba, az étkező, a dolgozó – vagy játszósarok is.

Ha pedig bizonytalan abban, mi hová kerüljön, hogyan rendezze el mindezt úgy, hogy funkcionális is, modern is, esztétikus is legyen, és eközben a lehető legtöbbet hozhatja ki a térből – akkor bátran forduljon hozzánk!

A lendületes, fiatalos Yellow Group csapata egészen biztos, hogy tökéletes megoldást álmodik meg Önnek, Önnel együtt, ráadásul a megvalósítást is nyugodtan ránk bízhatja, hiszen felkészült szakember gárdával és komplett csapattal állunk ügyfeleink rendelkezésére – a belsőépítészet terén.