Tudatos tervezésű nappali
03
jún

Bútorok és berendezés – fókuszban a sokoldalú nappali életterek

Korábbi bejegyzésünkben a nappali berendezésének legfőbb irányelveit vettük sorra, persze csak nagyvonalakban, hogy Ön némi inspirációt kaphasson. Most pedig nézzük, milyen funkciókat tölthet be egy ilyen komplex és sokoldalú élettér, mint a nappali, és ehhez milyen bútorokra, berendezési elemekre lesz majd szükségünk, illetve mi az, ami akár ki is maradhat…

Míg egy fürdőszoba, konyha bútorai és berendezési elemei egyértelműek, ahogyan egy hálószobába is mindenképpen kell egy ágy, esetleg éjjeliszekrény, komód – addig a nappali esetében ez már korántsem ilyen egyértelmű.

Elvégre egy nappali tér mindannyiunknak mást és mást jelent – életkortól, habitustól, hobbitól, életstílustól és még megannyi mástól függően!

Itt látjuk vendégül a családunkat, barátainkat, itt étkezünk és élünk társasági életet. Van, aki itt rendez be magának egy kis dolgozó sarkot, ha történetesen otthonról dolgozik, és ahol pedig kisgyermek van a családban, itt van a legnagyobb tér, és persze a vigyázó szülői szemek mellett a legbiztonságosabb hely az önfeledt játékra is.

Kellemes, színekben is harmonizáló játszósarok a nappaliban
Ahol gyerekek is élnek, óhatatlan, hogy ne vándoroljon át néhány játék, mesekönyv a nappaliba. Érdemes, ha már tudatosan felkészülünk erre, és egy kellemes, színekben is harmonizáló játszósarkot alakítunk ki számukra.
Fotó: Lakáskultúra

Nézzük most meg röviden, milyen szerepeket, funkciókat tölthet be egy ma egy nappali, és ehhez milyen berendezés dukál!

Feltöltődés, kikapcsolódás

Ahány ember, annyiféle szokás – szokták mondani, és nincs ez másként a feltöltődéssel, pihenéssel sem. Mindenkit másmilyen tevékenység kapcsol ki, van, aki leginkább elnyújtózna a kanapén egy izgalmas könyvvel, míg párja egy pihentető fotelből nézi a filmet, és van, akik barátaikkal beszélgetve mulatják a legszívesebben az időt. Ilyenkor előkerülhetnek a társasjátékok is, ezek pedig hely és igény szerint kerülhetnek asztalra, vagy akár a padlóra is egy kényelmes pihe-puha szőnyegre, akár néhány babzsákfotellel körbe véve. Ez máris rengeteg alternatívát ad a nappali bútor megválasztására, amiben viszont mindenki egyetért: legalább egy kényelmes, tágas ülőalkalmatosságra mindenképpen szükség lesz a helyiségben.

Vidám, kényelmesen berendezett, tágas férőhellyel rendelkező nappali
Vidám, kényelmesen berendezett, tágas férőhellyel rendelkező nappali élettér
Fotó: Lakbermagazin

Pihenés, relaxálás

A szórakozáson túl természetesen a feltöltő pihenés éppen úgy helyet kap itt, amelyhez egy jó kanapé, melyet akár több funkcióban is használhatunk – a háttámláját különbözőképpen lenyitva. Lényeges, hogy lenyitott állapotában is elférjünk még mellette, és akár még egy kellemes relaxfotel, vagy masszázsfotel is helyet kaphasson, ha netán ilyesfajta relaxálásra vágynánk. A pihenéshez, ellazuláshoz nagyon lényegesek a fények, ezért célszerű nem csupán egyetlen központi fényforrást betervezni a helyiségbe, hanem több, kiegészítő fényforrást, melyekkel lágy, kellemes hangulatfényekbe öltöztethetjük a helyiséget.

Pihenés, feltöltődés, otthonos hangulat, ránk jellemző stílus és berendezési elvek – egy jó nappali legfontosabb ismérvei
Pihenés, feltöltődés, otthonos hangulat, ránk jellemző stílus és berendezési elvek – egy jó nappali legfontosabb ismérvei
Fotó: Tapétatrend

Vendéglátás, társasági élet

Egy kényelmes, tágas férőhelyet biztosító étkező asztal, székekkel – de legalább egy kellemes kis beszélgető sarok kényelmes sarokfotellel, egy kis lerakó – illetve más néven dohányzóasztallal ma már minden modern nappali enteriőr szíve-lelke! Lényeg, hogy a vendégeinket kényelmesen le tudjuk ültetni, és ha messzebbről érkeznek, akkor akár ott alváshoz is lehetőséget biztosítsunk a számukra – melyet, ha nem rendelkezünk külön vendégszobával – akkor a nappaliban elhelyezett, vendégággyá alakítható kanapéval könnyedén megoldhatunk.

Játék és mese

Ha gyereksarkot, játszósarkot tervezünk üzemeltetni – akár csak ideiglenesen is – a nappalinkban, akkor gondolni kell a játszószőnyegre, és legalább egy akkora, könnyen és balesetmentesen megközelíthető térre, ahol kényelmesen eljátszik a kicsi, és ahová mi is könnyedén és esetleges baj esetén gyorsan odaférhetünk. Legyen világos ez a kis sarok, és akár el is keríthetjük egy-két jól megválasztott tárolóval, mely a legkedvesebb játékoknak, mesekönyveknek is helyet biztosít.

Praktikus játszósarok
A praktikus játszósarok egyedi, ízléses tárolóhelyekkel, megfelelő fényforrásokkal, és barátságos színekkel rendelkezik, miközben minden szempontból illeszkedik nappalink egységes stílusához
Fotó: Lakbermagazin

Otthoni munka, tanulás

Azoknak, ahol legalább a család egyik tagja otthonról dolgozik, vagy rendszeresen tanul esténként, és nincsenek olyan szerencsés helyzetben, hogy erre külön tanuló, dolgozó szobát alakíthassanak ki otthonukban, szintén a nappalian kell elkülöníteni egy nyugodt, zavartalan kis sarkot ezekhez a tevékenységekhez. Egy kisebb, a nappali bútorhoz színében, stílusában igazodó íróasztal, egy kis kényelmes fotel vagy szék, esetleg egy polcba rejtett, lehajtható íróasztal vagy asztallap is zseniális megoldás – ezzel ugyanis egyetlen mozdulattal rendet, és vendégfogadásra alkalmas teret nyerünk, ha a munka végeztével csupán bezárjuk a bútort, felhajtjuk a lapot.

Rejtett dolgozó – illetve tanulósarok
Rejtett dolgozó – illetve tanulósarkot is terveztethetünk, ha kevés a hely, illetve nem szeretnénk, ha vendégeink is látnák a munkaállomásunkat.
Fotó: Homeinfo

Tárolás

Nos igen, a tárolás is lényeges funkciója nappalinknak, még akkor is, ha a minimál stílushoz rendezkedünk be. Hiszen könyveinknek, média eszközeinknek éppen úgy szükséges helyet biztosítani itt, mint bármilyen más pihenésünkhöz, vendégfogadásunkhoz használatos holmiknak. Sokaknak olyan pici a hálószoba, vagy az előszoba, hogy a gardrób – de legalábbis néhány szezonális holmi számára kialakított szekrény – is itt kap helyet, ahogyan gondolnunk kell a háztartási eszközeink, a fontos iratok elhelyezésére, de akár egy szép, dekoratív tálaló komód is jó helyen lehet a nappaliban. Műszaki cikkeink, apróságaink, irataink, és persze néhány könyv vagy dísztárgy akkor is a nappaliban fog helyet kapni, ha egészen minimalista az otthonunk, és semmilyen különlegesebb, egyéb funkcióval nem ruházzuk fel a nappali enteriőrt, csak a „szokásos” pihenés, tálalás, vendégfogadás és médiatér.

Megfelelő tárolása a nappaliban
Fontos a megfelelő tárolóhelyek kialakítása a nappaliban. Fotó: Kertvárosibútor

Milyen bútorok legyenek a nappaliban?

Mint fentebb is láthattuk, megannyi más és más funkció sajátos bútort, berendezési tárgyakat kíván meg, de az biztos, hogy a nappali életterekben első helyen az ülőalkalmatosságok állnak, egy kényelmes, esetenként kinyitható kanapé, néhány fotel, fiataloknak babzsák fotel. A bútorokat azonban nem szükségszerű a fal mellé helyezni, jó szolgálatot tehetnek arra is, ha az egyes tereket, térfunkciókat el szeretnénk határolni egymástól. Szűkebb terekbe célszerű inkább könnyen elmozdítható bútorokat választani, hogy bármikor gyorsan átrendezhető legyen a tér.

Egyszerű, könnyen elmozdítható bútorokkal szellősebb élettér
Egyszerű, könnyen elmozdítható bútorokkal szellősebb, könnyebben variálható élettereket kapunk
Fotó: Butopea

A hagyományos kanapék remek kiegészítőjeként érdemes néhány puffot is beszereznünk, melyet a kanapé elé húzva kényelmesen elnyúlhatunk, ha pedig nagyobb társaság gyűlik össze, akkor elegendő ülőhely juthat így mindenkinek.

Kanapéból is válasszunk olyat, amely egyéni ízlésünknek, szokásainknak a legjobban megfelel.
Dohányzóasztalok, vagy lerakó asztalok szintén jól jöhetnek, most egyébként az is trend, hogy több kisebb asztalkát helyeznek el a kanapé köré vagy mellé.

Egyedi dohányzóasztal
Lerakó asztalokat, dohányzóasztalt akár egyedileg és készíttethetünk, hiszen így biztos, hogy anyagban, méretben, színben és felületben is illeszkedik majd a nappali többi bútorához!
Fotó: MyHome

Persze, igénytől és funkciótól függően, de kerülhet ide még íróasztal, étkező asztal, és persze a TV, a hozzá tartozó média szekrénnyel, melyet készen is megvásárolhatunk, de egyedileg is készíttethetünk. Komód, könyvespolcok, dekorációs polcok, tároló bútorok, és persze bármilyen egyéb kisbútor, tároló, lámpa asztak, konzol asztal és még megannyi minden elhelyezhető itt, azonban arra ügyeljünk, hogy mindennek meglegyen a helye, ám ne legyen túl zsúfolt sem!

Végül, de nem utolsó sorban: jöhetnek a megfelelő színek és kiegészítők, melyekkel kellemesen lágyíthatunk, finomíthatunk az összképen, és nem csupán a saját stílusunkra, hanem az adott évszaknak, vagy akár a legújabb trendeknek megfelelő hangulatba is hozhatjuk otthonunk legimpozánsabb életterét.

Sokat számítanak a színek, minták és a textúrák
Színek, minták, hangulat? Törekedjünk a semleges, egyszínű árnyalatok mellett egy élénkebb, kiegészítő szín kiválasztására, mely visszaköszönhet a textileken, kiegészítőkön, dekorokon
Fotó: Frebonex

Persze, minél több funkciót adunk egy térnek, annál nagyobb fejtörést ad majd annak a kialakítása, hogy miként rendezzük be azt, és mi hol kapjon majd helyet. Gondolkodhatunk jelképes, vagy tényleges tárelválasztó elemekben, mely akár egyben a dekoráció szerepét, vagy tároló szerepet is be tud tölteni.

Igényes, látványos, dekorációs térelválasztó elem a nappaliban
Igényes, látványos, dekorációs térelválasztó elem a nappaliban
Fotó: Lakbermagazin

Illetve, ha még belsőépítészeti munkálatok elején járunk, akkor akár szinteltolásban, vagy burkolatváltásban is, mellyel látványban, mind elméletben is elkülöníthetünk egymástól egy-két térfunkciót.

Ha mindez nagy fejtörésnek tűnik elsőre, és szeretnénk inkább profikra bízni a nappali különböző funkcióinak berendezését, hogy az végül egy egységes harmonikus, mégis kényelmes, szerethető, többfunkciós tér lehessen – forduljunk bátran a fiatalos Yellow Group csapatához, akik az első tervektől megvalósítás utolsó lépéséig végig fogják majd a kezünket, és szakértelmükkel, tapasztalatukkal és megbízható csapatukkal mindvégig a segítségünkre lesznek!