Impozáns nappali
27
máj

Így tervezzünk álomszép nappalit!

Elegáns, egymással harmonikus egységet alkotó nappali és étkező tér. Ennek megtervezése talán az egyik legösszetettebb feladat, és egyben a legnehezebb is Érdemes tehát belsőépítész segítségéhez fordulni, ha nem csupán szép, de praktikus, és hosszú távon, az egész család számára jól funkcionáló nappali helyiséget szeretnénk. Addig is, mutatjuk, mire ügyeljünk, illetve milyen funkciókat érdemes szem előtt tartani, ha a nappali megtervezése előtt áll éppen…

A konyha és a fürdőszoba esetében ez egyszerű: a tisztálkodás, felfrissülés, valamint a főzés és a táplálkozás a főszerep. A nappali esetében viszont már ez nem ennyire egyértelmű. Mindenkinek az életében más és más szerepet tölt be az életében a nappali.

Pihenhetünk, olvashatunk, mozizhatunk itt, miközben élhetünk nagyobb családi – vagy társasági életet, mely együtt járhat közös, társas étkezésekkel, akár kisebb-nagyobb partikkal, gasztronómiai élvezettekkel, de akár játéknak, tanulásnak, vagy éppen munkának is teret adhat.

Nappaliban kialakított munkaállomás
Ahol otthonról dolgozik a család egyik-másik tagja, vagy a tanulásnak kell itt teret adnunk, akkor a nappali berendezéséhez illeszkedő, kényelmes munkaállomást alakíthassunk ki.
Fotó: Lakbermagazin

Ami a legfontosabb: a nappali egy olyan helyiség legyen az életünkben, mely teljesen bennünket tükröz, ahol abszolút lehetőségünk nyílik az ellazulásra, ahol minden tekintetben önmagunk lehetünk. Ugyanakkor érdemes azt is szem előtt tartani, hogy majd vendégeink is jól érezzék magunkat nálunk.

Kényelmes, meghitt nappali
Kellemes, megnyugtató földszínekkel, kényelmes ülőbútorokkal, és rendezett, mégsem túlzsúfolt tér-elrendezéssel hívogató, vendégfogadásra is tökéletesen alkalmas nappali élettereket alakíthatunk ki
Fotó: Yellow Group

Fókusz és kiindulópont

Ehhez az kell, hogy a nappali helyisége tudatosan megtervezett legyen, és gondolkodjuk bármely színben, illetve stílusban – de mindig kapjon egy fókuszt, illetve legyen a kiindulópontja a térnek.
Persze, minél több funkcióban gondolkodunk, ez annál nehezebb feladat! Ám használjuk bármire is ezt a sokoldalú és sokszínű helyiséget, egy kényelmes ülőbútor elengedhetetlen, ahogyan a jó megvilágítás, és néhány lerakó – illetve tároló bútor úgyszintén.

Egyszerű, letisztult, mégis jól fókuszált, kényelmes nappali élettér
Egyszerű, letisztult, mégis jól fókuszált, kényelmes nappali élettér
Fotó: ColorNaturals

Közlekedési útvonalak

Ha az előzőek már megvannak, akkor egy újabb fontos lépés lehet a közlekedési útvonalak meghatározása. A legjobb, ha méretarányos alaprajzot készítünk, és ebbe próbáljuk beleigazítani az elképzelt berendezést. Ehhez pedig helyet biztosítani a szobában a közlekedési útvonalak számára, mint pl. hogy merre jutunk el ajtóig, a teraszaktig, az ablakokig, szekrényekig, kapcsolókig vagy az étkező asztalig. Ha ezeket a vonalakat berajzoljuk az alaprajzunkba, rögtön látjuk is, hogy hová érdemes bútort elhelyeznünk, és hová nem praktikus, mert folyton csak kerülgetni fogjuk majd.

Jó közlekedés a nappaliban
Akkor is, ha kevés a rendelkezésünkre álló hely – a kényelmes közlekedési útvonalakat mindig biztosítanunk kell az egyes berendezési tárgyak és elemek között
Fotó: Otthonok és Megoldások

Fókuszpont és a hangsúlyos elemek

A nappali az a helyiség, ahol a leginkább szükség van fókusz pontra, ahová a szobába belépő tekintetét irányítjuk. Lehet ez egy szép, a többitől eltérő színűre festett vagy tapétázott falsík, egy kiemelten szép, egyedi bútordarab, vagy építészeti elem, esetleg dekoráció. Lényeg, hogy legyen a szobának egy fókuszpontja, amelyen a szemünk megpihen. Ez sokkal hatásosabb, mintha minden részletet egyformán hangsúlyoznánk, mert az épp olyan unalmassá teszi a teret, mintha nem emelnénk ki semmit, sőt, akár még túlzsúfolttá is teheti a látványt.

Tapétázott fal a nappaliban
Egy szép, egyedire festett vagy tapétázott fal, a TV háttereként – ragyogó fókusza lehet egy nappali térnek
Fotó: Colortapeta

Ha mindezeket megfogadjuk, már csak a bútorok kiválasztása és összehangolása lesz még egy nagyobb feladat, hiszen bármelyik funkciónak meg kell felelniük, és nyilván minél több funkciót szeretnénk bevinni nappali életterünkbe, annál bonyolultabb és nehezebb lesz a tervezési munka. Legközelebbi cikkünkben a nappali bútorairól, illetve a nappali egyes funkcióinak berendezési elveiről lesz majd szó, így érdemes velünk tartani legközelebb is!

Ha pedig úgy érzi, mégsem boldogulna egyedül, akkor érdemes egy jó belsőépítész csapat segítségét kérni, akik a tervezéstől egészen a tervek megvalósításán át, a kivitelezésben is teljes körű szolgálatot nyújtanak majd számunkra. A Yellow Group csapata pedig éppen ilyen: forduljon hát hozzánk bizalommal!