23
máj

Miért fontos a belső kertek tervezése és a megfelelő növények telepítése?

A belső kerteket minden oldalról falak, méghozzá magas falak veszik körbe. Többnyire nem is túl nagyok, épp ezért meglehetősen kevés napfény éri őket, ami nem kedvez a növényeknek, vagyis a legtöbb esetben elhanyagolt kis területekről beszélhetünk, amiket senki sem használ, sőt, aki teheti, rájuk se pillant. Pedig a belső kert tervezésével és a megfelelő növények telepítésével egy kellemes kis oázist lehet létrehozni, ahol a lakók örömmel tölthetik az idejüket!

A belső kertek tervezése minden esetben a helyszín felmérésével, majd az igények meghatározásával kezdődik. Ha a lakók szeretnék közösségi térként is használni, akkor padokat, esetleg asztalokat is el lehet helyezni bennük, ha viszont az esztétika a fő szempont, akkor az ágyások tervezésével és a megfelelő növények telepítésével kell számolni. Természetesen lehet a kettőt kombinálni is, de ez a tér méretétől is függ!

Egy kisebb belső kert megtervezése jóval nagyobb feladat, mint egy nagyobbé; nem véletlenül, hiszen az igényeknek megfelelő mennyiségű bútor és növény zsúfoltabban fog elhelyezkedni. Hiába szeretnénk sok ülőhelyet és rengeteg növényt, ha az nem fér el, de nem kell aggódni: vannak olyan praktikák, amikkel bármekkora területből ki lehet hozni a maximumot. Ezek után már csak a megfelelő növények telepítése, illetve előtte a kiválasztásuk okozhat problémákat!

A belső kertek tervezéséhez szervesen kapcsolódik – utolsó mozzanatként – a megfelelő növények telepítése, amihez olyan szakemberre van szükség, aki tisztában van azzal, hogy milyen helyszínekre milyen növényeket érdemes ültetni, illetve azok szükségleteihez mérten tervezi meg az ágyásokat. Ha a kert szűkös, és kevés napfény éri, akkor hiába szeretnénk virágos növényeket, nem fog menni; a muskátlit például el is felejthetjük, helyettük sok árnyéktűrő növénnyel érdemes számolni, mint a páfrányok, vagy a liliomfélék. Igazán szűkös, kis alapterületű belső kertek tervezésénél előszeretettel alkalmazzák a zöldfalakat is, hiszen a hasznos térből szinte semmit sem vesznek el, de a kerti hangulatot megadják.

Ha belső kertek tervezéséhez, illetve a megfelelő növények telepítéséhez keres szakembereket, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeinken!