Kiemelt nappali - a lakás önálló, fókuszba emelt helyisége fehér árnyalataival még inkább kitűnik ezzel a blokkos megoldással
06
máj

Tér a térben? Avagy, hogyan játsszunk a terekkel, síkokkal, és a különböző funkciókkal

Cikksorozatunk végéhez érve, egy igazán praktikus, ütős trükkel ismertetjük meg most olvasóinkat. Figyelem: kislakás-tulajdonosok, beépített bútorokat tervezők és igénylők remek trükkjei, Wow!-érzést előidéző megoldásai következnek!

Egy apró lakás berendezése gyakran átlagon felüli tervezői képességet, ügyes átgondolást, kreatív térszervezést kíván. Működhet az is, hogy átböngészünk néhány jó ötletért egy jó pár lakberendezési témájú magazint vagy blogot, de ha nem bízunk saját ízlésünkben vagy ítélőképességünkben a méreteket, vagy a praktikus átgondolást illetően, akkor kérhetjük profi belsőépítészek segítségét is, akik kiválóan együtt gondolkodnak velünk, és a mi ízlésünk szerint, a mi életmódunkhoz igazodó igényeinket öntik formába úgy, hogy az valóban élhető, és egyben esztétikus, harmonikus is legyen.

Ilyen megoldás lehet a tér a térben ötlete, ahol a terekkel ügyesen kombinálva a síkokkal játszadozva, melyeket különféle funkciókban több oldalról is megközelíthetünk, átgondolhatunk – s a végén biztos, hogy mindennek megtaláljuk a megfelelő helyet.

Egy szép galéria egységes anyagával a lakás részéve tehető
Egy szép galéria egységes anyagával a lakás részéve tehető, az ügyes belsőépítészeti megoldásoknak köszönhetően pedig a megnövelt élettér mellett még remek tároló helyeket is nyerhetünk
Fotó: Lakbermagazin

Előszoba, konyha, nappali, és háló funkció – mindez egyben, méghozzá csupán néhány nágyzetméteren?

Akár ez is lehetséges, ha úgy gondolkodunk, ahogy ennek a modern, fiatalos, 2 személy számára berendezett kislakásnak a tervezői, akik a közösségi életterekhez még hozzácsapva a hálót is – egy önálló légtérben, boksz-megoldással alakítottak ki, míg a fürdő – a lakás egyetlen különálló helyiségeként – a szomszédos blokkban kapott helyet.

Blokkos kislakás megoldás, mindössze néhány négyzetméteren – de mégis mindennek van hely
Blokkos kislakás megoldás, mindössze néhány négyzetméteren – de mégis mindennek különálló helyet biztosítottak a tervezők
Fotó: designdroops.cafe.blog

Ilyen kis térben ugyanis nincs arra külön hely, hogy az egyes egymástól elkülönülő térfunkciókat lezárjuk, hiszen akkor szinte fullasztóan kicsik lennének az egyes helyiségek, a válaszfalak pedig még további, értékes négyzetcentimétereket vennének ez az amúgy sem tágas térből.
Ugyanakkor a különböző funkciókat ellátó élettereket biztosítanunk kell, és jelképesen el is lehet választani azokat egymástól. Ezért a különálló alvó – vagy főzőfülke ilyen jellegű elrendezése egy mutatós, jó ötlet, és közben praktikus is.

Kislakás, moduláris polcrendszer
Kislakás, moduláris polcrendszer – érdemes megfigyelni a praktikus, ágy alatti lépcsős tároló megoldást
Fotó: Otthon24.hu

Belsőépítészeti látványosságnak sem utolsó, ha egy-egy önálló kockaként gondolunk egy-egy élettérre, mely lehet tárfunkció, térelválasztó, szoba, bútor vagy akár tároló – sőt, akár mindez egyben, egyszerre!

Blokkos, dobogós megoldásnak köszönhetően a terek kellemesen elszeparálhatóak egymástól
A háló háta mögött a kanapé, mellette a dolgozó – a blokkos, dobogós megoldásnak köszönhetően a terek kellemesen elszeparálhatóak egymástól
Fotó: Pinterest

A kocka – mely készülhet gipszkartonból, fából, vagy bútorlapból – belsejében kialakított mélyebb polcokban pedig bőven akad tároló felület, de ezekben kialakíthatjuk akár az ágyat, a helyet kaphat a kanapé, vagyis megoldásra talál mind a pihenő, a dolgozó vagy akár a főző fülke.

A galéria rész akár egy önálló, beépített bútor is lehet
A galéria rész akár egy önálló, beépített bútor is lehet – így a tárolás, a gardrób funkció tetején kaphat helyet az ágy – mennyivel több szabad teret is nyerhetünk!
Fotó: Otthon24

A beépített bútorokon túl azonban szerencsés, ha néhány mobil, sőt összecsukható, ezáltal kis helyen is tárolható, bútorunk, berendezési tárgyunk is van, melyet könnyedén tudunk mozgatni, esetenként félretenni, amikor épp nincs rá szükség.

Egy zár boxban, fülkében pedig kialakíthatjuk a fürdőt, mely így könnyedén megőrzi intimitását, de ha fényt szeretnénk beengedni ide is, akkor akár egy oldalról nyitva is hagyhatjuk, hogy csak egy áttetsző üvegfal válassza el a lakás többi részétől.

Elegáns, üvegfalas és függönyös megoldásokban is gondolkodhatunk
Elegáns, üvegfalas és függönyös megoldásokban is gondolkodhatunk – mint ennél a hálószobánál is látható
Fotó: Lakbermagazin

Rafinált falszakaszokat is kialakíthatunk persze, ha igényünk van a hagyományos, falszerű leválasztásra, ám mégsem zárnánk le teljesen például a konyhát a nappali-étkező funkciótól, vagy a hálószoba terétől. Jó megoldás lehet ilyenkor a térelválasztó polc, akár a nyitott, akár a zárt, vagy a kettő kombinálásából született megoldások.

Akár a legegyszerűbb, nyitott térelválasztóval is remek térszeparálást végezhetünk
Akár a legegyszerűbb, nyitott térelválasztóval is remek térszeparálást végezhetünk, miközben mégsem zártuk le teljesen a tereket
Fotó: Lakbermagazin

A beépített polcokat akár a fal részévé is tehetjük, ha pedig a dekorációk, vagy a lámpa függesztékek ritmusos, egyséfes elhelyezését is megtervezzük, akkor igazán szép, harmonikus lesz az összkép.

Megtetszettek a blokkos életterek, az egységes, mégis különálló funkciók? Esetleg galériát, vagy egyedileg beépített térelválasztó-polcrendszert szeretne?
Akkor forduljon bátran a fiatalos, kreatív Yellow Group csapatához: mi ugyanis nem csupán megálmodjuk, megtervezzük, de ha a kivitelezést is ránk bízza, akár meg is valósítjuk Önnek