Az egyedileg tervezett és beépített bútorok, az ügyes térszervezés még egy kicsi élettérből is elegáns otthont varázsol
29
ápr

Kis lakás, nagy ötletek? 5 térnövelő tipp egyedi bútorokkal, funkcionális berendezéss

Ez kétségkívül így van: ahol kicsi a tér, ott még okosabban kell gazdálkodnunk a férőhelyekkel. És ha tényleg kicsi az otthonunk, akkor az egyedi, jól megtervezett bútor fog bennünket kisegíteni a folyamatos helyszűkéből. Mutatunk néhány ötletes példát, melyeket akár Ön is megvalósíthat, akár meg is terveztethet saját élettereihez, életmódjához igazítva!

Mert az is biztos, hogy minden bútor egyedi. És sokszor a nagy ötletek mindig a legkisebb helyeken találnak utat maguknak, sokszor pedig a legkisebb apróságokon múlnak. Akár beépített bútor, akár egy praktikus, szabadon álló kisbútor – biztos, hogy mindenki talál magának kedvére valót.

Nézzük, milyen ötletekkel indulhatunk neki egy kislakás berendezésének, térszervezésének vagy éppen átrendezésének.

Fiatalos, szellős kislakás
Természetes, natúr, légies – a természetes fa anyagok, a világos falszínek, és itt-ott egy kis fekete kontraszt, mely visszaköszön a teljes enteriőr látványán – egységessé, fiatalossá és szelőssé tették ezt a kislakást
Fotó: Lakbermagazin

1. Galéria

Galériával egybekötött kislakást, garzont sokat láttunk már, ahol megfelelően nagy ehhez a belmagasság. A méréssel érdemes fentről lefelé elindulni: minimum 1,4 méter az, ami szükséges lesz egy fekvőgalériához, alá pedig berendezhetjük a közösségi életteret, a konyha és nappali részt. A lépcső helye, helyzete is még egy lényeges kérdés: érdemes ezt úgy meghatároznunk, hogy ne szabdalja fel természetes útvonalunkat a lakásban. Vagyis, legyen akadálymentes a konyhától az étkezőig, vagy az asztaltól a kanapéig az út egyaránt. Korlátra ugyan szükség van, azonban ennek kivitelezésére számtalan kreatív, mutatós megoldás létezik! Ha fényesebb, szellősebb terekre vágyunk, akkor az elegáns üvegkorlát, vagy egy egyszerű zsinórkötél is jó megoldás lehet, stílustól és pénztárcától függően.

2. Sarkok, zugok kihasználása – például lépcsők alatt

Ha a galériához vezető, vagy bármely más, beltéri lépcső alatti teret ügyesen beépíttetjük, egyedi bútorokkal, tároló megoldásokkal – máris rengeteg plusz helyet nyertünk. Sokan csak lomtárnak, vagy a takarítószereknek, esetleg cipőknek tartják fenn ezt az egyébként igen értékes helyet, ahol akár még tanulósarok, játékpolc, vagy akár egy kisebb gardrób vagy háztartási helyiség is berendezhető Ha zárt ajtókkal, fiókelőkkel gondolkodunk, akkor rendezett lesz az összhatás, és személyes dolgainkat is kellően eltakarhatjuk sem a vendégek kíváncsi szeme elől…

3. Profi sarokmegoldások a konyhában is!

A sarkok kihasználását egy jól megálmodott, egyedi konyhabútor is remekül megoldhatja, de bármely bútorunkba – legyen az dolgozó, gardrób, vagy ifjúsági szoba – kiváló kiegészítőket, síneket, egyedi fiók – és ajtómegoldásokat terveztethetünk. Egy kis lakásban, ahol valóban minden sarok és tér számít, gyakran a munkapult, vagy a munkaterület is magára a sarokrészre esik, és bizony jól jönne itt a késeknek, fűszereknek vagy olyan apróságoknak némi hely, melyeket kifejezetten ezen a területen használunk éppen a mindennapjaink során. Remek találmány épp ezért a Blum sarokmegoldása, a Space Corner, mely teljesen kihúzható, belső több osztással ellátott rendszerező elemmel teszi áttekinthetővé, jól kezelhetővé fiókjaink tartalmát.

Jól kihasznált sarok a remdszerezésre
Ahol kicsi a tér, ott bizony minden sarok számít – érdemes jól kihasználni ezeket is a tárolásra, rendszerezésre
Fotó: Blum, Space Corner

4. Egybenyitott terek, tolóajtók

Ha a tereket szellősebbé, a lakásba beáramló fény útját még átjárhatóbbá szeretnénk tenni, akkor a bejárati ajtó feletti üvegbetét is még több napfényt enged majd be a helyiségeinkbe, a tereket egymástól elválasztó ajtók helyett a különböző burkolatokkal is könnyedén megoldhatjuk az egyes térfunkciók elkülönítését egymástól, sőt akár még a színek, vagy kiegészítő színek is szolgálhatnak ilyen célt. Ha mindenképpen szeretnénk az egyes helyiségeket – például a hálót vagy a gardróbot – leválasztani a lakás többi részétől, akkor egy világos, mutatós tolóajtó, esetleg egy szép paraván is megoldást nyújthat, miközben mégsem zárja be annyira a teret – sőt, ha kicsit szélesebbre tervezzük, akár még nyitott, vagy zárt polcrendszert is megtestesíthet, így a paraván is máris egy többfunkciós elemmé lépett elő!

Egységes, egyedi bútorokkal és térelválasztó elemekkel berendezett, modern, fiatalos garzon
Egységes, egyedi bútorokkal és térelválasztó elemekkel berendezett, modern, fiatalos garzon
Fotó: okosgarzon.blosgspot.com

5. Világos tónusok, tükröződő felületek

A világos, de különösen a fényes felületek remekül tágítják a tereket optikailag, ezért a fehér, a vaj-, illetve a különböző krémszínek, bézs tónusaival biztosan nem lövünk mellé. Érdemes tükrökkel, nagy, tágas üvegfelületekkel további optikai térnövelő hatásokat bevinni, persze, a színek, a színes kontrasztok is remekül állnak a kislakásoknak. A látványos falszínek vagy az élénk tapéták, fotó poszterek nagyon mutatósak, s azonnal egy fókuszba irányítják a tekintetet. Azonban itt is érvényes a kevesebb több elve – ha nagyon aprócska a lakás, akkor egy-egy színes díszpárna, képkeret, kaspó éppen elé lehet egy semlegesen, homogén térben. Ezeket akár időről időre cserélgethetjük is, ezáltal mindig megújul, frissebbé válik az enteriőr.

Egységes, világos a tér – ezáltal még egy egészen aprócska kislakás enteriőrje is tágasabb, egybefüggő, szellősebb érzetet nyújt
Egységes, világos a tér – ezáltal még egy egészen aprócska kislakás enteriőrje is tágasabb, egybefüggő, szellősebb érzetet nyújt
Fotó: HOMEINFO

Ám a legfőbb szempont mindenképp a harmónia legyen! Lévén, hogy közel vannak egymáshoz az egyes funkciók, életterek – azok berendezése, színvilága, meghatározó stílusjegyei mindig álljanak harmóniában egymással, hiszen így a tér is egybefüggőbbnek, egységesebbnek látszik, s ez által egy kicsit tágasabb, szellősebb érzetet nyújt az ott élőknek.

Semleges, minimál színek, natúr betonhatás
Semleges, minimál színek, natúr betonhatás – az egységes, jól komponált belsőépítészeti elemek még a legszűkebb tetőtéri kislakást is kortárs eleganciával töltik meg
Fotó: Otthonos – Reblog

Ha tetszettek a fentebbi tippjeink, és szívesen kipróbálni élőben is valamelyiket, esetleg saját otthonához, kislakásához keresne egyedi ötleteket megvalósító belsőépítészt, dizájnert és/vagy kivitelezőt, akkor hozzánk, a kreatív Yellow Group csapatához bátran fordulhat: együtt tervezünk, ötletelünk Önnel, miközben számos praktikus, egyedi megoldást is javaslunk, melyeket csapatunk saját szakemberei, kivitelezői meg is valósítanak otthonában!