Akár egy katalógus lapjai! Ha készen vásárolunk bútort, akkor is érdemes néhány egyedi darabot beválasztani, akár csak egy kisbútort, látszólag teljesen elütő kiegészítőt bevinni legalább a térbe, különben úgy néz ki majd a nappalink, mint egy bútorkatalógus címoldala!
23
ápr

5 érv az egyedileg készíttetett bútor mellett

Biztosan Ön is érezte már azt egy ismerőse vendége lakásába betérve, hogy épp olyan, mint egy katalógus. S hogy miért is volt ez az érzésünk? Mert az illető megvásárolta az előre legyártott paraméterekkel rendelkező bútorokat, hogy harmonikus legyen összkép, és semmi egyedit, semmi személyeset nem tett hozzá. Szépnek szép, voltaképp még harmonikus is, azonban meglehetősen unalmas, épp azért, mert hiányzik belőle az egyediség. Nézzünk 5 érvet arra vonatkozóan, miért is jobb, ha mi formáljuk, és egyedi bútorokkal tesszük otthonosabbá, személyre szólóbbá élettereinket!

Persze, a kész bútoroknak is megvannak a maguk előnyei: azonnal elvihetők, nem kell rájuk hosszú heteket, egy-egy népszerűbb asztalos esetében akár hónapokat várni rá, nem kell töprengeni a tervezésen, hogy milyen legyen, hanem csak beleszeretünk és kiválasztjuk, megrendeljük. Illetve, sok esetben valóban olcsóbban is jövünk ki.

Ha készen vásárolunk bútort, akkor is érdemes néhány egyedi darabot beválasztani
Akár egy katalógus lapjai! Ha készen vásárolunk bútort, akkor is érdemes néhány egyedi darabot beválasztani, akár csak egy kisbútort, látszólag teljesen elütő kiegészítőt bevinni legalább a térbe, különben úgy néz ki majd a nappalink, mint egy bútorkatalógus címoldala!
Fotó: Kandella Valeriana készbútor

Ám nem mindig, és nem mindenhová vehetünk kész bútort, elemes konyhát – gondoljunk csak az aprócska panellakásokra, vagy a tetőtéri apartmanok egyedi sajátos méreteire, síkjaira.

Modern, tágas, tetőtéri lakás, egyedileg készült, mimimál stílusú bútorokkal
Modern, tágas, tetőtéri lakás, egyedileg készült, mimimál stílusú bútorokkal
Fotó: Herzbútor

Azt, hogy válasszunk egyedi bútort, sokan azért nem fontolják meg, mert attól tartanak, hogy az majd jóval drágább lesz, mint a készen vett társai, pedig, ha jobban belegondolunk, nem csupán a személyesség, az egyedi dizájn miatt érdemes személyre szabottan nekünk, a mi lakásunk, konyhánk, szobáink méretéhez, alakjához igazított bútorokat terveztetni és gyártatni. Hiszen, gondoljunk bele, sokszor egy-egy nem vártmeglepetés az előre gyártott kollekciók esetében, vagy egy egyedi, szokatlan falméret, bemélyedés, ferde sík igazolhatja, hogy jóval több tárolóhelyet – s ez által nagyobb, tágasabb életteret – is nyerhetünk azzal, ha egyedileg készítettjük el bútorainkat. Nézzük, melyek tehát az egyedi bútorok mellett szóló, legnyomósabb érvek, indokok!

A bútorom nekem szól, engem tükröz

Kiélhetjük a kreativitásunkat mi magunk is a tervezővel, az asztalossal együtt pedig akár szárnyalhatunk is! Ne, lesz dühös vagy szomorú a párunk sem, ha az áruházban nem talált számára tetszetős, vagy a praktikai szempontokat és a tárolást alapul véve ideális, megfelelő bútort, és még az ismerőseink is biztosan elámulnak majd egy egyedi, ütős kreáció láttán.

Abszolút egyedi, már-már művészi bútor
Abszolút egyedi, már-már művészi szinten megtervezett és
kivitelezett bútor-kreáció
Fotó: Cerasus bútor

Egyedi, személyre szabott játék a színekkel és a formákkal

Az által, hogy magam tudom kiválasztani az alapanyagokat, a színeket, egy kicsit én magam is részese lehetek a tervezésnek. És hiába a szép, kiváló, sőt még akár méretben is passzoló bútor az áruházban, ha annak színe épp üti a mi már meglévő darabjainkat, vagy sehogyan sem illik otthonunk elképzelt színvilágába.

Egyedi, asztalos által készült bútor és fali panelek
Egyedi, asztalos által készült bútor és fali panelek – meleg,szilvafa tónusú egységes anyagokból
Fotó: Lakberinfo

Praktikum – avagy, a saját életvitelünkhöz igazított megoldások, hosszú éveken át

Ugyanakkor nem csupán a színek és a megfelelő méret, tárolókapacitás szempontjából érdemes az egyedi bútor mellett dönteni, hanem egy jó belsőépítész, bútortervező vagy egy ügyes, jó térlátású, kreatív asztalos ajánlani is tud számunkra további ötleteket, egyedi, személyre szabott megoldásokat, amikre mi eddig nem is gondoltunk! Néhány ajtó vagy zárt polc remekül eldugja a kíváncsi szemek elől az intimebb, vagy kevésbé tetszetős használati tárgyainkat, ahogyan egy lépcső alá betervezett tároló egység, vagy egy-két rejtett polc is nagy segítségünkre lesz majd a mindennapjaink során.

Stílusos, igényes, praktikus és kreatív: tárolás a lépcső alatt!
Stílusos, igényes, praktikus és kreatív: tárolás a lépcső alatt!
Fotó:Pinterest

Amikor minden milliméter számít…

Egyedi bútornál nem kell amiatt izgulnunk, hogy a hűtő és a tűzhely közé befér-e vajon még egy sor szekrény, vagy polcos elem, vagy a nappali TV állványának magassága vajon elegendő lesz-e a mi ülőgarnitúránk mellé. Hiszen az egyedi bútoroknál éppen az a szép, hogy a mi, azaz a megrendelő igényeihez, pontos méreteihez, egyedi adottságaihoz mérten készül.

Egyedileg, méretre készült és tervezett konyhabútorok
Egyedileg, méretre készült és tervezett konyhabútorokkal éppolyan lehet a konyhánk, mint mi vagyunk: ahogyan élünk, főzünk,tárolunk, rendszerezünk
Fotó: egyedibutorom.hu

Lévén, hogy egy egyedi bútor pontos méretekhez igazodva készül, mindig tökéletesen illeszkedik, bele illik az adott helyére, ahová szántuk. Ezzel szemben egy kész bútor esetén az a 60 cm nem biztos, hogy 60, lehet, hogy 59,6, vagy 60,4 – és akkor már borul a terv, ha szűkre szabtuk a kereteket. Sőt, olykor előfordulhat, hogy a falaink ferdék…

És végül, de nem utolsó sorban: azok a fránya, nem várt meglepetések

Bizony ezek azok a kellemetlen, gyakran csak az utolsó pillanatban kiderülő, nem várt meglepetések, mint hogy nem egyenesen fut a fal, a derékszög mégsem derékszög… Készen vett bútor esetén ilyenkor jön a bosszankodás, az erőlködés, miközben tönkre tesszük vagy a bútort vagy a falat… vagy még rosszabb esetben ott állunk egy semmire sem használható – s ehhez azért igencsak drága – darabbal a nyakunkon. Tömeggyártásnál ilyen esetekre nyilván nem számolnak, viszont az egyedi készítésnél a bútortervező vagy az asztalos mindent előzetesen pontosan lemér, felvesz. s ha a beépítéskor derülne ki ilyesfajta baki, akkor korrigál, helyre igazít.

Egyedi, tágas, modern stílusú konyhabútor
Egyedi, tágas, modern stílusú konyhabútor egy igényes konyhastúdió portfóliójából
Fotó:Sykora Konyhastúdió

Mindez pedig azért is lényeges ennyire, mert a bútorainkat nem egy-két évre, hanem hosszú időre, olykor akár 15-20 évre, vagy ha idősebbek vagyunk, akkor akár egész hátralévő életünkre választjuk, hogy segítsen bennünket mindennapi teendőink ellátása során, szolgálva a kényelmünket.

Teljes falra függesztett,zárt polcrendszer
Ha sok a könyv, az apró csecsebecse, mégis a letisztult, rendezett élettereket szeretjük – akkor akár a teljes falra függesztett,zárt polcrendszer is megoldható, betervezhető – ha egyedi bútorban gondolkodunk
Fotó: HSDesign

És ugyan erre képes lehet egy praktikus, jó minőségű, készen kapható bútor is, azonban egy egyedileg készült konyha vagy gardrób valóban éppen olyan lesz, amely a legjobban igazodik, alkalmazkodik hozzánk, a mi ízlésünkhöz, szokásunkhoz, rendszerezési megoldásainkhoz, életvitelünkhöz. Ám mi van akkor, ha Ön nem tudja, milyen lenne számára az ideális, valóban minden igényét kielégítő bútor?

Faltól-falig érő, hatalmas, tágas gardrób-álom
Akár egy ilyen faltól-falig érő, hatalmas, tágas gardrób-álom is megvalósítható, saját ízlésünk és színvilágunk szerinti dekorokkal – ha egyedileg készítettünk bútort…
Fotó: magna.lignum.hu

Akkor érdemes olyan tervezőhöz fordulnia, aki nem csupán megalkotja, kivitelezi, de meg is tervezi, ötleteivel segíti Önt, hogy a lehető legideálisabb, leginkább személyre szóló megoldást kapja. A kreatív és hatékony Yellow Group csapata pedig éppen ilyen: forduljon hát hozzánk bátran, ha egyedi belsőépítészeti megoldásokat, egyedi bútort szeretne!