Modern, kortárs anyagokkal és egy cseppnyi glamúrral berendezett, elegáns fürdőszoba
18
márc

Fürdőszoba 2019-ben? Mutatjuk a legújabb trendeket és innovációkat!

A fürdőszoba tere már régen túlmutat a kiszolgáló helyiség-funkcióján: a tisztálkodás, a pipere holmik és tisztítószerek tárolása, a mosás és a napi reggeli rituálé mellett bizony, a feltöltődés, az én-idő színtereként gondolunk rá leginkább. Vagyis, közel sem mindegy, milyen légkört, atmoszférát áraszt, milyen tágasnak, kényelmesnek hat. Vagyis, túl azon, hogy jól funkcionál, cseppet sem mindegy a látvány, és a ránk gyakorolt összhatás ebben a térben sem. A legújabb fürdőszoba trendek pedig igazán önmagukért beszélnek…

Az elképesztő csempe és padlólap kínálat már mondhatni, évtizedek óta kápráztat el bennünket újabb és újabb csodáival, a szellősebb, légiesebb tér élményének igénye egyre inkább előtérbe kerül. De nézzük, milyen irányokat érdemes szem előtt tartanunk, ha éppen most vágunk bele az építkezésbe, és az új fürdőszoba megtervezésébe!

1. A még tágasabb, szellősebb tér-érzet
Lévén, hogy a fürdőszoba tere is egyre nagyobb hangsúlyt, szerepet, s ennek is köszönhetően egyre nagyobb teret kap az épülő, új családi házakban, s ennek köszönhetően még inkább szolgálhatja a felfrissülést, a relaxálást, a kellemes, én-idő eltöltését.

A fényes, világos csempe ragyogóan veri vissza a természetes napfényt a fürdőhelyiségben
A fényes, világos csempe ragyogóan veri vissza a természetes napfényt a fürdőhelyiségben – A légies hatást pedig tovább fokozhatjuk a függesztett bútorok, és a letisztult vonalvezetésű, minimál tárgyak megjelenítésével.
Fotó: Porcelanosa

Mivel így egyszerre több funkciónak is eleget kell tehát tennie, a fürdőszoba élettér egyre inkább egy klasszikus (vagy éppen modern) szoba jellegzetességeivel bír. A szobaszerű fürdőszoba-hatáshoz 2019-ben is remek lehetőséget nyújt egy szép, minőségi térben álló kád, és a csillogó, kissé glamúros stílusjegyeket is magukon viselő csempék, csillárok, vagy az egyéb, eddig inkább nappaliban, előszoba terekben megjelenő kisbútorok.

A fehér hajópadló a fürdőben
A fehér hajópadló, a matt burkolatok remek hátteréül szolgálnak a figyelemreméltó, klasszikus bútordaraboknak, melyek által még inkább szoba-jelleget ölt a fürdőszoba is!
Fotó: Caracalla /Duravit

2. Különleges burkolatok
Egyre különlegesebb anyagok, anyaghatások ütik fel a fejüket ma már, ami a hidegburkolatokat illeti. Nagy divat a természetes, fa és kő hatású felületek megjelenése, a beton és cement stílust utánzó matt szürke, fekete tónusok, de az olyan klasszikus anyagok, felületek is újra fénykorukat élik, mint amilyen a márvány vagy a terazzo.

A modern csavarral megspékelt terazzo kőburkolat
A modern csavarral megspékelt terazzo kőburkolat illetve anyag számos kiváló alkotásra, egyedi belsőépítészeti berendezések megvalósítására nyújt lehetőséget, a matt fekete kiegészítőkkel pedig gyönyörű, modern kontrasztmegoldásokkal tehetjük maivá a látványt.
Fotó: Krónika

És míg a 2018-as évben már egyre több márvány felülettel találkozhattunk, addig a 2019-es esztendő a terazzo nagy visszatérése lesz majd a tervezők szerint. A nagy szemcsés kő-őrleményt, márvány darabkákat magában foglaló kőburkolatok egy amolyan modern csavarral térnek vissza, még színesebb, még látványosabb formában – és ezúttal nem csak a hidegburkolatok, hanem a tapéták, vagy akár szőnyegek, kárpitok mintázatában is fel fognak tűnni majd…

Klasszikus intarziák, finom, míves szőtteseket megidéző csempeminta
Klasszikus intarziák, finom, míves szőtteseket megidéző csempeminta? Igen, ezek a finom, elegáns klasszikusok visszatérnek, s korunk fürdőszobáit újra bájossá tehetik…
Fotó: Decor Walther / Caracalla

3. Sötét tónusok, matt felületek
A természetes, natúr tónusok, mint a valódi fa, vagy akár a bambusz felülete, aranyló színe szép kontrasztot alkothat az újabban egyre divatosabb sötét tónusú, matt falakkal. A minél nagyobb méretű, lehetőleg osztás nélküli, vagy nagyon minimális fugahézaggal megtervezett és lerakott lapok akár a nyers, natúr elemekkel, akár a nyitott polcos megoldásokkal dekoratív látványt, és egyfajta előkelő hangulatot adhatnak a tereknek, melyeknek otthonos, meghitt atmoszféráját a jól megtervezett világítás koronázza meg.

A matt, sötét felületek a fürdőben
A matt, sötét felületeket érdemes meleg fényekkel, természetes tónusokkal kiegészíteni – hogy a túlzottan komor, rideg összhatást elkerülhessük
Fotó: Krónika

4. Újraértelmezett mediterrán
Míg az utóbbi évtizedben egy kicsit elfordultunk ettől a meleg, otthonos, bájos stílustól, hiszen a minimalizmus hűvössége és letisztultsága ejtett rabul bennünket – addig 2019-ben újra az otthonos melegség, a bájos, rusztikus anyagok, és a népművészeti rojtok, minták kapnak majd vezető szerepet. Az idei évben tehát újra teret kap a rusztikus mediterrán, mely kőmosott, kopott színeivel, burkolataival, a kovácsoltvas és réz kiegészítőivel, természetes hatású, meleg tónusú látványvilágával ejt majd rabul bennünket. A természetes fa hajópadlók, az egyedi kerámiák, a „töredezett” hatású szélek, a mozaikcsempék világa tehát újra hódítani fog, ahogyan a krémszínek és a csokoládé árnyalatainak különböző kombinációi is.

Fa hatású járólap, krémszínek, mintás csempe, mozaik, és egyedileg épített zuhanyzó
Fa hatású járólap, krémszínek, mintás csempe, mozaik, és egyedileg épített zuhanyzó? Jöhetnek mind – az idén akár egyszerre is!
Fotó: Wohnbaden

5. Nemes anyagok reneszánsza (pl. márvány, bronz, arany)
A szakértő tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb hangsúlyt szentelünk a kiegészítők – mint a csaptelepek, a zuhanyrózsák, vagy a különböző fürdőszobai kiegészítők megjelenésének. Ugyan a vásárlók elsősorban a látványt figyelik, így a dizájn szempontjából értékesebb, az egyedi, akár egy-egy adott korhoz között, sajátos stílusokba illő darabok még a magasabb áraik ellenére is könnyen a figyelem fókuszába kerülnek.

Régies, korhű stílus, klasszikus színek, minták és anyagok a fürdőszobában
Régies, korhű stílus, klasszikus színek, minták és anyagok – mindez pedig a legmodernebb technológiával ötvözve
Fotó: Caracalla /Gessi

Csaptelepek terén ugyan szükség volna némi szemléletváltozásra is, hogy a környezettudatos, gazdaságos vízhasználat szempontja is megjelenjen a termék kiválasztásakor, ám a szakértők szerint a látvány és a fenntarthatóság jól, sőt egyre inkább megférnek egymás mellett.
Egyre inkább nőni fog a kereslet a kombinált, többfunkciós termékek iránt, ahogyan a klasszikus, vagy éppen az ultramodern fürdőszobai bútorok, kisbútorok is sikerrel jelennek meg a piacokon. Leginkább azokon, melyeken a szép, nemes részletek, a klasszikus anyagok és mintázatok valamilyen formán, de megjelennek.

Szívesen terveztetne, sőt kiviteleztetne Ön is egy ízléses, trendi, kortárs fürdőszobát? Ráadásul olyat, mely otthona valamennyi enteriőrjével kellemes egységet, egymáshoz illő harmóniát teremt? Akkor bátran forduljon a fiatalos, modern, kortárs tereket tervező és egyúttal meg is valósító csapathoz, a Yellow Group-hoz, akik Önnel együtt megálmodják, megtervezik, sőt meg is valósítják Önnek mindezeket!