Étkezőasztalba rejtett konyhasziget
11
márc

Íme, a legújabb konyhatrendek 2019-re: 13 inspiráló, vadonatúj irány korunk konyháiban

2019 enteriőr trendjeinek felvázolása után, vessünk egy pillantást most az egyes helyiségekben uralkodó, legújabb irányzatokra. Nézzük, milyen trendekkel találkozhatunk 2019-ben a konyhában, illetve mik azok, amik maradnak: vagyis, melyek azok az örökzöld megoldások és elemek, melyekre tényleg érdemes beruháznunk, mert talán sohasem fognak kimenni a divatból. Íme…

Mondhatni, munkahelyünkön kívül a legtöbb időt a konyhában töltjük, ha otthon vagyunk – legalábbis azok, akik szeretnek sütni-főzni, vagy csak, mert a család megkívánja, azok biztosan.
Így nem csoda, ha évről évre figyelemmel kísérjük, hogy vajon mik is most a legújabb trendek, inspirációk a konyha világában. Melyek ma vajon a legtetszetősebb, legmodernebb konyhabútorok, konyha eszközök és kiegészítők, mivel burkoljuk a padlót és a falakat, milyen anyagból, milyen megoldással készüljön a konyhapult és a konyhasziget, melyik páraelszívó, sütő, főzőlap ma az ideális, egyszóval, mire érdemes spórolnunk a jövőben? Hiszen a konyha – pláne, ha valóban sok időnket ott töltjük – fontos, és épp ezért nagyon is lényeges, hogy érezzük benne magunkat…

Modern, nagyvárosi konyha
Modern, nagyvárosi konyha, kortárs Siemens konyhagépekkel beépítve
Fotó: Lakberinfo /Siemens

És bizony, egyre szebb, egyre színesebb, egyre izgalmasabb, és természetesen egyre modernebb megoldások közül válogathatunk! Lássuk tehát, hogy milyen változásokra, milyen újdonságokra számíthatunk 2019-ben – ezúttal a konyha helyiségében…

1. Rusztikus hatású kőfalak
Bizony, ez ma már nem csak a nappalit és a teraszt díszítheti, hanem akár a legmodernebb konyhákat is. Akár a loft jellegű tégla, akár a rusztikus terméskő éppolyan divatosak lesznek az idén, mint a beton a korábbi években, mely egyébként még mindig nagyon népszerű, ám a szürkét felváltani igyekszik ezúttal a matt fekete…

2. Fekete és matt bútorelemek, frontok
Arany kiegészítők és színes konyhabútorok? Nos, ezek maradnak az idén is, ám a tavalyi év leginkább jellemző beton-szürkéjét felváltja idén a fekete – fényes, de leginkább matt változatban. Remek, mert ez legalább időtlen, szinte mindenhez passzol, csak arra vigyázzunk, ne sötétítse be túlzottan az életterünket – vagyis, kis méretű konyhákba azért óvatosan. Ám, ha megfogadjuk a következő trend tippet, akár ebbe is bátran belevághatunk…

A matt és a fényes fekete konyhabútor
A matt és a fényes fekete konyhabútor egyaránt különleges és trendi
Fotó: Lakberinfo

3. Viszlát, felső konyhaszekrény-sorok!
A konyhai felső szekrényeket egyre gyakrabban tüntetik el újabban a tervezők, és helyüket az üres falak veszik át. Ettől persze megfizethetőbb ugyan a konyhabútor, bár kérdés, így vajon elférünk-e az edényeinkkel, és valamennyi konyhai eszközünkkel. Ami kétségkívül nagy előnye ennek a trendnek: az a letisztult elegancia. Azáltal, hogy a felső szekrénysor eltűnt, a konyha abszolút beintegrálódott a nappali terébe.

4. Étkezőasztalba rejtett konyhasziget
Elsőre talán senkinek sem tűnik fel a praktikus, és egyben helytakarékos, komplex megoldás: az étkezőasztalba integrált konyhasziget.

A modern konyhák – akár a felső szekrénysor nélkül
A modern konyhák – akár a felső szekrénysor nélkül, csupán néhány nyitott polccal összevonva – akár a nappali szekrénysorával egybe integrálva – kiválóan összehangolják a lakás élettereit
Fotó: Lakbermagazin

Talán mindössze páraelszívó számára kialakított hely helye jelzi, hogy ezen az étkezőasztalon főzni is tudunk, persze, ha közelebbről megnézzük, szinte kiragyog a matt fa asztallapból a beépített, fényes fekete indukciós főzőlap. Az ötlet kiváló megoldás, különösképp akkor, ha a konyhánkban kicsi a hely, akkor különösen jól jöhet egy ilyen remek, többfunkciós megoldás!

5. Márványpult és márvány asztallapok – az időtlen elegancia jegyében
A z értékes nemeskőből faragott, illetve csiszolt márványlapok talán a legelegánsabb konyhapultnak számítanak, ám immár nem csupán a pult vagy az asztallap, hanem akár a mosogató is készülhet akár egy monolit tömbből kifaragva. Igazi toszkán jelleget adhatunk ez által konyhánknak, melyet az idő múlása csak még inkább patinássá tesz majd.

6. Láttassuk idősebbnek, mint amilyen valójában!
És hát igen: a vintázs már évek óta nagy divatnak számít, ezúttal pedig a kifejezetten avítt, kopottas hatású felületekbe szerethetünk majd bele, melyek – noha a régi időket idézik – abszolút az egyik legújabb trendnek számítanak!

7. Erőteljes színek, akár kontrasztos árnyalatok is a konyha falán és a bútorok frontjain
Kontrasztos erőteljes színhasználatot fedezhetünk fel az idei évben a konyhabútor frontokon is: a kék és a zöld ugyan a leginkább jellemző árnyalatok most, de nem ritka, üdítő társítás lehet a hűvös illetve a meleg színek izgalmas kontraszthatása is…

Színes, erőteljes, és leginkább matt konyhaszekrények
Színes, erőteljes, és leginkább matt – a legtrendibb konyhaszekrények ismérvei 2019-ben
Fotó: InStyle

Az elegáns, letisztult fehér vagy natúr, homogén konyha uralma tehát megdőlni látszik: az új irányzat igyekszik minél több élettel és színnel megtölteni a teret.

8. Üvegajtók és áttetsző üvegfalak – avagy, fő a transzparencia!
Akár az egyes konyhaszekciókat, melyeket külön-külön terveztünk beépíteni – akár a konyhát a nappali terétől is elszeparálhatjuk ehhez hasonló, áttetsző, akár színes üvegajtókkal. Látványos, miközben mégis diszkrét megoldás.

9. Szilikon led-csíkok, a még különlegesebb fényhatásokért
Különlegesen hangulatos fényekkel lepheti meg magát új konyhájában az, aki a Pininfarina Design, Snaidero részére megtervezett Vision konyhához hasonlóan tervezteti meg a led világítást az enteriőrbe. Az újszerű, szokatlan formavilág mellett a szilikonba ágyazott LED csíkok teszik egészen páratlanná ezt a konstrukciót, melynek technológiáját a „design óriás” a Ferrarival és az Alfa Romeo-val közös együttműködése során is alkalmazta.

Vision névre keresztelt konyha
Egyedülálló tervezés a Vision névre keresztelt konyha (Pininfarina /Snaidero), melyet a különleges szilikon led csíkok tesznek igazán hangulatossá és egyedivé
Fotó: Vision by Snaidero

10. Színes és mintás csempék, geometrikus minták a padló és a csempe burkolatain
A Geometrikus minták – akár a padlón, akár a csempéken – rendkívül mutatósak és dekoratívak, nem csoda, hogy az idén megihlették a tervezőket is. Az élénk színek, vibráló tónusok pedig vidámságot visznek még a legszürkébb hétköznapokba is!

Geometrikus minták, ütős színpárosok
Geometrikus minták, ütős színpárosok az egyedülálló kontraszthatás és az izgalmas összkép jegyében
Fotó: Lakberinfo

11. Keretes szerkezetek, moduláris konyhák
Mit is értünk keretes szerkezet alatt? A Molteni & C Ratio névre hallgató moduláris konyháját például, Vincent Van Duysen tervezésében. A fém keretrendszeren elhelyezett bútorelemek itt természetes kőszeletek, illetve valódi tömörfa anyagokból készültek.

Vincent Van Duysen - Molteni & C Ratio moduláris konyhája
Vincent Van Duysen – Molteni & C Ratio névre keresztelt moduláris konyhájával egyszerre kényelmet és természetes szépséget vihetünk otthonunkba
Fotó: Ratio for DADA

Mozgatható, nyitott és polcos: Mi az? Nem más, mint a legújabb Bulthaup kifejezetten kényelmes szekrényeleme, melyet B Solitaire néven találunk meg. Ez az ötletes megoldás, ahol az alumínium keretből készült szekrénybe tömörfából készült polcokat csúsztathatunk – méltó része lehet egy moduláris konyha koncepciónak.

Bulthaup mozgatható, nyitott szekrényelemek
Számos funkció, egyedi elrendezési lehetőségek – a Bulthaup mozgatható, nyitott szekrényelemei lehetővé teszik otthonunk gyakori átrendezését, ezáltal állandó felfrissülést jelentenek
Fotó: Bulthaup

12. A legmodernebb megoldás: mennyezetbe épített páraelszívók
Ma már számos dolgot beépíttethetünk a mennyezetbe, gondoljunk csak az álmennyezetekbe épített rejtett ledvilágításra, vagy újabban akár a Falmec ALBA névre keresztelt páraelszívójára – melyhez szintén tartozik beépített ledvilágítás. Akkor tudjunk persze leginkább kihasználni, ha nem rendelkezünk felső konyhaszekrénysorral, vagy eleve a konyhasziget fölé terveztetjük.

13. Luxus konyhagépek és óriási mosogató tálcák
Az idei évtől a korábban igen népszerű rozsdamentes acél gépeket a luxus konyhagépek váltják fel majd – ez persze minden bizonnyal elég költséges beruházás lesz.

2019-ben elfelejthetjük a rozsdamentes mosogatótálcákat is: helyüket ezúttal az óriási, fémből készült medencék veszik át. Így, aki igazán trendi konyhára vágyik, beszerezhet akár egy óarany, akár egy bronz, vagy éppen acél darabot.

Óriási, fémből készült mosogató medence
Az óriási, fémből készült mosogató medencék nem csupán szépek, de jól kihasználhatóak,ezáltal praktikusak is
Fotó: Dívány

Szívesen megvalósíttatná, megterveztetné valamelyik, a cikkben bemutatott vadonatúj megoldást saját konyhájába? Akkor bátran forduljon a kreatív, trendi Yellow Group csapatához, akik nem csupán megtervezik, hanem a teljes körű kivitelezést vállalva, meg is valósítják Önnek álmai legmodernebb konyháját!