Friss, fiatalos, lendületes otthon
04
márc

Otthonfrissítés? Ezzel az 5 apró változással máris felfrissül és megújul a lakás!

Hogyan frissítsük fel otthonunkat a tavaszra, az újesztendőre, hogy friss lendülettel vágjunk neki a következő, évnek, szezonnak – miközben mégsem kell százezreket költenünk. Íme, 5 ragyogó, mégis elképesztően egyszerű trükk az új lendülethez!

Otthonunk felfrissítése, egy kis ráncfelvarrás pedig mindig jól jön, akár akkor, ha egészen új alapokról indulunk, ahogyan akkor is, ha épp tavaly, vagy a közelmúltban fejeződött be a lakásfelújítás, hiszen a frissesség, az új lendület minden időszakban motiválóan hat ránk, megsokszorozza energiánkat.

Világos, letisztult, már-már puritán lakásbelső
Világos, letisztult, már-már puritán lakásbelső – mégis élettel teli. Kell-e ennél több egy friss megújuláshoz?
Fotó: Lakáskultúra

Nézzük a 5 ragyogó tippet a megújuláshoz, felfrissüléshez!

1. Engedjünk be több fényt!

A felfrissüléshez, ragyogó hangulathoz mi más lenne a legfontosabb dolog, mint a friss, éltető napfény? Ha ez nem megvalósítható, akkor érdemes beszereznünk néhány jó minőségű, kreatívan elrendezett és az egyes tevékenységekhez igazodó fényforrást. Ha nem boldogunk az optimális fények megtervezéséhez, érdemes belsőépítészek segítségét igénybe venni. Ezzel a megoldással hosszú távon ugyanis még spórolhatunk is, ha a fő fényforrások és a kiegészítő fények tudatosan összehangolt egységet képeznek, és az energiatakarékos, akár napfény-hatású ledes lámpákkal, ledszalagokkal kerülnek beépítésre. Addig is: húzzuk le a redőnyöket, húzzuk el a függönyöket – melyekből a nehéz, téli drapériákat most már érdemes vékony, fényáteresztő anyagokra cserélni, hogy az éledő napsugarak átjárják, és élettel tölthessék meg lakóterünket.

Tágas világos ablakok, fényáteresztő függönyökkel
Tágas világos ablakok, fényáteresztő függönyökkel, vagy akár függöny nélkül, légies, áttetsző bútorokkal, mint például egy üveglap kialakítású étkező asztal vagy dohányzóasztal… Kiváló ötletek egy friss, légies enteriőr megteremtéséhez!
Fotó: Lakásművészet Cafeblog

2. Ne féljünk a hófehértől!

A fényt, a frissességet és a megújulást, új kezdetet szimbolizáló fehér tónusokkal szintén még fényesebbnek, még ragyogóbbnak érezhetjük a tereket, nem beszélve arról, hogy optikailag is mennyivel tágasabb, szellősebb látványt nyújt majd így az összhatás! Alkalmazzunk tehát minél több fehéret: a falak (ha módunk van, érdemes fehérre festeni őket), a burkolatok vagy akár az új bútorok frontjain is, és ha szeretjük, akkor vásároljunk néhány új tükröt a lakásba, mert a fényes, tükröződő felületek szintén visszaverik és fényt, és látványát illetően tágítják a teret. Ha nem tudunk most új bútorra, burkolatokra beruházni éppen, akkor az is kitűnő megoldás, ha vásárolunk egy-két új díszpárnát, ágytakarót, vagyis, lecseréljük a nehéz, mintás, vagy a sötét tónusú lakástextíliákat.

A hófehér, ahogyan a fehér egyik tört árnyalatával sem tudunk mellélőni
A hófehér, ahogyan a fehér egyik tört árnyalatával sem tudunk mellélőni: friss, modern, tiszta, légies, és mindenekelőtt optikailag is tágasabb, szellősebb térérzetet eredményez!
Fotó: DODO HOME/DESIGN BUTOR

Ha pedig egy újévi nagytakarítás keretében még az ablakokat is megtisztítjuk és kimossuk a függönyöket, valósággal ragyogni fog a megújult lakás, melyből nagyon sok lendületet, kreatív energiát nyerhetünk.

3. Nyugtassuk le, vagy épp élénkítsük fel – ahogy tetszik…

A könnyed és laza életérzést mi más szimbolizálhatná jobban, mint a hygge, nálunk is egyre ismertebb és közkedvet kellemes, megnyugtató stílus. A pihe-puha szőrmék, selymes anyagok, meghitt gyertyafény, a természetes anyagok és textúrák eredeti kombinációja mind igazán kényeztető látványt tud nyújtani a lakásunk valamennyi pontján.

A modern nyugalom szigete: pihe-puha szőrmék, természetes anyagok
A modern nyugalom szigete: pihe-puha szőrmék, természetes anyagok, világos tónusok, meghitt fények, és persze sok-sok természetes napfény… A skandináv hygge az idén az egész világot meghódította!
Fotó: DesignLakberebdezes.hu

Ha mindez nem lenne elég, és maradt még falfestékünk tavalyról, akkor, nosza: fessük át legalább az egyik falat, ha fehér, vagy világos tónusú függesztett nappali bútort vásároltunk, akkor egy mögötte lévő élénk színnel bátran fessünk, vagy tapétázzunk, így a bútorunknak is méltó hátteret, a szobának pedig egy szép fókuszpontot ad majd az átalakított fal, falrész – és mégsem került sokba!

4. Rendezzük át, fedezzük fel az új lehetőségeket!

Egy kis újratervezés sohasem árt! Gondoljuk át újra a bútorok helyt, helyzetét. Betöltik funkcióikat? Vagy más elrendezéssel akár még több eredetiséget, még több új funkciót, az eddiginél praktikusabb kialakítást tennének lehetővé?
Igaz, hogy melós egy szobát, pláne egy egész lakást újratervezni, átrendezni, tologatni a bútorokat, elhúzni a kanapét például az ablak elől, vagy a faltól…viszont az egész életterünk, környezetünk felfrissül majd tőle!

Trendi, új lakástextília
A friss, eredeti otthon-élményhez az átrendezett lakásképen túl néhány trendi, új lakástextília is dukál…
Fotó: Fa-Hej.hu

5. Hozzuk be az élő természetet a lakásunkba!

A frissesség egyik legjobb módja, a fény és az átalakulás mellett is a friss, élő természet. Bármikor beköltöztethetjük otthonunkba, akár a legegyszerűbb módon is: egy szép tavaszi virágcsokor, néhány hagymás virág, vagy új, zöld szobanövények formájában.

A fekete-fehér erős, éles kontrasztja
A fekete-fehér erős, éles kontrasztját a friss, tavaszi zöldekkel kellemesen lágyíthatjuk – ha nincs lehetőségünk élő zöldeket bevinni otthonunkba, akkor a csalhatunk néhány jó minőségű műnövénnyel, vagy kinagyított zöld növényeket ábrázoló fotóval a falakon.
Fotó: FresHome.com

De akár a kertbe, vagy egy közeli parkba is kisétálhatunk, hogy néhány szép ágat levágjunk és vázába állítsunk. A természet ugyanis a legegyszerűbb formájában is gyönyörködtet, és friss életet hozhat az enteriőrbe. A divatos fahatású anyagokkal, padlóburkolatokkal, képkeretekkel, bútor frontokkal – ha kicsit több pénzt tudunk áldozni – szintén friss, mégis otthonosan meleg hangulatot adhatunk a tereknek.

A natúr fa, vagy fahatású elemek, bútorfrontok, burkolatok
A natúr fa, vagy fahatású elemek, bútorfrontok, burkolatok mind természetessé, és időtlenné varázsolják az enterőrt – főleg, ha fehérrel keverjük a nyers, természetes árnyalatokat
Fotó: Otthon Ötlet

Még több tippre kíváncsi, esetleg szeretné teljesen megújítani, átrendezni, újra alkotni az otthonát? Akkor keresve sem találhat jobb megoldást: a lendületes, fiatalos Yellow Group csapata biztos ízléssel, szakértő kezekkel nyúl majd hozzá a tervekhez és a tervek szerinti átalakításokhoz, hogy Ön még szebb, még otthonosabb, még frissebb és inspirálóbb környezetbe térhessen haza…