Mélyzöld, fenyőzöld tónusok
25
febr

10 látványos és szerethető dekortrend, amiért 2019-ben rajongani fogunk

Ígéretes, látványos, és várhatóan nagy népszerűségnek örvendő dekorációs trendekkel az internet világában és az igényes, nyomtatott magazinok hasábjain nap mint nap találkozhatunk, ám az igényes, valóban szép, látványos dekorációs megoldásokat kiválasztani már annál nehezebb. Mutatjuk most a mi kedvenceinket, ami minden bizonnyal a hazai otthonteremtők számára is amolyan igazi „beleszeretős” lehet!

Manapság ugyan számtalan helyről inspirálódhatunk, azonban a külföldi oldalak, magazinok sokszor olyan képeket tárnak elénk, melyek hazai viszonylatokban kevéssé lehetnek életképesek, hiszen az óriási, hatalmas terek, a szinte teljes falakat lefedő, tágas betekintést mutató üvegfelületek a legtöbb hazai lakásban, lakóparki körülménye között nem állnak rendelkezésre, így a legtöbb esetben szinte csak az újépítésű családi házak tulajdonosai mazsolázhatnak ezekből. Mit tegyünk, mivel és hogyan dekoráljunk akkor, ha történetesen kisebb lakótér, szolidabb büdzsé áll a rendelkezésünkre?

A legújabb dekorációs tippek között a kisebb otthonok, sőt a kislakások tulajdonosai, esetleg bérlői is bőven találhatnak kedvükre valót…

Akit érdekel a lakberendezés, a belsőépítészet, nyilván sokszor forgat különböző otthonteremtés témájú magazinokat, és bújja az internetet is. A Pinterest is egy valódi kis „aranybánya” lehet az ötletelés és inspiráció forrás szempontjából. A hivatalos adatok szerint ez a közösségi háló 175milliárd ötletet tár a látogatók elé, és évről évre elkészíti a leginspirálóbb tippekből a „Pinterest 100” névre hallgató friss beszámolót, melyet átböngészve a legfrissebb, legjelentősebb trendekből tudunk merítkezni.

A fehér, a fekete, a világos fa tónusai még mindig hódítanak
A fehér, a fekete, a világos fa tónusai még mindig hódítanak. Ez az elegáns konyha a beépített konyhabútor, a minőségi anyagok révén lett ennyire mutatós – a rosegold lámpák, fényes kiegészítők pedig méltán teszik fel az i-re a pontot
Fotó: Homeinfo

De mit takar pontosan ez a fogalom: dekortrend? Az oldal erre is megfogalmazta a maga válaszát:

„Folyamatosan tanulmányozzuk, mikre keresnek rá a felhasználóink a platformunkon. Így jól látjuk, mely ötletek a legnépszerűbbek. Ha egy ötlet hónapról hónapra egyre keresettebbé válik, és stabilan növekszik több immár hat hónapja, akkor már tudni lehet, hogy egy trendről van szó.”
2019 legnagyobb nagy dekortrendjei között – ahogyan már az elmúlt években is így volt – ott találjuk a természetes anyagok iránti vonzalmat, a növényeket, mint friss élő dekorációt, legyen az valódi vagy képileg, grafikusan megjelenített – pl. tapétákon, falburkolatok motívumain.

Tradicionális minták, fekete-fehér kontrasztok
Tradicionális minták, fekete-fehér kontrasztok az anyagokon, lakástextileken, és az elmaradhatatlan egzotikus növények, kaktuszok – az idei év dekortrend-slágerei
Fotó: Lakáskultúra

Másik nagy trend most a színes falakat, és a felújított bútorokat vetíti előre – vagyis a festés, renoválás, újra alkotás mindenekfelett. Ez az irány pedig nagyon szerethető, a mi viszonylatainkban pláne: hogy hozzuk ki a legtöbbet abból, amink van, adjunk új életet a már meglévő dolgainknak, tárgyainknak, ahelyett, hogy mindenből folyton újakat vásárolnánk.
Az alábbi 10 dekor trend is pontosan erre buzdít bennünket…

1. Színezd újra, ha már nem tetszik!

2019-ben a falakat, falburkolatokat is előszeretettel lefestjük. Rengetegen kerestek rá már csak az idei évben a „csempe lefestése” szókapcsolatra, ahogyan a falak sötét, drámai színei már a tavalyi évben is nagy közönség-kedvencnek számítottak. A mai, modern, újgenerációs festékekkel pedig már szinte gyakorlatilag bármilyen anyagra ráfesthetünk, a fontos, hogy találjuk meg az otthonunkhoz, személyiségünkhöz illő árnyalatot, és ne tévesszük szem elől azt a tényt sem, hogy túlságosan kicsiny, szűk tereket a sötét színek még szűkösebbnek, kisebbnek mutatnak. Vagyis, minél világosabb az árnyalat, annál tágasabbnak, légiesebbnek érezzük a teret. A színeket kedvelőket azonban úgysem tudjuk lebeszélni 2019 trendszíneiről: a korall és bézsek mellett a zöld az idén mind falszínben, mind a bútorok árnyalatában, az egytónusú, „tone in tone” megoldásokban előkelő helyen szerepelhet.

Tone in Tone megoldással bámulatos egységet adhatunk a helyiségnek
Tone in Tone megoldással bámulatos egységet adhatunk a helyiségnek, a mély fenyőzöld pedig nyugtatólag hat majd ránk…
Fotó: Pinterest /Little Green

2. Természetes, rusztikus anyagok és textúrák

A természetet nem csupán színeiben, mintáiban, hanem anyagmegoldásaiban is bátran bevihetünk otthonainkba. Akár még egy szép, letisztult minimál stílusú enteriőrt is eredetivé varázsol egy-egy rattan, fonott, vagy szőttes kisbútor, dekoráció. Ami tehát a korábbi évtized egyik nagy dekortrendje volt, most újtóra visszatér.

Rattan, bambusz, gyékény, vagy vessző
Rattan, bambusz, gyékény, vagy vessző? Bárhol, akár funkcionális tárgyaink anyagában is megjelenhet, ezúttal modern változatban is!
Fotó: NLCafe

3. Fémlemez vagy fémlemez hatású anyagmegoldások

A fém, króm, vagy csiszolt acél lemezek anyagai, textúrái egyre elterjedtebbé és közkedveltebbekké válnak – dekorációs célokra is. Érzéki csalódást kelthet egy ilyen anyagú tapéta, kellően ipari, loft stílus benyomását kelti. És mivel egyre inkább felértékelődnek az urbánus, nagyvárosi stílusú enteriőrök így egyre gyakrabban találkozhatunk majd velük. Szerencsések, hiszen könnyen tisztítható, mutatós, és amolyan mindenhez illő felületet kaphatunk egy-egy fém, fémlemez felülettel.

Fémlemezzel borított konyhapult, vagy falburkolat
Fémlemezzel borított konyhapult, vagy falburkolat? Remek ötlet, hiszen egyszerre véd, burkol, dekorál, és teremt egyedi, modern összhatást az élettérben
Fotó: Pinterest /Kitchen More

4. Modern kandallók

Kortárs kandalló megoldást több féle módon is kialakíthatunk: akár a régiből átalakítva, akár újonnan megépítve – akár a hagyományos, akár a bioethanol kandalló megoldásokkal, egy biztos: a kortárs kandallók 2019-ben biztos, hogy helyet kapnak majd a lakásban.

Az extrakönnyű palakő is kiváló kortárs burkolat lehet
Az extrakönnyű palakő is kiváló kortárs burkolat lehet egy szép, mai kandalló számára
Fotó: Inout-Home

5. Függőkertek beltéren, erkélyeken, teraszokon!

Szintén egy régről már jól ismert dekorációs trend: a felaggatott szobanövények, zöld futók ezúttal még tovább terjeszkednek a lakásokban. Kis lakások kedvelt trendje lehet ez, hiszen azon túl, hogy mutatós, igen helytakarékos, eredeti, egészséges, egyszóval igazán megnyerő trend.

6. Pálmák után: az idén a kaktuszoké lesz a főszerep

De ezúttal az idei dekorációs trendek mottója: egy kaktusz nem kaktusz… A kaktuszokat tehát ezúttal nem önmagukban, hanem komplett egységekbe, szép kompozíciókba rendezve mutatnak csak igazán…

Mutatós, polcokra, nyitott szekrényekbe rendezett kaktusz kompozíció
Mutatós, polcokra, nyitott szekrényekbe rendezett kaktusz kompozíciókkal igazán egzotikus, buja hangulatot varázsolhatunk
Fotó: Pinterest /Nordal

7. Karakteres, már-már önálló személyiséggel bíró tapéták

Az idei évben egyre gyakrabban találkozhatunk majd a kifejezetten erőteljes karakterrel, egyedi látványvilággal rendelkező tapétákkal. Az a fő, hogy minél inkább eredeti, látványos legyen – ám, hogy ne szédüljünk bele a látványba, érdemes csupán egy-egy falszakaszt, falsávot burkolni velük.

Különleges, egyedi személyiséggel bíró, karakteres tapéta
Különleges, egyedi személyiséggel bíró, karakteres tapétákkal különleges hangulatot, atmoszférát teremthetünk – ám érdemes ezekhez kellő óvatossággal és biztos ízléssel összeválogatni és megtervezi a berendezés elemeit
Fotó: PandArte

8. Szőttesek és makramék bájos világa

A textilminta, textilhatású felületek tavaly már olyan anyagokon is megjelentek, ahol amúgy nem szokás, pl. hidegburkolatok felületein. A mutatós textilhatású falakat azonban 2019-ben valódi textilekre, szőttesekre cserélhetjük a nappaliban, sőt az érdekes hatású anyagok, mintázatok olyannyira népszerűek lesznek, hogy már-már kiszorítják a tapétát. A nyers, natúr, vagy az élénk kontrasztos (pl. bézs és fekete minták) igazán mutatósak, dekoratívak.

Szőttesek falakon és padlón
Szőttesek falakon és padlón, rusztikus, csomózott vagy kézzel szőtt faliszőnyegek, fonott lámpák és kisbútorok teszik ezúttal egyedivé, meghitté a letisztult minimál tereket
Fotó: Lakáskultúra

9. Ornamentikus tálkák, apró dísztárgyak

A dekor-rátétes, egyedi, kézzel festett ornamentikával díszített tálkák, edénykék imádnivalók, és jókedvet, egyediséget és egy cseppnyi bájt hoznak életünkbe. Jól illenek a szőttesekkel díszített falak illetve padlók uralta terekbe, látványba. Választhatjuk fekete-fehér, fekete-natúr, de akár sötétebb kék vagy zöld mintával, szegéllyel is, elképesztően sokféle variációban, hogy egyedi és egy kicsit művészi hangulatot teremtsünk a konyha vagy az étkező terében.

Egyedi, kézzel díszített ornamentikus tálka
Egyedi, kézzel díszített ornamentikus tálkák uralják az idén polcainkat a konyhában, étkezőben Fotó: Butlers

10. Fémszínű kiegészítők, dekortárgyak

Az elmúlt év rosegold őrülete még 2019-ben is folytatódik, de helyét egyre inkább kezdi átvenni az ezüst letisztult, modern szépsége. Krómszínű. ezüstös színben pompázó, tükörfényes gyertyatartók, vázák, óra keretek, virág kaspók, és még számos egyéb dísztárgy kerülhet a középpontba az idén, melyek nagy előnye, hogy bármely színben, stílusban megállják a helyüket. Szépen kombinálhatjuk ezeket a dekorokat használati, funkcionális tárgyaink egy-egy elemével – pl. a krómozott széklábak, asztal – vagy tükörkeretek, vízcsapok, fogasok, fogantyúk színét, csillogását is érdemes összehangolni, és ha mellé még belefér egy-egy kisebb, látványában és csillogásában azonos kiegészítő, akkor máris tökéletes az összhang, és egység uralkodik a terekben.

A fémes, króm színű kiegészítőket érdemes a lakás, a helyiség színeihez, anyagaihoz illő tónusban összeválogatni
A fémes, króm színű kiegészítőket érdemes a lakás, a helyiség színeihez, anyagaihoz illő tónusban összeválogatni – így lesz majd igazán harmonikus, tökéletes a látvány
Fotó: Mirabella

Nem tud dönteni? Szívesen újrafestené, dekorálná, újrarendezné otthonát, kevés pénzből, de stílusosan? Ahhoz, hogy ne essünk a fölöslegesen összevásárolt tárgyak csapdájába, érdemes hozzáértő szakemberek segítségét kérni a tervezésnél. A kreatív, fiatalos Yellow Group csapatával nem csak a nagyobb, komolyabb belsőépítészeti munkákat, hanem a kisebb, enteriőr styling kérdéseket is könnyűszerrel megoldhatjuk!