Vidám, játékos és színes enteriőr
18
febr

Új trend látott napvilágot: Íme, a bohókásan vidám bohém stílus

Játékos, bohókás, vidám…Akár még a minimál stílus letisztult egyszerűségébe is színt vihetünk, ha bevállalunk néhány mintás, színekben, árnyalatokban gazdag bútorszövetet, kárpitot, lakástextilt. Mivel dobjuk fel otthonunkat, hangulatunkat és a megszokásokat egyszerre? A bohém stílus az egyik legújabb trend, melyet akár nagyobb, akár egészen kis mennyiségben is alkalmazhatunk, pozitív hatása biztosan nem marad el…

Van, akinek már-már kissé giccsbe hajlik, van, aki kifejezetten vágyik az üdítően harsány színekre, élénk mintákra. Az mindenesetre biztos, hogy a bohém stílus – kedvességével, bájos megjelenésével – igencsak rászolgált népszerűségére.

A mexikói és azték stílusjegyeit felelevenítő színes, kisméretű csempék
A mexikói és azték stílusjegyeit felelevenítő színes, kisméretű csempék jól mutatnak a konyhában, de akár a fürdőszoba falain is vidám és életteli hangulatot varázsolnak otthonunkba
Fotó: Inout Home

A stílust ugyan bármilyen mennyiségben alkalmazhatjuk, lényege mégis, hogy ne legyen túlzottan visszafogott, sem pedig bátortalan, hiszen a stílus sajátos jellegét éppen a harsány, olykor túlontúl is élénk színek, formák izgalmas kavalkádja, a minták egyedi és sokszínű keveredése adja meg.

A bohém stílus megjelenhet akár csak egy csipetnyi, bohém hatásban
A bohém stílus megjelenhet akár csak egy csipetnyi, bohém hatásban, bizonyos színekben, vagy a formák és tónusok tudatos, össze nem illő izgalmas keveredésében is
Fotó: BruBudStyle

De honnan származik, és hogyan gyűrűzött be hozzánk a bohém stílusú enteriőrök bájos, szeretett világa?

A francia nyelvből átvándorolt „bohemian” szóból ered melynek eredeti jelentésével a színpompás ruhákban járó, gazdagon díszített, rojtos, színes faliszőnyegek között, lakókocsikban élő vándorcigányokra utaltak.
A bátor, ám még ízléses gazdag, díszes és színes enteriőr stílus talán éppen ennek megfelelően nőies, feminin elemekkel, díszes, színes virágmintákkal is gazdagon tarkított – melyekkel 2019 legújabb lakástextíliáin, kárpit – és függönymintáin is egyre gyakrabban találkozhatunk – de választhatunk színes és bohém ágyneműt, és hozzá egyedi fali dekorációt.

Színes, vidám és játékos hálószoba enteriőr
Színes, vidám és játékos – akár még a hálószoba enteriőr is kaphat ilyen kreatív, vidám, színpompás hangulatot
Fotó: Otthonok és Kertek

A bohém stílusú lakberendezésre egyébként egészen sok szinonima illik. Egy bohém enteriőr egyszerre laza, szabad, kreatív, kicsit nomád, kicsit hippis, de mindenképpen nagyon energikus, vidám, derűs és játékos. Az etno, a látszólag kissé kaotikus, eklektikus is éppúgy igaz rá, mint az egyedi, természetes és bájos. Részletgazdagságával azonban mindenképpen egyedi és látványos, miközben a kényelmes és otthonos jelzők is sok esetben helytállóak.
Milyen bohém stílusú tárgyakkal és kiegészítőkkel találkozhatunk?
A bohém stílus az enteriőr kapcsán leginkább a harsány színekben és mintákban teljesedik ki: egyre gyakrabban fogunk majd találkozni egyszínű helyett mintás bútorszövetekkel, kárpitokkal, díszpárnákkal. A színek és minták mellett pedig még a rojtok és gyakori kísérői lesznek mindezeknek.

Natúr földszínek és a bézs tónusok izgalmas mintákkal, mutatós bohém szőttesekkel
Visszafogottabbak, minimál stílust felfrissíteni vágyók számára: a natúr földszínek és a bézs tónusok javasoltak inkább, melyeket tegyünk eredetivé izgalmas mintákkal, mutatós, bohém szőttesekkel, eklektikus szék-kavalkáddal és eredeti lámpamegoldásokkal.
Fotó: lakbermagazin

Rendezzük át újra, éljünk oly szabadon, mintha csak egyenesen a 70-es évek hippi korszakába cseppentünk volna!
Ezt a stílust könnyű megfogni és felidézni: a fonott bútorok, a keleti mintájú szőnyegek, rojtos textilek alapját képezik ennek az enteriőr trendnek – melyek remekül fel tudják dobni élénk és játékos hatásaikkal a hűvös minimál, vagy épp a skandináv stílusú tereket.
Az élénk színek mellett gyakran jellegzetes mintákkal, geometrikus, virágos, olykor esetleg kedves állatokat megjelenítő mintákkal is találkozhatunk. Ha inkább maradnánk az egyszínűnél, akkor feldobhatjuk a teret a természetet még közelebb hozó sok, mutatós szobanövénnyel, moha-terráriumokkal, zuzmóképekkel, vágott virágokkal és pihe-puha szőrmés párnákkal, szőnyegekkel.

A natúr, az etnikus, a retró és a vintazs együtt?
A natúr, az etnikus, a retró és a vintazs együtt? Igen, egy jól eltalált bohém enteriőr a kreatív szabad fantáziáról és az eredeti eklektikájáról is híres…
Fotó: Pinterest

Gyakori a spirituális elemek megjelenése is, a Buddha szobor vagy a lelki témákat megidéző képek, dísztárgyak. A bohém stílusú enteriőr látszólag kaotikus, túlzó, ám mégis nagyon dekoratív, személyes és otthonos tereket eredményez.
Mire ügyeljünk főleg a bohém stílusú enteriőrök kialakításánál?
Noha a színek mindenképpen vidámságot, jókedvet, derűt hoznak mindennapjainkba, főleg egy hosszabbra nyúlt, borús tél után – azonban jó tudni, hogy a túl intenzív, élénk színek is hathatnak ránk nyomasztóan.

Ahhoz, hogy ne nyomasszanak bennünket a túlzottan élénk színek, amikor bohém stílusban gondolkodunk, a szobák egyik falát célszerű fehérre festeni, mely így enyhíti, visszafogja az erős színeket, csökkenti a közöttük lévő feszültséget. Éppígy a feketét is érdemes kerülni, mert ez pedig pontosan a fehérrel ellentétesen hat: növeli az egyes színek között lévő „feszültséget”.

A szolidabb színek és minták
A szolidabb színek és minták keveredésével visszafogottabb formában is megtalálhatjuk otthonunkhoz és személyiségünkhöz illő bohém stílusjegyeket
Fotó: Create_Enterior_Blog.hu

Ha szívesen vállalná be Ön is egy-egy új stílus, enteriőr trend elemeit vagy főbb vonásait otthonába, és a megfelelő mértékben kicsit vidámabbá, kreatívabbá tenni otthonát – a Yellow Group fiatalos, lendületes csapatára bármikor számíthat, legyen az teljes felújítás, komplett generál kivitelezéssel – vagy akár csupán egy kis átszínezés, újratervezés, vagyis amolyan igazi profi vérfrissítés…