Meleg megoldások, mintás lakástextilek, földszinek, íves formák
04
febr

Lakberendezés 2019: Frissítő, személyes ötletek, egyedi inspirációk

Jól tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, azonban egy kicsi részletet, egy aprócska hatást mindig hoznak otthonainkba és gardróbunkba, még akkor is, ha épp nem rég újítottuk meg teljes egészében a kecót. A modern minimál és indusztriális vonalak mellé egyébként is jól jön, ha egy csipetnyi melegséget, otthonos érzést viszünk bele a letisztult, egységes tér élménybe. Nézzük, 2019-ben mikkel frissíthetünk majd?

Akár a minimál terek, akár a modern, indusztriál vagy loft enteriőrök szerelmeseként is érdemes átnézni az alábbi összeállítást, hiszen rengeteg kreatív újszerű, ötletes megoldást leshetünk el, melyekkel még otthonosabb, még személyesebb lehet a környezetünk.

Akár az iroda, az üzlet vagy a legközvetlenebb, legszemélyesebb élettér, az otthonunk megújulására is számtalan megoldás kínálkozik, melyhez a különböző stílusokból, és az azokra jellemző szín – és anyagválasztékból bátran meríthetünk.

Íves, kerekded vonalak, meleg barnák és krém árnyalatok
Letisztult, mégis íves, kerekded vonalak, hűvös modern tónusok helyett meleg barnák és krémek árnyalatai köszönnek majd vissza megújult élettereinkben
Fotó: modeinfo.co.uk

Akár egy csipetnyi romantikát, vintázs, rusztikus, vidékies, vagy éppen bohém elemeket is társíthatunk még a legmodernebb, letisztult tér látványába is – és ha mindezekkel ügyesen bánunk, jó érzékkel találjuk meg a megfelelő tárgyakat és elemeket, akkor igazán ránk jellemző, személyre szabott lehet a bennünket körülvevő élettér.

A nagy, nemzetközi kiállítások remek inspirációkat, előremutató példákat mutatnak évről évre, sőt szezonról szezonra ahhoz, hogy mikkel dobhatjuk fel a tereket.

2019-ben a hűvös, modern eleganciát újra meleg hatásokkal, régmúlt időket felidéző benyomásokkal tehetjük otthonosabbá.

1. Földszínek és arany tónusok

Korábban ugyan már bemutattuk a legújabb Pantone színeket 2019-re, azonban általánosságban is elmondhatjuk, hogy a barna és terrakotta árnyalatok, a meleg bézs és karamell tónusok jelentős szerephez jutnak majd az idén, olyannyira, hogy ezeket a színek a Pantone Intézet „Crawing” színpaletta néven egyöntetűen az előttünk álló év trendárnyalataiként emlegeti.
Használjuk hát őket bátran, lévén, hogy egy igen szerencsés trendről van szó, mellyel melegebb, otthonosabb hatásokat vihetünk be élettereinkbe. Legyen az egy barna kanapé, terrakotta függöny, vagy krém tónusú falak, díszpárnák – biztos, hogy nem lövünk mellé, ha ezeket az árnyalatokat kombináljuk egymással.

Földszínek és arany  tónusok
Földszínekkel és mellé arany tónusokkal még otthonosabbá, még inkább meleg hangulatúvá válik az enteriőr
Fotó: Lakbermagazin

Mindezt a melegséget pedig még tovább fokozhatjuk az arany megjelenítésével! A 2019-es enteriőr trendeket bemutató nagy kiállításokon több neves gyártó standjának berendezésében uralkodó szerepet kaptak az arany részletek, sőt a nagyobb aranyló felületek is.

2. Lágy vonalvezetés, íves megoldások

Az egyre inkább funkcionális jelleget kapó bútorok és kiegészítő tárgyak számos modelljét a korábbi évek szögletes, egyenes vonalvezetése után ezúttal a kerekded formai kialakítás, és az íves vonalvezetés jellemzi.
Ezeket egyébként jól ismerhetjük már a 60-as évek bútor és enteriőr világából, de akár az Art Deco, az 1920-as évek jellemző irányzatát is felfedezhetjük a legújabb dizájnerbútorokon. Legyen az tehát kanapé, fotel, karosszék, vagy ágytámla – az éles sarkok helyett egyre több helyütt találunk majd lekerekített éleket, íves sarokmegoldásokat, és akár kört, vagy félkört formázó elemeket.

Íves vonalvezetés, lekerekített élek
Íves vonalvezetés, lekerekített élek jellemzik most még a legmodernebb bútor kreációkat is…
Fotó: Lakbermagazin

3. Összetett, kidolgozott részletmegoldások

Bútoraink – mint az asztalok, a székek lábai – mind egyre összetettebb, egyre kidolgozottabb formában jelennek meg. Masszív asztalok és székek, egészen kidolgozott lábakkal – akár, mint 40 esztendővel ezelőtt!
Több anyag kombinálásából jönnek létre az eddig megszokott elemek, részletek – melyekhez új, olykor egészen meghökkentő anyagtársításokkal frissítenek a tervezők. A hagyományos anyagok újszerű kombinálásával – mint a márvány és az üveg, vagy a fa és a márvány – egészen friss, újszerű, mégis értékálló darabok születhetnek. A bútorok mostanra egyébként is egyre kompaktabb, egyre inkább funkcionális megoldásokkal valósulnak meg: a tervezők kifejezetten ügyelnek arra, hogy ezek az egészen kis lakásokba is könnyedén betervezhetőek legyenek.

Kerekded formák a lakberendezésben
A minimál szürkék és szögletes bútoraink mellé is bátran betehetünk némi frissítésként egy kerekded dohányzóasztalt, színes, mintás párnákat, de az íves vonalvezetést egy szép, értékálló zongora formájában is bevihetjük a térbe
Fotó: Trend Design Book

4. Nemes anyagok nagyszerű társításai

Márvány anyagok és felületek szinte minden árnyalatban, formában és minőségben jelennek meg asztalainkon, ez lesz talán az egyik leginkább szembeötlő újdonság, mellyel bátran frissíthetünk 2019-ben. Ez a nemes anyag egyébként is jól társítható mind a modern, mind pedig a klasszikus, vagy hagyományos színekkel és elemekkel szinte bármely stílusú enteriőrben. A márvány töretlen népszerűsége tehát továbbra is tartja magát – hűvösségét pedig a meleg tónusok, meleg fémes árnyalatok kellemesen ellensúlyozzák.

Művészi megoldások, fényűző darabok, nemes anyagtársítások, tüzes színek
A művészi megoldások, fényűző darabok, nemes anyagtársítások, tüzes színek ma már bátran bevihetők akár egy szürke, indusztriálisan kialakított élettérbe vagy egy modern, minimalista enteriőrbe
Fotó: Interiozone.com

5. Szőnyegek, szőttesek, makramék reneszánsza

A letisztult, de meleg árnyalatú és lekerekített, nagy formák mellett izgalmat vihetünk a terekbe a szépen kidolgozott részletekkel, otthonosságot az eddig retróként emlegetett faliszőnyegekkel, és különböző mintás kárpitokkal. Ahogyan a fa berakások, úgy a különböző, szépen kidolgozott, részletgazdag textíliák is bátran válhatnak falaink díszítő elemeivé 2019-ben a poszterek, óriásképek helyett. A faliszőnyegek díszítő szerepén túl ezeknek még funkcionális szerepük is lehet: hiszen nem csupán látványukat tekintve, hanem ténylegesen melegebbé teszik a falakat, vagy akár a padlót.

Modern kárpitok, nagy mintás szőnyegek
A makramék és szőttesek népies, kissé régies világán túl, a modern kárpitok, a nagy mintás szőnyegek és egyéb lakástextíliák is bátran betervezhetők – segítségükkel üdébb, frissebb, mozgalmasabb falak között élhetünk…
Fotó: Lakbermagazin

Mindezt persze fokozhatjuk még egyedi mintákkal, mintás textilekkel, és különböző etnikus, vagy bohém stílusú kiegészítőkkel, eklektikus részletmegoldásokkal. Így 2019-ben is felfrissült, megújult lehet otthonunk, irodánk, és bármely bennünket körülvevő élettér – ha akár csak néhány új elemet, divatos színt vagy anyagmegoldást is hozzá adunk a jelenlegi berendezéshez. Ha pedig mindebben bizonytalannak érezzük magunkat, vagy nem tudjuk, hol lelhetnénk rá a mi életterünkbe passzoló formákra, anyagokra, kiegészítőkre, vagy éppen mely színárnyalatot válasszuk a már meglévő falszínek és berendezés mellé – a Yellow Group fiatalos belsőépítész csapatára ebben is bármikor számíthatunk!