Minimál színek, erőteljes tónusokkal ötvözve
21
jan

5 ütős enteriőr trend 2019-re!

Már ilyenkor év végén, akik tervezéssel, trendekkel és otthonunk csinosítgatásával foglalatoskodunk, már bizonyára kíváncsian várjuk, milyen új irányvonalak, trendek, színek és anyagok fogják meghatározni otthonunk kialakítását, berendezését. Íme, egy kis inspiráló, hogy mire számíthatunk a trendeket illetően 2019-ben!

A 2019-es év belső formatervezését nagyban meghatározó trendjei – a színek, anyagok, bútorok és egyéb dekorációs elemek tekintetében – túl sok változást nem fog hozni, azonban a már eddig uralkodó trendek még inkább elmélyülnek, az anyagok, textúrák még részletgazdagabbá, sokszínűbbé válnak.

Meleg és hűvös tónusok, természetes és mesterséges anyagok
Meleg és hűvös tónusok, természetes és mesterséges anyagok, szögletes és kerekded formák egyszerre? Miért is ne! A 2019-es trendek vonzzák a változatosságot, az otthonos eklektikát…
Fotó: Homeinfo

Napjainkban leginkább a szokatlan termékek iránt nagy a vonzódás, épp ezért nem véletlen, hogy az az építészek és a tervezők, belsőépítészek is mind olyan darabokat hoznak létre – természetes anyagokkal – melyeknek fő célja, hogy nem csipán egy, hanem több funkcióval és ehhez izgalmas, intelligens formával rendelkezzenek, mely forma harmonikusan viszonyul a természetes anyagokhoz.

A 2019-es év egyébként számos tendenciát vetít előre. Nézzük melyek ezek!

1. Az újrahasznosítás trendje

A tervezők a rugalmas és dinamikus darabokat keresik, mely egy felettébb egyszerű és kézenfekvő módja az újrahasznosításnak. Keresik mindazt tehát, ami fenntartható, újrahasznosítható – hogy aztán a művészek, restaurátorok valami újat, eredetit, szokatlant alkothassanak belőle. Akár egy egészen új funkciót, olykor többet is – adva a tárgyaknak.
Ez pedig könnyűszerrel megtehető, hiszen az hagyományos, szerves anyagok – mint például a fa, az üveg és a kő – nem veszítik el értéküket. Az innováció, a gyártók folyamatos újításai, korszerűsítései is mind az anyagok szilárdságát, az eddiginél is nagyobb tartósságát hozzák magukkal. A terrazzo és a terrakotta szintén fontosak lesznek az újabb darabok létrehozásához, és ezzel máris elérkeztünk egy egészen új trendhez, ami az anyagok összetételének palettáján fellelhető lesz.

2. A retro még mindig trendi!

Több tervező is úgy érzi, megihlette őt a retro életérzés és a meleg, otthonos és csillogó diszkó hangulat.
Képünkön is jól látni, ez a lakás tele van színekkel és tágas terekkel, egyszerre merész, kortárs, retro – illetve természet és egyedi, személyes gondolatok ihlette motívumokkal, anyagmegoldásokkal.

Az újrahasznosítás trendjének köszönhetjük a terazzo-t, a retro sikknek meg a rozsdabarnát és a kobaltkéket
Az újrahasznosítás trendjének köszönhetjük a terazzo-t, a retro sikknek meg a rozsdabarnát és a kobaltkéket. Ugye, milyen remek harmóniát, és otthonos látványt alkotnak együtt?
Fotó: Brabbu.com

Itt pedig egy másik remek példa arra, hogy mi lesz a tendencia jövőre:
A terrazzo padló nagyon szép a maga sajátos egyszerűségében. A színes üveg válaszfalak és a fémrácsok pedig csak erősítik a lakás belső megjelenésének erőteljes vizuális hatását, mely tényleg lenyűgöző…

Tágas, világos terek és az óriás geometrikus formák
A tágas, világos terek és az óriás geometrikus formák még mindig trendben lesznek, sőt, ha lehet, ezúttal még gigantikusabb méreteket öltenek majd.
Fotó: Brabbu.com

Itt az építész egyesítette a rugalmas szerkezeti megoldásokat, a merész és az erős színekkel, ezáltal is semlegesítve, finomítva a beton rideg és túlzottan modern, kortárs jellegét. A terek központjában elhelyezkedő bútorok pedig megmutatják, hogy igenis össze lehet jól kombinálni ezt a sokféleséget a modern megoldásokkal.

3. Puha, lágy harmonikus anyaghasználat és finom textúrák

A változatos, hideg-meleg színárnyalatok erőteljesen jelennek meg a dekorációban és a kiegészítőkön is. A merész tónusok egyértelműen az erőteljes nyári természetet, a virágzást juttattja eszünkbe, mely így most kifejezetten energizáló, miközben ez a színvilág – tónusoktól, anyag – és formahasználattól függően – kielégíthet sokféle ízlésvilágot, az erőteljes hangsúlyos irányvonaltól kezdve egészen a lágy, harmonikus kialakításokig.

Többfunkciós bútorok, kombinált anyaghasználat
Többfunkciós bútorok, kombinált anyaghasználat, változatos textúrák jellemzik majd otthonainkat – legalábbis, a legújabb, 2019-es trendek jegyében
Fotó: Brabbu.com

A belső kialakítás zöld tónusai gazdag bársony és plüss anyaghasználatával, finom, puha textúráival lágy és otthonos hangulatot kölcsönöznek a környezetnek. A kávézóasztalokkal kombinálva a szórakoztatás világa és az egyedülálló sokoldalúság is a jövő év egyik vezető trendje marad.

Mély, gazdag tónusok, előkelő és puha anyaghasználat
Mély, gazdag tónusok, előkelő és puha anyaghasználat, lekerekített élek és sarkok – mi kell még, hogy igazán otthonosan érezzük magunkat az új esztendőben?
Fotó: Brabbu.com

A márványasztalok, ahogyan a márvány burkolatok is a design téren szintúgy divatosak maradnak, és egyre könnyebben és egyszerűbben használhatják majd ezt a mutatós, fényűző anyagot. A márvány textúrái még szebbek, még finomabb rajzolattal bírnak majd, ezzel is még eredetibb, természetesebb, előkelőbb hatást kölcsönözve a belőle készülő anyagoknak, tárgyaknak.
Ugyanígy lesz a fa anyag vonatkozásában is: a fahatású burkolatok, parketta, laminált padló, vagy a valódi fa bútorfrontok színei, textúrái is egyre inkább elmélyülnek majd, egyre természetesebb, gazdagabb, erőteljesebb árnyalatokat követve – de a falszínek, a fali burkolatok is egyre mélyebb, gazdagabb, sötétebb árnyalatokban pompáznak majd.

4. Merész minták, a folklór és a népművészet tárházából

A barna, a terrakotta árnyalatok, vagy a fekete-fehér melegebb, krémes tónusai fognak megjelenni a klasszikus, népies mintákon. A csomózott szőnyegek padlón és falakon egyaránt divatosak lesznek, visszatérnek tehát a gyerekkorunk nyaralóiból oly jól ismert faliszőnyegek is.

Csomózott szőnyegek és kontrasztos folklór minták
Kellemes, bájos, retro romantikát idéznek a kézi készítésű, csomózott szőnyegek és a kontrasztos folklór minták
Fotó: lakbermagazin

Megjelennek a 70-es évek hippi stílusát felidéző csomók és rojtok, de a bútorkárpitok is egyre merészebb színekben, mintákban pompáznak majd – az eddig megszokott egyszínű, semleges tónusok helyett – avagy mellett…

5. Lágyabb vonalvezetés, lekerekített élek és sarkok

A bútorokat egyre inkább lekerekített élekkel, sarkokkal tervezik majd újfent – akár csak a 60-as évekbe. Ezek most újra divatba jönnek, figyeljük csak meg 2019-ben a kanapék, karosszékek, fotelek, vagy a dohányzóasztalok lágyabb, ívesebb megjelenését, és összetett anyagkombinációit is.

Még több izgalmas trendtippet szeretne, vagy inkább saját otthonába terveztetné be valamelyik régmúltból ismerős életérzést? A modern eklektika, és az újratervezés nem csupán biztos ízlést, de komoly szakértelmet is kíván, hogy a végeredmény valóban jól eltalált és Önhöz illő lehessen. A Yellow Group kreatív és sokoldalú szakemberei előtt azonban szinte nincs lehetetlen!