14
jan

Ünnepi ragyogás otthonunkban – akár egész évben is?

Miért is ne? Az Ünnep közeledtével egyre szebbé, csinosabbá alakítjuk a körülöttünk lévő tereket, legyen az a lakás, vagy éppen az iroda, pláne, ha a sajátunk. Januárban aztán nehéz megválni a fényektől. De miért is kellene? A ragyogás, az ünnepi csillogás – ha jól választjuk meg ennek hozzávalóit és kellékeit – akár egész évre káprázatossá és gyönyörűvé varázsolhatja élettereinket. Mutatjuk, hogyan…

A fények mindig is nagy hangsúlyt kaptak otthonunk kialakításakor. Nem véletlen, hogy már a lakásvásárláskor, vagy építkezés esetén a telek kiválasztásakor is döntő hangsúlyt szenteltünk annak, hogy milyen lesz majd a beeső nap szöge, milyen tájolású lesz majd a lakás? A nyugati tájolást pl. sokan kedvelik, mert a nap leghosszabb részében, délután ragyogja be a napfény a tereket, ezáltal teremtve számunkra a munkaidő után is kellemes színeket, pozitív hangulatot az otthonunkban.
Vagy gondoljunk arra, amikor napkeltekor néhány percre megállunk, és megfigyeljük, ahogyan az addig sötétbe borult tárgyak elkezdik visszakapni valódi, általunk jól ismert színeiket, és élet költözik beléjük.

Napfelkelte fényei
Napfeltekor figyelhetjük meg a leginkább, ahogyan a nap fénye adja vissza a tárgyak ismerős színeit, pompáját
Fotó: thiervandaalen.com

Igen, ezt mind a napfény teszi! Ahogyan tavasszal és nyáron, a szikrázó napsütés minket is vidám, tevékeny és aktív hangulatba hoz, míg az őszi finomabb, sejtelmes fények – ahogyan a lemenő nap fényei is – megnyugtatnak, meleg, kellemesen lágy hangulatba hoznak bennünket.

Napszakok különböző fényhatásai
Mind a természetben, mind otthonunkban, munkahelyi környezetünkben rendkívül fontosak a fények, a napszakok különböző fényhatásai
Fotó: The Local Sweden

Az ünnep fényei, a különleges sötét éjszakában megcsillanó arany és ezüst lámpácskák pedig – mint csillagok az égen –egészen elkápráztatnak, s nem véletlen, hogy a ledsorok és égősorok ennyire fénykorunkat élik manapság.

Ünnepi fények
Ünnepi fényekkel meleggé és bensőségessé tehetjük évről évre otthonunkat, környezetünket
Fotó: notonthehighstreet.com

A fény tehát a legkülönbözőbb módon képes a hangulatunkra hatni, akár a természetben, akár otthonunkban, a négy fal között is legyünk.
A fényekről – hogy milyen tevékenységekhez milyen tónusú, hőmérsékletű, fényerejű világítás passzol a leginkább – már írtunk korábban.
Most ezúttal nézzük meg azt, milyen tárgyakkal, burkolati és berendezési elemekkel vegyük körül magunkat, mivel rendezzük be otthonunkat ahhoz, hogy a nagy gonddal kitalált, kialakított fényforrások a legszebb pompájukban ragyoghassanak, a leghatásosabb tükröződésekkel örvendeztessenek meg bennünket.

Tükrök, és tükröződő felületek – a kisebb terek kötelező elemeiként

Ha világos, fényes, tükröződő felületeket alkalmazunk, ezzel akár szinte a duplájára is növelhetjük a teret, ami a kisebb terű lakások, irodák esetében különösen nagy előny lehet. Ha nem szeretnék mindenütt tükrökkel telipakolni a lakást, akkor választhatunk olyan burkolatokat, csempéket, vagy akár bútor frontokat – melyek fényesek, vagy egy enyhe tükröződéssel szépen visszaverik a fényt. Ha melléjük krómos, fényes, ezüstös kiegészítőket választunk, pl. a székek lábai, lámpák, csapok, vagy egy-két krómos képkeret vagy váza formájában – akkor stílusosan ragyogóvá tehetjük az otthonunkat akár az év minden napjára is, nem csupán az Ünnepek idejére!

Tágasabb, világosabb, ragyogóbb életterek
Tágasabb, világosabb, ragyogóbb élettereket teremthetünk a fénnyel, és a fényt visszaverő fémes, krómozott, illetve a nagyobb felületeken pedig a tiszta, világos, itt-ott megcsillanó felületekkel
Fotó: Porcelanosa

Metálos, fémes effektek – a trendi csillogás szerelmeseinek

Aki extravagánssá, különlegessé szeretné tenni otthonát, annak a különleges, fémes effektek akár egyedi módon is megjelenhetnek. Ha ilyen csillogó burkolatot szeretnénk, azt természetesen egész falfelületen nem, inkább egy-egy beugrón, oszlopon, falsíkon, vagy akár a konyhapult, konyhasziget lábain alkalmazzuk inkább, hogy ne legyen túlzó az összhatás. A fém tónust – legyen az az ezüst, az arany vagy a bronz – hozzuk vissza szintén a kiegészítőkön, itt-ott kicsiben is csillanjon meg ugyanaz a látvány. Így összhangban lesz majd látvány, melyet a tónusában hozzá illő színek, minimalista formák, és a megfelelő helyeken megjelenő fények, led-szalagok megjelenésével még előkelőbbé, modernebbé tehetünk.

Világos, matt, hűvös tónusú felületek
Világos, matt, hűvös tónusú felületek, burkolatok mellé válasszunk meleg hatású, metálos anyagú kiegészítőket – a bronz vagy a rose gold most különösen nagy sláger
Fotó: Porcelanosa

Szálcsiszolt fémek és high-tech jellegű ragyogás modern élettereinkben

Ha a ragyogó króm – mint amilyen fentebb is látható – túl sok lenne a számunkra, akkor a finom, visszafogott csillogást is választhatjuk a szálcsiszolt ezüst tónusok megjelenésével. Ezekkel is nagyon stílusos és modern lesz az összhatást, és ezt a megjelenést leginkább modern konyhagépeinkkel, berendezési tárgyakkal érhetjük el. Burkolataink lehetnek ma már fémes hatásúak, melyeknek erős, túlzott fényvisszaverődését az anyagban található minták, 3D hatású nyomatok szelídítik, miközben egyedi karakterrel is felruházzák azt. Ötvözzük fehérrel, vagy feketével – a modern és időtlen elegancia garantált! Ha inkább a természetes kövek vagy fa melegségét élveznénk inkább, ahhoz is remekül illenek a fényes fehér, fényes fekete frontok, és egy-két kiegészítőn megjelenhet a szálcsiszolt króm, vagy a tükörfényes fémes effekt is. Jó megvilágítással, ízléses, rejtett led vagy spot fényekkel itt is nagyon különleges hatást érhetünk el.

Az ezüst és a fémes tónusok
Az ezüst és a fémes tónusok örök érvényű látványával állandó ünnepi ragyogásban lehet részünk
Fotó: Porcelanosa

„Sparkling-hatás” – a glamúr stílus és a ragyogó elegáns enteriőrök netovábbja

Akár a pezsgő gyöngyöző csillogása, akár a napfényben vagy a hold ezüstös fényében itt-ott megcsillanó hókristályok Pazar ragyogó effektjei… talán így lehetne a leginkább leírni a csodás, mesebeli, szikrázóan csillogó „sparkling-hatást”, melyet mind a szépségipar, mind a burkolat – és egyéb felületek gyártói előszeretettel igyekeznek utánozni évről évre, hogy otthonunk és outfitünk ünnepi megjelenése valóban ragyogó, szikrázó lehessen. Akár az arany, akár az ezüst vagy a manapság nagyon divatos pezsgőszín mellett döntsünk is, ez a fajta csillogás csak kis mennyiségben lesz elegáns, ne vigyük túlzásba. Ha csupán egy-egy sávot, kiemelt részletet díszítünk ily módon, akkor akár egész évben élvezhetjük a glamúros eleganciát…

Gyönyörű, csillámló üvegmozaik
Gyönyörű, csillámló üvegmozaikkal ma már bármely helyiségben díszíthetünk falakat, falsávokat – akár egy-egy csíkban is ragyogóan mutat
Fotó: Üvegmozaikshop

Fényes és matt izgalmas kombinációi – avagy ne féljünk a különböző textúrák mixelésétől!

Betonhatást, matt kőhatást is fel tudunk dobni egy kis szikrázó csillogással, itt-ott megcsillanó tükröződésekkel. Ettől nem csak elegánsabb, de egyedibb, melegebb hatású is lesz majd az önmagában kissé rideg felület! Szerencsére a burkolatgyártók is több ilyennel készülnek ma már, bátran válogassunk hát, de mi magunk is feldobhatjuk a ridegebb, sötétebb, mattabb felületeket egy-egy meleg árnyalatú, krómos, metálos kiegészítővel –melyeknek egyébként is érdemes kiemelt szerepet adnunk, és tudatosan keresni, összeválogatni a hasonló árnyalatú, csillogású darabokat – mert így lesz igazán elegáns, ragyogó az összkép. Jó tipp, ha ilyen modern, különösen trendi és elegáns lakásképet szeretnénk, az olyan használati tárgyakat – mint a villanykapcsoló vagy a csapok – is érdemes körültekintően kiválasztani, mert bizony egy gagyi műanyag elem csúnyán be tud zavarni a szép összképbe, legyünk tehát minden apró részletet tekintve igényesek!

Előkelő és elegáns – meleg fények, minőségi anyagválasztás
Előkelő és elegáns – meleg fények, minőségi anyagválasztás, ügyes tervezés bármely lakásból meghitt, ragyogó otthont varázsol
Fotó: Versace

A fényesség, a ragyogás, a csillogás mind-mind pozitív töltetű szavak, melyeket gondolatainkban is a melegséggel, boldogsággal és harmóniával társítunk. Merjük hát használni a fényeket, és a fényt visszaverő, ragyogó, fémes, vagy bármilyen más módon csillogó, tükröződő felületeket – hogy otthonunk, irodánk, szalonunk egész évben ünneppel, melegséggel és csupa-csupa jó érzéssel töltse el a lelkünket!

És ha netán még bizonytalanok lennénk a megfelelő anyagválasztást, vagy a ragyogás még nem túlzó – de pont ideális mennyiségét, megjelenítését illetően – akkor forduljunk bátran a Yellow Group fiatalos és kreatív csapatához, akik ebben is bárikor a segítségünkre sietnek!