A hófehér terek makulátlan tisztasága
07
jan

Homogén terek trendje: lenyűgöző és elegáns enteriőrök makulátlan hófehérben

A homogén terek a lakberendezésben éppolyan divatossá lesznek jövőre, mint, homogén szettek az öltözködés terén. Amikor egy azonos árnyalatból válogatjuk össze az egyes darabokat, az összhatás minden esetben rendezettebb, összeszedettebb lesz, azonban egy-két dologra érdemes ügyelnünk. Mutatjuk, melyek ezek…

A fehér konyha, a hófehér, makulátlan fürdőszoba sosem lesz unalmas – ha a kiegészítőket, és az egyes tárgyakat jól válogatjuk össze, az összhatás elegáns és ragyogó lesz végül.
A monokróm terek ugyan még viszonylag újnak számítanak, s a trendkutatók a 2019-es-20-as évekre jósolják ennek az irányzatnak a nagy áttörését, már ma is gyakran kérnek ilyet a lakberendezőktől, belsőépítészektől, vagy állnak neki saját maguk megtervezni egy egyszínű szürke, földszínekből álló, esetleg történetesen éppen egy ilyen páratlan tisztaságot sugalló, ragyogó hófehér otthont, vagy irodát.

Hófehér, kortárs, makulátan, letisztult enteriőr
Hófehér, kortárs, makulátan, letisztult enteriőr, mely a modern minimalizmus egyik kiváló példája Fotó: Inout Home

Többen ugyanis úgy gondolják, a homogén terek megtervezése, megalkotása a lehető legkönnyebb lakberendezési illetve belsőépítészeti feladat, hiszen mellélőni nem igazán tudunk az azonos árnyalattal, hiszen így biztos, hogy minden mindennel passzolni fog majd.

Hófehér egynemű, homogén terek
Az egynemű, homogén terek – főleg, ha világos, hófehér színekből tervezzük – könnyen lebegő hatást eredményezhetnek, ha nem viszünk be egy-két klasszikus kontrasztos tónusú tárgyat
Fotó: Dezeen

Nos, ez azért korántsem ilyen egyszerű! Minél kevesebb szín van ugyanis egy térben elhelyezve, annál nagyobb, jelentősebb hangsúlyt kapnak az anyagok, a textúrák.
Ráadásul, mivel itt csupán egy meghatározott szín árnyalataival, és a formákkal, anyagokkal játszadozhatunk, sőt kell is, hogy játszadozzunk, különben könnyen unalmassá válhat az összhatás!
Éppen ezért fordítsunk kiemelten nagy hangsúlyt a megfelelő anyagok, felületek, textúrák játékának. A fények és a különböző formák egymás mellé kerülő összhatására ügyelve, igen stílusos és egyedi megoldások is születhetnek, ha ügyesen válogatunk, és tudatosan tervezünk.

A hófehér terek akár más és más stílusban is megjelenhetnek
A hófehér terek akár más és más stílusban is megjelenhetnek – a minimál, a vintázs, a rusztikus vagy éppen a skandináv vonalat is könnyedén kialakíthatjuk a letisztult fehér árnyalataiban.
Fotó: BrunoArtista.com

Amikor egynemű tereket, térkoncepciókat tervezünk, érdemes még tudatosabb figyelmet szentelnünk egy konkrét, általunk választott stílusnak, vagy hangulatnak.
A hófehér, klasszikus hajópadló és a fehérre festett falak például jó alapul szolgálhatnak egy romantikus stílusú háló, vagy éppen egy skandináv típusú nappali, vagy dolgozószoba kialakításához is.

Vagy gondolkodhatunk habos-babos romantikus vonalban is, ezekkel az alapokkal.
A fehér azonban ezer arcát megmutatva, lehet egy high-tech modern enteriőr kiváló alapja is, ehhez a hófehér laminált padlót, vinylt, vagy a modern, egyedi terek megteremtéséhez kiváló anyag, a fehér műgyanta padló is remek alapot nyújthat.

Már ebből is jól láthatjuk, hogy a stílus megválasztásához mennyire lényeges az anyag, az anyagszerűség megfelelő megválasztása.
Ha például hófehér fürdőszobát tervezünk, felejtsük el a hagyományos fehér csempéket, helyette inkább csillámló mozaikcsempét, vagy anyagában mintás, 3D hatású, izgalmas burkolatokat válasszunk.

Hófehér modern fürdőszoba enteriőr
Hófehér modern fürdőszoba enteriőr, elegáns, mutatós elemekkel és berendezési tárgyakkal
Fotó: Porcelanosa

Az anyagok, a formák és a fények mellett azonban természetesen éppolyan jelentős szerep jut a színeknek is. Elvégre egy homogén tér is kaphat egy kevéske kiegészítő színt, mely ebben az esetben még nagyobb hangsúllyal illeszkedik bele az összképbe, mint egy kevésbé homogén tér esetében.

A hófehér csempék és burkolatok akkor mutatnak igazán, ha van bennünk valami különleges
A hófehér csempék és burkolatok akkor mutatnak igazán, ha van bennünk valami különleges – például anyaguk, felületük, textúrájuk hordoz valami extrát, valami különlegeset.
Fotó: Porcelanosa

Amikor a monokróm lakberendezés elvét követjük, többnyire egy, de maximum két színt követhetünk, melyből az egyik esetünkben ugye a fehér, a másik viszont lehet számos más árnyalat, és noha ez van jelen jóval kisebb mennyiségben az összképünkben, mégis ez a bizonyos kiegészítő tónus fogja majd meghatározni az általunk megalkotott tér fő irányát, stílusvonalát.

A fehér a legtisztább szín, mely rendkívül elegáns, letisztult. Egyszerre hordozza az ártatlanságot, a hűvösséget, és a kimértséget is, melyet persze remekül enyhítenek a különböző kiegészítő tónusok, és a jól kombinált anyag – és formaválasztások.

A fehéret például kiválóan összehozhatjuk ellentétpárjával, a koromfeketével is, ám ebben az esetben ügyeljünk nagyon arra, hogy a fekete tényleg csak egy leheletnyi mennyiségben szerepeljen, különben már nem homogén hófehér teret, hanem egy klasszikus fekete-fehér enteriőrt terveztünk.

Hófehér falak és csempe mellett egy-egy apróbb folt lehet nyugodtan fekete
Hófehér falak és csempe mellett egy-egy apróbb folt lehet nyugodtan fekete, vagy a természetes fa meleg tónusában is pompázhat
Fotó: Porcelanosa

A hófehér tereket egy csipetnyi fekete vagy sötétszürke tehát remekül feldobja, de ha szeretnénk elkerülni a túlzottan steril hatást, akkor a természet üde vagy éppen meleg, kellemes árnyalatait is becsempészhetjük az összképbe.

Hófehér terekhez a meleg fa, a fekete, vagy az üde zöld növények remekül passzolnak
Hófehér terekhez a meleg fa, a fekete, vagy az üde zöld növények éppúgy remekül passzolnak
Fotó: OtthonNeked

A meleg tónusú fa árnyalatait egyébként is előszeretettel társítják a fehérrel a kortárs belsőépítészetben, mert a modern, és makulátlanul tiszta fehér esetleges ridegségét, hűvösségét a meleg tónusok kitűnően oldják, míg a zöldek élettel, frissességgel töltik meg a teret – legyen szó bármely lakberendezési stílusról.

Fehér falak, bútorok, természetes faparketta és friss növénydekoráció
Fehér falak, bútorok, természetes faparketta és friss növénydekoráció – a kortárs terek egyik legharmonikusabb színkompozíciója
Fotó: UPTOSTYLE

A hófehér terek makulátlan tisztaságát megtörhetjük egy csipetnyi meleg fával, és egy leheletnyi fekete kontraszttal is, így a tárgyak nem fognak „lebegni” a térben.
A színeket, a látványt, valamint a technikai megoldások összességét egy látványban és persze funkcióját tekintve is egy ízléses, letisztult, tudatos enteriőrt kapunk eredményül, mely mindezek mellett még kifejezetten szép, elegáns is lesz.

Hófehér enteriőrök meleg, mahagóni kiegészítő elemekkel
Hófehér enteriőrök meleg, mahagóni kiegészítő elemekkel egy cseppet sem tűnnek majd ridegnek, vagy hűvösnek!
Fotó: OtthonNeked

Fehér teret sokan kérnek ma már a lakberendezőktől is, jól tudván, hogy ez a ragyogó, makulátlan árnyalat optikailag is növeli, tágítja a teret. Használatával otthonunk még világosabbnak, tágasabbnak, levegősebbnek fog tűnni.
Ugyanakkor a fehér árnyalata rendkívül sokoldalú is, hiszen bármely stílushoz, tónushoz, sajátos elképzeléshez tökéletesen képes idomulni.
A formák, vagy a színek változatosságával a különböző tárgyakkal, textíliákkal, vagy éppen egy-egy meglepő, karakteres bútordarabbal, dekorációs elemmel abszolút egyedi, saját ízlésünkre formált eret kapunk, méghozzá olyat, melyben az egyes kiegészítők, és kiegészítő színek időnkénti megújításával bármikor, könnyűszerrel tehetünk szert egy egészen új otthonképre. Mit szólna például télen a meleg hatású fa vagy tűzpiros árnyalataihoz, míg nyáridőben a hófehér és élénk színek kombinációjához?

A hófehérhez az élénk színek is kiválóan passzolnak
A hófehérhez az élénk színek is kiválóan passzolnak, melyek homogén tér esetében elég, ha csak a kisebb, funkcionális tárgyainkon, vagy az apróbb kiegészítőkön köszönnek vissza.
Fotó: Trendir

Arra is érdemes ügyelnünk, ha hófehér enteriőrben gondolkodunk, hogy a szoba, vagy a helyiség ne lebegjen az éterben, vagyis, mi is biztonságos talajt érezzünk a lábunk alatt. Ezt többek között úgy érhetjük el, ha a padló sötétebb tónust kap a falaknál, vagy legalább a padlón elhelyezett, nagyobb, szögletes berendezési tárgyak kapnak a fehérnél egy-két tónussal, árnyalattal sötétebb színt. A galambszürke vagy kávébarna remek választás, ráadásul ezek a színek még kifejezetten fokozzák is a biztonságérzetünket.

Hófehér fal és sötétebb padló biztonságérzetet ad
Hófehér falakhoz és bútorokhoz a sötétebb szürke, vagy barnás árnyalatú padlószín választásával fokozhatjuk az ott élők biztonságérzetét, hiszen így a tárgyak nem lebegnek majd a térben, még optikailag sem.
Fotó: Porcelanosa

Ha túlzottan sterilnek éreznénk a hófehéret, akkor is bevihetünk egy leheletnyi szürkét, tört fehéret, melyekkel a homogén trend hatása még ugyanúgy érvényesül, azonban a túlzott makulátlanságnál kissé otthonosabb, melegebb, kuckósabb lesz az összhatás.
Persze, ehhez a tónusok, színek harmóniáját nagyon tudatosan kell megválogatnunk, és az sem árt, ha sok zöld növénnyel, vagy egy mesés kertre néző üvegablakkal tesszük frissebbé otthonunk megjelenését.

Ragyogó hófehér tompítása törtfehérrel, szürkével
A makulátlan ragyogó hófehéret tompíthatjuk, finomíthatjuk is a tört fehérek, vagy a halvány, finom, otthonos szürkék árnyalataival.
Fotó: Design Build Ideas

Vagy dinamikussá is tehetjük a (fehér) tereket például az álmennyezetekbe illetve a bútorokba rejtett led világításokkal.

Egy biztos: a homogén terek is komoly és tudatos átgondolást igényelnek, talán még többet is, mint egy klasszikus, több tónusból, árnyalatból álló enteriőr megtervezése.
Ugyanakkor a fehér, így egy tisztán hófehér enteriőr a legmerészebb, s egyben talán a legsikeresebb megvalósult tervek egyike is lehet, hiszen garantáltan magával ragadó, friss, fiatalos, tágas, légies – miközben bármilyen stílus és bármilyen egyedi hangulat kihozható belőle.

Hófehér konyha
Hófehér konyha – melyet a szürke és króm árnyalatai még modernebbé, elegánsabbá varázsolnak, egy csipetnyi fekete pedig megfelelő kontrasztot, dinamikát ad az összképnek
Fotó: LWK.HOME.com

Ha Önt is magával ragadta a hófehér terek lenyűgöző eleganciája, ám érzi, hogy nem merne egyedül belevágni a tervezésbe, félve, hogy esetleg nem találná el a helyes arányokat, vagy a dinamikus hatást megteremtéséért felelős tudatos anyagválasztást inkább profikra bízná, akkor a Yellow Group fiatalos lendületes csapatára bármikor számíthat!