10
dec

Az ördög a részletekben rejlik: 5+1 dolog, ha igazán mutatós otthonra vágyunk!

Lakberendezés, laikusként? Erről sosem lehet eleget írni, és noha tudjuk, hogy Ön vagy a párja kiváló ízléssel rendelkezik, mégis van néhány olyan dolog, melyekkel el tudjuk rontani az összképet, ha nem vagyunk tisztában bizonyos alapdolgokkal. S hogy melyek ezek? Íme, néhány lehetséges lakberendezési hibaforrás – melyeket mostantól már nemcsak hogy elkerülhetünk, hanem akár még otthonunk előnyévé is formálhatunk, ha ügyesek vagyunk…

Már korábbi cikkünkben ugyan bemutattunk néhányat ezek közül, azonban még mindig vannak olyan bakik, amiket gyakorta látunk, a hazai, saját kezűleg berendezett otthonokban. Ezek közül persze lehet rangsorolni – a praktikum és a biztonság nyilván előbbre való, mint az apró esztétikai hiányosságok – ám, ha tökéletes, szép, minden igényünket kielégítő otthonra vágyunk, akkor jó ezeket mind egyformán számba, számításba venni, ha saját kezűleg igyekszünk berendezni otthonunkat!

1. Gondoljunk a tűzvészre is!

Nem akarjuk persze rögtön már cikkünk elején riogatni Önöket, de a lakástüzek legtöbb esetben gondatlanságból fakadnak, és már a lakás berendezésénél oda tudunk figyelni néhány olyan apróságra, mely egyébként evidensnek tűnhet, mégis több lakásban jártunk már, ahol sajnos, nem gondoltak például arra, hogy elektromos fűtőberendezés közelébe ne helyezzenek el könnyen gyulladó tárgyakat, például szövetet, drapériát. Egy huzat, és a szélben lengedező függönyünk hamar lángra kaphat.
Érdemes kiemelten körültekintőnek lennünk a nyílt tűzteres kandallók esetében is, a nappali helyiségben…

Drapéria és kandalló?
Drapéria és kandalló? Nyugodtan, csak ügyeljünk a közöttük lévő megfelelő távolságra!
Fotó: Pinterest

2. Lámpa-kavalkád a javából – ügyeljünk a kábelekre, és a méretarányokra!

És itt most nem arra a kibogozandó vezetéktengerre gondolunk, melyet sok esetben, sajnos, az új építésű lakásokban maguk után hagynak a sietős villanyszerelők – a legtöbb esetben átgondolatlanul behúzott vezetékek, konnektorok és kapcsoló megoldások káosz-tengerére, melyet ember legyen a talpán, aki kibogoz és majd idővel a saját szájíze, kényelme szerint újratervez és újrahúz.

Ám ha ezekkel már mind megvagyunk, és elfogadjuk lakásunk lámpakiosztását olyannak amilyen – vagy éppen ellenkezőleg: próbálunk toldani a különböző hosszabbítós, kábeles megoldásokkal – akkor szép látvány aligha fog ebből kisülni. Érdemes használni a nagyobb barkácsáruházakban is kapható kábelrejtő tokokat, mert ezekkel is kontroll alatt tarthatjuk szobáink, helyiségeink elektromos berendezéseinek számát.

A kábel-rengetegből persze, ilyen dekoratív kiút is létezik
A kábel-rengetegből persze, ilyen dekoratív kiút is létezik – ám, ha nem éppen gondolkodunk a képen látott dizájnelemként gondolunk a kábelekre és konnektorokra, akkor inkább jobb, ha elrejtjük, és okoson gondoljuk át a vezetékek és a konnektorok helyét az új lakásban!
Fotó: DettyDesign

Illetve, amikor lámpát megyünk vásárolni új otthonunkba, minden esetben kalkuláljunk a rendelkezésünkre álló hely méreteivel, légterével, mielőtt hazavinnénk egy-egy mutatós függesztéket, vagy egy dekoratív állólámpát!

Ezek ugyanis az óriási, nyílt terű áruházak lámpaosztályán közel sem tűnik olyan hatalmasnak, mint majd az otthonunk jóval kisebb, zártabb tereiben.
Sok esetben a mennyezeti lámpa kiválasztásánál látunk ilyet, hogy a méretarányok igencsak félrecsúsznak. Épp ezért.

Méretarányok betartása
Gyönyörűek külön-külön ezek a lakás kiegészítők – ám a méretarányokat illetően talán kissé túlzásba estek az enteriőr tervezői…
Fotó: Homedit

Érdemes ezért otthon méregetni, kalkulálni, majd összeírni, hogy az egyes helyiségekbe körülbelül mekkora átmérőjű csillárt, lámpa függesztékeket tartanánk arányosnak. Ellenkező esetben hajlamosan lehetünk a boltban elveszíteni az arányérzékünknek, hiszen ott egészen más viszonyok között látjuk ugyanazt a lámpát, közel sem azonosak a méretarányok, mint egy átlagos nappaliban!

Ugyanakkor – a sok, egymáshoz sem színben, se, stílusban, sem pedig méretben nem igazodó lámpa és állólámpa sem éppen szerencsés választás!

A kevesebb néha több
A kevesebb néha több… ez igaz a lámpáinkra is, ahogy az otthonunkban fellelhető bármely lakáskiegészítőre
Fotó: Decoist

Helyette inkább legyen egy mutatós függesztékünk, esetleg egy vele harmonizáló hangulatfényt is adó állólámpánk, a kiegészítő világításokat pedig oldjuk meg a színes, vagy hideg-meleg fényű ledszalagok, és a különböző rejtett világítások segítségével!

3. Hangos – azaz túl harsány – tapéta? Inkább ne…

Szintén a bolt megtévesztő méretarányai és fényviszonyai vihetnek könnyedén tévútra bennünket itt is: az áruházban beleszeretünk egy ezer színben pompázó, mintás tapétába, mely majd az otthoni környezetben már egészen más arányokat, sokkal harsányabb látványt ad majd, melyre sajnos – akármennyire is tetszett még az elején – könnyen ráunhatunk. Van, hogy az első pár nap még imádjuk, majd egy vagy két héttel később idegesítően, frusztrálóan hat ránk, végül legszívesebben levakarnánk azonnal a falról, annyira idegesíteni fog bennünket az összhatás.

Élénk, domináns tapéta
Kétségkívül mutatós egy ilyen élénk, domináns tapéta – de csakis akkor válasszuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem fogjuk megunni már a jövő héten!
Fotó: Hephaistos.hu

Ez olyan, mint ahogy a legőrültebb, legextrémebb ruhánkat sem viselnénk szívesen minden nap – márpedig egy tapétát, falszínt, csempét bizony mindennap nézni fogunk, nem csak egy alkalomra vagy egy adott hangulatra vonatkozóan választjuk ki otthonunkba! Vagy, ha mindenképpen ragaszkodunk az őrült színhez vagy mintához, akkor elegendő csupán egy kisebb felületen, egy adott falsávban, vagy mondjuk a gardróbban, dolgozószobában alkalmazni, így ha nem annyira feltűnő, csak diszkrétebb felületen jelenik meg, nem válik olyan hirtelen zavaróvá a látvány!

4. Szövetek, textúrák – ha egymással nem passzolnak

Akár egyszerre választjuk ki a lakástextileket és a kárpitokat, akkor is eshetünk a bőség zavarától könnyedén túlzásokba, de különösen akkor fordul ez elő gyakran, hogy szövet szövettel nem passzol – amikor utólag szerzünk be egy huzattal bevont kanapét vagy fotelt. Ilyenkor bizony megeshet, hogy a szövetének mintázata, vagy a párnák anyaga eltér a már meglévőektől, vagy nem passzol a már korábban beszerzett egyéb lakástextilekhez a helyiségben.

Nem könnyű eltalálni az ízléssel összehangolt szövetek és lakástextíliák harmonikus kombinációját
Nem könnyű eltalálni az ízléssel összehangolt szövetek és lakástextíliák harmonikus kombinációját, hiszen olyan sokszínű és bő a kínálat!
Fotó: Independent

Mit tehetünk abban az esetben, ha interneten keresztül rendeltük az új kanapét, és csak élőben, a helyszínen derül ki a dühítő tény, márpedig, hogy pont elüt az egyik szövet színe a másikétól, esetleg anyagukban nem harmonizálnak egymással az egyes lakástextíliák?
Amennyiben már nincs lehetünk visszaküldeni a terméket, vagy nem szeretnénk ezzel bajlódni, akkor élénk színű párnákkal, szőnyegekkel vagy terítőkkel el tudjuk terelni a figyelmet. Érdemes ilyenkor egy fix kiegészítő színt választani, melyet az egész lakáson, esetleg az egész helyiségen végigviszünk.

Élénk színű, vagy mintás, mutatós díszpárna
Néhány élénk színű, vagy mintás, mutatós díszpárna könnyedén eltereli a figyelmet az esetleges nem összeillő anyagtársításokról is
Fotó: Tendir

5. Szép, szép… de hosszútávon mégsem praktikus lakás kiegészítők

A bemutatótermekben gyönyörűen csillogó üvegasztalok valóban nagyon szépek és stílusosak, hiszen légies, könnyed hatást keltenek még egy egyébként kissé zsúfoltabb enteriőrben is. Azonban a mindennapi életünkben, otthon, főleg kisgyermekes családoknak nem éppen a legpraktikusabb választás!

Óriási, légies üveg étkezőasztal
Óriási, légies üveg étkezőasztal: noha gyönyörű, egy család hétköznapjaiban már nem éppen praktikus a mindennapi használat során.
Fotó: Home Stratosphere

Hiába edzettek ezek az üvegek, annyira azért mégsem strapabíróak, no meg, egy üveg csakis akkor szép, ha mindig makulátlanul tiszta. Sehol egy folt, folyadék, ujjlenyomat, morzsa, pohárkarika, vagy a napfényben megcsillanó porszemek. A rohanós mindennapokon pedig kinek van ideje, energiája erre? Nem beszélve arról, ha hosszútávra tervezünk, akkor jobban járunk egy masszívabb, kevésbé kényes darabbal.

Ilyen gondjaink lehetnek még a szintén gyönyörű és rendkívül divatos hófehér kanapékkal, vagy a pihe-puha, vastag és hosszú szálú szőnyegekkel is. Ezek ugyan valóban feldobják a teret, a talpunkat is szuperül kényeztetik, azonban nehéz őket takarítani, összeszedik a lakás összes porát, könnyen a szálak közé ragad a morzsa, bolyhosodnak – vagyis, hamar meg tud látszani rajtuk a használat.

Gyönyörű, ám igen kényes választás – a hosszú szálú, ráadásul világos szőnyeg
Szintén gyönyörű, ám igen kényes választás – a hosszú szálú, ráadásul világos szőnyegek a nappali legforgalmasabb részén, nem biztos, hogy ideális választás egy nap, mint nap használatos helyiségben.
Fotó: Femcafe

Azt tanácsoljuk, hogy ha már beleszerettünk egy ilyen szép, ám kétségkívül kényes darabba, akkor lehetőleg ne a lakás legforgalmasabb részére tegyük, – tehát inkább hálóba, mintsem a nappali központi részébe – és ha csak lehet, kerüljük a túl világos árnyalatokat, melyeken még inkább meglátszanak a szennyeződések.

5+1. Témák az otthonunkban?

Lehet, de ne essünk itt se túlzásokba! Akár a virágok, akár egy idilli tengerpart – melyről mindig a felhőtlen nyaralás emlékei jutnak majd eszünkbe a novemberi ködös hétköznap reggeleken is – eleinte ragyogó ötletnek tűnik, de később ezekre is hamar ráunhatunk. Egy idő után ugyanis soknak tűnik majd, és szinte nyomasztani fog az ez eddig nagyon is üdítő látvány, ha mindennap hawaii minták vagy kék hullámok és kagylók tengerében kelünk és fekszünk. Ha mégis nagyon ragaszkodnánk egy adott témához, és ennek szellemében próbáljuk berendezni a lakást, akkor inkább igyekezzünk ezt is kisebb léptékben – például a tematikus kiegészítők között válogatva – vagy a könnyen lecserélhető függönyök, díszpárnák, esetleg a kissé ugyan drágább, de nyom nélkül eltávolítható posztertapéta dekorációkban gondolkodva.

Akvárium hálószoba
Témamánia a javából – egy ilyen hálóban könnyen az az érzésünk támadhat, mintha minduntalan az akváriumban ébrednénk…
Fotó: Tematy Info

Ha pedig mégsem vagyunk egészen biztosak a dolgunkban, nem érezzük igazán, hogy mi az, ami még nem túl sok, vagy egész egyszerűen csak szeretnénk elkerülni az ehhez hasonló kisebb-nagyobb hibákat, akkor érdemes felkeresnünk egy mindenre gondolkodó, sőt velünk együtt gondolkodó és tervező belsőépítész csapatot.

Ők minden színt, szövetet, mintát és anyagot a helyére tesznek, és az általunk kiválasztott téma szerint kellő ízléssel és mértékletességgel rendezik be és öltöztetik fel otthonunkat. A Yellow Group csapatára bármikor, bármely helyzetben számíthatunk, ha otthonunk belső tereinek kialakításáról, átalakításáról illetve berendezéséről van szó!