Fiatalos, vidám, élénkzöld konyha, ahol a friss, modern életérzés csak úgy árad a térből – ugyanakkor a praktikus megoldások is szembeötlőek
29
okt

5 tipp az ideális álomkonyha kialakításához

A konyha otthonunk legfontosabb helyisége, hiszen itt étkezünk, itt vesszük magunkhoz a szükséges energiát, itt zajlik a legtöbb házimunka is, és esténként itt gyűlik össze a család. Ha szerencsések közé tartozunk, akkor tágas, mutatós konyhával rendelkezünk, de ha csupán kisebb, szűkösebb tér áll a rendelkezésünkre, a jó konyha tervezés, a megfelelő ergonómia még nagyobb jelentőséggel bír! Nézzünk meg most 5 alapvető szempontot, amit új konyhánk tervezgetésekor mindenképpen érdemes megfogadni…

Érdemes abból kiindulnunk, hogy sorra vesszük saját szokásainkat, és ennek alapján gondoljuk át igényeinket. Hiába tervezünk álomszép, csilli-villi konyhát, ha be sem tesszük a lábunkat oda, ám ha gyakorta főzünk, sütünk, vagy szendvicseket, hidegtálakat készítünk – akkor mindent ezeknek megfelelően érdemes átgondolni, felépíteni.
Vagyis, mielőtt szétvernénk a lakást, mindenképpen az igényfeltárás legyen az első, és ezt kövesse csak a tervezés.
De mik legyenek a legfőbb szempontok?

1. A jó tervezés az alapja mindennek

Ez természetes, azonban ma már igazán szerencsések vagyunk: a legtöbb nagy bútorgyártó is rendelkezik saját tervezőprogrammal, melyet ügyfeleinek is rendelkezésére bocsát. Ezek a programok segítségünkre vannak abban is, hogy mennyi anyagra, milyen és mekkora felületekre, alkatrészekre van szükségünk. Persze, ha nem vagyunk ennyire önállók, akkor jobban tesszük, ha komplett belsőépítész csapat segítségét kérjük, akik a tervezést, illetve a kivitelezést is elvégzik helyettünk.

Konyha megtervezése
A konyha megtervezése bizony nem egyszerű feladat – és igencsak sok átgondolást, körültekintést igényel…
Fotó: Yellow Group /Stockfotó

Arra azonban mindenképp ügyeljünk – akár magunk állítjuk össze az új konyhát, akár belsőépítész vagy konyhastúdió tervezője segítségét igényeljük – hogy ne essünk túlzásokba: egyrészt, mert könnyen kifuthatunk a keretből, ha egyszerre akarjuk minden korábbi álmunkat megvalósítani, másrészt az, hogy valami remekül mutat másoknál, egy másik térben, enteriőrben – az még nem biztos, hogy nálunk is ugyanolyan jól fest majd, vagy praktikusság szempontjából is megállja a helyét.

2. Szabványokban gondolkodjunk – így később is sok pénzt megspórolhatunk, a jó helyre tervezett fiókokkal pedig sok időt!

Érdemes szabványméretű elektromos berendezések mellett döntenünk, ez általában a 60X60 cm. Ez azért szerencsés, mert, ha történetesen elromlik a sütő vagy a mosogatógép, akkor könnyen tudjuk pótolni, és beleillik a korábbi gépünk helyére. Ezzel szemben egy egyedi méret esetén sok pénzt, és persze sok fejtörést is okoz majd nekünk a méretkülönbség, és nem biztos, hogy egy szép, jól működő konyha szétveresé megérné miatta…

Mutatós, dekoratív kortárs konyha
Mutatós, dekoratív kortárs konyha – természetes anyagok és kontrasztos, minimál színek alkalmazásával
Fotó: Life

Azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy mennyi ajtós szekrényt, és mennyii fiókos megoldást terveztetünk be a konyhaszekrényeinkbe. Az evőeszközös fiókok talán ma már mindenki számára evidensek, azonban alulra is jobban járunk az önbehúzó fiókos megoldással! Hiszen a kényelmetlen guggolással elérhető ajtós szekrények és polcok helyett sokkal praktikusabb a magas, tágas fiókok, melyekben szép üvegekbe elhelyezhetjük a száraz árut, lisztet, cukrot, tésztákat, olajat, fűszereket – és a fiók egyetlen mozdulattal azonnal elénk tárja a teljes kínálatot, míg a szekrényből ki kellene egyesével pakolni mindent, mire a leghátsó flakonhoz, üveghez is hozzáférünk.

Sok tárolóhely, kihúzható tágas fiókok a konyhában
Az elégséges tárolóhely, a kihúzható tágas fiókok nagyban megkönnyítik majd az életünket – a konyhában is!
Fotó: Howa

3. A jó ergonómia – pláne a konyhában – alapvető…

A bútorok és eszközök elrendezéséhez is van néhány íratlan szabály, amit jó betartani. Hűtőszekrényt és csaptelepet sose tegyünk például egymás mellé, legyen közöttük legalább 40 cm hely. Illetve egyik nagy, háztartási gépünk se legyen szorosa egymás mellett, jó megvan közöttük is a megfelelő tér, távolság. Főzőlap mellé nem ideális a mosogató, de a sütő mellé sem, a hűtő közelében pedig jól tesszük, ha hagyunk némi helyet a ki – és bepakoláshoz. A konyha tervezésnél érdemes az adott munkafolyamatok mentén gondolkodnunk! Jó, ha minél több, nagyobb szabad munkafelületet hagyunk, ennek előnyét majd a használatkor, a gyakorlatban fogjuk csak igazán értékelni!

A konyha, mely szinte minden térben jól mutat
Egyszerű, de nagyszerű – a konyha, mely szinte minden térben jól mutat, és elég tágas ahhoz, hogy kényelmes legyen
Fotó: Lakbermagazin

4. És mi van a bútoron túl? Avagy inkább mögötte: a konyhaburkolat! Milyen ma a trendi, vagy inkább: mi az ideális konyha csempe?

Még mindig sok olyan kérdést hallunk konya – illetve fürdőszobastúdiós ismerőseinktől, hogy bizony, az ügyfelek, a megrendelők nem tudják, milyen csempét válasszanak konyhába, és sokszor azzal sincsenek tisztába, hogy tulajdonképpen nincs semmi különbség konyha csempe és fürdőszoba csempe között, csupán néhány alapvető szempontot érdemes itt is logikusan átgondolni, mielőtt választunk.

Mivel a greslapokat égetik, extrém magas hőfokon, így attól biztosan nem kell tartanunk, hogy ne bírná el a párát, és a magas hőt, hőingadozást a hidegburkolat, inkább gondoljunk a tartósságra (magas kopásállóság, lévén, hogy a konyha egy kifejezetten forgalmas, gyakran járt közösségi zóna otthonunkban), a csúszásmentes felületre, a balesetek elkerülése végett, de éppen ilyen lényeges, ha nem a legfontosabb a könnyű tisztíthatóság. Míg tehát a padlóburkolatra a mattabb, kevésbé csúszós, addig a munkapult fölé a fényes, könnyen és gyorsan tisztítható, nem recés felületeket érdemes választani, melyekről sütés-főzés után az esetlegesen kifröccsenő olajok, szószok is egyaránt könnyen lemoshatók.

Az ideális konyhai csempe könnyen tisztítható, látványos, dekoratív
Az ideális konyhai csempe könnyen tisztítható, látványos, dekoratív
Fotó: Zalakerámia

Dizájnt és trendeket illetően is szerencsére ma már elképesztően nagy a választék, az egyszínű, a csillámló mozaik, vagy az etnikus aprómintákkal díszített falicsempe éppen úgy divat, ahogy a modern, geometrikus mintázatok, vagy az óriási, gusztusos, színes ételfotókkal megnyomott darabot. A konyhapult fölé egyébként ma már számtalan anyag közül választhatunk – a csempe már közel sem egyeduralkodó! A hőálló, kifejezetten konyhába való üvegpanelek, melyeket hátulról akár meg is világíthatunk, rendkívül dekoratívak és különlegesek.

Konyhai üveghátfal
Élénk, friss, csupa kirobbanó energia! Egy ilyen mutatós konyhai üveghátfal mellé bizony jól meg kell gondolni, ügyesen kell kiválasztani a konyhabútor színét, anyagát is!
Fotó: Lakbermagazin

5. Végezetül: Ne feledkezzünk meg a személyre szabható, praktikus apróságokról sem…

Ha minket is olyan fából faragtak, akik szívesen ténykedünk nap mint nap a konyhában, különböző finomságok készítésével, pláne, ha az egészséges konyha jegyében sok zöldséget, gyümölcsöt és friss húst fogyasztunk – akkor bizony mindig kéznél kell legyen egy jó vágódeszka.
Ahhoz pedig, hogy ezt ne kelljen folyton keresgélni, könnyedén lerövidíthetjük konyhai teendőinket egy jól megtervezett, bútorba eleve beépített darabbal, de jók az elcsúsztatható, vagy lehajtható változtok is – ahogyan a mosogató fölé, vagy éppen a tálcába rejtett gyümölcsmosó isigazán praktikus, helytakarékos megoldást kínál.

Kényelmes konyhai megoldások
Amikor a kényelem a részletekben rejlik…
Fotó: Lakbermagazin

Az a fontos tehát, hogy konyhánk bennünket tükrözzön, a mi szokásainkra, ízlésvilágunkra legyen megtervezve. Ha Ön is éppen az ideális álomkonyha tervét fontolgatja, és nem mer egyedül belevágni – akkor forduljon a fiatalos, praktikus és sokoldalú Yellow Group csapatához, akikkel közösen megtervezheti, és meg is valósíthatja álomkonyháját!