Letisztult, semleges terek, minimál berendezés
15
okt

A természet textúrái – városi otthonainkban

Nagyon keresett ma a letisztultság, a minimalizmus a lakberendezés, a belsőépítészet terén, azonban a csupa szürkével, fehérrel, bézzsel és egy csepp feketével berendezett otthonok könnyen unalmassá válhatnak. Mit tehetünk ez ellen? Feldobhatjuk élénk színekkel, legalább egy vezető kiegészítő színnel, színpárossal – de még jobb, ha a természetből merítünk, ahol szebbnél szebb minták, textúrák, felületek kínálják magukat, hogy otthonaink, élettereink még otthonosabbá, meghittebbé váljanak…

Természetesen, ha valaki ragaszkodik a letisztult minimálhoz, mellyel modern, tágas élettereket varázsolhat – eszünk ágában sincs lebeszélni róla, sőt!
A rusztikus, natúr stílus nyilván egy másfajta ízlésvilágot takar, és egy adott stílus kiválasztása mindig utal saját bensőnkre, személyiségünkre is. Azonban – mint ahogy mindenben – ebben is igaz, hogy egy kis fűszer senkinek sem árt! Egy adott stílust – legyen ez ebben az esetben éppen a kortárs vagy a minimál – igazán megfűszerezhetünk olykor egy kis glamúrral, vagy ha kellemesebb, lágyabb, meghittebb otthont szeretnénk, akkor pedig némi természetességgel.

Kortárs enteriőr, finom tónusokkal
Kortárs enteriőr, finom tónusokkal, és egy cseppnyi glamúr csillogással
Fotó: Lakbermagazin

Természetet pedig számtalan módon bevihetünk életterünkbe, a négy fal közé is – csak némi anyagismeret, és persze jó ízlés szükségeltetik hozzá!
Nagyon divatosak ma a kortárs megoldásokban is a természetes textúrák, vagyis, a természetes fák, kövek, textíliák, szőttesek, fonott termékek – vagy ezek egészen élethű utánzatai.
Ha azt szeretnénk, hogy modernebb, kissé hűvösebb, letisztultabb maradjon az összhatás, akkor elég, ha csupán egy nagyobb felületen – például a padlón – hozzuk be a természetből vett mintákat. A gyönyörű, modern, hajópadlót utánzó faparketták, vagy a kortárs, gyors és könnyen kezelhető laminált padló tökéletes megoldás, főleg, ha hagyjuk szép, nagy felületen érvényesülni, és nem zsúfoljuk teli a padlót nehéz szőnyegekkel, robusztus bútorokkal.

Finom, kortárs padlóburkolat a fa natúr erezeteivel
Finom, kortárs padlóburkolat a fa natúr erezeteivel – ehhez bátran társíthatunk hűvös, lágy, illetve puha anyagokat egyaránt
Fotó: EGGER

A természetes színek, tónusok ezer arcával azonban bármilyen anyagon találkozhatunk, ahol a felületeknek, anyaghatásoknak kiemelt szerep jut. A természetes színek, árnyalatok felhasználása rengeteg, szebbnél szebb lehetőséget kínál számunkra. A sok semleges szín, tónus mellé azonban bevihetünk egy élénk kiegészítő színt is, és ha valóban a természetes összhatásra törekszünk – akkor ez a szín is legyen a természetből vett. Gyönyörű tengerkék, óceánokat idéző türkiz, vagy a friss növények, gyümölcsök árnyalataiban pompázó zöld szín tökéletesen illik a természetes anyagok, textúrák mellé.

Kortárs és természetes terek, jól átgondolt, üde kiegészítő színekkel
Kortárs és természetes terek, jól átgondolt, üde kiegészítő színekkel
Fotó: EGGER

A tiszta, természetes formájukban megjelenő nyers fák erezetei, vagy a kövek és textíliák, a rusztikus és nehezebb megmunkálások, vagy a finom, elegáns részletekben megbúvó csipetnyi természetesség éppen úgy jelen lehet környezetünkben, mint az áramvonalas, modern, izgalmas, kortárs felületek látványa.

Glamour stílus a természetesség jegyében?

Ám akármilyen mértékben és rajzolatban választjuk is modern burkolataink és bútoraink mellé a természet anyagait, textúráit – előbb minden esetben döntsük el az alap stílust, illetve a kiegészítő stílust – jelen esetben azt, hogy a modern, minimál vonal mellé milyen stílusvilágot szeretnénk még társítani?
A glamúr csillogása, eleganciája is jól megfér a naturális elemekkel, kiegészítőkkel – ha a finomabb, nemesebb felületkezelés, a részletek egészen fonom kidolgozása, már-már selymessége látható a felületen. A tónust pedig finom fényekkel, meleg csillámlással még inkább kiemelhetjük.

Natúr színvilág
Van, amikor csupán a színvilág natúr és természetes – a felületek, az anyagok, és a nemes fények mind-mind a modern technológia vívmányai
Fotó: Lakbermagazin

Naturális elemek, felületek – avagy a természetesség mindenekfelett

A természetes anyagok esetében a meghittsége miatt a fa a legközkedveltebb, ám a modern stílust kedvelők körében egyre népszerűbb a nyers kő, márvány, sőt a beton anyagok rusztikusabb, nagyobb felületeken való megjelenítése is.
Ha egésze modern, minimál irányzat mellett döntünk, akkor a kövekkel, a betonnal megspékelt enteriőr igazán eredeti látványt fog majd nyújtani. Ám ha mégis oldanánk a túlzott ridegséget egy cseppnyi meleg, meghitt hatású fával – azt is bátran megtehetjük…

Meleg hatású fa, vagy fautánzatú dekorációs falburkolat
Meghitté, otthonossá teszi még a legmodernebb enteriőrt is a meleg hatású fa, vagy fautánzatú dekorációs falburkolat
Fotó: Cleverpark Bauwerk

Amikor azonban nagy felületen alkalmazzuk a textúrákat, érdemes ügyelnünk arra, hogy próbáljunk érdekes, izgalmas felületeket kialakítani – egy-egy bütü, vagy a beton felület sötétebb-világosabb foltjainak megmutatása mindig érdekességet, színt, sőt akár mintát is vihet a terekbe.

Ne féljünk a mixeléstől!

Próbáljunk izgalmas látványra törekedni, és egyben látni a tér valamennyi elemét! Gondolkodjunk egységben – pl. az egész házat lássuk egyben – és válogassunk össze különféle textúrájú felületeket a burkolatokon, falakon, padlón, néhány bútorelem vagy bútorfront megjelenésén, és a kisebb vagy nagyobb dísztárgyakon, kiegészítőkön.
Bátran helyezzük egymás mellé, esetleg egymással szembe a puhát, a rücsköset, a simát, és selymeset.
A selyem vagy szatén hatású falicsempe elé helyezett rusztikus kő tál-mosdó modern, ugyanakkor látványos megjelenést ad a fürdőszobának, ahogyan a farönk lábakkal vagy asztallappal készült rusztikus étkezőasztal is karakteresebbé teszi az egyébként modern, sok fehér és fém elemet tartalmazó étkezőt.
Legjobb, ha eleinte semleges textúrákkal kombinálunk: az egyszerű, hófehér falak mellé párosíthatunk eredeti, érdekes textúrákat – például beton hatású tapétát, egy-egy csík terméskő fali dekorációt egy kiválasztott falsíkon, vagy egyszerűen ötvözzük különleges, érdekes kialakítású, szokatlan textúrájú bútorokkal.

Modern terek és rusztikus, természetes bútorok izgalmas keveredése
Modern terek és rusztikus, természetes bútorok izgalmas keveredése egy letisztult, kortárs enteriőrben
Fotó: Decor Aroca (Argenta burkolat)

Színek és fények? Gondolkodjunk itt is természetesen!

Mivel a természetes színek és tónusok már eleve számtalan remek lehetőséget rejtenek, így könnyű lesz a dolgunk. Akár nyers, természetes formájukban, akár valamilyen plusz tónust hozzáadva – például nemesre pácolt fa felületének, textúrájának megjelenítése – remek látványt nyújtanak. A semlegesebb, halvány árnyalatok, az eklektikus textúrákkal minden esetben igen vonzók, akár városi, akár vidéki otthonokba választjuk is őket. Szögletesebb formáival, letisztultabb színeivel, kevesebb kiegészítővel inkább modern, míg a gömbölyded, kerek formákkal, a rusztikusabb felületekkel és lakásdekorációval naturalisztikus, vagy akár vintázs összhatást is elérhetünk.

Meleg, télies vintázs romantika, sok-sok fával
Meleg, télies vintázs romantika, sok-sok fával, meleg fényekkel – meghitt és otthonos kis kuckó, ahol a természet ereje gyönyörűen megmutatkozik
Fotó: Lakberinfo (HARO parketta)

Bármelyik mellett is döntsünk, meleg fényekkel, jól megválasztott fényforrásokkal, és ha lehetőségünk engedi, minél több természetes napfény beengedésével még szebb, még meghittebb, még otthonosabb hatást érhetünk el. Legjobb, ha minél kevesebb beépített lámpát alkalmazunk, és a lehető legjobban kihasználjuk a természetes napfény erejét. A fehér falszínek jó barátaink ebben: visszaverik a fényt, és így még tágasabbnak, még világosabbnak hat a helyiség. A halvány, fonom tónusok, egyszerű, letisztult ablakok, ablakkeretek, a szellősen berendezett terek, szobák hozzájárulnak a minél tágasabb hatású, minél világosabb, modernebb otthon megteremtéséhez.

Kortárs és natúr
Kortárs és natúr: a semleges, természetből vett árnyalatok, anyaghatások jól illenek a modern, szögletes vonalvezetéshez, a letisztult, nemes egyszerűséghez. A kiváló elegyből egy kortárs, elegáns, modern és mégis otthonos lakás születik…
Fotó: Lakbermagazin

Természetes segítség – avagy a valódi növények bámulatos ereje

És ha már természetességről beszélünk, ne feledkezzünk meg a zöld növényekről, a gyönyörű élő virágokról sem, melyek még a legunalmasabb, legegyhangúbb tereket is azonnal feldobják, és élettel töltik meg a teret!

Kortárs enteriőr, kevés színnel, letisztult stílusban
Kortárs enteriőr, kevés színnel, letisztult stílusban – ahol a kandalló mellé rakásolt tüzelő fa, és a sok zöld élő növény adja a dekorációt
Fotó: Sttarctive Design Studio

Szeretne Ön is modern, letisztult mégis a természet erejével egyedivé, hangulatossá varázsolt otthont? Akkor bátran keressen meg minket: A fiatalos, lendületes, letisztult, modern terek tervezőjeként ismert Yellow Group csapata a tervezéstől a végső kivitelezésig mindenben a segítségére lehet, és Önnel együtt gondolkodva, tervezve alakíthatjuk ki álmai otthonát!