Fényes vagy inkább matt? Örök dilemma – de miért is ne kombinálhatnánk, ötvözhetnénk e kettőt?
08
okt

Fényes vagy matt? Milyen legyen a felület?

Amikor felületekről beszélünk – legyen az a konyhabútor, a gardróbszekrény, vagy éppen a nappali bútor ajtók frontjai, vagy a falakat borító csempe – a szín, és az árnyalat után rögtön ez a második eldöntendő kérdés, hogy vajon fényes, vagy inkább matt felületet válasszunk-e? Az örök dilemma azonban nem csupán a trendek, a látvány, hanem a funkció kérdésében is igen jelentős lehet.

Okkal vésődik szinte mindannyiunk fejébe, hogy szinte automatikusan fényes felületű burkolatot keresünk a fürdőbe, ahogyan a konyhapult fölé is. Valóban: ezeket könnyebb tisztítani, és most rendkívül divatosak – már csak azért is, mert optikailag tágasabbnak, sőt modernebbnek is láttatják az enteriőrt.

Gyönyörű kontrasztok, fekete és fehér illetve fényes és matt felületekkel
Gyönyörű kontrasztok, fekete és fehér illetve fényes és matt felületekkel
Fotó: Lakberinfo

Először is tegyük tisztába, mit jelent a fényes és a matt felület? Nyilván, azt mindenki látja, hogy az egyik felületen visszatükröződik a fény, míg a másik mattabb, fénytelenebb. Mitől lesz egy matt, avagy fényes? A „fényes” felületnél a fénynek egy bizonyos százaléka a geometriai tükröződés szabályainak megfelelően verődjön vissza a felület síkjára, vagyis a beesési és a visszaverődési szög azonos legyen. Minél egyenetlenebb ez a felület, annál inkább látszik mattnak, és minél egyenesebb, porózus-mentesebb, akkor pedig fényesnek.

Fényes felületű parketta illetve laminált padló
Fényes felületű parketta illetve laminált padló – igen, ma már ilyen is létezik és választható!
Fotó: Kaindl

Ezt otthon is bármikor kipróbálhatjuk, ha pl. bekenünk olajjal, zsiradékkal egy mattabb felületet, pl. mikor a cipőnket tisztítjuk – hogy máris mennyivel fényesebb lesz azáltal, hogy az olajos anyaggal kisimítottuk a felületi egyenetlenségeket.

A fényes illetve matt felületnek szinte minden területen jelentősége van – ilyen pl. a fotópapír is. Ez egy jó példa, hiszen mindannyian láttuk már, hogy a fényes fotópapírra nyomott fényképeknek mennyivel élénkebbek, telítettebbek a színei – ezt egyébként ez az APE csempekollekció is remekül példázza…

Fényes és matt felületek, azonos árnyalatú csempén
Fényes és matt felületek, azonos árnyalatú csempén – ugye, hogy mennyivel telítettebb a fényes, mint a matt? Pedig ugyanaz a szín, ugyanaz az árnyalat…
Fotó: APE

A matt felületnek is van azonban előnye: ezen kevésbé látszanak meg az ujjlenyomatok, mint a fényes felületen, ellenben a színek telítettsége is kisebb.
Szintén a matt felület mellett szóló érv, hogy hogy sokkal letisztultabb hatást kölcsönöznek a helyiségnek, és a felület mintázata is jobban érvényesül, hiszen nem törik meg rajtuk a fény – ellenben a fényes felületekkel.

Fényes kontra matt felületek – a csempék, burkolólapok tekintetében

Itt is egyéni ízlése válogatja:

„13 éve raktuk le a matt csempét a fürdőben, és még mindig teljesen olyanok, mintha újak lennének! Könnyű tisztítani, nem látszik meg rajta sem a kosz, sem az ujjlenyomat, ami különösen jó, főleg hogy sok kisgyerek van a lakásban…” – vélekedik az egyik fürdőszoba szalon törzsvásárlója, és mennyien vagyunk így még ezzel!

A matt felületek, matt textúrák csempében is nagyon divatosak
A matt felületek, matt textúrák csempében is nagyon divatosak – és akár a fényesnek – neki is számtalan előnye van…
Fotó: Porcelanosa

Kisgyermekes családoknál többnyire a praktikumot, a tisztántarthatóságot helyezik előtérbe, ám az utóbbi években kifejezetten divatossá váltak a magas fényű konyhák illetve fürdőszoba falak.
Ezek kifejezetten akkor jönnek jól, ha optikailag tágasabb, szellősebb, nagyobb tér-érzetet szeretnénk, a fényes felületek ugyanis látszatra köztudottan tágítják a teret.

A fényes csempe rendkívül kedvelt
A fényes csempe rendkívül kedvelt – nem véletlenül: tágítja a teret, visszatükrözi a szembe lévő tárgyakat
Fotó: Porcelanosa

Ami még szintén nagyon nagy divat, ha a fényes, – különösen a fényes fehér – csempéket matt, textúrált felületekkel kombináljuk, mint pl. a fa szép, természetes textúrája.

Matt fa hatású laminált padló
Matt fa hatású laminált padló, fehérrel és kékkel – remekül mutat, a matt és fényes kombinációt pedig a Fürdőszobában vagy a konyhában kiválóan elsüthetjük
Fotó: HARO

A fényes kontra matt kérdését azonban nem csupán az ízlésünk, és a pénztárcánk szabhatja meg…

Vannak azonban olyan tényezők is, melyeket – túl az ízlésbeli kérdéseken – érdemes figyelembe venni, a fényes illetve matt felületek közötti döntés során, ez pedig a praktikum. A fényes felületek – ha padlóról beszélünk – mindenképpen csúszósabbak, sikamlósabbak, ezért célszerű inkább matt, enyhén recés burkolólapot, és hozzá fényes falicsempét választani, ha szeretnénk optikailag növelni a fürdőszoba, a konyha terét. De a matt csempe is nagyon izgalmasan hat, és sok lehetőség, előny rejlik benne…

Matt, lila csempe kompozíció egy elegáns fürdőszoba enteriőrben
Matt, lila csempe kompozíció egy elegáns fürdőszoba enteriőrben
Fotó: APE

Ha pedig falfestékről beszélünk – szintén nem csupán a felületek tükröződése lesz majd a legfőbb szempont kiválasztásnál.
Oldalfalak esetén például – jobb a matt illetve a selyemfényű változat, míg a fényes felületek ideálisak például az ajtókeretek, ablakok, spaletták, illetve kerítések lefestésénél. Padlóra, teraszra azonban speciális kiképzésű anyagot válasszunk!

A selyemfényű falfestékek ideális átmenetet képeznek fényes és matt között
A selyemfényű falfestékek ideális átmenetet képeznek fényes és matt között, és ők is tágasabbnak láttatják a tereket, illetve a falsíkokat
Fotó: HÉRA

Ha pedig lakásbelsőnk festése a cél, akkor azt vegyük majd figyelembe, hogy a matt felületek szerencsésen rejtik el a falak esetleges hibáit, egyenetlenségeit.
Selyemfényű felülettel viszont tágasabb, szellősebb tereket kaphatunk, és mivel könnyebb is tisztántartani, mint a matt festékeket – ezért fürdőkbe, előszoba falakra, esetleg nagyobb forgalmú nappalikba ideálisak.
Laminált padlók, parketták terén a matt most a divat, de egyre érdekesebbek, különlegesebbek a fényes hatású laminált felület, melyen csodaszépen tükröződik a fény, ám ezeknél azért a csúszásveszélyre érdemes ügyelni…

Lakkfényű, magasfényű laminált padló a modern enteriőrben
Különleges, vagy mostanság inkább csak szokatlan: a lakkfényű, magasfényű laminált padló a modern enteriőrökben…
Fotó: DIEGO

Konyhabútor esetében melyik a praktikusabb: a matt bútor, bútorfrontok – vagy a magasfényű változataik?

Az utóbbi néhány évben mondhatni, valódi fénykorukat élik a magasfényű konyhák, akár önmagukban, akár matt elemekkel, pl. fával, esetleg betonnal vagy betonhatású felületekkel kombinálva.

Konyhabútor, fényes és matt frontokkal
Gyönyörű konyhabútor, fényes és matt frontokkal, színeit tekintve is kontrasztos megoldásokkal
Fotó: Lakbermagazin

Van, aki tart tőle, mondván, hogy a fényes felületeket nehezebb tisztán tartani – ám ez éppen fordítva igaz! Noha a fényes felületeken valóban jobban meglátszanak az ujjlenyomatok – akár festett, lakozott vagy éppen fóliázott fényes frontról, vagy bármilyen más anyagról legyen is szó – ám ezeket egy nedves, majd száraz törlőkendővel könnyedén eltávolíthatjuk. Szintén tévhit, hogy a magasfényű ajtó sérülékenyebb – ugyanis egy durvább ütés, behatás, karc éppen úgy meglátszik, nyomot hagy a matt felületeken is.

Finom textúrákkal, kellemes meleg árnyalatokkal megtervezett matt felületekkel rendelkező konyhabútor
Gyönyörű, finom textúrákkal, kellemes meleg árnyalatokkal megtervezett matt felületekkel rendelkező konyhabútor
Fotó: Lakbermagazin

Ami talán egyetlen hátrányként mutatkozik meg a fényes felületek esetében, ez egyértelműen a jóval magasabb árfekvés, hiszen ezek a szép, magasfénnyel rendelkező felületek – függően a kiviteltől – 15-20%-aól, de esetenként akár 30-40%-ak is többe kerülhetnek, például egy konyhabútor, vagy nappali bútor front esetében, mint a matt felületű társaik.
Konyha esetében azonban nem csupán a felületet, hanem a formát is érdemes alapul vennünk a választásnál. Ma már a felület mellett a forma is igazodik elvárásainkhoz, és a felületekkel együtt érdemes nézni az egységet, ahogyan nagyon lényegesek még az adott helyiségben uralkodó fényviszonyok is.
Ha matt felület mellett döntünk, akkor is ma már határtalanok a lehetőségeink, hiszen a gyönyörű természetből vett textúrák, a kövek, fák, textilek textúrái gyönyörűen érvényesülnek a matt felületeken, legyenek akár burkolatok, akár faldekorációk, vagy éppen konyhapultok, munkalapok – melyek egyébként egy az egyben meghatározzák majd a bútor karakterét. Munkalapot egyébként matt felületben mostanság többet látunk, a fényes frontok mellé nagyon szép, ízléses választás.

Matt, természetet utánzó textúrák a munkapulton
Matt, természetet utánzó textúrák a munkapulton –kiválóan mutatnak majd a fényes csempével, a lakkhatású frontokkal
Fotó: Forest, (Forest bútor)

Egyébként is: a fényes és matt elemek jó helyen, jó arányban történő keverése, kombinálása talán a legjobb választás, és ha ebben esetleg bizonytalan, akkor bátran keressen meg bennünket: a Yellow Group belsőépítész csapata ugyanis Önnel együtt gondolkodik, tervez – hogy a végeredmény ne csak szemet gyönyörködtetően szép, hanem praktikus, jól kezelhető is legyen hosszú távon.