Stílusos, jól megtervezett otthoni wellness és szauna
10
szept

Szauna, otthoni wellness – Mire ügyeljünk, ha külön wellness helyiséget, illetve szaunát szeretnénk beterveztetni otthonunkba?

Az otthonunkban kialakítható wellness már jónéhány éve divat, és az utóbbi időben már az ára is jóval kedvezőbbé vált, szemben egy uszoda vagy szauna üzemeltetésével. Nem véletlen tehát, hogy egyre többen terveztetnek házi wellness részleget családi házukba. Mire ügyeljünk, és mit érdemes szem előtt tartani, ha mi is egy igazi kis pihenő oázist tervezünk új otthonunkba?

Természetesen, mint minden más helyiség megtervezése, kialakítása során érdemes egy előzetes költség kalkulációval kezdeni, és a rendelkezésünkre álló hely függvényében mérlegelni, hogy mi az, ami majd prioritást élvez, mi az, amit mindenképpen szeretnénk, hogy helyet kapjon, mi lesz a helyiség célja, hányan fogjuk majd használni, és esetleg mi az, ami kimaradhat.

Természetesen az otthoni wellness, szauna – illetve uszoda meglétének célja a bármikor elérhető feltöltődés, aktív pihenés és relaxáció lehetőségének megléte. Egészen más az, ha napjaink, estéink során bármikor ellazulhatunk egy jó pezsgőfürdőben, gőzfürdőben, vagy melegedhetünk, méregteleníthetünk a szaunában.

Szauna pihenőtérrel
Szauna pihenőtérrel
Fotó: Pinterest

Gondoljuk át a költségeket hosszú távon is!

Az úszómedence otthonunkban azonban már más helyzet. Igaz, hogy a bármikori használat lehetőségével kecsegtet, ám ennek is megvan az ára: az üzemeltetés borsos költsége, vagyis maga a medence fenntartása nem kevés pénzbe kerül.

Otthoni wellness helyiség
Kompakt és sokoldalú lehetőségeket nyűjt a felöltődésre az otthoni wellness helyiség – azonban érdemes nagyon átgondolni, hogy milyen berendezéseket építettünk be…
Fotó: Homeinfo

A szauna szintúgy: mivel 85-100 Celsius fokra kell majd felfűteni (4,5-8 kW-os fűtőberendezésekkel), mely szintén jelentős áramfogyasztással jár majd napi szinten. A medencék esetében szintén nagyon lényeges szempont az üzemeltetési költség a masszázsmedencél esetében is, gondolunk itt például arra, hogy a masszázsmedence milyen gyakran fűti fel a vizet.

Ha már rászántuk a pénzt, energiát – akkor lényeges, hogy ne spóroljunk a minőségen!

Éppen ezek az azok az okok, amik miatt mindenképpen fontos ellenőrizni ezeknél a berendezéseknél a minőséget!

Egy jacuzzi esetében is, ha a nem hagy semmilyen kivetnivalót maga után annak szigetelése, akkor a termék hőtartó képessége is kiváló lesz. A silányabb minőségű, másolat, vagy utángyártott termékek esetében például sokszor éppen a helyes, megfelelő szigetelés hiányzik. Így hiába jutunk hozzájuk olcsóbban ezekhez a termékekhez, az üzemeltetésük később nagyon sok pénzt felemészt majd.

Ha pedig környezet – és pénztárcakímélő otthoni megoldásokban gondolkodunk, érdemes a jobb minőségű, neves gyártók termékeit preferálni.
A választás persze, korántsem egyszerű – sok laikus számára ugyanis az ár és a dizájn az első blikkre mérvadó szempontok, ám ha szakértő segítséget kérünk, akkor máris egészen más érvekkel, szempontokkal, tudnivalókkal állunk majd szemben.

Jó minőségű, kompakt masszázsmedence
Jó minőségű, kompakt masszázsmedencéket szerencsére ma már hazai gyártóknál is elérhetünk
Fotó: Spa Trend

Döntsünk akár a hagyományos, akár az infraszauna mellett, az alapvető feltételekkel érdemes tisztában lennünk, melyek a szauna beépítéséhez elengedhetetlenek – mint amilyen az elektromos kiállás, vagy az elegendő szabadon álló hely. Fontos a burkolat illetve az anyagok kérdése. A szaunák anyaga általában fenyőfából szokott készülni, persze számos más anyag is lehetséges. Burkolatot illetően általában hidegburkolatot szoktak elhelyezni a szaunák alatt. Fontos, hogy gondoskodjunk a légelvezetésről is, melyet egy falba épített szellőzőrács fog majd megoldani. Mindenképpen fontos, hogy szakértővel konzultáljunk a vásárlás ás a beépítés előtt, hiszen a szükséges energiakövetelmény típusonként is eltérhet.

Hol kapjon majd helyet az otthoni wellness részleg?

A több évszázados történetre visszanyúló szaunázásnak szerencsére hazánkban is már egyre nagyobb kultúrája van, így a wellness és sportközpontok mellett otthonainkba is egyre többen beépítettjük. A szauna, mely a test és lélek feltöltődésének, az egészségtudatos mindennapoknak egyik kiváló eszköze, egyébként – legyen az akár régi, akár új lakóépület – annak beépítése előtt alaposan át kell gondolni, hová kerüljön.

Dizájnos, kombinált funkcióval rendelkező szauna
Kreatív, modern lakásenteriőr, dizájnos, kombinált funkcióval rendelkező szauna megoldással
Fotó: Finn Wellness Kft

Legyen akár a hagyományos finn szauna, akár az enyhébb hőfokon is kiváló méregtelenítési lehetőségként szolgáló infraszauna – ha jó megoldást szeretnénk, feltétlenül fontos megismernünk és szem előtt tartanunk az építési irányelveket, szokásokat.

Hová tervezzük be a szaunát tehát? Legtöbben a ház pincéjében tervezik ezt a helyiséget kialakíttatni, azonban mi van akkor, ha nincs (elég helyet biztosító) pince?
A lakáson belül tulajdonképpen bárhová telepíthetjük – építésekor azonban alaposan át kell gondolni, hová tegyük.

Szaunát minden esetben érdemes vizesblokk közelébe tervezni, hiszen zuhanyzóra is szükség lesz a közelében, illetve amikor kiválasztjuk a lakásunkban a szauna helyét, mindig gondoljunk arra, hogy megfelelő tér álljon a rendelkezésünkre a tökéletes lazításhoz, legyen megfelelő méretű, számú pihenőhely, hogy biztosíthassuk a testünk számára a lehűlési szakaszt.

A belső lakóterekben, a fürdőszobából nyíló vizes helyiségként is tud tovább folytatódni otthonunkban egy kisebb szauna részleg, mely akár tovább folytatódhat a nappali, vagy a hálószoba irányába.

Otthoni szauna
Ügyes helykihasználással és jó tervezéssel több helyiségből, több oldalról is meg tudjuk majd közelíteni a szaunát – otthonunk így valóban a kényelem szigete lehet!
Fotó: Well Spa MAG

Ám ha rossz helyre kerül, a szauna akár az egész lakás levegőjét is szennyezheti, hiszen a nagy melegben ülők több oxigént is igényelnek, ami pedig jelentős széndioxid kibocsátással jár. Ha pedig nem megfelelő a szellőzés, ez akár le is tudja gyengíteni szervezetünket.

Ha rendelkezünk elég nagy kerttel, akkor akár kerti szaunaházat is építtethetünk – ám ekkor célszerű létesítenünk mellé kerti zuhanyzót, és egy kis előteret is a pihenéshez, a ki-be járáshoz.

Számos egyedi, építészeti és tervezési lehetőséget rejt már maga a szauna lakótérthez való kapcsolása is. Kombinálhatjuk, illetve összekapcsolhatjuk például a télikerttel, a fürdővel vagy a téli napozás egyedi megoldásaival.

Kültéri szauna
Egyre gyakoribbak, népszerűbbek a komplett, kültéri szaunák, szauna házak is!
Fotó: kulteriszaunahaz.hu

A pincében, esetleg a tetőtéri részben kialakított szauna lehet egyszerűbb és jóval olcsóbb kivitelezésű is, azonban az előtér és a zuhanyzó itt is szükséges.

Milyen legyen alakú és szerkezetű szauna-megoldások közül választhatunk?

A szauna helye, helyzete is nagyban befolyásolja majd annak megvalósíthatóságát, alakját, és szerkezeti rendszerét, melyet a lehetőségeinkhez mérten szintén mi magunk választhatunk meg.

Blokkos, táblás, vázas szerkezetek közül válogathatunk, ezek mind hagyományos falazatú helyiségekben is beépíthetőek. A szükséges falvastagságot egyébként mindig a külső tér hőmérséklete fogja majd meghatározni. A vázas vagy paneles szerkezetek is választhatóak, a vázas szerkezetű megoldás olcsóbb a panelesnél, viszont több helyszíni munkát igényel.
Anyagukat illetően ma már számtalan anyagból készítenek szaunákat, a nemes különféle fenyőfajták, vagyis a fa még mindig a legnépszerűbb. Mind a megmunkálás, a felhasznált anyagok, és a kialakított konstrukció is nagyban befolyásolják a szauna élettartamát, minőségét.

Egyedi kialakítású szabadonálló szauna
Egyedi kialakítás, szigetmegoldás mintájára és készülhet ma már szauna és wellness-boksz az otthonunkban!
Fotó: Kung Sauna

Rendkívül fontos még a kályha, a kémény, illetve az ajtók nyílásának iránya is – ezeket minden esetben a beépítést végző szakember mondja meg, vele együtt közösen kell majd tervezni, egyeztetni, aki fel is fogja mérni nekünk a lehetőségeket – hogy mit lehet és mit nem.

Dizájn szauna
Dizájnos szaunák, ötletes és eredeti megoldások is kaphatók ma már.
Fotó: HomeCrux.com

A helyes tervezés és felmérés után egy szükséges, következő lépés lesz tehát az anyagok beszerzése, ahol szintén nem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy minőségen aluli, silány anyagokon akarunk spórolni, hiszen egy jól megépített, minőségi alapanyagokból megépített jó szauna konstrukció akár életünk végig is szolgálhatja kényelmünket, egészségünket. És persze, a dizájn sem egy másodlagos – egy igényes lakótér, lakókörnyezet részeként a szauna és a jacuzzi anyagát, színeit, méretét és elhelyezkedését több szempontból is érdemes átgondolni, és a lakókörnyezet stílusához, színeihez, lehetőségeihez igazítani.

Elegáns, stílusos otthoni szauna
Otthoni intim terek, elegáns és stílushoz illően megtervezett szauna megoldással
Fotó: Sauna Hold

Önmagában véve nézni egy szaunát, egy kádat vagy egy masszázsmedencét sohasem szabad, hiszen itt a is nagyon igaz, hogy egységében véve, a komplex környezet adja meg a lényeget, ahol a berendezési tárgyak, azok látványa, anyaga, valamint az színek és illatok összhangja teremti meg számunkra a jóleső feltöltődést.

Kisebb helyigényű otthoni szauna
Gyönyörű, kisebb helyigényű, kifejezetten otthoni lakóterekbe betervezett intim szauna és pihenőtér
Fotó: StyleHomes.net

Ne féljünk tehát az otthoni szauna, vagy ha több hellyel, pénzzel rendelkezünk erre fordítható célra – akkor az otthoni wellness tér kiépítésétől lakóházunkban, hiszen akár magányos, akár társas kikapcsolódásként is gondoljunk rá, a wellness tevékenység minden értelemben egy intim és érzéki tevékenység, melyhez leginkább az otthoni környezet illik, ez adja majd meg a kényelmes, kompromisszumok nélküli feltöltődés lehetőségét.

Egyedi wellnessmegoldás tágas otthonokban
Egyedi wellnessmegoldás tágas otthonokban, minőségi hidegburkolással
Fotó: bookingchef

A Yellow Group fiatalos és kreatív csapata komplett lakókörnyezetek, családi házak és akár nyaralók teljes megtervezését, kivitelezését vállalja – így bátran fordulhat hozzánk egyedi igények, egyedi elképzelésekkel, melyeket közösen ötletelve Önnel, továbbviszünk, és megvalósítunk, hogy otthona valóban a tökéletes kényelmet, ellazulást szolgálhassa.