Modern, letisztult, kényelmet sugárzó konyha-étkező
27
aug

Konyha és kamra: 5 mai tipp a főzés és tárolás modern megoldásaira

A konyha és a kamra életünk egyik legfontosabb területe, sokunk számára mégis rémálom e helyiségek rendbe tétele. Azonban ha egyszer jól, alaposan átgondoljuk a rendszerezést, akkor életünk jóval praktikusabbá, kényelmesebbé, kellemesebbé válik majd egy csapásra! Hogyan rendezzük, rendszerezzük tehát, hogy ideális, ergonómiát adjon számunkra a konyha, és azon belül is a tárolási lehetőségek?

Függetlenül attól, hogy milyen típusú, milyen elrendezésű konyhánk van (korábban már írtunk az egysoros, a kétsoros, az L alakú, illetve az U és G alakú konyhákról) – a maga nemében bármelyiben megoldhatjuk a számunkra ideális rendet, rendszerezést.

Modern, minimál konyha rejtett polcrendszerrel
Modern, minimál konyha, igényes egységes kialakítással, tágas, rejtett polcrendszerrel
Fotó: Zoomkitchedriftwood

A különböző fiókokkal és fiókelosztókkal remekül beoszthatjuk konyhai, illetve főző eszközeink elrendezését, illetve azt is bárki megteheti, hogy kisebb – nagyobb tároló kosarakba rendezi az éléskamra tartalmát. Ezekből is már kaphatunk szebb darabokat, műanyagból vagy rattanból, esetleg bambuszból is választhatunk ma már dekoratív, egységes tárolókat, melyeket akár fel is címkézhetünk.

Amikor konyhát, illetve kamrát rendszerezünk, és mindössze egyetlen szekrény áll rendelkezésünkre, akkor is sokat segíthetnek a kihúzható, fiókos polcok, vagy a falra, ajtóra szerelt kisebb tartók, tároló zsákok, melyekbe a fűszereket, sót, cukrot rejthetjük.

Tulajdonképpen bármely konyhai, vagy tálalási eszközünknek megtalálhatjuk a megfelelő helyet, ha egy kicsit kreatívan gondolkodunk…

Függőlegesen kihúzható evőeszköz – és fűszertartó
Ötletes, függőlegesen kihúzható evőeszköz – és fűszertartó
Fotó: Lakbersuli
Fiókba rejtett, könnyedén összeseperhető szeméttároló-megoldás
Fiókba rejtett, könnyedén összeseperhető szeméttároló-megoldás
Képaláírás: Lakbersuli

A konyha illetve kamra berendezésekor él az az általános, íratlan szabály, hogy bármekkora helyünk, tároló illetve pakoló felületünk legyen is, valami rejtélyes módon mindig kevésnek érezzük azt, és helyszűkében vagyunk.

A rendszerezés azonban mégis azoknak okoz leginkább gondot, akik a konyha, konyhabútor mellett nem rendelkeznek még külön ún. kamra helyiséggel, amely az élelmiszerek tárolását nagyban meg tudná könnyíteni – ám ezt, ha ügyesek vagyunk, könnyen ki tudunk alakítani egy kisebb kamra funkciót otthonunk kihasználatlan tereiben, például a lépcső alatt…

Kamra a lépcső alatt
Ügyesen kihasznált terek a lépcső alatt –akár egy komplett kamrát is elrejthetünk
Fotó: NL Café

A mai, modern konyhák, konyharendszerek azonban az esetek igen kevés százalékában adnak lehetőséget a kamra kialakítására, persze, ügyes belsőépítészek ezt is meg tudják oldani számunkra. Ha nagyobb lakásban, vagy családi házban élünk, akkor célszerű kialakítanunk egy ún. háztartási helyiséget, ahol minden szükséges, a háztartásban fontos dolgunkat, melyek azon túl, hogy rendkívül hasznosak, az összképbe mégis belezavarnának – ezért célszerűbbnek látjuk eltüntetni szem elől. Ilyen lehet pl. a porszívó, a felmosó, a háztartási létra, vagy a tartalék toilett papír, a mosó – és takarítószerek. Ha viszont van egy ilyen helyiségünk, annak a falait be is tudjuk polcozni, a polcokon lévő dobozok, kosarak pedig a zöldségek, fűszerek, tartós élelmiszerek helyét, azaz a kamra funkciót is tudják biztosítani.

Azonban, ha nincsen külön háztartási vagy kamra funkciót ellátó helyiség az otthonunkban, és nyitott polcokon kell megoldanunk a tárolást, akkor sem kell elkeserednünk!

Modern konyha, nyitott polcokkal
Modern konyha, nyitott polcokkal – szép, ám csak akkor, ha mutatósan, dekoratívan pakolunk és állandó rendet tartunk
Fotó: JOY

Ma már szerencsére egyre több irányzat, megoldás létezik, amellyel azon túl, hogy praktikusan, kifejezetten esztétikus, dekoratív módon tudjuk megoldani a tárolást, a dolgaink elrendezését. Nézzük, mivel is tehetjük könnyebbé, szebbé, rendezettebbé a konyha, a kamra tárolását?

1. Miért kellene mindenáron rácsukni az ajtót a kamrára, és elrejteni mindent?

A mutatós és egységes kosárkák, az egyforma, igényes üvegekben tárolt befőttek, lekvárok akár még dekorálhatják is a konyhát, ám ez csak akkor igaz, ha a polcokon szép, katonás rend uralkodik, ellenkező esetben könnyen a káosz látszatát keltheti. A nyitott polcok előnye, hogy mindig szem előtt van, amit keresünk, folyamatosan szemmel tudjuk tartani így a készletet, és nem feledkezünk meg bizonyos élelmiszerekről, fűszerekről. A hátránya azonban, hogy állandó rendben tartást és takarítást igényel, a nyitottan tárolt holmik gyorsabban porosodnak – viszont ha szeretjük rendezgetni kis takaros portánkat, akkor öröm lesz majd ránézni, és büszkén mutogatjuk majd a vendégeinknek is.

Rendezett kamra, belső ajtókra függesztett sínekkel és rácsos tárolókkal
Rendezett kamra, belső ajtókra függesztett sínekkel és rácsos tárolókkal
Fotó: Lyubimiydom.com

2. Használjuk ki az ajtók adta lehetőségeket!

Sokan, ha a konyhabútor, konyhaszekrény használati funkciót veszik szemügyre, bizony elsiklanak a konyhaszekrény ajtók belső oldala fölött, pedig igazán remek, kreatív megoldást nyújtanak például a szemetes, a fólia kihúzó, vagy bármilyen más, kisebb használati tárgyunk elrejtésére. Így az is, aki eddig úgy érezte, hogy komoly helyszűkében van a konyhában – ő is jócskán megnövelheti elrejtendő, tárolandó dolgainak számát a belső ajtókra szerelt tároló megoldásokkal. Ez lehet akár egy ajtóra szerelhető szemetes, de kisebb polcok a fűszereknek, vagy más egyéb tárgyaknak, de az is kitűnő ötlet, ha az alsó szekrény több, egymásra épülő, kihúzható fiókokból áll.

Modern konyha, praktikus, többsoros fiókmegoldással
Modern konyha, praktikus, többsoros fiókmegoldással
Képaláírás: Cesar.it

3. Rekeszek, tárolók, fiókrendezők – a könnyű áttekinthetőségért

A fiókok tartalma könnyen átláthatóvá, jól rendezhetővé válik, ha akár a készen vásárolt, akár az egyedileg rendelt, méretre készíttetett, esetleg saját magunk által megvalósított fiók rendszerezőket alkalmazzuk. Ezeket a vízszintes fiókokban, az evőeszközök tárolásánál már megszoktuk persze, hiszen édesanyáinktól is így láttuk – azonban mit szólnánk ezúttal a magas fiókokban függőlegesen elrendezett, nagyobb eszközök, szedőkanalak, szűrők számára kialakított függőleges tárolókhoz és rendszerezőkhöz?

Mély fiókok konyhai eszközök tárolásához
Ötletes megoldás mély fiókokba, a különböző konyhai eszközök, szedőkanalak tárolásához
Fotó: Lakbermagazin

A serpenyők, vagy a különböző fazekak és wok edények serpenyői sem fognak folyton összecsúszni, ha egy fiókcsúszó alá beszerelt akasztósoron tároljuk őket, vagy pedig külön nekik szánt tároló rendezőt vásárolunk. A vágódeszka tárolás kérdése is könnyen megoldható, ha már eleve úgy alakíttatjuk ki, terveztetjük meg a konyhabútort, hogy az éles sarkokra kör alakú, beépített vágódeszka kerüljön. Ez azok számára kifejezetten praktikus, akik nehezen viselik, vagy éppen balesetveszélyesnek tartják az éles, szögletes bútor sarkokat.

Kör alakú vágódeszka a sarokban
A konyhapult éles sarkait egy beépített, kör alakú vágódeszkával könnyedén elvehetjük
Fotó: Lakbersuli

4. Használjuk ki a holt tereket – illetve azokat a helyeket, melyekre a legtöbbször nem is gondolunk…

A zöldségeket tehetjük drótkosarakba is, melyek akár egymás tetejére is pakolhatók, sőt nem szabad megfeledkeznünk a falra felszerelt tárolókról sem, melyekkel igen helytakarékos módon tárolhatunk. Az oszlopok mögötti holt tér, a lépcsők alatti terek, vagy egy falbeugró is remek inspirációként szolgálhat a tároló funkciót betöltő bútorok megoldásaihoz. A legtöbb lakberendező és belsőépítész nem véletlenül vallja, hogy szinte mindannyian keveselljük a tárhelyet, ám eközben mégsem használunk ki olyan kézenfekvő helyeket, mint az ajtók környéke, vagy a bejárat feletti rész.

Polcok az ajtók körüli holt terekben
Használjuk ki polcokhoz, tároláshoz az ajtók körüli holt tereket is!
Fotó: Lakbersuli

5. Ha sehogyan sem lehet kamránk, terveztessünk mindent elnyelő konyhabútort!

A mélyebb szekrénymegoldások elképesztően sok dolgot képesek elnyelni, erre én magam is egy költözés miatti konyhaszekrény kipakolás során döbbentem rá…
A most divatos, magas, akár padlótól a plafonig érő teljes beépítés is remek megoldás a rendezett, minimál tér-érzetre, ahol mégis elképesztően sokminden elfér.

Modern, minimál stílusú konyha
Modern, minimál stílusú konyha, kellemes színösszeállítású, padlótól plafonig betervezett polcrendszerekkel
Fotó: Lakbermagazin

Ha mindebbe ügyes fiókmegoldásokat, polcrendszereket terveztetünk be, akkor akár még egy tágas, jól szervezett konyhabútor is képes megoldani a kamra funkciót.
Ha kevésnek érezzük mégis a tárolási kapacitást, akkor a falak helyett polcokkal is elválaszthatjuk egymástól a helyiségeket. Megoldhatjuk azt is, hogy a falban, az ajtó egyébként szükséges méreténél nagyobb nyílást hagyva, a falmélységet kihasználva körbeépítjük polcokkal az ajtót. A konyha, sőt akár az előszoba teljes, plafonig történő beépítése is nagy segítséget jelenthet ilyenkor, és akár itt is megoldható a „háztartási gardrób”, vagy a kamra is – ezek azonban már mindenképpen egyedi, személyre szabott tervezést igényelnek.

A kreatív és fiatalos Yellow Group csapatában azonban biztos segítségre lelhet, akik nem csak egyedi konyha bútorokat, és más egyedi bútorokat is terveznek, sőt a komplett kivitelezést is vállalják – de a lakásban lévő valamennyi helyiség berendezését és tárolási megoldásait megoldják számunkra!