Minimalista, puritán, mégis éppen letisztultságából fakadóan elegáns, modern dolgozószoba
23
júl

Dolgozószoba és otthoni iroda – avagy, miként teremtsünk ideális feltételeket a hatékony otthoni munkához?

Egyre gyakoribb ma már a „home-office” rendszer, azaz a cégek is egyre inkább támogatják a hatékony, otthoni munkavégzést, de a kisvállalkozói szférában is igen nagy szükség van egy csendes, külön bejáratú dolgozó szobára, de legalábbis egy jól kialakított, praktikus dolgozó sarokra. És hogy milyen a jó dolgozószoba? Ezúttal ezt a kérdést járjuk körbe…

Milyen a jó dolgozószoba?

Egy meghitt, saját kis kuckó az otthonunk egyik szegletében, ahol inspiráló, kellemes körülmények segítenek minket abban, hogy kihozhassuk magunkból a maximumot. Ám, ha nincs teljesen külön bejáratú dolgozószoba kialakítására lehetőségünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen számos jó trükkel, paravánnal, beugró kialakításával le tudunk választani magunknak egy csendes kis sarkot, hiszen – ha csak nem a munkahelyünkről hazacipelt tornyokban álló akta halomról van szó – otthonról dolgozni nagyon is előnyös lehet. És nem csupán azért, mert megússza az ember a munkába való bejárás fárasztó nyűgét, a sokszor elviselhetetlen kollégákat, főnököket, hanem leginkább azért, mert saját magunk által kialakított környezetben tevékenykedhetünk nap mint nap, ahol nem vagyunk kénytelenek másokhoz alkalmazkodni.

Otthoni iroda, kellemes tér
Iroda, egyértelműen a munka jut róla eszünkbe – egy ilyen kellemes térben azonban mégis otthon lehetünk
Fotó: TEIRODÁD.HU

Ám, mivel ma már szerves részévé vált az életünkben a számítógép, így még akkor is jó, ha van egy dolgozósarkunk legalább egy íróasztallal, ahonnan a levelezéseinket, a fényképeink rendszerezését, az interneten való szörfözést, vagy bármi mást kényelmesen elvégezhetünk.

Világos, szellős, légies dolgozósarok
Világos, szellős, légies dolgozósarok egy elegáns nappaliban, kandalló mellett
Fotó: Freshome

Íróasztal nélkül tehát elképzelhetetlen egy dolgozó, ez kétségkívül a legfontosabb, meghatározó bútordarab lesz majd a helyiségben, azonban éppen ezért ennek funkcióit, méretet, helyigényét, elhelyezkedését, küllemét és még megannyi tulajdonságát érdemes mindig a munkánk jellegéhez, és persze otthonunk lehetőségeihez igazítani.

Mekkora íróasztal lesz az ideális?

Ha például többnyire laptopot használunk, akkor fölösleges a széles, és mély darab mellett döntenünk, hiszen ilyenkor óhatatlan, hogy a fölösleges, kihasználatlan részek mindenféle, nem oda való dologgal lesznek majd teli pakolva egy idő után, és ezek könnyen rendetlenség forrásává válnak.

Egyedi, tágas dolgozószoba
Egyedi, tágas dolgozószoba, méretes íróasztallal, személyes, egyedi stílusban
Fotó: lakbermagazin

Az íróasztal mélysége és szélessége tehát nagyon egyedi, ám a magasság mérete többnyire szabvány, általában 75 cm magas, mely a kényelmes munkavégzést biztosítja.
Ha fiókos asztalt választunk, mindig célszerű már a boltban, bemutatóteremben odaülni az íróasztal elé, és ellenőrizni, hogy a fiókoktól azért még rendesen elfér-e a lábunk, ha pedig gyakran rajzolunk, tervezünk szabad kézzel is, akkor célszerű a szélesebb, mélyebb darabok között keresgélni, sőt a billenthető lappal rendelkező típusok lesznek ilyenkor a legideálisabbak.

Ha pedig munkánk során szükséges mappákat, katalógusunkat a kezünk ügyében tartanunk, akkor érdemes az íróasztal mellé egy görgős komódot is beszereznünk ezeknek a holmiknak, vagy pedig már eleve ilyen, szekrénnyel egybeépített íróasztalt vásárolni.

Klasszikus íróasztal, komóddal
Klasszikus íróasztal, komóddal és színben hozzáillő, irodai tároló polcrendszerrel
Fotó: KLOSE

Ha pedig nincs lehetőségünk saját dolgozószoba berendezésére, és a nappaliban tudunk egy kisebb sarkot birtokolni magunknak erre a célra, akkor akár az egy mozdulattal lehajtható típusok között is érdemes szétnéznünk, hisz, ha éppen váratlan vendégek jönnek, vagy csak szeretnénk gyorsan visszaállítani a nappali rendjét, akkor munkánk végeztével egyetlen mozdulattal visszahajthatjuk, és eltüntethetjük szem elől a dolgozó funkciót.

Lehajtható, mobil munkaállomás
Lehajtható, mobil munkaállomás – mely akár egyetlen mozdulattal eltüntethető szem elől
Fotó: IKEA

Az ideális dolgozó helyiség egy zajoktól távol eső, csendes, nyugodt sarokban kapjon helyet. Noha az apróbb lakásokban sok esetben nincs lehetőség egy külön szobát erre a célra feláldozni, azonban akármilyen kicsi is az otthonunk, alaposan szemügyre véve, biztosan találunk egy jópofa beugrót, lépcső alatti kihasználatlan teret, vagy egy félreeső kis sarkot, melyet a dolgozó céljára kinevezhetünk.

Lépcső alá betervezett dolgozósarok
Kifejezetten praktikus egy lépcső alá betervezett dolgozósarok – mely így még teret sem vesz el a lakás többi funkciójától, és minden négyzetcentimétere remekül kihasználható egyedileg tervezett és beépített bútorokkal
Fotó: Interior Designing Trends

Elkülöníthetjük ezt akár egy paravánnal, akár egy térbe állított könyvespolccal – de jópofa ötlet az is, amikor a színekkel játszunk: a dolgozó határait más, eltérő színnel, esetleg egy egyedi tapétával tesszük egyértelművé a helyiség egyéb funkcióitól.

Ideális a lépcső alatti sarkok, zugok kihasználása
Ideális a lépcső alatti sarkok, zugok kihasználása, melyet jól tervezett, egyedi fényekkel még meghittebbé, otthonosabbá, barátságosabbá varázsolhatunk
Fotó: BAOMOI.COM

Hová tegyük az íróasztalt? Honnan jöjjön a fény?

Első tippre mindenkinek az az egyértelmű döntés, hogy a lakás legnapfényesebb helyére állítsa be a munkához szükséges helyet, azaz, az ablakok közelségét választjuk a napfény, a szabadság érzete miatt.

Ideális, napfényes, szellős, kellemes színvilágban berendezett dolgozószoba
Ideális, napfényes, szellős, kellemes színvilágban berendezett dolgozószoba
Fotó: Lakberinfo

Ám akkor érdemes az asztalt a napfényes helyre illeszteni, ha nem fog a szemünkbe sütni a nap, munka közben, és nem fog tükröződni a képernyőn sem. Ettől ugyanis pont, hogy kényelmetlenné, kedvezőtlenné válik majd a munka! Megfelelő árnyékolással persze kiküszöbölhető ez a probléma, de a legjobb megoldás előbb kifigyelni a nap járását, és annak megfelelően berendezni a dolgozószobát. Ahhoz, hogy a természetes fényt a leginkább kihasználhassuk, asztalunkat, ha tehetjük, helyezzük az íróasztalt minél közelebb az ablakhoz, arra merőlegesen, illetve szembe vele, amennyiben meggyőződtünk arról, hogy nem fog a szemünkbe sütni a nap. Az esti munkához persze, egy jó minőségű asztali lámpára is szükségünk lesz. Az sem mindegy, ha kézzel írunk, vagy rajzolunk a munkánk során, hogy melyik kezünkkel dolgozunk. Ha jobbkezesek vagyunk, a fényforrás a bal oldalról, vagyis az ellentétes oldalról essen, ha pedig balkezesek vagyunk, akkor pont fordítva.

Érdemes a napfény mellett még olyan szempontokat is figyelembe venni, mint a bejárat vagy a szembe lévő látvány – hiszen sokan nem szeretnek a bejáratnak pont háttal ülni, ahogyan az üres, szemközti falat nézni sem. Így tehát fontos, hogy a személyes érzéseinket, meglátásainkat is vegyük majd figyelembe a dolgozószoba kialakítása, berendezése során.
Ugyanakkor lakásunk adottságai is alapvető fontosságúak – akár egy beugrón, akár egy külön önálló talapzaton álló dolgozósarkot is kialakíthatunk, mely szintén remekül elválasztja majd a funkciót a közösségi terektől, a kikapcsolódás zónáitól.

Jól megtervezett kortárs dolgozósarok
Álomszép és jól megtervezett dolgozósarok egy kortárs, ízléses otthonban
Fotó: Lakbermagazin

Stílus és színek

Akár modern, akár a puritán, letisztult egyszerűség hívei vagyunk is, de lehetünk akár az antik tárgyak nagy rajongói – egy dolog nagyon fontos: mégpedig, hogy a dolgozó szobánk, vagy dolgozó sarkunk hűen tükrözze egyéniségünket! Ugyanakkor az sem árt, ha ez a helyiség sem „kívülállóként” van jelen, vagyis, harmonizál otthonunk többi helyiségével. A jó minőségű berendezés mondanunk sem kell, hogy alapvető fontossággal bír, ahogyan a megfelelő fény és persze a jól eltalált színek, árnyalatok.
A munka attól még, hogy munka, semmiképpen ne legyen szürke, unalmas! Az inspiráló, energikus színek itt pont, hogy nagyon jól jönnek – a narancs és a vörös árnyalatai aktivitásra serkentenek, elűzik a fáradtságot, a lila fejleszti a kreativitást, míg a kékek és zöldek nyugtatóan hatnak ránk és a kommunikációs készségünkre vannak jó hatással.

Kellemesen otthonos dolgozószoba
Egy hűvös, kékre festett dolgozószobát meleg barna földszínekkel, természetes anyagokkal és növényekkel kellemesen otthonossá tehetünk
Fotó: Pinterest

Ám a túl erőteljes, harsány színektől azért óvakodjunk, hiszen ezek, ahogyan az erőteljes, zsúfolt minták – különösen túl nagy felületen – ingerültté, feszültté tehetnek bennünket.

Izgalmas részletek, egyedi dekoráció

Senki sem mondta, hogy a munka csak egyhangú, és csakis komoly lehet! Néhány vidám kiegészítővel remekül megbolondíthatjuk az összképet, és akár intimebb, személyesebb légkört, atmoszférát is teremthetünk. Néhány kedvenc képünk a falon, vagy ízlésesen elrendezett, ápolt szobanövények, egy-egy szép színes váza vagy más dísztárgy máris otthonosabba, meghitté teszi a dolgozószobát, vagy sarkot. Ha szenvedélyes gyűjtői vagyunk valaminek, akkor az itt kiállított gyűjteményünk is egyedibbé, személyesebbé teheti majd az összképet, ahogyan egy kényelmes szék, vagy más ülő alkalmatosság is.

Illetve, ne feledkezzünk meg azokról a funkcionális, mégis dekorációnak is kitűnően beillő tárgyakról, mint az asztali naptár, egy jópofa papírkosár, egy egyedi stílusú lámpaernyő, vagy néhány mutatós magazintartó, könyvtámasz, és persze a mutatósan, ötletesen berendezett polcok, fali díszek és egyéb dekorációk, melyeknek nem feltétlen muszáj színesnek lenniük: egy tónusban, ilyen markáns, maszkulin színvilágban is kiválóan felöltöztethető, otthonossá, és személyessé tehető a dolgozó szobánk!

Maszkulin, férfiasan elegáns dolgozószoba
Maszkulin, férfiasan elegáns dolgozószoba meleg és otthonos földszínekkel, mély árnyalatokkal – melyekre a jól rímel az itt-ott felbukkanó, üde hófehér kontraszt
Fotó: VIVRE

A dolgozó szobát ugyanakkor szépen fel is öltöztethetjük, akár egy bármilyen más lakószobát, otthonunk bármely helyiséget. Egy kellemes anyagú sötétítőfüggöny, vagy egy pihe-puha szőnyeg a lábunk alatt csak még tovább növeli komfortérzetünket, ahogyan egy kábeleket elrejtő láda, vagy egy feljegyzéseknek és apróbb emlékeknek helyet biztosító parafa tábla nemcsak jó szolgálatot tehet, de a rendezettség érzetét is növeli a helyiségben. Egyedileg tervezett bútorokkal, egyedi polcrendszerrel pedig biztos, hogy még a legkisebb otthonból is kihozható egy funkcionális, a célt tökéletesen szolgáló, a lakás összképébe beleillő dolgozó, vagy dolgozósarok!

A Yellow Group csapatához bátran forduljon, hiszen nem csak megtervezik, személyre szabják, hanem meg is valósítják Önnek álmai dolgozószobáját, vagy segítenek kitalálni és létrehozni otthonában az ideális helyet egy jól funkcionáló, kicsi, ám nyugodt dolgozósarok számára…