10
júl

Rend a lelke mindennek – igen, a gardróbban is!

Milyen az ideális gardrób? Hol kapjon helyet?

Tulajdonképpen még erre sem lehetne így konkrétan válaszolni, hiszen az ideális gardrób mindenkinek mást jelent: van, akinek csupán egy kis sarok elég a hálószobában, vagy a nappaliban, és van, aki erre egy külön, önálló helyiséget, szobát igényel.

Tágas, rendezett gardróbszoba
Tágas, rendezett gardróbszoba polcokkal, vállfatartó rudakkal és fiókokkal
Fotó: livspace.com

Szerencsés esetben ma már úgy tervezik meg a tágasabb, nagyobb családi házakat, hogy a tágasabb, alvásra és intim együttlétre szánt hálószobából egy közvetlen nyíló, mégis azzal majdnem szorosan egybefüggő, mégis külön helyiség kapjon helyet, mely a gardróbszoba, olykor a háztartási helyiség funkciót is betölti, ahol a vasalás, a ruhák szárítása, szortírozása, rendszerezése éppúgy helyet kaphat a tárolásuk mellett.

Nyitott gardróbszoba
Nyitott gardróbszoba, különálló ruhatartó állvánnyal – mely a szárítás és a tárolás szerepét is kiválóan betöltheti
Fotó: decoist.com

Jó ötlet az is, ha a gardrób-rész, vagy a gardrób szoba a fürdőszobából nyílik, hiszen ez is logikus: fürdés, zuhanyzás után öltözünk fel, itt öltünk majd tiszta fehérneműt, hálóruhát, és valamilyen szinten a mosással, a szennyes tárolásával is kapcsolatba hozható a gardrób, így a fürdőszoba mellé építve is ideális helye lehet.
Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy külön mosókonyhával is rendelkezünk családi házunkban, akkor itt is célszerű és praktikus lehet ennek a helyiségnek közvetlen közelében egy gardrób kialakítása, hiszen így a legkevesebb fáradsággal tudjuk majd a helyükre pakolni a ruhákat száradás után.
Ebben az estben célszerű beszerezni egy mobil, görgős állványt, amin szépen, vállfákon meg is száríthatjuk, és szükség esetén akár tárolhatjuk is a kényesebb ruháinkat.
Ám, nem mindenkinek van külön gardróbszobája, és nem is kell, hogy legyen! Nyugodtan betehetünk egy szép, nagy, ízléses, nyíló – vagy akár tolóajtós gardróbszekrényt a hálószobába, vagy ha történetesen ott nem fér el, akkor akár a nappaliba is.
Ha az ott alvó pár egyik tagja jóval hamarabb szokott felkelni, mint a másik, akkor akár egy függönnyel, vagy paravánnal is leválaszthatjuk a gardróbszekrényt, illetve a gardrób funkciót a hálótól, hogy ne zavarjuk fel a másik álmát a reggeli ruhaválogatás közben. Ehhez további remek tipp, ha diszkrét ledvilágítást helyezünk el a szekrényben vagy a fiókokban, így nem kell a nagylámpát felkapcsolni ahhoz, hogy lássunk.

Gardróbba beépített led világítás
Jó ötlet a gardróbba beépített led világítás – téli, sötét reggeleken jótékonyan segíti a válogatást
Fotó: foto.habitissimo.it

De akár egy szobainast is vásárolhatunk, amelyre előre ki tudjuk készíteni a másnap felvenni kívánt öltözékünket.

Praktikus szobainas
Egy praktikus szobainas használata szintúgy megkönnyítheti a reggeli előkészületeket
Fotó: tchibo.com

Ha párunktól mindenképpen külön gardróbot igénylünk, és éjjeli szekrényre nincs szükségünk külön, akkor a GARDRÓB az ágy két-két oldalán is helyet kaphat, akár éjjeliszekrény helyett, vagy azzal párhuzamosan is betöltheti funkcióját. Ha ehhez hasonlóképp csináltatjuk meg egyedileg a bútort, akkor akár még éjjeli szekrény funkciót ellátó nyitott polc vagy fiók is kerülhet bele a fekhelyünk magasságában, hogy egy pohár víz, néhány zsebkendő, egy kisebb olvasólámpa vagy a mobilunk a kezünk ügyében éjjel is – ha ezeknek szükségét érezzük. Az ágy mellé betervezett és egyedileg terveztetett bútor így nem csak hogy több funkciót is betölt, de még helytakarékosabb is, mint készen vásárolt társai.

Egyedileg épített gardrób
Egyedileg épített gardrób az ágy mellett két oldalt, mely egyúttal éjjeliszekrény funkcióval is bír
Fotó: lakbermagazin.hu

Rejtett gardróbot is beterveztethetünk, ha kevesebb férőhellyel rendelkezünk! A beépített előszobaszekrények, egyedileg oda gyártatott bútorok még ma is fénykorukat élik, pláne, ha a bútor szép, minőségi anyagokból készült, hiszen így még a helyiség esztétikai színvonalát is növelheti.

Ízlésesen beépített gardrób
Szép, ízlésesen beépített gardróbot tervezhetünk az előszobába is – jól elrejti majd az egész család holmijait
Fotó: lakbermagazin.hu

Ha az előszobánk, illetve a hálónk is szűkös, akkor pedig más helyet is kitalálhatunk a tárolásra!
Tehetjük a lépcső alá is a gardróbunkat, elvégre ez pont az a hely otthonunkban, amit szeretünk mindig nagyon okosan kihasználni.

Lépcső alatti beépített gardrób
A lépcső alá épített gardróbbal sok értékes helyet takaríthatunk meg
Fotó: homeinfo.hu

A kabátok, cipők, kalapok és esernyők számára egyébként is kell az előszobában egy ún. mini-gardróbot létesíteni, hiszen itt vetkezőnk le, itt tesszük le magunkat úgymond, miután hazaérkeztünk, és itt öltözünk fel induláskor – vagyis célszerű, ha az elinduláshoz szükséges ruhadarabjainknak itt találunk egy jól rendszerezhető, jól átlátható helyet – még ha ez kisebb is, de a célnak tökéletesen megfelel.

Előszobai gardróbok
Szép előszobai gardróbokat készen is vásárolhatunk – de készíttethetünk is
Fotó: MM BÚTOR (Havanna)

Ha pedig tényleg egyik helyiségünk sem akkora, hogy komplett gardróbot, vagy egy óriási, mindent elnyelő gardróbszekrényt helyezzünk el benne, akkor célszerű lehet több, a helyiség funkciójától függő kisebb szekrénnyel, tárolóval helyettesíteni magát a gardrób funkciót. Például a fürdőszobában, egy tágasabb mosdó alatti szekrény, vagy egy hosszabb, keskeny fürdőszobai szekrény a fehérneműink és a törölközők számára. Az előszobában egy készen vett vagy akár beépített gardrób a cipőink, kabátjaink számára, egy komód a hálóban a pólóknak, felsőrészeknek és a hajtogatható nadrágoknak – melynek fiókjaiban jól el tudjuk rejteni még a zoknikat, harisnyákat, sálakat, nyakkendőket is.

Fürdőszoba szekrény
Egy tágas, magas szekrénnyel valamint mosdó alatti szekrénnyel kombinált sokoldalú fürdőszobabútor is felér egy funkcionális mini-gardrobbal, ha épp a fürdőben van nagyobb helyünk!
Fotó: Noralex

A szebb ékszereinket, elegáns cipőinket akár egy mutatós vitrinben is elrendezhetjük, ha van hozzá kedvünk, és a lakás jellege, stílusa is engedi.
Egy szűkebb, keskenyebb álló szekrény akár a nappaliban, az előszobához vagy a hálószobához közel eső részben szintén elférhet, akár egy beugróba beépítve, ahová azt a néhány hosszabb ruhát, inget, hajtogatást nem tűrő anyagból készült blézert, zakót el tudjuk helyezni az elegánsabb alkalmakra.
Az, hogy mekkora az ideális gardrób mérete – azt csak mi magunk tudjuk. Persze, szerethetnénk mi bármekkorát, a rendelkezésünkre álló terek, vagyis a lehetőségek ezt úgyis megszabják helyettünk. Egy gardróbot kialakíthatunk akár 1-2 négyzetméteren is, de elosztva, több, kisebb részletben, funkciók szerint is, ahogy az előbb bemutattuk – és persze akár egy 4-5 négyzetméteres, vagy még annál is tágasabb szobát is kaphatnak öltözködésünk kellékei.

Tágas, variálható gardrób
Ilyen tágas, többféleképpen variálható szekrénybelsővel öröm lesz az öltözködés!
Fotó: HV Gardrób

Ami lényeges, hogy sehol se hagyjunk holt tereket, lehetőleg használjunk ki minden kis zegzugot! A szekrény rúd feletti polcon – még ha oly szűkös is a hely – elférnek a ritkábban használt plédek, ágyneműk, vagy a kalapok, az ajtók belső oldalát vagy hátoldalát pedig kihasználhatjuk ékszerek, övek, nyakkendők tárolására, ha akasztókat fúrunk vagy ragasztunk rájuk.

Kinyitható álló tükőr ékszertartó
Ha a gardrób ajtón az övek és a sálak elfoglalnak minden helyet – akkor íme, egy kiváló, helytakarékos és diszkrét megoldás hölgyeknek, a kinyitható álló tükör, ékszertartó fogasokkal
Fotó: TipTopÉkszer

A kisebb dolgokat, apróbb tárgyakat – mint pl. az összehajtogatott zoknik, kesztyűk, esetleg ékszerek, hajgumik – tároljuk a számukra alkalmas, kisebb dobozokban, melyeket akár a fiókokon belül is elrendezhetünk. Használhatunk erre a célra fiók elosztókat is, de a kisebb vagy nagyobb kartonok éppúgy megfelelnek! A vállfasor fölé is tehetünk a felső polcra néhány kisebb, könnyen levehető tároló dobozt, melyek amellett, hogy elrejtik a ritkábban használt, vagy a szezonális ruhadarabjainkat, megkönnyítik a nehezebben elérhető, felső szekrény részek kihasználását.

Gardrób szekrény felső polc dobozokkal
A gardrobszekrény felső polcain érdemes helyet hagyni néhány doboznak, amik elrejtik szem elől a ritkábban használt, szezonális holmikat
Fotó: loves.com

Hogyan érdemes beosztanunk a nagy, mindent elnyelő gardróbszekrényt?

Kézmagasságban, 80-90 cm-en alsó és felső részre oszthatjuk egy pulttal. Az így létrejött pulton aztán minden kisebb apróság is helyet kaphat dobozokban, mobil tárolókban.
Ha a hely úgy engedi meg, a függesztett tolóajtó is kiváló ötlet, ha a szélesen nyíló szekrény ajtókhoz már nincsen elég helyünk, de a belső gardróbokban, gardrób szobák esetében a harmonika ajtó is jó megoldás lehet.
Ami nagyon lényeges a gardób esetében – legyen az bármekkora is – az az áttekinthetőség. Amikor oda állunk a szekrény elé, jó egyszerre látni a kínálatot. Hiszen nem mindig döntjük el már azonnal, öltözködés előtt, hogy most éppen fekete vagy zöld, esetleg pasztell hangulatban vagyunk-e.

Gardróbszekrény
Könnyebb úgy választani, ha egyben látjuk a teljes kínálatot
Fotó: theconsumer.sg

A zárt gardrób azért is lehet praktikus, amellett, hogy szebb, rendezett hatást kelt kívülről – mert kevésbé porosodnak a benne lévő ruhák, kiegészítők.
Az áttekinthetőséghez pedig az elhúzható tolóajtó ideális megoldás, mert, ha a nagy, széles ajtót elhúzzuk, akkor egyben láthatunk mindent, vagyis a teljes kínálat egyben a szemünk elé tárul.

Hogyan érdemes megterveznünk a szekrénybelsők kialakítását?

Ha helytakarékos megoldásban gondolkodunk, akkor érdemes a szekrények mélységét különbözőképpen kialakítani. A vállfás résznek kell csupán az 57-60 cm mélység, a polcos résznél viszont elég a 40-45 cm mély tér, hiszen ennél mélyebbre úgysem látunk be a polcokon.
Kisebb gardróbokba jó ötlet lehet a szemmagasságban körben futó vállfatartó rúd. Lehet 45 cm mély az alsó, valamint a felső szekrény elem, hisz nem baj, ha a vállfa egy kicsit belóg a térbe.
Függőleges irányban viszont érdemes egy kb. 105 cm-es távolságot hagyni a szekrény elemek között. Ez már egy olyan magasság, ahol kényelmesen elférnek a férfi ingek, és a hosszabb ruhák, szoknyák, nadrágok is.
Ha az alattuk lévő fiókos rész 80 cm magas, akkor a teteje legyen 185 cm, ami fölött még el tudjuk érni a polcokat, ahol a hajtogatni szánt ruhákat tároljuk – de jó ötlet a rendezett, átlátható szekrényképet biztosító két soros vállfatartó rudas megoldás is.

Kétsoros, vagy egy hosszabb soros vállfa-rudas megoldás
Kétsoros, vagy egy hosszabb soros vállfa-rudas megoldás – az egyszerű és áttekinthető szekrénybelső titka
Fotó: Femina

Ha anyagi lehetőségeink megengedik, akkor van lehetőségünk minőségi, rozsdamentes szerelvényeket is beszerezni, vagy beszereltethetünk ruhaliftet is, a magasabban lévő, nehezebben hozzáférhető ruháink tárolására – ezek már mondhatni, hogy a luxus kategóriát súrolják – egyébként vállfával, polccal és fiókokkal is minden megoldható.

Ruhalift
Luxus talán, de ma már minden megoldható: ruhalifttel könnyedén hozzáférhetünk a magasabban lévő polcokhoz, vállfákhoz is
FOTÓ: SCHACHERMAYER

Egyszerűbb, fa vagy fém anyagból készült polctartó keretet már kedvező áron vásárolhatunk, mégis elegáns lesz velük az összhatás.

Ahhoz, hogy kellemes legyen az összkép, nem szükséges a teljes, komplett szekrényrendszer. Megtakaríthatjuk a hátfalat, az oldalfalat is, ha beépítjük egy odaillő beugróba a szekrényünket, – ekkor igazából csak a tolóajtót kell majd megvennünk, beépítenünk. Ha pedig egyszerű, de nagyszerű megoldást keresünk, akkor az ajtót egy szép, dekoratív függönnyel is helyettesíthetjük.
A legyező-szerűen kihúzható nadrágtartók is jól áttekinthető, kényelmes, könnyen kezelhető megoldást nyújthatnak – ahogyan a kihúzható öv – illetve sáltartók is.

Kihúzható, kihajtható nadrágtartó
Kihúzható, kihajtható nadrágtartók – szintén könnyű kezelhetőséget biztosít, pláne, ha sok nadrágunk van!
Fotó: rhinobedrooms.co.uk

A sarkokat is jól kihasználhatjuk egy ötletes forgópolccal, mellyel szintén könnyen kezelhető, helytakarékos megoldás érhető el, és nem csak nadrágok, hanem akár sálak, kendők tárolására is alkalmazhatjuk. Jópofa ötlet a falra szerelhető, rugós csizmatartó csipesz, de a csipesz akár lóghat is, belül, egy alacsonyabban felszerelt szekrény rúdon.

Csizmatárolás felsőfokon
Csizmatárolás felsőfokon – ügyes csipeszekkel, tartókkal ezt is ízlésesen meg tudjuk oldani
Fotó: houzz.co.uk

További személyre szabott ötleteket, egyedi, kifejezetten Önre szabott gardróbszekrény tervezést szeretne? Akkor bízza rá magát csapatunkra: A Yellow Group szakemberei készséggel állnak személyes, egyedi elképzeléseinek szolgálatába!