Otthon az otthonban: a gyermek birodalma
03
júl

Gyerekszoba, gyereksarok – színes és praktikus tippek, ötletek kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Otthonunk berendezésének egyik legnehezebb és legizgalmasabb feladata a gyerekszoba megtervezése, hiszen nagyon fontos, hogy gyermekünk jól érezze magát kis birodalmában. Hogyan lehet a gyerekszoba egyszerre funkcionális, praktikus és szerethető? Milyen anyagokat, színeket, formákat használjunk, hogy biztonságos, kellemes környezetet teremtsünk csemeténk számára?

Nagyon lényeges kérdések ezek, hiszen a gyerekszoba berendezése komoly fejtörést okoz a legtöbb szülő számára. Ne feledjük, hogy gyerkőcünk szobája nem csak egyszerű hálószoba, hanem nappali és tanulószoba is egyben, egy mini otthon az otthonban. Emellett, ahogy a kicsi növekszik, folyamatosan változnak az igényei, tehát a szobának is vele együtt kell alakulnia.

Egyszerűen hangulatos gyerekszoba
A kevesebb is lehet több: egyszerűen hangulatos gyerekszoba
Fotó: homedesigning.com

Ha csak módunk van rá, ne a legkisebb szobát válasszuk csöppségünk számára, ha van rá lehetőségünk, biztosítsunk nagyobb életteret neki! A bababútorok ugyan kisebb helyen is elférnek, de gondoljunk arra, hogy nemsokára már nagyobb ágyra, szekrényre lesz szükség, és helyet kell, kapjon az íróasztal is. Remek megoldás, ha többfunkciós bútorokat választunk, vagy készíttetünk – melyek praktikusan variálhatók és formálhatók.

Maximális helykihasználás: ágy, íróasztal és tároló egyben
Maximális helykihasználás: ágy, íróasztal és tároló egyben
Fotó: printerest

Ha kicsi a hely, csodás ötlet tud lenni egy lehajtó ágy, vagy asztal – melynek segítségével néhány mozdulattal átalakítható a szoba a napszaknak megfelelően. Extra teret nyerhetünk a galériás ággyal is, hiszen elfér alatta az íróasztal, vagy a ruhásszekrény, és különleges hangulatot varázsol a gyermekbirodalomba.

Galériás ágy kislányoknak
Gyönyörű galériás ágy kislányoknak…
Fotó: homemydesign.com
Képaláírás: … és fiúknak!
Képaláírás: … és fiúknak!
Fotó: homedit.com

Legjobban akkor tudjuk kihasználni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket, ha egyedi bútorokat készíttetünk, így a számunkra pont megfelelő méretű és színű polc kerülhet éppen abba a sarokba, ahová megálmodtuk. Ha tudjuk, különítsük el a különböző funkciókat: legyen alvókuckó, játszósarok, és ha már nagyobb a gyerkőc, akkor egy külön tanulósarok is a gyerekszobán belül. Az is jó ötlet, ha kisgyermekünk számára a nappaliban találunk helyet a játszósarok kialakítására. Így a kicsi napközben is velünk lehet, és persze jobban szemmel is tarthatjuk. Egy kisbabának például a gyerekszoba még valóban csak hálószobai szerepet tölt be, sőt sokan saját hálójukba teszik a babaágyat az első időszakban. Erre az időszakra még tökéletes és elegendő is a nappaliban leválasztott játszósarok. Ha már ketten vannak – de még egy szobában – akkor is ideális megoldás az előbbi, hiszen amíg a baba alszik, az ovis még játszhat.

Játszósarok a nappaliban
Játszósarok a nappaliban a kialakítva
Fotó: architecturadesigns.com

Ha két gyerkőc van, nagyon fontos, hogy mindkettejüknek legyen saját kis kuckója – akár egy szobán belül. Jópofa és egyedi, ha sajátos, egyéni színeikkel választjuk el az egyes térfeleket. Legyen egymástól eltérő, de jól harmonizáló a két színvilág, mely visszaköszönhet a szőnyeg, az ágyhuzat vagy a függöny színeiben is.

Két kuckó egy szobában
Színes és vidám: két kuckó egy szobában
Fotó: printerest

A színek kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy gyermekünk ízlése folyamatosan változik! Ha szereti a harsány, feltűnő színeket, ám legyen. Ez esetben viszont inkább a kiegészítőkből – például párnákból, függönyökből, vagy egyéb kisebb dekorációs tárgyakból – válasszunk színeset. A nagyobb, állandó bútorok, és a fal színe esetében azonban szerencsésebb, ha a semleges, homogénebb, esetleg pasztell tónusokat alkalmazunk.

Szürke és bézs gyerekszoba
Szürke és bézs színek játékos hangulata
Fotó: printerest

Például a fehér, bézs, szürke, vagy akár fekete színkombinációk a természetes fa alapanyaggal kiegészítve tetszetős és időtálló kombinációt alkotnak, főleg, ha feldobjuk ezt a homogén, semleges teret színes kiegészítőkkel, melyeket bármikor könnyen cserélhetünk, váltogathatunk. Engedjük szabadon fantáziánkat és kreativitásunkat, hagyjuk, hogy gyermeki énünk előbújjon, és mi magunk, felnőttként is élvezni fogjuk a tökéletes gyerekszoba megalkotását!
A meleg, otthonos hangulat megteremtésének kiváló eszköze a jól megtervezett világítás. Az általános világítás eszköze a hagyományos mennyezeti lámpa, de ezekből is kapható számtalan féle, különleges, kifejezetten gyermekek számára tervezett lámpa vagy világítótest. Például a jól ismert égboltot idéző felhő, vagy a csillag formájú lámpák, és még sorolhatnánk – a variációk száma végtelen.

Egyedi lufi lámpák
Fantáziadús, egyedi lufi lámpák
Fotó: belissimakids.com

Ezen kívül a kisebbeknek még szükségük lehet még külön éjszaki világításra is, ahol szintén számtalan, játékos-mintás, színes lámpa közül választhatunk. Ma már léteznek olyan napelemes lámpák is, melyek a nappal összegyűjtött fényt sugározzák éjszaka. Továbbá szükség van a gyerekszobában is célzott világításra: először a pelenkacsere, meseolvasás, később pedig a tanulás mellé. A célzott fények biztosítását tervezhetjük falikarokkal, állólámpával, olvasólámpával, melyek mindig a megfelelő helyen adnak extra világítást.

Meghitt kuckó a gyerekszobában
Meghitt kuckót varázsolnak a fények a gyerekszobában is
Fotó: betweenthepages.club

Végezetül – de nem utolsó sorban – gondoljuk a hangulatvilágításra is!
Például a hosszú téli estéken kellemes, meleg, kuckós érzést varázsolhatunk már egy egyszerű, polcokra vagy falra erősített színes égősorral, vagy egyedi hangulatot adó led lámpákkal.

Kiemelten lényeges kérdés a gyerekszoba esetében, hogy milyen anyagokat tervezzünk be a helyiségbe!
A padlóra érdemes melegburkolatot tenni, mert a kő, a greslap nyilván túl hideg, a fa parketta pedig sérülékeny, maradandó nyomot hagyhat rajta játék közben a csemete. A padlószőnyeg pedig azért nem praktikus, mert nehezen tisztítható, a gyerekszobában pedig bizony elég gyakran keletkeznek foltok… Bátran ajánljuk tehát gyerekszoba helyiségeibe is az innovatív vinyl padlóburkolatokat, mivel ezek amellett, hogy strapabírók és tartósak, meleg hatást nyújtanak, és még meseszépek is! Az eredeti fához, vagy kőhöz megtévesztésig hasonló vinyl padlókat gyártanak ma már, melyen nem csillan vissza a műanyag felület, tetszetősek, szépek és könnyen is tisztíthatók.

Fa hatású vinyl padló
Igazi fa hatását kelti ez a gyönyörű vinyl padló
Fotó: HARO

A padló esetében is érdemes homogén színvilágot választani, hiszen a dekorációk, játékok úgyis elég színt visznek a szobába. A vinyl padlók semmilyen egészségre káros anyagot nem bocsátanak ki, nyugodt szívvel ajánljuk tehát a legkisebbeknek is. A vinyl padló olyan változatban is kapható, mely 30, vagy akár 60%-kal csendesebb egyéb burkolatoknál, elnyeli a labdázás, ugrálás és más játékok hangját – ilyenek például a HARO gyár SLENT PRO és SILENT CT padlói.
A falfestékek terén is számos változattal találkozhatunk, melyek kifejezetten gyerekszobába készültek. A festékgyártók figyelembe vették a vásárlók igényét, így már léteznek különleges, mosható és könnyen tisztítható latex festékek, a szivárvány minden színében. Például a Tikkurila Joker festék, mely az Európai Környezetbarát Termék kategória elvárásait is teljesíti: egyáltalán nem bocsát ki oldószert, vagy bármilyen egészségre ártalmas anyagot, és a környezetet sem szennyezi.

Környezetbarát falfesték
Fantasztikus falak környezetbarát festékkel
Fotó: holmanpaints.com.uk

Az összes szempontot, igényt és lehetőségeinket figyelembe véve nem könnyű feladat a gyerekszoba – egy külön, önálló kis birodalom – praktikus és esztétikus kialakítása.
Ám közel a segítség: A Yellow Group felkészült, kreatív szakemberei átfogó segítséget nyújthatnak Önnek a tervezéstől a kivitelezésig. Ha hozzánk fordul, könnyedén megvalósítjuk az Ön és gyermeke álmait!