18
jún

Kényelmes és látványos: avagy a jó étkező, étkezősarok napjainkban

A modern otthonok központi helye az étkező: meghitt beszélgetések és családi-baráti összejövetelek színtere. Sokat van tehát szem előtt, de nemcsak szépnek, hanem kényelmesnek is kell lennie. Igazi kihívás az esztétikum és a praktikum összhangjának megteremtése ebben a fontos térben.

Az étkező kialakítása sokféleképpen kivitelezhető otthonunk adottságainak és persze egyéni, személyes stílusunknak megfelelően. Manapság már egyre ritkább, hogy az étkező esetében külön helyiségről beszélhetünk: általában egy légtérben helyezkedik el a nappalival, a konyhával, sőt, többnyire mindkettővel. Mégis, érdemes hangsúlyossá tenni, és lehetőségeink szerint elkülöníteni egy helyet, ahol a nyugodt étkezés, és kellemes beszélgetések meghitt teret kaphatnak otthonunkban.

Természetes étkező
Étkező a konyhában fa asztallal és fa dekor elemekkel a természetesség jegyében
Fotó: greenwood.id

Ha van hely bőven…

Akkor az étkezőtől se sajnáljuk! Ha a tér engedi, érdemes olyan helyre állítani az étkezőasztalt, hogy valamennyi oldalát körül tudjuk járni. Ne feledkezzünk meg a tálalószekrényről sem, hiszen azon túl, hogy dekoratív, szép elemként van jelen a térben, funkciója is lényeges, hiszen így a terítés jóval egyszerűbbé válik. Figyeljünk a harmóniára: a lakás hangulatát itt is tartsuk meg. Olyan étkezőgarnitúrát válasszunk, mely a többi bútorunkhoz is szépen illeszkedik, passzol. Ideális, ha az ebédlőasztal mellett még el tudunk helyezni egy kisebb dohányzóasztalt is, puffokkal vagy fotelekkel, mely a délutáni kávézás, beszélgetés tökéletes helyszíne lehet.

Kortárs étkezőbútor
Igényes, kortárs étkezőbútor minőségi bútorlapokból, kárpitozott ülőrésszel kellemes, meleg árnyalatokban
Fotó: GeraEurope.org

A sarokban, de nem elbújva

Nem ritka, hogy mindössze csupán egy kis eldugott sarok áll rendelkezésre a nappaliban vagy a konyhában, ahová az étkezőt el tudjuk helyezni. Ettől sem kell megijedni, nagyon hangulatos, kuckós helyet alakíthatunk így ki, ahol vendégeink is azonnal kényelemben érezik majd magukat.

Világos, hangulatos étkezősarok
Világos és hangulatos étkezősarok a nappaliban kialakítva
Fotó: foter.com

A sarok garnitúrák helytakarékosak, praktikusak, nem véletlen, hogy újra fénykorukat élik! Feldobhatjuk a padokat színes, pihe-puha párnákkal is, melyek még otthonosabbá varázsolják az étkezősarkot. A ládapadokkal extra pakoló, tároló helyet is nyerhetünk. Ha szeretnénk lágyítani a szögletes vonalakon, a kerek asztal ilyen esetben kitűnő választás!

Romantikus étkezőkuckó
Hívogatóan romantikus étkezőkuckó egy klasszikus konyhában
Fotó: 4wfilm.org

Mikor legyen, és milyen legyen a pult, a pultos étkező?

Ha kicsi a hely, akkor a pultos étkező kialakítása tökéletes megoldás lehet. Előnye, hogy mivel közvetlenül a konyhához kapcsolódik, könnyű és gyors kiszolgálást tesz lehetővé. Nagyon látványos, ugyanakkor praktikus kiegészítője lehet az akár egészen apró konyhának is, hiszen segítségével a munkapult felülete is növelhető.

Pultos étkező
Pultos étkező, a konyhabútor folytatásaként, két toldó fémlábbal kialakítva
Fotó: Lakáskultúra
Modern étkezőpult két személyre
Kis helyen is kényelmesen – modern konyhai étkezőpult két személyre
Fotó: Lakbermagazin

Többféle megoldást választhatunk az étkezőpult kialakítására lakásunk adottságait figyelembe véve. Állhat külön, vagy lehet a munkapult meghosszabbítása, esetleg a konyhasziget része. Utóbbi variáció már a nagyobb konyhákban inkább megvalósítható, ahol egyfajta vizuális elválasztóként is funkcionál. Sokan terveznek ma már étkezőpultot a konyhába akkor is, ha egyébként akad hely a lakásban másutt egy nagyobb étkezőasztalnak. Ebben az esetben a hétvégi étkezéseknek és ünnepi alkalmak étkezéseihez a szép nappaliban lévő az étkezőasztal helyet, míg a sietős hétköznapok reggeleken inkább a gyors és kényelmes reggeliző pultnál fogyasztjuk el napunk legfontosabb étkezését…

Egyedileg épített modern étkezőbútor
Egyedileg épített modern étkezőbútor a konyhapult mellett, fapados kialakítással
Fotó: Homebuilding & Renovating

Na és milyen asztalt válasszunk?

Étkezőasztalokból a kínálat szinte végtelen. Elképzeléseinknek csak a méretek – és persze a pénztárca – szabhatnak határt! Kerek, szögletes vagy ovális legyen? A kerek asztal előnye, hogy nagyobb mozgásteret ad, bensőségesebb légkört teremt, és mindenkinek van kellő helye, a szögletes, többnyire téglalap formájú asztallapok azonban elegánsabb, modern összképet nyújtanak.

Családias hangulat a kör alakú étkezőasztalnál
Családias hangulat a kör alakú étkezőasztalnál, gyönyörű, valódi tömörfából
Fotó: Waytoomuch.info

Ha népes a család, vagy sok a barátunk, és nagyobb, 6-8 személyes asztalra van szükségünk, jobb megoldás szintén a szögletes, mivel a térben kevesebb helyet foglal. Az asztal anyaga és színe tekintetében is rengeteg lehetőségünk nyílik. Választhatunk klasszikus, vagy rusztikus fából készült asztalt, de ha a modern stílust kedveljük, gyönyörű variációkat kaphatunk különleges fém lábú, egyedi, mutatós bútorlapokból, vagy bútorlap és üveg kombinációjából készült, illetve önmagában véve üveg asztalokból is. Ne feledkezzünk meg a praktikus, térnyerő kihúzható, bővíthető asztalokról sem, melyek mindig aktuális igényeinkhez, a család vagy a vendégsereg létszámához alakíthatók.

Skandináv típusú étkezőbútor igényes kialakítással
Skandináv típusú étkezőbútor igényes kialakítással, harmonikus színvilágban
Fotó: Amazon.uk

És ha már az anyagoknál tartunk: akkor a modern trendkövetőknek ajánljuk a vadonatúj különlegességeket, mint például az EGGER munkalapból készült étkezőasztalát, mely a konyhai munkapulttal teljesen azonos felületével és egyszerű fém lábmegoldásával tökéletes összhangot teremt. Szintén újdonság a parkettából, a valódi fa parketták anyagából készült asztal, mely így a padlóburkolattal is tökéletesen harmonizál.

Tömörfa parkettából készült asztal
Tömörfa parkettából készült asztal, mely a természet textúráit hozza el otthonunkba
Fotó: HARO

Terveztethetünk mindezen túl még teljesen egyedi bútorokat is, melyek saját, egyéni stílusunkat tükrözik, és pontosan illenek majd az általunk megálmodott helyükre. Ezek tervezésében – mind az egyedileg készített és megtervezett bútorok kivitelezésében, mind az ideális étkező enteriőr, étkező sarok kialakításában, megvalósításában egyaránt szakszerű segítséget nyújthat a Yellow Group hozzáértő, kreatív csapata. Ha hozzánk fordul, megtaláljuk Önnel közösen a legjobb megoldásokat, legodaillőbb anyagokat, formákat és persze, az egyéniségéhez illő, legharmonikusabb színeket, mintákat is otthonában, vagy irodájában…

Modern étkező
Az egyszerűség eleganciája: tágas tér, letisztult formák, harmonikus színek
Fotó: Életforma