Nyitott, világos, tágas és funkcionális – az ideális előszoba
11
jún

Az ideális előszoba

Sorozatot készítünk, melyben bevezetjük olvasóinkat otthonunk egyes helyiségeinek ideális kialakításába és berendezési elveibe. Sorozatunk első részeként mi más is köszönthetné Önöket, mint otthonunk fogadótere, előtere, ahol letesszük a nagykabátunkkal együtt a napi gondokat, nehézségeket. Ahol megérkezünk, és ahonnan elindulunk nap, mint nap. Sajnos, sokan még ma sem szentelnek elegendő figyelmet az előszoba helyes és otthonos kialakításának, pedig az előszoba nem egy raktár. Igenis lényeges a szerepe, elvégre a hozzánk belépő itt szerzi első benyomásait otthonunkról, és így kvázi rólunk is…

Otthonunk tehát bennünket is tükröz, mindamellett, hogy életünk középpontja, ahol számos tevékenység kap helyet, az alvástól a főzésen át olykor az irodai munka, a tanulás, de ugyanúgy a családi élet, a kellemes beszélgetések, étkezések, közösségi programok és a pihenés, feltöltődés színtere.
Mindezen tevékenységek kialakítása, és az ezekhez kapcsolódó funkciók kifogástalanul, olajozottan kell, hogy működjenek, elvégre az a célunk, hogy otthonunk bennünket szolgáljon, értünk legyen – ne pedig fordítva.

Natúr anyagok, textúrák az előszibában
Egységes természetes natúr anyagokkal és textúrákkal nem lőhetünk mellé – az előszobában sem
Fotó: Pinterest

Legyenek tehát praktikusak és elegendőek a tárolásra tervezett bútorok, legyen meg mindennek a megfelelő helye és szerepe. Így van ez a konyhában, a gardróbban, a nappaliban, de ugyanígy az előszobában, otthonunk belépő terében is, melyet sokan még ma is kissé mostohán kezelünk, pedig előtereink nem csupán jelképes, hanem gyakorlati szempontból is épp olyan fontos szerepet töltenek be.

Ez a tér vezet bennünket haza, otthonunk pihentető helyiségeibe egy fárasztó nap után, ahogyan reggel, az elinduláskor is innen visszük magunkkal otthonunk utolsó benyomásait, emlékeit – így az előterek hangulata is nagyon lényeges!

Egyedi ötletek az előszobában
Egyedi ötletek, saját fotók és személyre szabott bútorok, fiókmegoldások – legyünk bátran önmagunk otthonunkban!
Fotó: Homelife

Vendégeink számára is lényeges az előszoba: itt kapják meg az első benyomásaikat otthonunkról, az itt élő tulajdonosok, házigazdák ízléséről, stílusvilágáról – így az előszoba hangulata mondhatni, kiemelt szereppel bír. A hangulatért felel a kellemes, felüdítő dekoráció, a megfelelő fények és fényforrások, de akár egy friss virágcsokor is azonnal jókedvre deríti az ide belépőt…

Üde, friss, fiatalos előszoba
Üde, friss, fiatalos – bátran nyúljunk a vidám mintákhoz és színekhez az előszobában is!
Fotó: Home Interior Design and Decoration

Ugyanakkor éppolyan lényeges a funkció is: itt tároljuk a család alapvetően szükséges holmiját: a ruhákat, cipőket, kabátokat, táskákat, kulcsokat, és még megannyi hasznos dolgot itt teszünk le, itt veszünk fel – így hát a dolgok helye, a rendezett élettér különösen itt alapvető kell, legyen.
Az előszoba egyik lényeges funkciója tehát a gardrób-funkció, melynek – különösen, ha nagyobb családot kell ellátnia – érdemes tágas kapacitású, jól szervezett helyet, bútorokat biztosítani.

Családi gardrób az előszobában
Tágas, méretes, funkcionális – az ideális családi gardrób az előszobában
Fotó: Bútor1.hu

Nézzük meg most röviden, melyek azok a lényeges szempontok, melyek hozzásegítenek bennünket az ideális előszoba megtervezéséhez, kialakításához!

Az előszoba anyaghasználata, burkolása máris egy igen lényeges szempont – hiszen egy nagy forgalmú előtérről lévén szó, sokszor fordulunk meg itt, többnyire cipővel, olykor bizony sáros, latyakos cipővel… ide gurítjuk be a bőröndünket egy hosszú és kimerítő utazás után, ahogyan a bevásárlásból hazaérve is itt tesszük le a friss zsákmányt…
Alapvető tehát, hogy előszobánk padlója magas kopásállósággal rendelkezzen, csúszásmentes és könnyen tisztítható, takarítható felülettel bírjon, mint például a természetes kő, a greslap, a kerámia vagy a modern linóleum, illetve a mostanság divatos vinyl burkolatok.

Mivel a tárolási funkció itt nagyon lényeges, így a jól tervezett, jó esetben pont ide tervezett egyedi, beépített bútorokat – az adott hely méreteinek függvényében érdemes elkészítettünk, megterveztetnünk.

Jól jön ugyan a kellemes, ízléses dekoráció az előszobában is – például egy kellemes ülőpad, egy szép váza vagy friss, zöld növény – melynek köszönhetően a helyiség megfelelő hangulatáról is gondoskodhatunk, azonban felesleges díszítő elemekkel nem érdemes túlterhelnünk az előszobát, az sokkal fontosabb, hogy a funkciók szem előtt legyenek, és jól meg lehessen őket közelíteni, vagyis minden hozzáférhető legyen.

Lényeges a megfelelő világítás is, és a tükör – mely azon túl, hogy tágabbnak, szélesebbnek mutatja az itt általában szűkösre tervezett tereket – segíti az öltözködést, és a napi toilettünk utolsó simításait.

Egyedi stílusú előszoba
Előszobánk legyen egyedi, stílusa tükrözzön bennünket, és otthonunk többi helyiségét!
Fotó: Artflyz.com

Ami pedig még mindig szempont egy ideális, ízlésesen kialakított előszobánál, hogy a berendezést hangoljuk össze a lakásbelső többi helyiségének berendezésével, – mind a színek, mind pedig az anyagok, vagy az uralkodó, jellemző stílust illetően – hogy egységes, összehangolt tereket kaphassunk.

Hogyan bútorozzuk az előszobát?

Mint már említettük, a funkció, és a funkcionális berendezés nagyon lényeges, ám érdemes szem előtt tartani a helyiség sajátos jellemzőit is.
Egy nagyon keskeny, zárt hatású előteret nem célszerű még tovább zsúfolni nagy, méretes bútorokkal. Kicsiny, szűk előszobák bútorozását megoldhatjuk szellősen és kreatívan, ha az ide készülő bútort hozzákapcsoljuk egy másik helyiség lezáró bútorához, ahogyan a képen is láthatjuk.

Kis lakások kreatív előszobája
Kis terű lakásokba kreatívan is megoldhatjuk a bútorok tervezését, ha egyes elemeket egymással összekapcsolunk
Fotó: Europrojekt + Artuum Architecture / Studio Wienna előszobabútor

További ötlet, ha meghagyjuk ezt egy kellemes, szellős átjáró térnek, ahová minimál fogasokat, cipőtárolót tervezünk, és lehetőség szerint világos, tágas tereket hagyunk az „átmenő forgalom” megkönnyítése céljából. Vidám színekkel, mintákkal, dekorációval persze feldobhatjuk, és így az eredetileg szűk és csepp térből máris egy szellős, hangulatos, személyes előszobát varázsolhatunk!

Mutatós, ízléses, hangulatos előszoba
Mutatós, ízléses, hangulatos – elvégre az is fontos, hogy a tároló funkción túlmutasson előszobánk…
Fotó: House Beautiful

Ám a színekkel és mintákkal azért bánjunk óvatosan: a túl színes, túl sötétre tervezett látvány akár még nyomasztólag is hathat ránk, pláne, ha mindez egy szűk, keskeny térben van jelen.
Visszafogott színekkel, világos árnyakatokkal, mai, funkcionális bútorokkal, zárt szekrényajtókkal rendezett, egységes lehet az előszoba kép, akár egyedileg tervezetünk ide bútort, akár egy készen kapható, komplett előszobafalat, vagy előszoba-kombinációt választunk.

Egyedi előszobabútor
A kész előszobafalak, kombinációk is jók, de egyedi bútorral még inkább személyre szabhatjuk az előszobát, a saját tárolási, rendszerezési szokásainknak megfelelően
Fotó: Design Furniture

Érdemes ügyelnünk a gördülékeny elindulásra: a kulcsokat ne kelljen keresgélni, legyen számukra külön fix hely tervezve, ahogyan a kabátok, a cipők, vagy az esernyők tárolása is legyen megoldott, rendezett.

Mivel a hazai előszobákat általában véve a keskeny alaprajz, és az olykor túlzottan is nagy belmagasság jellemzi, ezt csökkenthetjük az által, ha az ajtók fölé zárt polcokat, úgynevezett „pakolóhidakat” terveztetünk be a ritkábban használt holmik tárolására, de álmennyezetes megoldásban is gondolkodhatunk, ahová jól irányzott ledes világítást is kialakíttathatunk.
Ha túl kicsi és szűkös a tér az előszobában, akkor tükrökkel, áttetsző ajtókkal, megfelelő világítással, és világos, fényes színekkel tudjuk ezt oldani, míg a túl hosszú és keskeny helyiségnél, ha egy sötétebb színű bútort vagy faliképet helyezünk el a végponton, ezzel előrébb hozhatjuk optikailag a szemközti falat.

Egybe tudjuk nyitni a teret, más, a lakás többi helyiségével az által is, ha egységes, egybefüggő padlóburkolatot – például vinyl burkolatot – alkalmazunk.

Tágas, nyitott terek az előszobában
Tágas, nyitott terek – tartós, magas kopásállósággal bíró burkolat
Fotó: Pinterest

Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy lépcső nyílik otthonunk fogadó teréből a többi lakótérbe, akkor a lépcső alatti teret is kiválóan ki tudjuk használni tárolásra, melyet akár be is építhetünk.

Előszobánk tehát otthonunk „névjegykártyája”, tervezzünk itt is okosan! Egyedi bútorok, egyedi tervezésű előszobák, hangulatos terek, tér-elrendezések, személyre szabott funkció kialakítás esetén pedig forduljon hozzánk, a Yellow Group csapatához bizalommal, megálmodjuk, megtervezzük, és meg is valósítjuk Önnek az ideális, kényelmes, praktikus és stílusos előszobát!