Élénk színek, puha kelmék, természetes anyagok
16
ápr

Trendek, színek, anyagok 2018

Noha otthonunkat nem fogjuk ugyan minden évben az aktuális trendekhez igazítani, azonban ha most alakítjuk ki, újítjuk meg élettereinket, a legújabb trendekből merítve sok értékes, szép, természetes anyaggal, mintával, és élénk, erőteljes színekkel találkozhatunk, melyek közül érdemes egy-egy irányt belevinni elképzeléseinkbe. Lássuk, melyek a legütősebbek!

A trendek, és persze a trendszínek is évről évre változnak, azonban a régiek is mindig vissza-visszatérnek. A stílusok is mindig változnak, alakulnak, vagy van, amikor egész egyszerűen csak finomodnak… máskor pedig egészen nagy és erőteljes irányváltásoknak lehetünk szemtanúi.
Nincs ez másként az éppen aktuális trendekkel sem: mindig akad néhány merőben új, extrém változást hozó hullám, míg a legtöbb esetben a korábbi irányzatok élednek fel, frissülnek vagy éppen finomodnak, hogy ezáltal is frissességet, új irányt vigyenek környezetünkbe.
A színek terén a változás folyamatos, a Pantone elképesztően széles palettából válogatja ki számunkra évről évre azt a néhány friss, olykor finom pasztell máskor erőteljesen ragyogó árnyalatot, melyekből kedvünkre válogathatunk.
A dekorációk, anyagok, textúrák elképesztő sokfélesége szintúgy rabul ejthet, ezért kifejezetten jól jön némi iránymutató.
Nézzük tehát, a tavalyi trendekből mi az, amit kövessünk az idén is, és mik az újdonságok az irányzatok terén!

1. Gazdag színek, erőteljes pigmentek

A szürke továbbra is megmarad, mint afféle semleges választás a belső terekben, ám az új szezonban minden árnyalat jóval merészebb és erőteljesebb lesz. Bátrabban nyúlunk majd a színekhez a falakon, ahogy a színek, az erőteljes árnyalatok bútorainkon, főképp ülőbútorainkon is megjelennek. A sötét, drámai tónusú belső terek most népszerűbbek lesznek, mint valaha: a feketébe zárt sötétlila, a sötétkék, petrol – és párizsi kék, a mély smaragdzöld árnyalatai jellemzik főleg a 2018-2020-as éveket.

Panton színek 2018
Panton színek 2018 – a drámai és elegáns lilák, bordók, mély barnák éve jön
Fotó: DOMINIC BLACKMORE

És persze itt lesznek a gazdag, újabb és újabb árnyalatok: az élénksárgák, a pasztell rózsaszínek, üde és erőteljes trópusi zöldek színei – melyek a tavasz-nyári palettát alkotják, mind a falak burkolatain és tapétáin, mind pedig a bársonnyal bevont kanapékon és egyéb kisbútorokon, lakás-kiegészítőkön.

2. Ragyogó, sötét és drámai fa árnyalatok és textúrák

A bútorok az idén ezúttal a sötétebbik oldalukat mutatják: a sápadt, halvány színek és világos tónusok után, az elmúlt évek minimál és skandináv vonalain túlmutatva a sötétebb fa, ében árnyalatok uralják ismét a trendeket! Ezek a mély sötét árnyalatok az erőteljes színű hátfalak és kárpitok mellett tündökölnek, újragondolják a retro csillogást, és új lendületet adnak a modern luxus érzésének.
Ez a sötét trend már egy ideje bekacsingatott már hozzánk, a hátulsó falakon, csempék tónusain, és néhány kisbútoron is láthattuk már, azonban most teljes pompájában, teljes erejével berobban majd a terekbe, nappalikba, hálókba, konyhákba egyaránt.
Mindehhez a fém fogantyúk, és lábak tökéletes finist nyújtanak, ezekkel igazán glamúr érzetet kaphatunk.

Art Deco jellegű sötét bútorok
Az Art Deco jellegű, sötét színekben pompázó bútorokat a finom fém részletek tesznek még elegánsabbá
Fotó: DOMINIC BLACKMORE

Mind a dió, az arany, a sárgaréz, a fekete és a márvány együttes megjelenése és látványa kifinomulttá teszik a terek megjelenését.
A retro formák – mint például a vázas stílusú étkezőszékek, időtállóak a gazdag faanyagoknak köszönhetően. Szuper elegáns például egy kortárs étkezőasztal diófából, melynek szépségét leginkább a fa természetessége adja meg.

A barna sötét árnyalatai különféle textúrákkal
A barna sötét árnyalatai különféle textúrákkal és árnyalatokban jelennek meg egyedileg készített nagy és kisbútorainkon is, melyekhez bátran társíthatunk élénk színfoltokat a térben
Fotó: SWOON EDITIONS

Mielőtt tehát még több skandináv stílusú, faragott fából készült bútorba fektetnénk be, érdemes ezt újra gondolnunk, hiszen 2018-tól a sötét árnyalatú bútoroké, az időtálló, nemes faanyagoké lesz ismét a főszerep. Aktuális, meglévő bútorainkat is felfrissíthetjük egy átfestéssel, páccal, egy sötétebb tónusú “átmosással” – hozzáadva a fém fogantyúk eleganciáját.

3. Globális printek, minták

Az utazások, világjárás mindig befolyásolja mind az öltözködési, mind a lakberendezési trendeket, különösen a szezonváltáskor, a tavaszi vagy majd az őszi idényben.
A képeken látható John Lewis új, fúziós kollekcióját például a rajasthani városok és paloták gyönyörű színei és mintái inspirálták.

Nyomatok, printek, etnikus minták
Nyomatok, printek, etnikus minták – az idei év globális trendje bármilyen anyagokon és felületeken
Fotó: JOHN LEWIS (FUSION KOLLEKCIÓ)

Az agyag, a terrakotta és az okker földszínei, meleg árnyalatai globális ihletésű nyomatokkal, printekkel jelennek meg, melyek kulcsszerepet játszanak ebben a szezonban. A minták, anyagok és textíliák mindegyike természetes, nyers érzete kézzelfoghatóan tapinthatóvá, még finomabbá teszi az anyagokat.
A bútorok és az azokhoz kapcsolódó, kiegészítő termékek mintáit a különféle blokknyomatok és az egzotikus, növényi minták, ornamentikus motívumok egyaránt inspirálják.
Ezeket új környezetbe elhelyezve, a különböző takarókon, párnákon, függöny esetleg tapétamintákon egészen kézzelfoghatóvá, élettelivé tehetjük.

4. Művészi textúrák

A textúrák, és az anyagok felületeinek megmutatása nagyszerűen mutat ebben a szezonban! A bútorok természetes, kézzel és érzéssel alkotott felületei olyan kellemes felületekkel, mint a rattan és a fonott anyagok, egészen otthonossá, és némileg egzotikussá is varázsolják élettereinket. A textíliák játékos szerepet töltenek be a sok díszítéssel, nyomattal, nyersen meghagyott szélekkel és díszítőelemekkel – ellenállhatatlan vágyat keltenek bennünk, hogy megérinthessük, megtapogathassuk őket.

Rattan fotelek, székek, szőttesek, lámpabúrák
A szellős rattan fotelek, székek, szőttesek, lámpabúrák, és bármilyen más természetes, naturális darabok ismét a trendek és otthonunk középpontjában lehetnek
Fotó: JOHN LEWIS

Elképesztő, hogy mennyi mindent el lehet érni, meg lehet valósítani a különböző textúrákkal és az anyagok változatos megjelenítésével!
Szőttes vagy vászonnal burkolt felületek vagy fonott makramé, a párnáktól egészen a faliszőnyegekig, kárpitokig, a fonott vagy szőttes bútorok, textil hatású csempék és burkolólapok a szezon egyértelmű sztárjai – melyekhez a természetes sötét fa, a finom márvány és sárgaréz, rosegold fémes kiegészítők, fogantyúk páratlanul elegánsan illeszkedve teszik meleggé és otthonossá a tereket.

5. Trópusi minták, printek, nyomatok

A tavalyi évet folytató, szinte mindenütt megjelenő trópusi minták trendje még ma is kifejezetten erőteljesen van jelen, a retro óriás levél erezetek, a pálmaminták, az ananász és mindezek együttes keverékéből létrejött buja, energikus zöld kavalkád frissé és élettelivé teszi a belső környezetünket. A Szafarik és a buja őserdők mintái, színei egyaránt nagyon divatosak, bármilyen anyagon, lakástextílián, tapétán, díszpárnán vagy akár élőben: egy-egy zöld növényfal vagy pálma formájában.

Trópusi világ
Akár mintáiban, élénk sötétzöld árnyalataiban, akár élőben – a trópusi világ még mindig nagyon divatos lesz az idén is, sőt!
Fotó: NEW VOYAGER fürdőszoba kollekció a DUNELM kínálatából

Gazdagon kevert különböző zöld árnyalatok, melyek izgalmas kontrasztot alkotnak a mélysötét, ébenfa árnyalatú bútorokkal, a drámain sötét színűre festett falakkal, és a finom, drágakövek árnyalataiban pompázó bársony kárpittal bevont ülőbútorokkal. Érdemes tehát ügyelni ezekre a kulcsfontosságú elemekre, melyek segítségével elérhetjük ezt a buja, otthonos, mégis luxus érzetet megidéző páratlan eleganciát.

Trópusok hangulata
A trópusok hangulatát szinte bármilyen anyagon, bármely helyiségben felidézhetjük, nyugtató és mégis friss, élénkítő hatásuk semmihez sem hasonlítható
Fotó: DUNELM

Mindehhez a fémek finom érintése, az eleganciát és luxust sugalló sárgaréz, vörösréz, rózsa arany fém kiegészítők, fogantyúk, lámpák, vázák, díszek – vagy egyéb apróbb dekorációs kiegészítők – hatalmas élményt adnak a látványnak és a hangulatnak egyaránt.

Krémes tónusok, meleg puha anyagok
A finom krémes tónusok, meleg puha anyagok, a trópusok zöldje – kiegészítve egy cseppnyi fémmel és krómmal, otthonos eleganciát visz az élettérbe
Fotó: SAINBURYS HOME

6. Márvány – és a márvány kövek mintázata, textúrája egyéb anyagokon

A márvány – és annak nemes, szépen kivitelezett utánzatai – nagyobb trendet alkotnak ma, mint valaha! Ennek valamennyi árnyalata – a fekete-fehér mintázatok mellett az egyre gyakrabban felbukkanó színes árnyalatok – mint pl. a vörös márvány vagy a zöld márvány elképesztően nagy népszerűségnek örvend. A Pinterest keresései például az év eleje óta jelentős növekedést mutattak a zöld márványok kulcsszavakra.
Burkolatok, csempék, konyhapultok, fürdőszobai berendezések készülhetnek márványból, vagy az azt tökéletesen leutánzó anyagokból – egészen a lámpákig, ágyneműig, tapétáig ez a minta is elképesztően sok helyen megjelenik.

7. Botanikus növényi minták print nyomatai

A trópusi mintákon túl, az egyéb, általános növényi motívumok, botanikus minták is éppúgy megjelennek és divatban vannak, ahogyan mindig. Ami szezonról szezonra változik, az azok az apró újítások, melyekkel a tervezők megspékelik a mintákat. Míg korábban a nagy, különálló virágminták számítottak divatosnak, tavaly megjelentek az összefűzött, szárral együtt rajzolt virágminták, levelek és egyéb növényi motívumok, idén pedig az egészen apró, egymástól kissé különálló növény rajzok vannak trendben, melyek legtöbbje olyan, mintha a művész egy botanikai kézikönyv vázlatát másolta volna ki.

Valódi préselt növények bekeretezve
Botanikus növényminták és nyomatok helyett akár valódi préselt növényeket is bekeretezhetünk – kiválóan illenek majd a fa tónusaihoz, és a növényi printekkel dekorált textíliákhoz
Fotó: MATALAN

8. Fényűző bársony kelmék – a drágakövek mély árnyalataiban

Már-már igazi luxus élményt varázsolhatunk otthonunkban a fényűző bársony kelmékkel, anyagokkal – melyeket az új trendek szerint leginkább a nemes drágakövek anyagaiban szerezhetünk be. Ezek a szépségek szinte várják, hogy bekerülhessenek otthonaink középpontjába, egyszerre hozva be a térbe a pompát, fényűzést, és az otthonos melegséget, puhaságot.

Lakástextilek márványmintával
Pihe-puha lakástextilek finom márványmintával, etnikus mintával, puha lágy, selymes anyagok és színek
Fotó: MATALAN

Ha pedig a kárpitokat és a különböző szöveget egymásra rétegezzük, az még több kényelmet, még puhább és még inkább otthonos érzetet ad, ahol megpihenhetünk és feltöltődhetünk.
A Yellow Group csapata pedig bármilyen álmunkat megvalósítja – akár tervezésről, akár belsőépítészetről, akár otthonunk dekorálásáról és még otthonosabbá tételéről legyen is szó.