EN stílusban megépült fürdőszoba, a természetes anyagok, és az egyszerűség jegyében
02
ápr

Intim zónák egybenyitva: avagy, milyen a ZEN típusú lakberendezés?

Egyik legújabb trend ma az intim terek, térkapcsolatok összefűzése. Egyre több helyen látjuk ma már egy térben a fürdőszobát és a hálót, de olyanra is számos példa akad, amikor a fürdőszoba egyre inkább egy kellemes, otthonos szoba hangulatot áraszt. A hotel típusú fürdőszobák, a ZEN fürdőszobák nem véletlenül olyan népszerűek manapság: a meghitt nyugalmat, intim pillanatokat szeretnénk átélni mind az előttünk álló hosszúnak ígérkező nap reggelén, mind pedig az esti ellazulás, feltöltődés perceiben…

Persze az egybe nyitott terek és maga a ZEN életérzése korántsem jelenti ugyanazt, de a kettő szépen összehozható együtt.
Valójában mindkét irányzatot a hotelek, elegáns szállodák építészeti irányzatai és trendjei sugallják – miközben egyik sem azonos a másikkal, ám mégis egy tőről fakad.
Ha ZEN vizeken szeretnénk evezni a fürdőszobában, akkor az az új szabály: az élettér legyen annyira nyugodalmas, mintha csak egy SPA költözött volna be a fürdőszobánkba.
És hogy ezt hogyan érjük el?
Engedjük be otthonunkba a természetet! Ha nincs olyan szerencsénk, hogy fürdőszobánk vagy hálószobánk ablaka egy kellemes zöld fára, bájos kiskertre nézzen, akkor növényi motívumokkal is díszíthetünk, dekorálhatunk.

Zen Fürdőszoba
Gyönyörű ZEN fürdőszoba, növényi motívumot ábrázoló csempematricával
Fotó: HOMEDIT

Egyre azonban figyeljünk: semmi se legyen túl zsúfolt, minden lebegős, légies, harmonikus legyen. A ZEN filozófia, életérzés ugyanis a valódi zöld növények és növényi motívumok mellett leginkább a levegős harmóniában teljesedik ki.
Sokan még mindig felesleges tárgyakkal tesszük túl zsúfolttá, zavarossá otthonunk belső tereit, ám ha a minimalista ZEN megközelítést szeretnénk követni, akkor csináljunk többet, kevesebbel!
Ha szeretnénk elvonulni, eltávolodni kicsit forgalmas életünk pörgős mindennapjai elől, akkor érdemes megfontolnunk, hogy akár a hálót, akár a fürdőszobát, vagy – ha kevesebb helyünk van – együtt kezelve a kettőt – egy személyes, intim kis menedékké alakítsuk át.
Nyugodt élettereket az egyszerűségben lelhetünk, és sok múlik azon is, hogy az apróbb tárgyainkat hogyan tároljuk, hogyan viszonyítjuk például a nagy egészhez.
A ZEN elvei szerint például a fürdőtermékeinket – a sampont, tusfürdőt, testápolót – érdemes szép, egymással összehangolt tárolókban tárolnunk, melyeknek színe, anyaga, stílusa megegyezik egymással, és beleolvad a burkolat, a csempe színébe, árnyalatába, így kellemesen el is tűnik a látványban – vagy lehet éppen fordított is a kontraszt.

Hófehér nyugalom a ZEN filozófia jegyében
Hófehér nyugalom a ZEN filozófia jegyében, minimál színekkel és a természetből vett anyagok finom szépségével
Fotó: ROCKSINKS

Fontos az is, hogy mindig tartsuk tisztán, és szárazon a felületeket. Érdemes befektetnünk egy szép, akár egyedileg készíttetett bútorba, fürdőszobaszekrénybe, vagy gyógyszeres szekrénybe, áthelyezni a fiókokat is akár, hogy helyet biztosítsunk a számunkra valóban szükséges dolgainknak. Az elrejtett tárgyak, s vele együtt a lecsupaszított lakás ugyanis nem csak nyugodtabbnak, rendezettebbnek, hanem tágasabbnak is láttatja a tereket.
Ha a szekrényeken kívül kell még bizonyos dolgokat tárolnunk, akkor érdemes erre a célra természetes anyagból szőtt vagy fonott tároló kosarakat, ládákat beszereznünk. Ezekkel otthonunkba szintúgy egy kis természetet tudunk becsempészni.

Fonott kosarak, természetes hatás
Fonott kosarakkal, tárolókkal is szép egységet, természetes hatást vihetünk be a belső terekbe
Fotó: CRATEANDBARREL.COM

De dekorálhatunk zöld növényekkel, virágokkal is, ha ablakos a fürdőszobánk. Ha nem, akkor is be tudjuk vinni a természetet: keressünk szép, természetes köveket, ásványokat idéző burkolatokat, vagy pedig játszadozzunk az organikus formákkal!

Különleges atmoszféra természetes kövekkel
Természetes kövek és márványok mintáját utánzó burkolattal már önmagában különleges atmoszférát teremthetünk
Fotó: BODAS CONSTRUCTION

Egy a lényeg: törekedjünk az egyszerű megoldásokra! Még egyetlen egy virág is nagyon szép, ha semmi más nem zavar be a látványba. Gyújthatunk néhány gyertyát, a törölközőink tárolására is kitalálhatunk egyedi, ötletes és praktikus megoldásokat – mintha csak egy elegáns hotelben lennénk…
ZEN FürdőszobaAhhoz, hogy a tereink tágasabbnak hassanak, a tárgyakat és a az enteriőr berendezési elemeit úgy érdemes összeválogatnunk, hogy azok ne legyen túlságosan nagyok, ne zsúfoljuk teli a helyiségeket!
A mosdónak sem kell túl nagynak lennie, és játszadozhatunk a kerek, organikus formákkal. A kör egyébként is a teljességet szimbolizálja, miközben az elemek teljes tárháza a rendelkezésünkre áll: játsszunk hát bátran a vízzel, a levegővel és a földdel!
A szép, fém csaptelepek és kiegészítők, a természetes kő vagy annak látszó burkolatok, a légies üveg vagy plexi megoldások és a fa vagy fa textúrájú anyagok mind olyanok, amelyekkel időtlen, légies eleganciát vihetünk a terekbe, miközben a természetesség érzésével a teljesség élménye is megmarad.

Egybenyitott intim terek
Egybenyitott intim terek, a meleg sötétbarna és a finom krémszínek nyugalmat árasztó párosával
Fotó: DECOIST

Amennyire csak tudunk: szobásítsunk! Ha a fürdőszoba egy térbe kerül a hálóval, akkor egy szép, tágas térben álló kád, akár egy üvegfallal leválasztva, éppolyan hangulatos és pihenésre sarkall, mint ha a fürdőszobába kerül be egy pihe-puha kényelmet biztosító fotel, vagy bármilyen más, eredetileg nem oda illő kisbútor.

Elegáns glamour belső tér
Elegáns, glamúr megoldás – amely a jól megérdemelt kényeztetést nyújtja egy fárasztó nap után
Fotó: LUSHOME

Ez persze csupán némi ízelítő volt abból az elképesztően széles repertoárból, melyet a mai építészeti és lakberendezési irányzatok nyújtanak nekünk, de ha Önnek egyedi elképzelése, különleges kívánsága van, esetleg inspirálták az itt látott megoldások – forduljon hozzánk bátran, hiszen mi itt a Yellow Group csapatánál nem csupán megálmodjuk, Önnel együtt megtervezzük, de meg is valósítjuk elképzeléseit!