Modern és letisztult, tágas terek – a loftra jellemző anyagokkal, színekkel és textúrákkal
19
márc

Loft a lakóparkban?

A loft élettér nem pusztán egy ingatlant jelent, hanem egy életforma színterét. Nagy, tágas, szeparálatlan terei, tágas helyiségei, nagy belmagassága, hatalmas üveg felületei, nyers tégla – vagy beton falai speciális élethelyzeteket feltételeznek – egy többgyermekes család életét például nehéz elképzelni egy ilyen loft lakásban, lakótérben, ahol a vizes blokkokon kívül mást nem is igen választanak le a nagy, tágas, egylégterű enteriőrből.

Tágas, egylégterű enteriőr
Tágas, egylégterű enteriőr, szürke nyers betonnal – melybe élénk színű bútorokkal csempészhetünk egy kis fiatalos frissességet
Fotó: Michael Camber

Nade, honnan is származik, hogyan is került be a köztudatba maga a loft stílus, loft életérzés?
Noha az egész mozgalom Amerikából indult útjára, mégsem egyértelmű, hogy az eredete is ide köthető. Már a 60-as években jelent meg a tengerentúlon, amikor az akkor még művészeknek nevezett kreatív emberek és szakemberek pusztán egyfajta kitűnni vágyástól, különbözni vágyástól hajtva kezdtek el különböző gyárakat, elhagyatott gyárépületeket felkutatni, és – lévén, hogy nem vetette fel őket a pénz – elfoglalni lakás, lakhatás céljára.
Ám mindennek előfutárai és inspirációi főként a párizsi padlásterek voltak, melyek szintén a művészek kedvenc alkotótereiként szolgáltak már akkortájt, a XIX században is. Ehhez kapcsolódik, hogy a loft szó maga is eredetileg padlásteret jelent – és belsőépítészeti körökben még ma is erősen vita kérdése, hogy a loft lakások közé vajon akkor az átalakított tetőterek is beletartoznak-e vagy sem?

Loft a tetőtérben
Loft a tetőtérben, egy belső kétszintes enteriőrben – az egyszerű, hagyományos, puritán burkolatú teret néhány dizájnbútor dobja fel
Fotó: One Kindesign

A loft mára már divattá lett – ahogyan a minimalizmus, úgy az ipari, a vintázs, és más egyéb stílusok mellett. Kialakításuk – pláne napjainkban – azonban egyre inkább fejtörést okoz a tervezőknek és a loft otthonra vágyó, gazdag tulajdonosoknak is – lévén, hogy elhagyatott gyárépület vajmi kevés fordul elő a budai hegyekben…
Márpedig a loft ipari jellege elsősorban az ipari területeken felhúzott gyárépületek, üzemcsarnokok jellegéből következik – mely szinte bármekkora mérettel rendelkezhet, a 100-150 négyzetméter azonban alapvető.
Ezekben a nagy, tágas terekben aztán úgy alakítják ki a lakótereket, hogy azoknak valamennyi funkciója lehetőleg egy légtérben kapjon helyet – a WC-től a konyhán át a franciaágyig – és mindeközben a műszaki működést segítő csövek, vezetékek is mind lehetőleg takarás, beépítés nélkül fussanak végig a falakon, a mennyezeten, ahogyan az eredeti téglafal, beton is szabadon hagyható. Az óriási belmagasság szintén alapkövetelmény, így aztán álmennyezetre itt semmi szükség nincs, és noha a polgári lakások ebből a szempontból még alkalmasak is lennének egy stílushű loft lakótér kialakításához, ezek a fajta lakóterek leginkább az épületek legfelső szintjén találhatók.

Hatalmas, tágas terek
Az óriási, hatalmas, tágas terek az egyik legfőbb jellemzői a loft lakásoknak
Fotó: pascalhomedesign.hu

Az ipari stílusban az igazi szabadságvágy teljesedhet ki, ezért fiatal és fiatalos középkorú párok, egyedülállók, városi, urbánus lelkületű fiatalok élettere ez elsősorban – azonban némi leleményességgel, egy-két ügyes trükkel családi házunkban, vagy egy csinos tágasabb lakóparki lakásban is bevethetünk egy-két trükköt, behozva néhány jól eltalált stílusjegyet, melynek segítségével elcsíphetünk némi szabados, ipari életérzést. Anyagaik tekintetében szinte kötelező tehát a jól látható eredeti tégla, rézcső, acél, és persze az üveg.

Londoni városnegyed modern, kortárs otthona
Londoni városnegyed modern, kortárs otthona – a loft tipikus stílusjegyeivel
Fotó: The Modern House, London

Ehhez persze jó, ha szemügyre vesszük, mik is az előnyeik, illetve az esetleges hátrányaik a loft lakásoknak, loft élettereknek!
Az ipari stílusú terek eklektikus berendezése, a nyers, félkész állapotokra utaló nyers beton falak, a szabadon kígyózó csövek, csőrendszerek – melyeket olykor egy élénk vagy kontrasztos színű festéssel még ki is szoktak emelni – leginkább azoknak az embereknek tetszenek, akik igen nagy szabadságvággyal rendelkeznek, kissé bohókásak, fogékonyak a művészetekre, miközben a hagyományokhoz, a konvenciókhoz egyáltalában nem ragaszkodnak, sőt!…

Egyedileg dekorált falak
Egyedileg dekorált falak óriásfotóval – ez is jól mutat egy loft térben
Fotó: pascalhomedesign.hu

Noha ma hazai piacon, lakáskínálatban a loft lakások még igen borsos árakon mozognak, és Magyarországon kifejezetten kevés ma még az olyan kezdeményezés, miszerint régi gyárakat, malom épületeket alakítanak át lakássá. Ezek ugyanis igen nagy költségvetésű beruházások, hiszen csak látszólag néz ki úgy kívülről, hogy „minden marad” – viszont mindent alaposan műszaki értelemben fel kell újítani, és a mai használatra korszerűvé kell tenni pl. a fűtést, az óriási üveg felületeket, azok árnyékolását, a világítást, a szellőzést, és persze a tárolás kérdését is – mindezt persze oly módon, hogy lehetőleg ne okozzanak stílustörést ezek az átalakítások.
Ugyanakkor, a kiskereskedelmi forgalomban ugyan elvétve – de hozzá lehet jutni a stílusba illeszkedő kisbútorokhoz, kiegészítőkhöz, dizájner tárgyakhoz, sőt a bolhapiacokon, használt kereskedésekben, még inkább a lomtalanításokon remek kincsekre lelhetünk – mégis, az az általános felfogás hogy a loft enteriőrrel kialakított urbán jelleget öltő, tipikusan a stílus meghatározó jegyeit viselő lakások ma még kevesek számára elérhetőek. Ma inkább loft és indusztriális stílusról beszélünk inkább, ez azonban bármelyik nagy belmagassággal és tágas terekkel megáldott lakásban megvalósítható.

Kisméretű, modern lakótér
Kisméretű, modern lakótér – a loft és indusztriális stílus színeivel, anyagaival, textúráival
Fotó: gites.fr

A loft egyébként a magyar, hazai ízléstől is kissé idegen – mint ahogy a minimalizmussal is igen nehezen élnek együtt a legtöbben – a tágas terek sokunkat óhatatlanul is pakolásra, a tárgyaink felhalmozására késztetnek, pedig ez sem a loft, sem pedig a minimál terekbe nem fér bele.
Ennek ellenére mégis találkozunk – különösen Óbudán, vagy a XI. kerületben a budai, míg a pesti részen a IX. és XIII. kerületekben olyan lakásokkal, melyeknek kialakítására a kategória valamennyi jellemzője igaz.

Modern loft otthon, eredeti elrendezéssel
Modern loft otthon, eredeti elrendezéssel – ahol a tipikus anyagoké, nyers, homogén színeké és a tágas üvegfelületeké a főszerep
Fotó: Pinterest

Az igazi, valódi loft lakás meglehetősen drága, különösképp, ha még luxus-szolgáltatásokat is beépítettek az épületbe, a tágas és hatalmas üvegfelületek korszerű fűt-hűtő berendezést és szigetelési megoldásokat kaptak, és ha még penthouse jellegű, hatalmas terasz, netalán dunai panoráma is társul hozzá, akkor bizony az ötvenmilliós nyitóár olykor a duplájára is rúghat…
Lakóparki lakásban ezért meglehetősen ritka a loft, azonban, ha lakásunk tetőtéri, jól mutat, ha szabadon hagyjuk a gerendákat, szép rézcsöveket alkalmazunk, és lehetőség szerint minél tágasabbra tervezzük a tereket. A minél egyszerűbb, puritán, fehér falfestés, esetleg a beton hatású burkolólapok, vagy a nyers téglát egészen élethűen imitáló dekorációs fali burkolókkal megjeleníthetjük a loft életérzést, hangulatot.

Indusztriális stílus konyha enteriőr
Indusztriális stílus konyha enteriőr, ahol a loft tipikus anyagai – a fekete korlátok, nyers falat imitáló burkolatok, természetes fa és beton felületek dominálnak
Fotó: Houzz

Ha pedig mindehhez fekete kiegészítőket alkalmazunk – például festett csöveket, széklábakat, villanydrótokat, vagy ha van lépcsőnk, akkor annak korlátjához – létre is hoztuk a megfelelő hatást.
És persze, nem zsúfoljuk teli a lakást számos komóddal, kisbútorral, és a tipikusan alkalmazott vázákkal és lakásdekorációs kellékekkel – hanem minél puritánabb, minél eredetibb és kezdetlegesebb tárgyakat teszünk be díszítő elemként – akkor már jó úton járunk.
Még ha kisebb a lakásunk alapterülete – akkor is meg lehet teremteni a loft érzést – az újabban elterjedő divatos studio loft megoldások a kis lakóterekben lettek közkedveltek, ám itt is érdemes úgy terveztetnünk a bútorokat, olyan szellőssé tenni a berendezést, hogy a tér összhatása minél tágasabb, minél egységesebb legyen.

Studio loft lakás dolgozószobája
Studio loft lakás dolgozószobája – egyedileg tervezett bútorokkal és gondosan válogatott, stílusba illő kisbútorokkal és kiegészítőkkel
Fotó: Archdaily

Ne feledjük, ha lakóparkba szeretnénk bevinni a loft életérzést – az a kis, pláne zsúfolt terekben nem mutat jól! Nagy, tágas alapterület, lehetőleg valamennyi funkció egy légtérben, és a nagy belmagasság is mindenképpen szükséges hozzá, különben nem fog érvényesülni az a hatás, amit szeretnénk.

Modern lakótér egyszerű puritán burkolatokkal
Modern lakótér egyszerű puritán burkolatokkal, tágas terekkel, óriási, feketére rácsozott üvegfelületekkel és a fekete-fehér kontrasztos elemeivel – a loft életérzést modern változatában testesíti meg
Fotó: spaceistanbul.com

Érdemes úgy gondolkodnunk, hogy ha loft életérzést szeretnénk megjeleníteni egy nem éppen gyárépületből kialakított lakótérben, akkor a falak is minél kevesebb burkolást kapjanak, ahol az egyszerűbb felületeké lehet a főszerep. A levert vakolat, a nyers téglafalak – melyeket még ki is emelünk, meg is világítunk – ezek adják majd meg azt a különös, érdekes hangulatát a térnek.
A tárolás terén is elengedhetjük a fantáziánkat: nagy szekrények helyett inkább legyenek kinti tárolóink, vagy háztartási helyiség rejtse el az épp nem használatos mindennapi tárgyainkat, hogy lehetőleg minél kevesebbet vegyünk el a térből – azonban, ha ez nem megoldható, nyugodtan lehetünk kreatívak is…
Jól mutat a gitár, a nagy bőrönd vagy a bicikli is a falon – a loft életérzés ugyanis legfőképpen a szabadságról, művészi meglátásokról szól a leginkább…

Modern, indusztriális loft
Modern, indusztriális loft térben a használati tárgyaink ügyes kompozícióban elrendezve akár a dekoráció szerepét is betölthetik
Fotó: Dezeen

Önnek is tetszik a loft élettér, megragadta az urbánus, nagyvárosi, művészies hangulat? Mi itt a Yellow Group csapatánál ebben is tudunk segíteni – szívesen adunk tanácsot, miként lenne érdemes megjeleníteni és milyen mértékben a loft stílusjegyeket, és persze, megtervezzük, majd ki is vitelezzük álmai loft jellegű vagy akár eklektikus otthonát!