Idén végre belevágunk!
12
márc

Idén végre belevágunk…!

És egyáltalán: mik azok az érvek és előnyök, ami miatt jó, ha belsőépítészhez fordulunk? Sokan még ma sem ismerik fel ennek a jelentőségét, pedig egy jó belsőépítészt megbízva, akár több tízezreket is megspórolhatunk, nem beszélve a kényelem-praktikum-esztétikum fontosságáról, mellyel személyre szabott élettereink valóban a mi mindennapjaink részévé válhatnak. Na de, mit érdemes tudunk minderről előzetesen, és aztán hogyan is álljunk neki?

„Belsőépítész? Lakberendező? Az meg minek?” – teszik fel a kérdést sokan, mondván, majd ők megoldják, hiszen jó ízléssel rendelkeznek, és szerencsére ma már ott az internet, így bármi elérhető, fellelhető, megtalálható.
Ám azt sokan nem tudják, hogy egy jó belsőépítész éppen az Ön ötleteit rendszerezi, egészíti ki, és hangolja össze – hogy aztán majd abból a házból, lakásból ténylegesen olyan Otthon legyen, amely pontosan az Ön és családja, élettársai igényeit elégíti ki, és láthatóan teszi könnyebbé, egyszerűbbé a mindennapjaikat.

Színek, fények, formák és terek
Színek, fények, formák és terek – mindent az Önök ízléséhez, elképzeléseihez, életmódjához, és a család kényelméhez igazítva!
Fotó: DWELL

Sokan még mindig össze szokták keverni a belsőépítészt és a lakberendezőt: egy belsőépítész nem csupán segít eligazodni a kivitelezéshez, majd a berendezéshez szükséges tárgyak, termékek hatalmas választékában, és megtalálja a mi ízlésünkhöz, elképzeléseinkhez, pénztárcánkhoz illő, legmegfelelőbb darabot az adott helyre – hanem ennél sokkal több felelőssége van!
Ha nem jó, nem célszerű a lakásunk belső elosztása, akkor áttervezheti, újragondolhatja a terek elosztását, falakat mozgathat át, vagy tervezhet be újakat, hogy a tér immár teljes egészében a mi terünk, a mi kényelmünket szolgáló Otthon legyen!

Felcserélhet funkciókat is, majd megtöltheti őket új tartalommal, új színekkel, új anyagokkal, fényekkel.

Ehhez persze a belsőépítész komoly kapcsolatot tart fenn a kivitelezőkkel, és valamennyi szakmunkással, megtervezi a világítást is, hogy mindenhol elegendő és megfelelő erősségű fényünk legyen, és persze, ő az, aki elkészíti a kivitelezéshez szükséges tervrajzokat, dokumentációkat is.

Elkészületek a tervek
Az elkészült tervek, a kiválasztott színek, anyagok, termékek után jön még csak a java: a tervek megvalósítása, azaz, a kivitelezés!
Fotó: Stockfotó

Sajnos, sok esetben a belsőépítész szakemberek csak a tervezési folyamatokat, és később a lakberendezést, a megfelelő, odaillő termékek kiválasztását és betervezését vállalják – a kivitelező csapattal, már nem mindegyikük áll olyan szoros kapcsolatban, hogy akár még az ő munkájukra is garanciát vállalna.
Pedig általában egy építkezés, felújítás, áttervezés sikere már magán a kivitelezésen, azaz, a tényleges végeredményen, a tervek megvalósulásán áll vagy bukik. Aki már élt át egy komolyabb építkezést vagy lakásfelújítást, bizonyára tapasztalhatta, hogy legtöbbször a kivitelezőkkel, mesteremberekkel gyűlt meg a baja. Persze, tisztelet a kivételnek – hiszen nagyon sok jó és korrekt kivitelező van – de sajnos, még mindig nagyon sok a kókler, és nagyon nehéz kiszűrni őket, pláne laikusként! Az nyilván alapvető, hogy ha megbízunk valakit – akár ajánlás útján kaptuk, akár az internet segítségével bukkantunk rá – minden esetben kérjünk Tőle referenciát, és pontos árajánlatot!
Sajnos, még ilyenkor is előfordulhat, hogy az előre megalkudott, kikalkulált árhoz még hozzájön majd egy-egy nem várt tétel, nem várt kiadás, végül pedig egy egészen más árat kapunk, és anyagilag teljesen el is úszunk ahhoz képest, ami eredetileg a terveinkben szerepelt. Vagy pedig a munka elvégzése, maga a kivitelezési rész hagy maga után kívánnivalót – a gyönyörű, látványos és praktikusan elkészített tervek ellenére is.

A jó hír, hogy ha bennünket választ – akkor nem fordulhat elő ilyen Önnel: hiszen nálunk a tervezés és kivitelezés együtt jár, kéz a kézben!

Nálunk ugyanis a teljes, komplett folyamatot egyben fogja megkapni – vagyis, nem csupán a terveket, hanem a kivitelezést is mi végezzük, felkészült szakmai csapatunk az első beszélgetéstől, az első ceruzavonástól elkezdve, az utolsó szegig, a függönyig bezárólag mindent elkészít Önnek!

Fontos a jó szakember
Fontos, hogy mind a tervező, mind a kivitelező tartsa magát a kezdeti megállapodásokhoz
Fotó: Stockfotó

Természetesen, ahhoz, hogy minden jól működjön, és olyan lehessen, mint ahogyan azt Ön megálmodta, fontos, hogy előzetesen átbeszéljük, felmérjük az igényeit, elképzeléseit – sőt: egy jó belsőépítész egy kicsit pszichológus is…
Fontos, hogy megfelelő képet kapjunk a család életmódjáról, szokásairól, ízlésvilágáról, hobbijairól, életviteléről, és még megannyi mindenről!
Ehhez sokszor az elmondottakon túl a képi világ segít a legtöbbet, ezért azt szoktuk tanácsolni ügyfeleinknek, megrendelőinknek, hogy mielőtt hozzánk, belsőépítészekhez fordulnak, érdemes előtte lapozgatni képes újságokat, lakberendezési magazinokat, és ezekből kiválogatni az Önöknek leginkább tetszetős megoldásokat, akár többet is.

Jó látványterv
Több szem nem csak többet lát, de vizuális típusként mi is a képekből, látványból értünk szót leginkább
Fotó: WhatSimplyWorks

Képek, fotók, rajzok, magazinoldalak, újságkivágások? Mind jöhet!

Miért jó? Mert mondanunk sem kell, ez milyen nagy segítség lesz majd a kiinduláshoz, le fogja rövidíteni a tervezési időt is. Ezeket az ötleteket, színeket, anyagokat, formai elképzeléseket fogjuk majd együtt, Önökkel közösen az Önök otthonára, adott élettereire, méreteire szabni, és persze némi kis változtatással – hiszen nincs két egyforma tér, egyforma méret, ahogyan egyforma ember sem – de lényegében azt a stílust, azt az elrendezést, azt az ötletet fogjuk megtervezni és megvalósítani, amit Ön megálmodott.

Álmodjunk együtt
Hozza el hozzánk álmait, hogy mi is lássuk, és tovább álmodhassunk azt – Önnel együtt közösen, a végső a megvalósításig
Fotó: meridianmanorg.org

Készíthet akár egy kockás papíron egy körülbelüli alaprajzot is, benne azokkal a tárgyakkal, bútorokkal, elrendezésekkel, amire Ön gondolt, aztán persze segítünk, és ha szükséges, közösen újratervezzük, újragondoljuk immár Önnel együtt – hogy abból később valóban praktikus, élhető, az Önök kényelmét szolgáló, ízléses élettér legyen.
Ami viszont talán a legfontosabb, az az a bizonyos keret, fixen meghatározott büdzsé, amit tisztázni fogunk már a legelején, és amibe mindenképpen bele kell férnünk, és ezt nyilván csak Önök tudhatják! Tehát jó, ha már az elején tudjuk a pontos számokat, egy tól-ig keretösszeget, melyhez majd természetesen mi is külön költségvetést készítünk a szakipari munkákra, a konyhagépekre, készül egy külön táblázat az anyagokról, a berendezési tárgyakról, a szakipari (pl. asztalos) munkákról…
Ha pedig Önnek van egy kinézett bútora, – pl. egy különleges dizájner kanapé, vagy egy praktikus fürdőszobaszekrény vagy komód egy konkrét gyártótól, amellyel már régóta szemezett, és szeretné azt viszontlátni majdani új otthonában, akkor ezekről is jó, ha tud képet, esetleg gyártót, cikkszámot hozni nekünk.
Mi ezt nem csupán betervezzük, bekalkuláljuk a tervekbe, mind a látvány, mind az elrendezés, mind pedig a költségvetésbe – hanem be is szerezzük Önnek – és ami nagyon nagy szó: ezért semmilyen plusz felárat nem kérünk, és nem is teszünk rá!

Kinézett egy bútort, és kéri, hogy ezt szerezzük be Önnek? Nálunk pontosan azokat az árakat találja, amiket a neten is lát!

Ez nagyon nagy szó – hiszen így Önt nem éri majd semmilyen kellemetlen meglepetés, zsákbamacska! Nem kell Önnek külön utánajárni a termékeknek, izgulni a kivitelezési munkák miatt, árgus szemmel figyelni a mesterembereket.

Jól képzett csapat
Csapatunk jól képzett, felkészült szakemberekkel a kész terveket követően, a kivitelezést is kézben tartja
Fotó: Stockfotó

Mi ezt megtesszük Ön helyett – teljes körű, komplett szolgáltatást nyújtunk, hogy – miután minden lényeges egyeztetés, a tervek elfogadása megtörtént – Ön stressz-mentesen, hátradőlve a karosszékben, egy jó kávé mellett várhassa, figyelhesse otthona alakulását, megújulását…

Minden megfelelően alakul
A jóleső elégedettség érzése, amikor minden a vártnak megfelelően alakul
Fotó: Stockfotó

Ugye, mennyire jól hangzik? Mi itt a Yellow Group csapatánál ebben tudunk Önnek segíteni, teljes körűen, az első vonástól valóban az utolsó szegig – ám ehhez Ön is nagyon kell. Az ötletei, elképzelései, együttműködése, a kölcsönös bizalom, a folyamatos kapcsolattartás… elvégre Önök (megrendelők) nélkül nincs értelme egyetlen belsőépítész munkájának sem!