Konyhai terek és trendek nyitókép
02
márc

Konyha terek és (t)rendek

Lakberendezési trendek jönnek és mennek, akad köztük mindig olyan, amely csupán a külcsínre megy, öncélúan a látványra fókuszál – de szerencsénkre szép számmal kerül újra és újra olyan ötlet is a neves tervezők asztalára, amellyel hosszútávra megkönnyíthetünk életünket, mindennapjainkat – persze, mindazon túl, hogy még mutatós színfoltot is hoznak otthonunkba, életterünkbe, mindennapjainkba.
Ilyenek ezúttal, az idei, 2018-as konyhatrendek sorában látott színek: az élénk napsárga, a finom pasztellek, vagy a kék árnyalatai, melyek egy-egy üde színfoltként jelenhetnek meg vagy egy-tónusban a teljes konyhabútor felületén, vagy pedig egy-egy beugrót kiemelve, vidámabbá, napsütötte hatásúvá téve.

Fehér konyhabútor
Fehér konyhabútor, élénk napsárgára festett nyitott polc – beugróval
Fotó: Pinterest

Az ilyen mutatós kis ötletekkel szép kiemeléseket érhetünk el, egy-egy gyönyörű pohárkészlet, váza vagy más szép dísztárgy kiemelve megmutatható itt. A skandináv minimalizmusba hajló látvány ügyes trükkel visz látványt és mozgalmasságot a térbe, ám az kétségtelen, ha ilyen megoldásra vállalkozunk, annak minden esetben bennünket: a mi stílusunkat, személyiségünket kell tükröznie, melyhez az egyedileg terveztetett bútorok, bútor kialakítások elengedhetetlenek.
Aki azonban bátrabb a színek tekintetében, és inkább az egynemű, homogén megoldásokat kedveli, annak az alábbi elképzelést ajánljuk…
A kék árnyalatok 2018 konyhabútor trendjében rendkívül divatosak lesznek, elkezdve a kobalt kéktől egészen az égszínkékig – a sokoldalú árnyalat szinte minden tónusa, hangulata megtalálható lesz. Ez egy igen merész és drámai megmozdulás persze – leginkább a bátor kísérletezőknek, akik nem félnek újítani otthonukban.

Ultra fényes, kobaltkék konyhabútor
Ultra fényes, kobaltkék konyhabútor, indusztriális téglafalat imitáló háttérrel
Fotó: BA Compontents

Ám ha kedveljük az egészen homogénre vett, tökéletesen egynemű látványt, akkor a választott szín, tónus a bútoron túl, a konyha hátfalán, sőt még ha sikerül pontosan eltalálni – akkor az azonos árnyalatban pompázó lámpatesteken is megjelenhet, melyekkel az apróbb tárgyi elemek is tökéletesen elvesznek, beleolvadnak a látványba. Egészen egyedi és művészi látványt nyújt egy ilyen konyha, ahol a teljes egyneműség élményének látványa még nagyobb rendet, rendezettséget sugall a térben.

Loft stílusú konyha
Loft stílusú konyha, a sötét grafit valamint a hófehér kontrasztjának bűvöletében, ahol a meleg otthonos érzetet a padlóburkolat természetes fa hatású látványa adja
Fotó: Busyboo

A sötétszürke, és egyáltalán – a sötét tónusú árnyalatok egyre népszerűbbek lesznek az idei évtől a konyhabútor anyagain. Az egyszínű, sötét tónusok elegánssá, letisztulttá, és egyben drámaivá tehetik a konyha és nappali enteriőrt.
A betonhatások, a márvány konyhapultok, konyhaszigetek, és a grafitszürke akril frontokból készült ajtók és fiókelők különös, kortárs trendet teremtettek. Az indusztriális elemek szépen keverednek a minimál, és a skandináv minimál jegyeivel, melynek eredményeképpen egy különleges, egyedi hatású enteriőr látványa tárul a szemünk elé.
A sötét tónusok ridegségét a természetes fa meleg tónusaival, és meleg fényű ledekkel, vagy halogén izzós fényforrásokkal oldva egészen szép, otthonos, kellemes látványt érhetünk el.

Grafitszürke konyhabútor
Grafitszürke konyhabútor frontok, meleg famintázatú burkolatok, meleg fényforrások – a modern, drámai konyha enteriőrök egyik titka…
Fotó: Pinterest

És ha már sötét színek, akkor innen már a következő lépés a fémes metál anyagok megjelenése – mely az egyik legnagyobb trendnek ígérkezik a 2018-as konyhai innovációk világában!
Az inox után a platina finis következik – a metál felületek érintése nem csupán a kortárs konyhagépeket, mosogatótálcákat és csaptelepeket érinti – hanem az innovatív bútorfrontok, felületek világában is feltörekvő tendenciát mutat. A gyönyörű grafitszürke lakkos, fémes tónusaival, textúráival egészen új színt, új megjelenést vihetünk modern konyháink enteriőr terveibe, ahol a nyitott stílusú fém keretek, a gömbölyded formák, lekerekített frontok és szögek újszerű, és egészen szemet gyönyörködtető látványvilág felé vezetnek. A grafit mellett persze a patinás réz, sárgaréz elemek, fogantyúk éppúgy feltűnnek, ahogyan az egyéb nehézfémekből készült kisebb-nagyobb tárgyak.
Visszatérnek a fogantyúk is: egyre növekvő tendenciát mutat a kiegészítők és készülékek hozzá igazítása a rózsa arany, illetve a vörös – és sárgaréz ötvözetekhez, vagy a feketére festett vasból készült, indusztriális kiegészítőkhöz.

B&Q gyönyörű, fémes grafitszürke árnyalatú bútorfront
A fémek hűvös érintése – a B&Q gyönyörű, fémes grafitszürke árnyalatú bútorfrontjain, ahol a lekerekített élek ismét egy új tendencia felé vezetnek
Fotó: B&Q

A letisztult látvány, nemes anyagok és a különleges világítási és kiemelési megoldások persze egyre inkább megkívánják a nyitott polcok jelenlétét. Sok minimál konyhában, látványkonyhában nagy divat ma már a felső szekrénysor teljes elhagyása, hogy a szép, megmutatni kívánt burkolatot, konyha hátfalat, vagy a kellőképpen hangsúlyos elszívót meg lehessen mutatni.
Ha azonban a felső sori tárolást elhagyni nem is tudjuk vagy kívánjuk – még mindig gondolkodhatunk szellős, nyitott típusú polcokban, polcrendszerekben.
A kicsit keményebb, férfiasabb vonallal akkor hozhatunk szép látványt a térbe, ha a nyitott terű polcainkon mindig makulátlan rend, rendezettség uralkodik, az azonos, egymáshoz illő üvegek, egyforma poharak, csészék, fűszertartók kellemes, szellős elhelyezésére törekszünk – vagyis, lehetőség szerint egységes, ne pedig eklektikus legyen a végeredmény.

Legújabb típusú kortárs konyha
Nyitott polcok, hangsúlyos elszívók és lámpatestek, sötét, markáns, maszkulin színek, anyagok jellemzik a legújabb típusú kortárs konyhákat
Fotó: Stockfotó

A praktikumot kedvelők számára az idei konyhatrendek még egy remek megoldást hoznak el az idén: ez pedig nem más, mint a szorgalmas, avagy dolgos – tehát több funkciót is betöltő – konyhaszigetek!
Mivel a konyha és a tűzhely mindig is meghatározta otthonunk középpontját, így nem csoda, ha az egyre inkább egymásba kapcsolódó terek, térfunkciók, és az egyre kevesebb számú, ezeket egymástól elválasztó elem hatására – mára a konyha igazi térszervező ponttá lépett elő!
A mai konyhaszigeteknek egyfajta társasági funkciója is lett – a korábban csupán tárolásra, esetleg reggeliző pultként funkcionáló kisebb konyhaszigetek mára már az előkészítés egyre fontosabb helyszínei. Az egyedileg tervezett étkező résszel összefűzve, szépen össze tudja a hozni a társaságot – pláne, ha a bortartó vagy egy kisebb mosogatógép, esetleg főzőlap is helyet kap itt, ahol mostanra már a teljes ételkészítés, kisebb főzési funkciók is szerepet nyernek – így tényleg az egész család apraja-nagyja részt vehet a közös főzésben, vagy legalábbis az előkészítési folyamatokban. Ha pedig nincs helyünk valódi szigetre, a konyha L alakú részének egyik ága is tökéletesen kialakítható egy kis mindentudó csodasarokká…

Nyitott, megvilágított polcok a konyhában
A nyitott, szépen megvilágított polcok hangulatot adnak – ahová a mindentudó, „szorgalmas, dolgos konyhaszigetek” összehozzák a közösen tevékenykedő családi és baráti társaságot a konyhában!
Fotó: Leicht.com

A fotókon is jól látni, milyen hangulatossá és kellemes légkörűvé képesek varázsolni a megfelelően elhelyezett, rejtett világítási megoldások a konyha tereit a nyitott polcos megoldásokkal!
A szekrények és a pult alatt elhelyezett világítás kiváló módja annak, hogy új hangulatot, egyedi atmoszférát teremtsenek a térnek, megváltoztatva az egész helyiség légkörét.
A fedett LED-ek szépen elrejthetők a munkafelület, munkapult alá – hogy ily módon a konyhát egyfajta szórakoztató térré alakítsák…
Nyitott polcok és rejtett tárolás?
A nyitott polcok egyre népszerűbbek lesznek a kortárs otthonok, lakástulajdonosok számára, akik azokon szép rendet, rendezett esztétikát tartanak majd – de akkor mi lesz a helyzet a tényleges tárolással? Használati eszközeinket egyre inkább minimalizáljuk ugyan, azonban a bútorok rejtett megoldásai, a mennyezeten vagy a lábazatokon elhelyezett tárolási lehetőségek diszkrét és kreatív megoldásokat rejtenek.

Konyhai rendszerezés
A rend és rendszerezés nagyon fontos – melyhez a rejtett tárolók, kreatív, egyedi polc – és fiókmegoldások nagyban hozzájárulnak
Fotó: Kitchen Ideas

Ez a legfontosabb tervezési trend, amely a kisebb területeken maximális tárolást biztosít – miközben a belső világítással ellátott polcok már-már nappali hangulatot, de mindenképpen egy igen kellemes, vidám atmoszférát teremtenek a konyhában, és az egyre népszerűbb konyhaszigetek körül, ahol akár rejtett kihúzható kisfiókok, vagy akár még vágódeszka is előkerülhet…

Praktikus a kihúzható vágódeszka a konyhában
Praktikus megoldások, kihúzható felületek segítik a kis konyhák tulajdonosait
Fotó: Uhozz

Mindehhez pedig a rejtett tárolás és raktározás fontosabb lesz, mint valaha – hogy elrejtse az idősebb, kevésbé mutatós edényeinket, a cseppet sem egységes evőeszköz és pohárkészleteinket, vagy a különböző helyekről beszerzett fűszereink, tésztáink, konzervjeink garmadát – melyeket nem szeretnénk szem elé tárni a dekoratív, nyitott elrendezésben.

Széles fiókok a konyhában
A széles, méretes fiókmegoldások továbbra is hódítanak! A fiókelosztóknak, rendszerezőknek pedig csak a képzeletünk – és persze tárolni kívánt eszközeink mérete és száma – szabhat határt…
Fotó: Decoist

Ehhez a belső fiókok, a tároló rendszerek egyedi módon megtervezett kihúzása és a magas szekrénysorok kivételes tárolása szintén a konyháink régi, mégis újabb és újabb ötleteit és kreatív tárházát hozza elő…
Egyedi konyhát, személyre szabott konyhabútor – és benne tárolási megoldásokat szeretne? Akkor forduljon hozzánk, a Yellow Group csapatához bizalommal! Nem csak kitaláljuk, megtervezzük – de el is készítjük álmai konyháját…